Lange leve Routines!

Ik houd van routines: ze maken mijn leven makkelijker en voorkomen dat ik elke keer opnieuw het wiel moet uitvinden. Zo zeurden mijn zusjes en ik als kind bijna elke week om patat tot mijn moeder ons verbood dat woord nog in de mond te nemen. Niet uit het veld geslagen zeurden we toen verder om p,a,t,a,t.

Zelf ken ik dit zeurprobleem niet dankzij routine! Elke laatste zondag van de maand is het bij ons namelijk patatdag. Dan bak ik patat, frikandellen en kroketten dat het een lieve lust is, en zonder enige gewetensbezwaren. Want voor slechts 30 cent heb je bij de Aldi een kilo patat. Kom daar maar eens om in een snackbar. Tussendoor zeuren de kinderen niet, omdat ze weten wanneer ze het wel krijgen.

In het boekje Zen to Done worden routines ook aangeraden voor een rustiger bestaan.

‘Routines geven u controle over uw dag, zodat u niet bent overgeleverd aan de eb en vloed van binnenkomende verzoeken. Zonder routines ontbreekt us de mogelijkheid ‘nee’ te zeggen op verzoeken, en wordt us dag bepaald door iedereen die wat van u wil en iedere website die uw aandacht vraagt.

Ik ben eens nagegaan welke routines ik allemaal heb. Hier volgt mijn rijtje:

 • ‘s avonds ontbijttafel dekken
 • ‘s avonds kleding kinderen klaar leggen voor volgende dag
 • haren kinderen wassen op zondagavond
 • elke weekdag is er een kind ‘kind van de dag’: het kind van de dag mag kiezen wat ze op tv kijken, mag voor in zitten etc.
 • elke zaterdag is er een kind ‘kind van de dag’ en die mag met mij mee de stad in voor koffie en gebak bij de Hema, en samen naar de bibliotheek
 • om 10 uur en 15.30 is er fruithap
 • om 16.30 begin ik met koken
 • om 16.30 mogen de kinderen tv kijken tot 17.00
 • elke dag stipt 17 uur eten we
 • dinsdag hebben we als lunch ‘harde bolletjes’
 • woensdag hebben we als lunch pannenkoek of saucijzebroodjes (Zie ook American pancake)
 • donderdag hebben we als lunch tosti’s
 • vrijdag hebben we als lunch zelfgemaakte hamburgers
 • elke avond doe ik de vieze was alvast in de wasmachine
 • donderdagmorgen is mijn vrije ochtend en ga ik naar de bibliotheek
 • elke ochtend werk ik minstens twee uur als internet assessor voor Lionbridge
 • elke maandagochtend heb ik werkoverleg met een buurvrouw
 • elke vrijdagmiddag maak ik de keuken schoon
 • elke zaterdagmiddag badkamer schoonmaken en de slaapkamers boven
 • elke woensdagmorgen verschoon ik de bedden
 • elke woensdagmorgen maak ik een weekmenu en doe de boodschappen voor de hele week
 • dinsdag-, donderdag-, zaterdag- en zondagmorgen ga ik hardlopen
 • op dinsdag doe ik na het hardlopen een ‘work out’ via een video van 2,99
 • zondagochtend wordt de woonkamer gedweild, en ruimen de kinderen hun slaapkamers op

Leestips

Alle dagen lijken op elkaar

Eenvoudig leven

Houd jij van routines? Of vind je dat ‘sleur’?
Als je ze hebt, wat zijn jouw routines?

 

Similar Posts

10 Comments

 1. Sodeju he! Wat een lijst!! Wat doe je veel zeg. Ik kom graag een keer bij je lunchen..mjam jam.
  Hier mijn lijstje
  ma: hele huis zuigen en afstoffen wat in het zicht is. De badkamer, wc poetsen. Wat boodschappen doen en daarna mijn moeder bellen. Van 12:30 tot 13:30 doe ik mijn powernap. Eten altijd om 17:30. Kids kijken van 18:00 tot 19:30 dan lezen we nog wat. 20:00 slapen tijd. Brood smeer ik s,avonds al en ik controleer de tassen, of ze niets vergeten zijn.
  di: Moet ik werken
  wo: s, ochtends mijn tijd! s,avonds moeten de kids douchen met haren wassen
  do: Moet ik werken
  vrij: Zuig ik weer het hele huis en 1 keer per twee weken verschoon ik de bedden (hoofdkussens elke week) Wc schoonmaken en boodschappen doen. Vrijdagavond altijd een bakje chips (vast ritueel)
  zat: Naar de bieb of naar de stad
  zon: Huiswerk maken met de kids voor de hele week en strijken (beeh) Dat zijn zo de belangrijkste rituelen geloof ik.
  groeten mirjam

 2. uhhh, de enige routine die ik zo kan bedenken is het wandelen een paar maal daagd met Sam en hem even in de tuin laten voor een ochtendplasje als muisman aan het werk gaat, maar verder niet echt op een vast tijdstip. Als ik jouw lijstje bekijk krijg ik het echt spaans benauwd. Wat jou rust geeft, ervaar ik als enorme belasting. Nou moet ik weer dit, nou wordt er dat van mij verwacht.. als iets vies is bv, maak ik het schoon, maar als ik er geen last van heb (ruiten) blijft het wat langer vies :P)Maar dat vind ik dus wel heel erg grappig, dat je als mens dat zo verschillend kunt ervaren!

