De kunst van het reizen: Waar je ook gaat, daar ben je.

de kunst van het reizen

De kunst van het reizen

Het verlangen om ‘op vakantie’ te gaan is voor mij een mysterie.

Soms vraag ik me af, of het aan mij ligt dat ik liever thuisblijf.

Mis ik de aanleg tot reizen? Is het een gebrek aan avonturisme?

In een verlangen om te begrijpen wat het toch is dat mensen leuk vinden aan op vakantie gaan, las ik De kunst van het reizen van Alain de Botton.

Maar de passage die mij het meest bleef was deze:

‘Ik had per ongeluk mijzelf naar het eiland gebracht’

‘Ik vond een ligstoel aan de rand van het strand. Ik hoorde zacht klotsende geluiden  naast me, alsof een vriendelijk monster kleine slokjes water nam uit een grote beker.

Er ontwaakten een paar vogels, die met ochtendlijn enthousiasme door de lucht begonnen te razen. Achter mij waren tussen de bomen door de raffiadaken van de vakantiehuis zichtbaar.

Toch geeft deze beschrijving onvolkomen weer wat zich die morgen in mij afspeelde, want mijn aandacht was in werkelijkheid veel meer versnipperd en afgeleid dan je eruit kunt opmaken.

Misschien heb ik een paar vogels met ochtendlijk enthousiasme door de lucht zien razen, maar de mate waarin ik me daarvan bewust was, werd negatief beïnvloed door een aantal andere factoren die er geen enkel verband mee hielden, waaronder een keelpijn die tijdens de vlucht was komen opzetten, de onrustige gedachte dat ik een collega verzuimd had te vertellen dat ik weg was, een drukkend gevoel op beide slapen en een toenemende drang het toilet te bezoeken.

Een zwaarwegend maar tot dan toe over het hoofd gezien feit diende zich aan: ik had per ongeluk mijzelf naar het eiland gebracht.’

Kijk, dat bedoel ik nou.

Reizen betekent niet per definitie dat je je ontwikkelt tot een nieuw, interessanter en beter mens.

de kunst van het reizen

Nog 4 passages over op vakantie gaan die ik herkenbaar vind

Hieronder nog 4 passages uit De kunst van het reizen, die bij mij een groot gevoel van herkenning oproepen:

 1. Ik zou een onverwachte continuïteit ontdekken tussen de melancholieke persoonlijkheid die ik thuis was geweest en de persoon die ik op het eiland zou zijn, een continuïteit die niet bepaald strookte met de wezenlijke discontinuïteit in landschap en klimaat.
 2. We zijn nog het best in staat ergens te verblijven wanneer we niet voor de opgave staan daar door lijfelijk aanwezig te zijn.
 3. Het genoegen dat we aan reizen beleven is misschien eerder afhankelijk van onze instelling dan van onze uiteindelijk bestemming. Als we ons met de instelling van de reiziger door onze eigen omgeving bewogen, zou deze wellicht niet minder interessant blijken dan de hoge bergpassen en de oerwouden vol vlinders in Humboldts Zuid-Amerika.
 4. We ontmoeten mensen die woestijnen hebben doorkruist, op ijskappen hebben gedreven en zich een weg door oerwouden hebben gehakt, maar bij wie vergeefs op zoek gaan naar een spiritueel bewijs van wat ze hebben meegemaakt.

Tot slot

De kunst van het reizen van Alain de Botton leest niet makkelijk weg. De man bedient zich graag van lange zinnen. Zijn boek is een uitgebreide zoektocht naar de kunst van het reizen, met veel verwijzingen.

de kunst van het reizen

Heb ik nu antwoord gevonden op de vraag wat mensen zo leuk vinden aan op vakantie gaan?

Niet echt.

Maar ik heb wel veel gelezen over de kunst van reizen en dat het vooral gaat om hoe je kijkt en in het leven staat.

En dat kan (gelukkig) ook gewoon thuis!

