Reacties

Kapsels: tot welke leeftijd 'mag' je als vrouw je haren los dragen? — 82 reacties

 1. Als het goed geknipt is kan je best tot je achter in de 40 bent je haar los dragen. Bij Maxima is het haar wel erg dun, en vind ik het soms slordig zitten, alsof ze net uit bed is gestapt. Bij Laurentien zit het altijd wel netjes en vlot.

  Zelf ben ik 30 en heb ik mijn haar nu op schouderlengte en eigenlijk altijd los, het is wel in lagen geknipt trouwens.

 2. Ik vind dat je het los kan dragen zolang je dat zelf wil,
  Leven en laten leven.

  Ben zelf 34, heb dik haar tot halverwege mijn rug.
  Draag het niet graag los.
  Maxima heeft d'r haar mijn inziens altijd netjes.

  Gr Deboor

 3. Volgens mij moet je je haar lekker dragen zoals je je er lekker bij voelt. En als je op je 60ste blij bent met je lange krullebos, nou, lekker laten dan toch?! Ik ben zelf nu 26, aan het sparen voor een lange bos. Het is nu tot over mijn schouders. Ik heb het altijd geverfd, maar daar ben ik nu vanaf, kost alleen maar geld, en tja... Je hebt niet voor niets de kleur haar die je hebt gekregen, toch? :) Dus, lekker puur natuur, en lekker lang :) Holladiee!

  Trouwens, over je artikeltje over de kapper van laatst. Ik heb nu een thuiskapster, knipt voor 10 euro per persoon, en je hoeft er de deur niet voor uit. Ideaal joh!

 4. Als het grijs wordt vind ik het niet meer mooi, het kan heel mooi zijn als ze het opsteken.
  Maar iedereen moet dat zelf bepalen. Ik draag het kort in laagjes en knip hetzelf al jaren.

 5. zolang er een beetje model in zit mag je het van mij je hele leven los dragen..
  Ik vind sommige vrouwen met knotjes of opgestoken haar en vaak heel oud uit zien, terwijl ze dat nog helemaal niet hoeven te zijn.
  Zelf kleur ik mijn haar wel, en draag het ook liefst los en ik ben bij mezelf ook niet handig met opsteken.
  het is maar net wat bij je gezicht staat. Ik denk dat lang los haar helemaal niet bij Laurentien staat.

 6. Het is denk ik ouderwets om te zeggen dat het na een bepaalde leeftijd niet meer kan. Ik denk dat iedereen dat maar moet doen zoals zij het prettig vindt desnoods inderdaad tot je 85e. Ik ben 46 en heb het de laatste jaren juist weer lang omdat ik niet zo vaak naar de kapper hoef. Niet verven vind ik (nog) geen optie omdat ik het met een kleurtje mooier vind. Maar dat doe ik zelf dus kost ook haast niks. Doe het wel vaak omhoog met een klem als ik het even zat ben maar vaak is het gewoon los.

  • Beste,
   Ik heb nu erg lang haar en krijg gemene kritiek van enkelen dat ik er ouderwets bijloop met mijn heel lange haren.Zou arm en hoerachtig zijn enzo... De kapper vind mijn haar erg verzorgd. Ikzelf wil liefst in het midden de lengte behouden maar meer naar een punt opgeknipt. Nu valt ze over heel mijn rug in een rechte lijn, gepluisd en eigen bekken. Met die commentaar benik nog banger voor de schaar. Ze knippen steeds meer dan ik vraag en als mijn haren korter zijn krullen ze sterker en wippen dus nog korter.Ze vallen nu op mijn rug tot op mijn slip. Help, kan je mij goede raad geven want ik heb afspraak bij de kapper?

 7. Leuk onderwerp!
  Toen ik 25 was acht ik dat knn nog tot 30, maar toen wilde ik mijn haar niet afknippen en stelde dit uit tot 40. Maar bij 40 wilde ik nog steeds niet. Nou dan maar 50, nee ik kon het echt nog niet. Nu bijna 60 en ik heb het nog steeds lang. Op mijn werk steek ik het op en thuis wappert het nog steeds :-)
  M.a.w. de tijden veranderen ook! De flowerpower meiden van toen zijn nu rond de 60 en ik zie nog best veel lang haar!