 3. HA! ik heb er nog één bedacht.. tegen de tijd dat Muisman het erf op rijdt begin ik met koken! (maar das alleen door de week) Tjonge, dat zijn er al twee.

 4. Heel zeker, vroeger had ik met 4 kinderen en man ook wel vast vaste disciplines. Vooral op de maandag had ik een vast programma en zo waren er vast nog wel meer dingen. Dat gaf rust in je hoofd. Nu is het allemaal wat losser geworden en zou ik niet meer volgens een strak schema bezig willen zijn. Alleen verbaast het me vaak dat tegenwoordig voor allerlei zaken één of andere oosterse wijsgeer of religie wordt opgetrommeld terwijl we dat vroeger gewoon met ons gezonde verstand wisten.

 5. Ik sta ( bijna ) iedere dag op om 6.35 uur en ben dan direct klaarwakker! Een echte ochtend mens dus. Ik doe de wasmachine aan, zet thee, kook eieren, doe broodjes in de oven, kleed me aan en wek mijn dochter van 14. Zodra zij en echtgenoot het huis verlaten hebben, poets en ruim ik op en hang de was en strijk de was, tot ongeveer 10.30 uur. Ik drink dan koffie en eet een broodje. Daarna zijn de bedden aan de beurt die ik heerlijk heb laten luchten. Daarna vertrek ik naar mijn Overblijfbaantje en doe daarna boodschappen. Soms eet ik een broodje, maar ik ga ook vaak verder met het voorbereiden van de maaltijd ( zeker als het om draadjesvlees gaat of een maaltijdsoep ). Ik zet dan thee, dochter komt thuis en we kletsen wat en kijken een beetje t.v. Daarna zet ik de pannen op het vuur, en we eten om ongeveer 18.00 uur. Echtgenoot en grote zoon zijn er dan ook bij. Als de afwas gedaan is met zoon of dochter, poets ik het gasfornuis goed schoon en dweil de vloeren. Dan is het ongeveer 19.30 uur en plof ik op de bank met koffie voor het journaal.
  Ik moet wel toegeven, toen de kinderen klein waren, had ik het veel en véééél drukker ( katoenen luiers ;-( bezorgen veel werk!), veel doen met de kleintjes, helpen hier, helpen daar, knutselen, boekje lezen, bekers om, poep op de bril enz. enz. en natuurlijk opvoeden :-)
  Het is wel anders nu de kinderen gróót zijn. Meer tijd voor mezelf en bijbaantjes.
  Ik geniet heel erg van de stiltes in huis als iedereen weg is, heerlijk vind ik dat.
  Maar druk blijft het altijd.
  Maar ik denk dat ik ergens ook wel zo een lijstjes mens ben als jij Nicole, maar dat zit automatisch in mijn hoofd ( bij jou vast ook ).
  Zo nu en dan lap ik alle lijstjes aan mijn laars en dat is heerlijk!

 6. Het lijkt me echt heerlijk om zo gestructureerd te werk te kunnen gaan. Helaas zit ik elke week met een ander collegerooster opgescheept, waarin de tijden kunnen variëren van ma-vr 8.30 tot 22.00. Er blijft dus niet veel over om regelmaat te creëren, wat vaak leidt tot chaos.

 7. Wat een leuk onderwerp enne fijn dat je zo’n goede routine hebt; hier hou ik er ook wel van alleen is het niet altijd haalbaar of komt er soms wel eens iets tussen :-)

  Wat er bij ons zoal routine is:

  Iedere dag wordt er opgestaan om 7.30(behalve in het weekend)

  De ontbijttafel wordt gezet van s’avonds

  We eten om 17 uur

  Als de kindjes van school komen eten ze eerst een stuk fruit of yoghurt

  De woensdag en zondag worden de kindjes in bad gestopt.

  In het weekend doe ik de meeste wasjes(goedkoper tarief)

  Er zullen er vast nog wel zijn maar dit zijn zowat de voornaamste.

 8. OH, dat wil ik ook! Wat zal dat een rust geven. Hier is er geen routine, muv de dagen dat ik moet werken. Maar ga eens een weekprogramaa maken en kijken of dit werkt. Lijkt me eigenlijk heerlijk

 9. Zo hee, dat is een lange lijst! Wat knap dat je dat allemaal doet en ook nog tijd neemt voor jezelf. Respect hoor. Ik ben op je blog terecht gekomen via de blog van Teunie, maar ik ben zeker van plan om vaker te komen. Fijn om inspiratie op te doen. Ik krijg er gewoon energie van. Ga zo door!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.