Het plezier van nee zeggen

het plezier van nee zeggen

Tijdens mijn dagelijkse hardlooprondje hoorde ik in een podcast over rouw Natalie Hue over haar boek Het plezier van nee zeggen praten.

Het maakte me zo nieuwsgierig dat ik haar boek bij thuiskomst reserveerde in de bibliotheek.

Hieronder mijn ervaringen met Het plezier van nee zeggen!

Het plezier van nee zeggen

Het mooist vind ik het boek van dit boek. Natalie vertelt hoe ze bij haar dokter zat, en dat hij tegen haar zei dat ze waarschijnlijk de rest van haar leven steroïden zou moeten slikken. Plotseling hoorde Natalie iemand 'Nee,' zeggen. En tot haar verbijstering was ze dat zelf!

Normaliter had Natalie de gewoonte om mee te gaan in wat anderen zeiden of wilden. Voor het eerst in haar leven durfde ze haar eigen pad te kiezen. Dat is inmiddels 17 jaar geleden.Natalie schrijft:

'In de zeventien jaar sinds die voorbestemde dag bleek één ding steeds opnieuw de oplossing voor bijna elke worsteling waarmee ik kampte: het omarmen van het plezier van nee zeggen.'

Waarom vinden we nee zeggen zo moeilijk

Volgens Natalie krijgen we van kind af aan de boodschap dat je grenzen aangeven verkeerd en egoïstisch is. Natalie:

'We leren dat 'nee' 'nee' betekent zolang we niemand kwetsen of boos maken of zolang we geen 'slecht' mens zijn.'

People pleasing: goed gedrag om de verkeerde redenen

Zolang je aangepast gedrag vertoont word je geaccepteerd en ben je veilig. Maar in dit proces verlies je jezelf. Volgens Natalie is 'een goed mens zijn' en 'behulpzaam zijn' vaak people-pleasing. Je doet dat niet omdat je het wilt, maar om controle uit te oefenen om aandacht, liefde, goedkeuring, bevestiging te krijgen of om ruzies te vermijden.

Met haar boek Het plezier van nee zeggen wil Natalie helpen om het patroon van people pleasing te doorbreken.

Ben jij een people pleaser?

Natalie geeft een hele lijst met uitspraken waar je ja of nee op kunt antwoorden. Maar in het algemeen geldt volgens haar dat als je nee zeggen vermijdt, of als je bang bent voor de gevolgen als je grenzen stelt, je automatisch een people pleaser bent.

Lekker dan.

Want ik vind 'Nee' zeggen inderdaad vaak eng. Ik doe iets liever wel, omdat ik dan tenminste geen 'gedoe' krijg. Of omdat ik niet het risico wil lopen dat iemand me 'stom' gaat vinden, en me niet meer wil zien.

Ik heb tegen veel dingen nee gezegd

Het wonderlijke is dat ik recent ondanks mijn angst voor nee zeggen juist tegen veel dingen Nee heb gezegd. Ik besloot immers om een tijd te gaan leven als een kluizenaar. En dat betekende dat ik nee heb gezegd tegen mijn leesclubs en mijn sociale contacten.

Nee zeggen is eng. Wat als....

Dat 'Nee' vind ik nog steeds eng, en ik heb vaak het gevoel dat ik dingen moet doen om die contacten te beschermen tegen mijn 'nee'. Dat het prijskaartje van mezelf terugtrekken, uiteindelijk sociaal isolement zal zijn. En dat iedereen dan tegen me zegt:

'Zie je nou wel! Dat komt er nou van! Had je je maar niet moeten terugtrekken stommerd! Jij ook met je stomme kluizenaars theorie!'

Maar mezelf terugtrekken is ook luisteren naar mezelf. Voor het eerst in een hele lange tijd.

Over het boek Het plezier van Nee zeggen

Na het ijzersterke begin is Het plezier van Nee zeggen vooral het zoveelste zelfhulpboek. En daar heb ik nogal een hekel aan. Er staat een test in die je kunt doen om te kijken of je inderdaad een people pleaser bent.

5 types van people pleasers

Vervolgens vertelt Natalie over de oorzaken van niet nee durven zeggen, en daarna onderscheidt ze 5 types van people pleasers:

 1. Goeddoeners (ik)
 2. Uitslovers
 3. Redders
 4. Lijders
 5. Vermijders (ik)

En als laatste stap moet je deze kennis in praktijk gaan brengen om zo je gedrag te veranderen.