 8. Iedereen moet dat zelf weten. Ik had lang haar tot mijn vijf en dertigste. Toen viel ik zestien kilo af en liet mijn haar ook afknippen. Ik wilde een totaal andere look.

  Ik vind niet dat er een leeftijd aan verbonden is. Als je het zelf mooi vind, moet je het los dragen.

  Liefs Frederique

 9. Pasgeleden zag ik een bejaarde vrouw (eind 70 denk ik?) met mooi dik grijs haar tot ver over haar schouders. Ze had er een eenvoudige speld in.

  Ik vond dat zo mooi, ze had meteen zo'n 'krachtige' uitstraling.

  Je ziet zelf toch wel wanneer het niet meer staat?

 10. Voor mezelf heb ik al bepaald om vanaf mijn dertigste de schaar in mijn haar te zetten. Hopelijk heb ik dan toch wel een aantal kindjes en die vinden niets leukers dan aan haren te trekken. Ik heb nog vijf jaar om van mijn lang haar te genieten, maar ik vind het niet gemakkelijk. Ik doe het eerder voor mijn vriend. Maar ik ken vrouwen die er op hun dertigste een toffe coupe aan geven, niet te kort, niet te lang, maar zo'n coole bob en dat wil ik ook! :) Groetjes.

  • Dat maxima haar haren sprieterig zijn komt doordat ze vaak loshangend haar heeft. Ik vind dat ze het eigenlijk moet opsteken. Ze is al 41 of 42 en dan is het beter om je haar vast te dragen. Los staat zo armoedig, zeker als je de leeftijd van maxima hebt en je dun haar hebt. Voor meer volume raad ik vanaf de leeftijd van 40 aan om je haar in een knot,vlecht of opgestoken te hebben. Ik ben zelf 34 en draag mijn haar weinig los,alleen in het weekend als ik weinig hoef te doen. Zelfs met schoonmaken is mijn haar keurig in een staart of knot. Op het werk heb ik soms weleens een vlecht,maar ook vaak een staart of knot. Dit vind ik zelf veel verzorgder. Zelfs al heb je dik haar doe er een leuke klem in als je geen staart,vlecht of knot wil. Als je je haar los wil dragen dan is het vanaf 5 cm onder de schouders armoedig. Wanneer je haar boven je schouders hangt ok ,maar lang haar kan je beter vast dragen. Zeker als het buiten waait,sneeuwt,warm is enz.

 11. Nu 37 en lang haar, maar ik zorg wel dat het verzorgd eruit ziet. Ik vind Maxima´s haar ook af en toe ts sprieterig. Vind het wel jammer dat veel vrouwen hun haar kort laten knippen als er kinderen komen en ze een aantal jaar getrouwd zijn..dan krijg je snel (sorry!) zo´n "moeke-look" die ik echt wil voorkomen.
  Kijk maar eens naar Spanje en Italie waar veel vrouwen er mooi verzorgd bij kunnen lopen met langer haar, ook als ze ouder worden. Ja, ik heb een man, kind, 3 honden en een huishouden, maar lang haar en hoge hakken..vindt mijn man ook mooi!

 12. Hier in Noord Spanje dragen ze het op hun 60e nog wel los. Maar ja, ze gaan dan wel minstens een keer per week naar de kapper om te laten stylen.
  De kappers zijn hier niet te tellen.
  Heb het zelf (begin 40) sinds een jaar kort en net besloten weer wat te laten groeien.

 13. Met die vraag worstel ik al de laatste 20 jaar van de 42 die ik ben. Elke maand weer. Vorige week ben ik weer in de kappersval gelopen, zie mijn blog. Man rouwt, ik ben wel tevreden. Nu. Weet niet hoe het over twee weken is (-; Gelukkig groeit het snel.

  • Ja ik vind met poetsen een vlecht veel verzorgder staan. Ook als ik warm is dan is vast haar beter. Ik draag het veel in een staart of knot.

 14. Toen ik 30 was heb ik mijn lange haar ( tot op mijn billen ) kort geknipt. Ik besefte toen pas hoe vaak ik dan naar de kapper moest voor het 'in model laten knippen'.
  Nu ben ik bijna 48 en heb het alweer heel lang en vind het wel best zo. Ik verf het niet dus hier en daar een grijze pluk. Ik draag het veel los en als ik aan het poetsen ben of als het warm is doe ik het in een vlecht.
  Ik vind lang haar mooi en makkelijk. Maar een kort koppie staat ook leuk en pittig.
  Je moet je haar dragen zoals je het zelf prettig vind, is mijn mening.

