Waarom ik dol ben op routines: 24 routines!

routines

Zie je de windmolen in het plaatje? Voor mij betekenen routines dat ik niet hoef te blazen om het wiel te laten draaien. Het wiel draait vanzelf, op basis van dagelijkse gewoontes.

Wat is een routine eigenlijk?

Er zijn meerdere betekenissen van dit woord. Maar de versie waar ik het over heb wordt in het woordenboek van Van Dale omschreven als: 'normale gang van zaken'. De andere betekenis is iets dat je hebt geleerd door veel oefenen. Daardoor is het een routine geworden en kost het je weinig moeite. Je bent dan een zogenoemde 'routiné' in iets.

De verschillende betekenissen van routine op een rijtje:

 • Een gewoonte, dagelijks gebruik
 • Een volgorde van taken. Bijvoorbeeld een make-up routine, of haarverzorgingsroutine
 • Een vaardigheid die je jezelf hebt eigen gemaakt die daardoor een routine is geworden. Je doet iets dan routineus.

Waarom ik van routines houd

Daarom houd ik van routines. Sommige mensen ervaren routines als sleur. Maar voor mij betekenen ze houvast, en creëren ze ruimte om na te denken over andere dingen.

Ze maken mijn leven makkelijker en voorkomen dat ik elke keer opnieuw het wiel moet uitvinden. Zo zeurden mijn zusjes en ik als kind bijna elke week om patat tot mijn moeder ons verbood dat woord nog in de mond te nemen. Niet uit het veld geslagen zeurden we toen verder om p,a,t,a,t.

Routines voorkomen gezeur en gedoe

Zelf ken ik dit zeurprobleem niet dankzij routine! Elke laatste zondag van de maand is het bij ons namelijk patatdag. Dan bak ik patat, frikandellen en kroketten dat het een lieve lust is, en zonder enige gewetensbezwaren. Want voor slechts 30 cent heb je bij de Aldi een kilo patat. Kom daar maar eens om in een snackbar. Tussendoor zeuren de kinderen niet, omdat ze weten wanneer ze het wel krijgen.

In het boekje Zen to Done worden ze ook aangeraden voor een rustiger bestaan.

'Routines geven u controle over uw dag, zodat u niet bent overgeleverd aan de eb en vloed van binnenkomende verzoeken. Zonder routines ontbreekt ons de mogelijkheid 'nee' te zeggen op verzoeken, en wordt onze dag bepaald door iedereen die wat van u wil en iedere website die uw aandacht vraagt.

24 routines op een rijtje

Ik ben eens nagegaan welke gewoontes ik allemaal heb. Hier volgt mijn rijtje:

 1. 's avonds ontbijttafel dekken
 2. 's avonds kleding kinderen klaar leggen voor volgende dag
 3. haren kinderen wassen op zondagavond
 4. elke weekdag is er een kind 'kind van de dag': het kind van de dag mag kiezen wat ze op tv kijken, mag voorin zitten etc.
 5. elke zaterdag is er een kind 'kind van de dag' en die mag met mij mee de stad in voor koffie en gebak bij de Hema, en samen naar de bibliotheek. (zie ook Hema ontbijt)
 6. om 10 uur en 15.30 is er fruithap
 7. om 16.30 begin ik met koken
 8. om 16.30 mogen de kinderen tv kijken tot 17.00
 9. elke dag stipt 17 uur eten we
 10. dinsdag hebben we als lunch 'harde bolletjes'
 11. woensdag hebben we als lunch pannenkoek of saucijzebroodjes (Zie ook American pancake)
 12. donderdag hebben we als lunch tosti's
 13. vrijdag hebben we als lunch zelfgemaakte hamburgers
 14. elke avond doe ik de vieze was alvast in de wasmachine
 15. donderdagmorgen is mijn vrije ochtend en ga ik naar de bibliotheek
 16. elke ochtend werk ik minstens twee uur als internet assessor voor Lionbridge
 17. elke maandagochtend heb ik werkoverleg met een buurvrouw
 18. elke vrijdagmiddag maak ik de keuken schoon
 19. elke zaterdagmiddag badkamer schoonmaken en de slaapkamers boven
 20. elke woensdagmorgen verschoon ik de bedden
 21. elke woensdagmorgen maak ik een weekmenu en doe de boodschappen voor de hele week
 22. dinsdag-, donderdag-, zaterdag- en zondagmorgen ga ik hardlopen
 23. op dinsdag doe ik na het hardlopen een 'work out' via een video van 2,99
 24. zondagochtend wordt de woonkamer gedweild, en ruimen de kinderen hun slaapkamers op

Google routines met je Google Assistent: Routines app

Een heel andere soort routines zijn Google routines! Dit zijn afspraken en momenten op je dag waarop je aan iets herinnerd wilt worden die je instelt op Google Assistant. Google Assistent is een 'stemgestuurde applicatie'. Ik heb Google Assistent app gedownload op mijn iPhone. Hieronder zie je wat hij allemaal kan:

google routines

Je kunt deze Google assistent zo instellen dat hij hij je aan dingen herinnert, maar hij kan ook informatie voor je opzoeken. En je kunt er dus ook Google routines mee instellen. Hieronder een screenshot van hoe dat eruitziet:

google routines

Je moet dus eerst wel even tijd investeren in de Google assistent app. Maar daarna kan het denk ik best handig zijn. Hoewel ik het voorlopig toch maar bij mijn Moleskine agenda houd.

Yoga routines voor beginners

Nog weer een andere betekenis van routines is bijvoorbeeld yoga routines voor beginners. In dit geval worden met routines dingen genoemd die je moet doen. In dit geval yoga poses. Je kunt yoga routines voor beginners vinden op youtube of bijvoorbeeld in onderstaand boek:

yoga routines voor beginners

Routines Arie Boomsma

Arie Boomsma staat bekent om zijn sportschool en gezonde leefstijl. Daarnaast heeft Arie Booms een podcast Over routines. Daarin onderzoekt hij de gewoontes van andere mensen. Best leuk om te horen hoe andere mensen hun leven inrichten en welke gewoontes ze hebben. Hij zegt:

'Structuur creëert ruimte. Mijn ochtendroutine volbrengen voelt telkens weer als een overwinning en brengt rust. Veel meer dan snoozen, haasten en achter de feiten aanlopen.' (Bron: De Gelderlander, 4 juli 2023)

Boomsma adviseert om op tijd naar bed te gaan, zodat je de dag vroeg kunt beginnen.

Routines en Miracle Morning

Het boek Miracle Morning van Hal Elrod is heel populair en gaat over de gewoonte om vroeg op te staan. Door vroeger op te staan begin je jouw dag beter, en word je uiteindelijk een gelukkiger mens, belooft Hal Elrod.

Om van je miracle morning een succes te maken gebruik je.... routines!

Huisvlijt bezoekers over routines

 • Ik denk dat de meeste onder ons met kinderen wel vaste routines hebben Ook wij uiteraard. Al moet ik zeggen dat soms even het anders doen even iets spontaans ook weer heel verfrissend kan zijn.De nadelen van die vaste patronen routines kan wel zijn dat bv kinderen ervanuit gaan dat iets bv elke dag of op elke donderdag ook zo gaat En dus dat dan ook verwachten.Ik zal even een mooi voorbeeld geven. De kids hier kijken elke avond rond kwart over 7 samen nog een klein filmpje voor ze naar bed gaan.Nu zijn wij zelf ooit begonnen met iets lekkers erbij en wat te drinken. Nu verwachten ze dat dan ook bij de tv. Zijn wij bv een keer later thuis door wat dan ook,en is er geen tijd meer voor hun avond routine :) dan vinden ze dat lastig.Ik blijf wel vinden dat bepaalde routines duidelijkheid en rust geven voor kinderen. En bovenstaand stukje zit heel veel in. (Licht op het hart)
 • Haha inderdaad! Heel herkenbaar! de 3 RRR’en . Ik doe het er goed op haha! (Mama van Dijk)
 • Routine is fijn, zolang de dag er niet teveel mee is gevuld. (Bespaarzuinig)
 • Geef mij ook maar routine, maar op zijn tijd mag dat wel omgegooid worden! (Mieke)
 • Ik houd er ook van. Omdat ik op zaterdag dan een mottig huis kan laten voor wat het is: maandag doe ik mijn rondje weer. En omdat ik ‘s ochtends gelijk alles doe (beetje opruimen, bedden recht, was) hoef ik de rest van de dag weinig te doen. Juist daarom is er ruimte voor improvisatie en om te doen wat ik leuk vind. (Gerlinde van Noorse Eenvoud)
 • Mijn lievelingszin uit een nummer van Prince is ‘There is joy in repetiton’. (Anita Williams)
 • Heerlijk vind ik dat, anders kost alles zoveel energie. (Mevrouw Williams)
 • Ik heb veel baat bij routines. Zeker omdat mijn energieniveau erg kan schommelen. Door een basisroutine te hebben heb ik ruimte om andere dingen/routines te kunnen doen op dagen dat ik meer energie heb. Routines die er voor zorgen dat mijn huis redelijk aan kant en schoon is, de hond die 3 keer per dag een wandeling wil, de tuin die 2 keer in de week een kwartiertje nodig heeft. Ik heb gewoon iedere dag/week grotendeels dezelfde dingen die ik doe. Niet erover na hoeven denken of te moeten onthouden. Heerlijk …. geeft zoveel rust.(Maaike)
 • Routines geven mij ook overzicht en rust. (Anja)
 • Ik hou ook van routines :-). Heerlijk ;-)! (Els)
 • Sommige routines zijn inderdaad prettig om te doen. Strijken vind ik wel fijn om te doen en dan lekker TV kijken erbvij. Maar niet van maandag wasdag – en dan klagen dat het regent zodat de was niet wil drogen, doe het dan op een andere dag. Routines in weekmenu vind ik niks, altijd woensdag gehaktdag of vrijdag vis. Daarin graag veel afwisseling. (Lot)
 • Ik ben ook een routinebeestje en nu ik in het gips zit word ik heel erg lastig dat mn routines doorbroken worden! (Pascale)
 • Ik ben heel erg van de routines. Het geeft me vooral veel rust. (Simpel met een snufje liefde)
 • Ik hou ook heel erg van routine. Het geeft mij ook zekerheid en inderdaad juist ruimte. (Marion)
 • Ik zou best wat meer routines willen hebben, maar mijn energie werkt niet altijd mee.
  En eigenlijk vind ik het ook wel lekker om een vervelend klusje uit te stellen. Al heb ik vandaag de vriezer onder de koelkast ontdooid en schoongemaakt. Fijn dat dat weer gedaan is. Moest nu ook heel snel want een van mijn zoons had de vriezer per ongeluk niet goed dicht gedaan en toen zat er ineens heel veel ijs op de laden en het element. (Veggiemo)
 • Het wisselt. Het een ervaar ik als rustgevend, het ander kan soms als sleur voelen. Zo van: Pff alweer dweilen ;) (Ingrid)

