Kapsels: tot welke leeftijd ‘mag’ je als vrouw je haren los dragen?

Over de kapsels van prinses Laurentien en koningin Maxima

Een tijdje terug las ik een stukje over de kapsels van prinses Laurentien en koningin Maxima. Treurig constateerde de schrijfster dat prinses Laurentien in de zogenaamde ‘kapselval’ is gevallen, terwijl Maxima gewoon haar lange, blonde manen had behouden.

De kapselval

Het artikeltje bleef bij mij hangen, en deed mij besluiten deze kapselval ten allen tijde te mijden! Want hoewel ik het kapsel van prinses Laurentien ‘pittig’ vond, zag het er echt ‘geknipt’ en gekunsteld uit. Maxima’s wapperende haren daarentegen, oogden veel natuurlijker en vrijer.

Hieronder zie je Koninging Maxima die níét in de kapselval is getrapt:

kapselval, kort pittig kapsel, haren los op latere leeftijd

Bron: Wikipedia

En dan heb ik het nog niet eens over de kosten! Ben je eenmaal in de kapselval gevallen, dan ben je genoodzaakt je coupe regelmatig te laten bijknippen. Maar met lang haar kun je kappersbezoeken veel langer uitstellen. Ik kom zelf gemiddeld zo’n 3 keer per jaar bij de kapper met mijn lange haar.

Is er een leeftijdsgrens voor lang haar?

Toch vraag ik me wel eens af: tot welke leeftijd is het acceptabel lange haren te hebben? Vroeger knipten vrouwen hun haar na een bepaalde leeftijd af, omdat het niet meer ‘kon’. En een schrikbeeld vind ik vrouwen die worden betiteld als ‘Van achter lyceum, van voren museum’.

Ondertussen ben ik 41, en draag mijn lange haren vaak los, terwijl ik ‘vroeger’ dacht dat een veertigjarige heur haar moest opsteken. Bijvoorbeeld met een haardonut.

Vlotte kapsels voor oudere dames

Wat zijn leuke en vlotte kapsels voor oudere dames? Op één van mijn leesgroepen zit een oudere dame met een een boblijn kapsel dat tot bij haar kaken komt. Het staat haar prachtig, en ze heeft licht zilvergrijs haar. Toch valt die kapsel denk ik niet onder de noemer vlotte kapsels voor oudere dames. Belangrijker dan dat een kapsels zogenoemd vlot is, is dat het past bij wie je bent. En bij de vorm van je gezicht en kledingstijl.

Een mooi voorbeeld van iemand met een vlot kapsel voor oudere dames vind ik actrice Jamie Lee Curtis:

vlotte kapsels voor oudere dames

Peter Kudlacz, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Leestips

Ben jij je bewust van de ‘kapselval’?
En ben je er in getrapt?
Tot welke leeftijd vind jij dat een vrouw haar lange haren los kan dragen?

73 Comments

 1. Irene v.R.
 2. Anonymous
 3. Anonymous
 4. Ineke
  • Henrica
  • Nathalie Slotboom
 5. Anonymous
 6. Sannah
  • Nathalie Slotboom
  • Dieneke Facteur
  • Coosje
 7. Anonymous
 8. Anonymous
 9. Gerd
 10. miep
 11. Sylvia
 12. Christina de Jong
 13. Liesbet
 14. Mary
 15. Karijn
 16. Rosanna
 17. Alexandra
 18. Mignon
 19. Karin
 20. Anne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh