Opruimen voor je doodgaat: Renate Dorrestein en death cleaning

Last updated on December 2nd, 2024 at 09:29 am

death cleaning Margareta Magnusson werd bekend met haar boek Opruimen voor je doodgaat. In het Zweeds heet dat Döstädning. Het is het Zweedse gebruik om je materiële bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven. Op die manier zadel je je nabestaanden niet op met jouw spullen, en het is meteen ook een manier om tot rust te komen en na te denken over je leven. Death cleaning, wordt dit ook wel genoemd.

In haar boek Dagelijks leven zie je opruimen voor je doodgaat prachtig in de praktijk gebracht door wijlen Renate Dorrestein!

Renate Dorrestein en death cleaning

In de herfst van 2016 kreeg Renate Dorrestein de diagnose slokdarmkanker met een levensverwachting van ongeveer anderhalf jaar. Dat was voor Renate reden om grondig op te gaan ruimen, en dat resulteerde in het boek Dagelijks werk, een schrijversleven.

Opruimen voor je doodgaat: zo deed Renate Dorrestein dat

In haar boek beschrijft Renate precies de motivatie die Margareta Magnussons noemt: je nabestaanden niet willen opzadelen met jouw spullen:

‘Om te beginnen moest ik mijn huis uitmesten. Ik moest het zó achterlaten dat Maarten en zijn hulptroepen straks overal goed wijs uit konden worden. Ze hoefden zich dan niet ook nog eens het hoofd te breken over waarom ik dit of dat had bewaard, of wat daarmee moest gebeuren.’

Renate Dorrestein begon met opruimen van papieren administratie

Renate schrijft:

‘In de weken die volgden, verscheurde ik enorme hoeveelheden papier. Persoonlijke correspondentie, mappen vol vergeelde emoties, ik kende geen genade.’

Ze beschrijft ook het psychologische effect van opruimen:

Het weggooien was louterend. Het voerde me langs mijn hele leven. Al doende haalde ik vele uitgestelde huil-uren in. Op een vage manier was het ook onthechtend. Je moest ergens beginnen met die onmogelijke opdracht om het leven en de levende los te laten.’

Döstädning stap 2: de computer opruimen

Renate schrijft: ‘Toen ik mijn papieren zaken op orde had, begon ik aan het uitbaggeren van mijn computer.’ Alle schrijfsels die ze op haar computer vond leidden tot haar boek Dagelijks werk.

Death cleaning tot slot

Ik vind Renate Dorrestein een prachtig voorbeeld van de ‘edele Zweedse kunst van döstädning.’ Zowel haar bekommernis om haar nabestaanden als het effect dat opruimen haar helpt te reflecteren op haar leven.

opruimen voor je doodgaat

Leestips

Dagelijks werk van Renate Dorrestein

Je huis opruimen en organiseren

Hoe denk jij over opruimen voordat je doodgaat?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

8 Comments

  1. Ik kan me, nu ik dit zo lees, eigenlijk goed voorstellen dat het een manier is om ‘het leven los te laten’. Hoewel het me voor de naasten wel heel confronterend lijkt als je iemand dit ziet doen.

  2. Ik denk dat je tijdens je leven altijd opgeruimd moet zijn. Zonde van je tijd om in die eindfase zo te gaan weggooien wat je kennelijk eerder ook niet nodig had.

  3. Ik ruim zo nu en dan op tussen mijn spullen. Pas ook nog wat gedaan. Wij moesten het huis van mijn vader opruimen, en dat was een hels karwei. Ik wil dat mijn kinderen niet aandoen. Mss moet ik dit boek eens lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.