Leestips

Similar Posts

22 Comments

 1. Als je niet de behoefte voelt om nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe avonturen te beleven, de dagelijkse sleur achter te laten, … dan kan je inderdaad beter thuis blijven.
  En dan is er nog de vraag: ga je reizen of ga je op vakantie. Twee heel verschillende begrippen!

 2. Zoals je misschien wel weet hebben de meeste van de mensen waar ik mee omga altijd zin en doen dat ook om ver weg te reizen. Is goed voor je ontwikkeling. Lijkt mij inderdaad geweldig om ergens aan het strand in Mexico in een resort te zitten of door armoedewijk te rijden met bus vol toeristen en dan wat traantjes te laten.
  Ik ontwikkel mij het liefst in Zuid-Limburg.
  ik ben dan ook zeer onderontwikkeld.
  ps. klein geheimpje, het is nergens zo goed en zo leuk als thuis.
  Zullen we samen een boek schrijven?

  1. ‘Ik ontwikkel mij het liefst in Zuid-Limburg’. Prachtig gezegd!

   Dat kan zo op een tegeltje Hélène : ) En dan gebruiken we dat ook als titel voor ons boek! Ik vind het een strak plan.

 3. Net weer thuis. Vier dagen naar de Veluwe geweest met de kinderen en het hondje. Nederland is zo mooi, er is nog zo veel te zien. Een bescheiden wens is om nog eens naar Zeeland te gaan, vooral bij de kust, want van de zee en strand houd ik enorm veel.

  Vroeger in mijn singlejaren ben ik veel naar het buitenland geweest. De Griekse eilanden, Spanje, Frankrijk, de hoofdsteden in Europa. Nu trekt mij dat niet meer zo. Wel zou ik graag naar Ierland willen, of Schotland. Verder heb ik geen wensen. Ik woon in Friesland, en het is hier ook prachtig.

 4. Ben veel weggeweest op zwerffietsvakantie of langdurige dienstreis. Stapte doorgaans eerst maar eens op de fiets om rond een uur 6 te bedenken waar ik zou overnachten. Zag dat ook als onderdeel van de vakantie. Kan er slecht tegen als alles georganiseerd is of als je tijden op 1 plek blijft. Mijn reis was dus de vakantie. Verhoeft niet, als het maar anders is en als ik er maar niet eerder ben geweest. Zes jaar geleden ben ik daarmee gestopt en sinds die tijd doe ik wat dagreisjes om in een andere stad een stuk te dwalen. Ook mooi. Om andere mensen te ontmoeten hoef ik niet weg. Er komen er zat naar Alkmaar.

 5. Niet op vakantie gaan en thuis blijven wordt vaak verward met niet aan iets nieuws willen beginnen of vastzitten in dagelijkse beslommeringen. Daar klopt niks van. Want waar voor de één de behoefte ligt te gaan reizen voor deze indrukken en ervaringen, ligt bij de ander de uitdaging gewoon in eigen huis en omgeving. Zoveel mensen, zoveel wensen, zeg ik altijd maar. Dus ik zou zeggen, er is geen echte verklaring, geen mens is nu eenmaal hetzelfde. Dus lekker doen wat goed voelt voor jou. En dat is voor jou lekker thusi blijven. Heerlijk toch!

  1. Oh, dat is precies wat er gebeurt inderdaad Neeltje. Dankjewel voor je heldere verwoording. Thuisblijven wil inderdaad niet zeggen dat je vastzit of je horizon niet wilt verbreden.

 6. Niks zien in vakantie heeft volgens mij niks te maken met vastgeroest zitten of geen nieuwe mensen en culturen willen leren kennen.
  Gelukkig is degene die kan reizen in zijn hoofd (vrij naar Godfried Bomans).

 7. Poe. Dat klinkt niet als een boek dat ik snel zou kiezen. Ik houd ook niet van vakantie. Ik ben gewoon graag thuis. Maar ik begrijp best dat de meeste mensen er gewoon graag ‘even tussenuit’ gaan. Een andere omgeving enzo. Ik ben blij dat dat voor mij niet zo nodig hoeft. Wel zo relaxt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.