Zwarte Pieten spel: 2 x maar eentje is ‘fout’

Zwarte Pieten spel

Tijdens een middagje kringlopen kocht ik twee keer een heel verschillend Zwarte Pieten spel.

Bij een Zwarte Pieten spel draait het erom dat je twee kaarten bij elkaar krijgt, die samen een paar vormen. Anders dan bij kwartet, waar je 4 kaarten bij elkaar moet zien te krijgen.

Bij Zwarte Pieten vraag je bovendien niet aan je medespelers om een kaart, maar moet je steeds pakken bij een speler. En die hoopt dan natuurlijk dat je per ongeluk zijn of haar Zwarte Piet pakt!

Het draait er allemaal om dat je aan het eind niet blijft zitten met de Zwarte Piet kaart! Daar is er dan ook maar eentje van.

Het eerste spel kan anno 2021 niet meer door de beugel omdat het karikaturaal is. Maar het tweede is wel oké!

Oud Zwarte Pieten spel

Hieronder zie je twee heel verschillende Zwarte Piet spellen:

Zwarte Pieten spel

Ik was nieuwsgierig hoe een modern Zwarte Piet spel eruit ziet, maar het was nog niet zo eenvoudig om er eentje te vinden. Je vindt het onder andere onder de naam Pietenspel nu.

Zwarte Pieten spel is nu Pietenspel

Op bol.com vind je Schwarzer Peter:

Zwarte Pieten spel

En er is een Minion versie:

Zwarte Pieten spel

Bij kleinezebra.nl kwam ik ook nog deze versie tegen:

Zwarte Pieten spel

Je kunt het spel ook spelen met gewone kaarten trouwens. Dan is de Schoppenboer de zwarte piet.

Leestips

Zie ook mijn andere kringloopvondsten!

Familiespellen

Similar Posts

8 Comments

  1. In deze moderne tijd kan de naam zwarte pieten spel niet meer. We hebben nu een totaal andere mindset. Ze kunnen het makkelijk veranderen in een andere naam en dat zie je natuurlijk aan die spellen die jij laat zien. Leuk zo’n spel, ik heb het nooit gespeeld trouwens. Meer het oude kwartet, dat wel veel. Ik heb er zelfs nog één in bezit, uit de jaren 50. Nog van mijn ouders geweest. Die wil ik echt niet kwijt.

  2. Als kind heb ik het thuis wel gespeeld. De spelregels ben ik vergeten. We gebruikten voor alle kaartspellen een gewoon kaartspel, zoals waarmee je pokert en klaverjast. Die laatste spellen speelden we thuis niet. Mijn moeder wilde niet dat we leerden gokken. Daarom kocht ze een roulette spel. Dat is makkelijker te doorzien: De bank wint altijd.

  3. Ik heb ook nog zo’n ouderwets Pietenspel! Wij maakten de verliezer ook echt zwart met een zwartgeblakerde kurk. Lachen, gieren, brullen was dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.