 15. Hoi, ik ben 45 en heb mij net mooi gemaakt om te gaan eten. Mijn haren zijn los en hangen iets over mijn schouder.
  Ik vind dit mooi en iedereen bepaald zelf hoe lang dit kan. Als het maar verzorgd is.

 16. Ik zei vroeger 40. Nou dat is nog wel iets uitgelopen maar ik ben nu 47 en heb het toch al hele tijd met een klem (losjes) opgestoken. Heel voordelig en vrouwelijk. Ik kleur wel (zelf) Heidy van boer zoekt vrouw, die vind ik persoonlijk te oud voor los haar (al heeft ze wel heel mooi haar)en is ze beslist niet lelijk hoor. En dan constant met die handen door het haar, vreselijk. Wat een gedoe en wat een aanstelleritus!

 17. Wat een grappig stukje weer Liesje...Hoe kom je er iedere keer op en ook leuk om al die verschillende meningen te lezen. Ik vind dat kort haar iets is voor oudere vrouwen en ik zie mijzelf nog lang niet als oud...dus no way dat ik het af ga knippen. Aan de andere kant ken ik zat vrouwen met leuk kort haar dat ik vaak genoeg denk...oh leukkkk wil ik ook. Maar ik weet ook dat het bij mij niet zal staan. Heb veel, dik haar met een soort van krullen erin. Niets mee te beginnen. Gewoon maar één optie. Lang en niet teveel mee doen. (alleen verven dan he! Want grijze plukken daar ben ik ook nog niet aan toe.)

 18. Ook al heb ik al een reactie gegeven, ik wil er nog een aan toevoegen :-)

  Veel vrouwen die ouder worden, hebben ook soms wat dunner haar, dat komt dan vaak door medicijnen. Ook dat is een reden dat het dan het beste wat korter beter staat. Omdat ik dat dus om me heen zie van vrouwen van mijn leeftijd, ben ik gelukkig met mijn bos haar en wil het zo lang als mogelijk is lang hebben. Mocht ik het dan ooit moeten afknippen heb ik een lange tijd van lang haar kunnen genieten.
  Ik voel me absoluut niet lekker met kort haar, net als Achilles :-)Net of daar mijn kracht zit.

 19. Ik blijf toch liever uit de kappersval (want de kapsel werden nooit zoals ik wilde), al heb ik ze bij voorkeur thuis los. Anders zie ik er na het fietsen uit als een ragebol...
  Ik draag ze dubbelgefrot in elastiekje. Opsteken kan ik niet en vind ik tuttig. Thuisgekomen gooi ik mijn haren 's avonds meestal los. Anders krijg ik haarpijn...
  Van mij mag iedereen het zelf weten, als het maar eens in de week wordt gewassen. Zo'n slaapkruin in een kort kapsel vind ik ook niet erg charmant..

  Ben nu 36, maar niet van plan een kort kapsel te dragen ooit nog. Wel geverfd. Grijs was ik al heel jong, helaas.

 20. Het liefst altijd. Zo'n "kort en pittig kapsel" wordt in mijn familie en omgeving gebruikt als beeldspraak voor het begin van een burgerlijk leven ("Je weet pas echt dat je huwelijk zijn beste tijd gehad heeft, als je vrouw met een kort en pittig kapsel thuiskomt".)

  • Nathalie, kleine correctie : koningin Maxima is geboren op 17 mei 1971, dus op de datum dat je dit schreef (8 nov. '17) was ze 46 jaar (dus niet "al 41 of 42 jaar").
   Ik moet het helaas wel met je eens zijn dat haar haar vaak "sprieterig", dus piekerig oogt. Vergeet niet dat ze het al jarenlang laat verven, doe ik ook, hoor, maar niet het beste voor je haar, en verder wordt het natuurlijk ook wat dunner naarmate je ouder wordt. Vooral van onderen wordt het dan steeds dunner, dus inderdaad is het dan een goede oplossing om het langzamerhand steeds wat korter te hebben. En vooral op een lengte. Dan lijkt het voller. Mijn kapster en ik zijn het erover eens dat de diverse kapsels die Maxima bij avondjaponnen draagt, dus opgestoken, vaak met kunsthaar erdoor verwerkt, gewoon schitterend zijn. Dan zie je dat ze daarvoor gebruikt maakt van super-kappers !