Routines nu

Inmiddels is het dertien jaar later. Sommige van de 24 routines doe ik nog steeds, andere zijn verdwenen. Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld inmiddels volwassen, dus het Kind van de dag systeem is niet meer nodig ; ) Ook zijn de zorgtaken rondom de kinderen weg. Gebleven zijn de gewoontes om 's avonds alvast de tafel te dekken, en de vieze was in de wasmachine te doen. Ook is er nog steeds 'fruithap' om 10 uur en 15 uur.

Er zijn ook nieuwe routines bijgekomen zoals elke ochtend hardlopen.

Leestips

Houd jij van routines? Of vind je dat 'sleur'? Als je ze hebt, wat zijn jouw routines?
Deze post verscheen voor het eerst in 2010 en is helemaal geupdate!

 

Vergelijkbare berichten

25 reacties

 1. Sodeju he! Wat een lijst!! Wat doe je veel zeg. Ik kom graag een keer bij je lunchen..mjam jam.
  Hier mijn lijstje
  ma: hele huis zuigen en afstoffen wat in het zicht is. De badkamer, wc poetsen. Wat boodschappen doen en daarna mijn moeder bellen. Van 12:30 tot 13:30 doe ik mijn powernap. Eten altijd om 17:30. Kids kijken van 18:00 tot 19:30 dan lezen we nog wat. 20:00 slapen tijd. Brood smeer ik s,avonds al en ik controleer de tassen, of ze niets vergeten zijn.
  di: Moet ik werken
  wo: s, ochtends mijn tijd! s,avonds moeten de kids douchen met haren wassen
  do: Moet ik werken
  vrij: Zuig ik weer het hele huis en 1 keer per twee weken verschoon ik de bedden (hoofdkussens elke week) Wc schoonmaken en boodschappen doen. Vrijdagavond altijd een bakje chips (vast ritueel)
  zat: Naar de bieb of naar de stad
  zon: Huiswerk maken met de kids voor de hele week en strijken (beeh) Dat zijn zo de belangrijkste rituelen geloof ik.
  groeten mirjam

 2. uhhh, de enige routine die ik zo kan bedenken is het wandelen een paar maal daagd met Sam en hem even in de tuin laten voor een ochtendplasje als muisman aan het werk gaat, maar verder niet echt op een vast tijdstip. Als ik jouw lijstje bekijk krijg ik het echt spaans benauwd. Wat jou rust geeft, ervaar ik als enorme belasting. Nou moet ik weer dit, nou wordt er dat van mij verwacht.. als iets vies is bv, maak ik het schoon, maar als ik er geen last van heb (ruiten) blijft het wat langer vies :P)Maar dat vind ik dus wel heel erg grappig, dat je als mens dat zo verschillend kunt ervaren!