Zoals alle zelfhulpboeken zal Het plezier van Nee zeggen je alleen helpen als je actief aan de slag gaat. Dus niet alleen maar lezen, maar ook doen.

Het boek leest makkelijk weg, en is helder opgebouwd.

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen? Heb je moeite met je grenzen aangeven? Dan is dit denk ik een interessant boek om te lezen.

Maar ik vind het zelf niet erg om het terug te brengen naar de bibliotheek.

Wat heb ik geleerd van dit boek?

het plezier van nee zeggen
Check. Check. Check. Check. Check....

Wat ik wel een eye opener vond aan Het plezier van nee denken, is de herkenning van bepaalde voorbeelden. Zoals deze:

'Omdat ze doen alsof ze het goed kunnen vinden met mensen bij wie ze zich niet fijn voelen, begrijpen Goeddoeners niet waarom anderen dat niet ook kunnen.'

Dit heb ik bijvoorbeeld bij mijn man. Hij zegt wel makkelijk nee, en ik sta er dan handenwringend bij en snap niet waarom hij niet gewoon even 'Ja,' zegt.

Het plezier van nee zeggen kopen

Het plezier van nee zeggen is voor 23,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Maar je kunt het boek dus ook gewoon lenen in de bibliotheek.

Leestip

Nooit meer een zelfhulpboek

Hoe ga jij om mee nee zeggen?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Ik ben er een aantal jaren ook mee begonnen. Wat een bevrijding en ja , het levert soms problemen op, maar toch veel minder dan ik in eerste instantie dacht. In het begin keken mensen nog wel eens gek op, zei jij nou nee? Inderdaad dat deed ik en had ik het maar jaren eerder gedaan. Je nee moet natuurlijk welonderbouwd zijn, niet perse voor anderen , maar voornamelijk voor jezelf, maar ik merk dat ik me er beter bij voel en ik doe geen dingen meer die ik eigenlijk niet wil, maar maar deed om anderen te plezieren of om aardig gevonden te worden of stomweg omdat ik bang was voor mijn baan. Maar waarom zou je iets doen puur en alleen omdat anderen iets van je verwachten, maar waarvoor je niet aangenomen bent als het om werk gaat. En waarom zou je toegeven aan een steeds hogere werkdruk , waar iedereen beter van word behalve jijzelf?
  het bijzondere is wel dat er mensen zijn die automatisch aannemen dat je wel ja zult zeggen , omdat zij zichzelf zien als iemand die je moet gehoorzamen omdat zij hoger in de rangorde staan dan jij. En dan stomverbaasd zijn als je tegengas geeft , op een beleefde manier weliswaar maar wel volhardend.

 2. Ik vind het wat dit boek betreft eigenlijk best een goed idee om te blijven denken aan anderen. Goed voor jezelf zorgen en egoïsme zijn geen synoniemen. Ik moet regelmatig (fysieke) grenzen aangeven en ja, ik blijf dat moeilijk vinden. Maar het feit dat ik ook oprecht graag wil dat het met de ander goed gaat en het niet erg vind dat soms iets voor mij minder prettig is omdat het voor de ander goed is zou ik niet graag kwijtraken. De wereld is al individualistisch genoeg.
  Dat jij een langgekoesterde wens naar stilte vervult lijkt me zeker niet egoïstisch of verkeerd. Als je op elk moment mag kiezen voor wat voor jou goed is kom je hoop ik vanzelf verder ♥️

 3. De titel klinkt heel interessant, maar ik heb het niet zo op zelfhulpboeken, dus ik ga 'm toch niet lezen. Ik zeg altijd: "Nee zeggen tegen het één is ja zeggen tegen het ander." Maar dat klinkt makkelijker dan het is, want ik heb ook echt moeite met nee zeggen.

 4. Wat een mooi artikel! Ik ben iemand die vroeger echt wel veel ja zei, en ik moet zeggen de afgelopen jaren (zeker nu ik moeder ben) is nee zeggen echt veel makkelijker en doe ik dit redelijk vaak. Nee is kiezen voor mezelf en mijn gezin.

 5. Vroeger was ik een people pleaser, maar gelukkig is dat veranderd. Ik durf en kan rapper "nee" zeggen. Of ik daarmee mensen verlies interesseert me niet. Sommigen zijn er alleen op uit om van je te profiteren. Dat inzicht heb ik gekregen door vallen en opstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.