 21. Mijn moeder droeg haar haar op haar zestigste nog in een prachtige dikke vlecht. Ik hoop dat voorbeeld te kunnen volgen.
  Laatst kreeg ik van een nichtje een compliment. Ik heb 'al' twee kinderen en 'nog steeds' mijn haar niet afgeknipt. Alle moeders om haar heen deden dat wel en ze vond het fijn te ontdekken dat ik wel zo 'dapper' was het lang te laten. Misschien kon zij het ook lang laten groeien ondanks haar kinderwens...
  Haha, zo had ik er werkelijk nog nooit over nagedacht!

  Lang haar, dat staat je, of het staat je niet. Maar als je het met flair draagt (en natuurlijk goed verzorgd), kun je anderen met je uitstraling vast wel overtuigen van het mooie. En anders.. dan maar niet (als je het zelf maar mooi vindt). Je bent zo oud als je jezelf presenteert!

  Pauline
  thuismetkinderen.blogspot.com

 22. Hoi,
  ja hoor !! na de geboorte van mijn kinderen heb ik mijn haren afgeknipt. Daarna heb ik het weer laten groeien.
  Vorig jaar december heb ik het echter weer laten afknippen, nu omdat ik mijn geverfde haar wilde laten uitgroeien. Toen heb ik het drastisch af laten knippen, heel kort en daarna ben ik weer gaan kweken en nu is mijn haar na een jaar al weer op bob lengte, beneden mijn kaak. Verven doe ik niet meer, dus dat scheelt ook weer in de portemonee en mijn haar vaart er wel bij, het gaat steeds beter zitten. Als het bij je past is het helemaal niet erg om je haar los te dragen. Als het echt niet staat, dan zou ik er gewoon iets anders mee proberen ; )

 23. De kapselval, die hebben we gehad ja, zo rond de geboorte van oudste. Sindsdien is het weer lang tot heel lang. Maar nu is het écht wel grijs, ondanks 'pas' 32 - neem daar nog wat medicijngebruik bij en het is niet mooi meer, maar wat te doen, wat te doen ? Ik lees hier graag mee :-)

 24. Ik ben zelf ook in de kapselval gevallen na de geboorte van mijn oudste! Daarna nog diverse keren, maar na de geboorte van mijn jongste ben ik begonnen met lang laten groeien, en sindsdien heb ik de kapselval weten te vermijden!

  Ik vind Heidi uit Boer zoekt vrouw ook te oud voor het kapsel dat ze heeft.

  Leuk al die reacties! De algehele consensus is toch dat iedereen moet doen wat ze zelf wil.

 25. Gut, ik heb daar nog nooit over nagedacht..! Ik ben bijna 45 en heb lang haar (tot de taille)en ben ook niet van plan dat ooit te gaan kortwieken! Ooit, heel lang geleden toen ik 12 was, heeft de kapper mij ook een kort kapsel aangemeten. Het zat voor geen meter! Na een jaar van kapper tot kapper te gaan heb ik het snel weer laten groeien en draag het nu zowel gevlochten, los met een speld (anders hangt alles in mijn gezicht!) of op de één of andere manier opgestoken. Keuze genoeg met lang haar, kijk maar eens op youtube. Heel veel instruktiefilmpjes hoe je je haar kunt vlechten en opsteken. Eigenlijk zie ik ook niet veel dames van mijn leeftijd (of moet ik zeggen'meisjes van veertigplus"?) met lang haar. Maar veel marokaanse vriendinnen hebben wel lang haar, al knippen die het van heeel eerg superlang naar taille of schouderlengte als ze kinderen krijgen, dus eigenlijk ook korter...
  Nee, mijn haren blijven gewoon lang. Overigens had mijn oma altijd een keurige opgestoken vlecht (wel dun maar ozo mooi!) tot haar 90-tigste. Helaas brak zij toen haar elleboog en heeft ze het uit nood in een bob laten knippen. Stond ook wel leuk, maar ik miste het vlechtje. Helaas, in een bejaarden huis hebben ze geen tijd meer om je haar op te steken al zouden ze dat graag doen!
  Groetjes uit de familie van langharigen (dochter tot taille en ik ook, zus tot over de bibs zelfs!)