 3. Heel zeker, vroeger had ik met 4 kinderen en man ook wel vast vaste disciplines. Vooral op de maandag had ik een vast programma en zo waren er vast nog wel meer dingen. Dat gaf rust in je hoofd. Nu is het allemaal wat losser geworden en zou ik niet meer volgens een strak schema bezig willen zijn. Alleen verbaast het me vaak dat tegenwoordig voor allerlei zaken één of andere oosterse wijsgeer of religie wordt opgetrommeld terwijl we dat vroeger gewoon met ons gezonde verstand wisten.

 4. Ik sta ( bijna ) iedere dag op om 6.35 uur en ben dan direct klaarwakker! Een echte ochtend mens dus. Ik doe de wasmachine aan, zet thee, kook eieren, doe broodjes in de oven, kleed me aan en wek mijn dochter van 14. Zodra zij en echtgenoot het huis verlaten hebben, poets en ruim ik op en hang de was en strijk de was, tot ongeveer 10.30 uur. Ik drink dan koffie en eet een broodje. Daarna zijn de bedden aan de beurt die ik heerlijk heb laten luchten. Daarna vertrek ik naar mijn Overblijfbaantje en doe daarna boodschappen. Soms eet ik een broodje, maar ik ga ook vaak verder met het voorbereiden van de maaltijd ( zeker als het om draadjesvlees gaat of een maaltijdsoep ). Ik zet dan thee, dochter komt thuis en we kletsen wat en kijken een beetje t.v. Daarna zet ik de pannen op het vuur, en we eten om ongeveer 18.00 uur. Echtgenoot en grote zoon zijn er dan ook bij. Als de afwas gedaan is met zoon of dochter, poets ik het gasfornuis goed schoon en dweil de vloeren. Dan is het ongeveer 19.30 uur en plof ik op de bank met koffie voor het journaal.
  Ik moet wel toegeven, toen de kinderen klein waren, had ik het veel en véééél drukker ( katoenen luiers ;-( bezorgen veel werk!), veel doen met de kleintjes, helpen hier, helpen daar, knutselen, boekje lezen, bekers om, poep op de bril enz. enz. en natuurlijk opvoeden :-)
  Het is wel anders nu de kinderen gróót zijn. Meer tijd voor mezelf en bijbaantjes.
  Ik geniet heel erg van de stiltes in huis als iedereen weg is, heerlijk vind ik dat.
  Maar druk blijft het altijd.
  Maar ik denk dat ik ergens ook wel zo een lijstjes mens ben als jij Nicole, maar dat zit automatisch in mijn hoofd ( bij jou vast ook ).
  Zo nu en dan lap ik alle lijstjes aan mijn laars en dat is heerlijk!

 5. Het lijkt me echt heerlijk om zo gestructureerd te werk te kunnen gaan. Helaas zit ik elke week met een ander collegerooster opgescheept, waarin de tijden kunnen variëren van ma-vr 8.30 tot 22.00. Er blijft dus niet veel over om regelmaat te creëren, wat vaak leidt tot chaos.

 6. Wat een leuk onderwerp enne fijn dat je zo'n goede routine hebt; hier hou ik er ook wel van alleen is het niet altijd haalbaar of komt er soms wel eens iets tussen :-)

  Wat er bij ons zoal routine is:

  Iedere dag wordt er opgestaan om 7.30(behalve in het weekend)

  De ontbijttafel wordt gezet van s'avonds

  We eten om 17 uur

  Als de kindjes van school komen eten ze eerst een stuk fruit of yoghurt

  De woensdag en zondag worden de kindjes in bad gestopt.

  In het weekend doe ik de meeste wasjes(goedkoper tarief)

  Er zullen er vast nog wel zijn maar dit zijn zowat de voornaamste.

 7. OH, dat wil ik ook! Wat zal dat een rust geven. Hier is er geen routine, muv de dagen dat ik moet werken. Maar ga eens een weekprogramaa maken en kijken of dit werkt. Lijkt me eigenlijk heerlijk

 8. Zo hee, dat is een lange lijst! Wat knap dat je dat allemaal doet en ook nog tijd neemt voor jezelf. Respect hoor. Ik ben op je blog terecht gekomen via de blog van Teunie, maar ik ben zeker van plan om vaker te komen. Fijn om inspiratie op te doen. Ik krijg er gewoon energie van. Ga zo door!

 9. Ik heb ook vaste routines. Het helpt mij in ieder geval enorm. Ik denk dat ik zonder routines vaker last van mijn brein zou hebben.

 10. Ik heb een lijfspreuk, die gaat als volgt en daar hou ik me al mijn hele leven aan vast :
  Doe zoveel als noodzakelijk is, en niet zoveel als mogelijk is.

 11. Ik ben ook echt dol op routines en heb er een heleboel. Zoals jij ook al schrijft: geen gedoe, want het is gewoon duidelijk wanneer wat gaat gebeuren. Als ik alleen al kijk naar vandaag (en het is pas net acht uur geweest): vaatwasser leegruimen als ik uit bed kom, bed afhalen (want donderdag bed verschonen), blogrondje tijdens het ontbijt.
  En straks ga ik mijn dagelijkse rondje buiten maken. Ook zo'n routine;).

 12. Nauwelijks routines hier, ik zou er gek van worden denk ik. Wassen doe ik als de wasmand vol is, elke dag beslis ik wat er gegeten wordt afhankelijk van wat er in de moestuin etensklaar is, lakens verwissel ik wanneer er nog wat plaats is in de wasmachine voor iets erbij of wanneer ze me niet meer fris lijken, boodschappen afhankelijk van waar ik toevallig in de buurt ben of langskom op eender welke dag van de week, stofzuigen wanneer het nodig is, ...

  1. Overigens is uit onderzoek gebleken dat de tijd sneller voorbijgaat door vaste gewoontes, door ouder te worden en steeds alles hetzelfde te doen voelt het alsof de tijd inderdaad alsmaar sneller gaat. Op vakantie lijkt daarom de tijd trager te gaan en duren de dagen precies véél langer. Vandaar ook dat ik probeer weinig routines te hebben en vaak afwissel in de manier waarop ik iets doe, zo duurt mijn leven veel langer :-)

 13. Ik heb er vele, niet allemaal hebben ze met mijn eetstoornis te maken, maar veel wel. En toch vind ik dat ik daardoor heel veel dingen goed doe en betrouwbaar ben. Op mijn werk ben ik bijvoorbeeld nooit te laat voor een les of vergadering want ik vind dingen doen op vaste tijden erg fijn, en dat geldt niet alleen voor eten, maar net zo goed voor de deur uit gaan. Blij om te lezen dat ik niet de enige ben!

 14. Ik ben ook dol routines/rituelen, ze geven structuur en houvast. Sommige routines zijn gekoppeld aan dagen, andere aan maanfases.

  Elke maandagmiddag verschoon ik mijn bed
  Bij afnemende maan en nieuwe maan scrub ik mezelf helemaal
  Op nieuwe maan maak ik een lijstje van doelen en wensen voor de komende cyclus
  Ik lees altijd voor het slapengaan
  Ik lunch altijd om 12u
  Op vrijdagochtend stofzuig ik boven alle kamers
  Op woensdagavond is het tijd voor frietjes
  Op zaterdag eet ik vaak croissantjes
  Elke avond om 20u modereer ik een uurtje of soms twee in een chat
  Voor het slapengaan maak ik mijn gezicht schoon en neem ik de tijd voor huidverzorging
  Wil ik naar de kapper, dan is dat altijd op donderdagmidddag
  Shoppen doe ik ook het liefst op donderdagmiddag
  Elke donderdagavond werk ik aan mijn studie
  Op zondag wordt de gehele was weggewerkt en op maandag gestreken en terug in de kast gelegd
  Elke ochtend verzorg ik om 10u mijn kat, hij krijgt eten, ik maak zijn kattenbak schoon en ik borstel zijn vacht

  En zo doe ik nog een heleboel haha.

 15. Routines:
  1 ding per weekend afspreken, proberen we, lukt niet altijd.
  Op Dinsdag zwemmen
  Op donderdag fysio sport.
  Op maandag onze vriendjes halen en oppassen.
  Minmaal 5 dagen per week proberen te wandelen, en voor de rest zie ik, zien wij het wel.

 16. Ik ben ook van de routines. Heerlijk! Dan hoef je inderdaad nergens meer over na te denken. Wat ik wel lastig vind, is als mijn routine in de soep loopt. Daar houd ik echt niet van.
  Dat 'kind van de dag' las ik al eerder op je blog. Dat vind ik zó geweldig! Echt een goede tip voor als je een groot gezin hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.