  • Mijn oma heeft ook altijd lang haar gehad, tot zij stierf op 89 jarige leeftijd en 's avonds deed ze het lekker los. Zelf wissel ik de periodes af lang en dan weer kort, daarna maar weer laten groeien. Ik vind beide leuk en vind het afwisselen ook heel leuk.

 26. Ben op mijn 12e in de kapselval gelopen. Mijn haar was tot op dat moment tot bijna op mijn bips en ik kreeg toen een modieus boblijntje. Later heb ik het vele malen laten groeien en weer laten knippen maar ik heb het nu al járen weer halflang. Wil het best nog veel langer hebben want ik vind lang haar supervrouwelijk. En je kunt er genoeg mee doen om het je te 'laten staan'. Groetjes,

 27. Ik ben in de loop der jaren van erg lang naar kort gegaan en weer terug. Nu heb ik weer lang haar(ik denk tot over halverwege mijn rug. Ik weet niet hoe lang dat blijft. Dat er een bepaalde leeftijd aan verbonden is vind ik onzin dan zien we er allemaal hetzelfe uit. Ik heb het wel vanaf mijn 19e tot mijn 29e blonder geverfd, maar ben inmiddels 2,5 jaar puur natuur.

 28. Het is veel interessanter om te vragen of je uit de verfval kunt blijven.
  Als je naar de veertig gaat, moet je bijna wel bijkleuren om niet af te steken bij andere vrouwen. Er is veel druk om jezelf jonger te laten lijken dan je bent. Heeft niet te maken met je jong en energiek voelen maar met meedoen met de evolutionaire ratrace waarin jong en vruchtbaar voor vrouwen hun waarde bepaalt en de interesse die ze in hun omgeving opwekken.

 29. Leuk om te lezen, helemaal alle commentaar!!
  Ik moest het als kind lang, op een lengte.
  Ik heb het een keer kort gehad, maar ik vond het veel werk. Nu ga ik van bob (minimum) naar iets over de schouders (maximum) wel in lagen, met pony/lok/kleur/naturel, maar nooit meer echt kort!!!

 30. Lang haar staat je wel of het staat je niet of het kan allebei. Dat heeft weinig met leeftijd te maken. Een kennis van mij vond dat vrouwen na hun 40e hun haar kort moeten knippen want lang haar vond zij dan niet mooi meer. Onzin, want iedereen ziet er anders uit op z'n 40e. Ik heb zelf helaas vaak de fout gemaakt om het kort te laten knippen, besef nu dat het mij gewoon niet staat en ondanks mijn 47 jaar en grijze lokken is het nu weer lang en ik denk ook wel dat het zo blijft. Tijdens werkzaamheden doe ik er vaak een dubbelgevouwen staart in of een klem. Bij sommige vrouwen staat een ultrakort kapsel gewoon erg mooi maar dat wil nog niet zeggen dat het dan bij jezelf er ook zo uit ziet, we hebben immers allemaal een andere uitstraling.

 31. Altijd lang haar gehad, tot onder mijn billen, en nooit geverfd. En ik ben de 50 al voorbij...

  En je kan inderdaad met lang haar veel meer doen dan met kort, ik vind het persoonlijk veeeel makkelijker ook dan kort!

 32. Wat mij betreft tot altijd! Ik vind het juist zo prachtig als ik oude vrouwen zie met mooie lange haren, een verademing vergeleken bij de standaard oude-mevrouwen-kapsels.
  Ik ben zelf van plan mijn haar altijd lang te laten!

  Ik heb het overigens wel heel vaak in een slordige hoge knot, dat is zooo makkelijk! Dat is dan wel iets wat ik wellicht niet meer zal doen als ik ouder word, dan staat het wellicht sneller onbedoeld in plaats van bedoeld slordig ;)

  • Ik wil mijn haar ook lang laten als ik oud ben. Ik zie nu heel veel vrouwen met kort grijs haar die allemaal op elkaar lijken.

   Een slordige hoge knot is inderdaad makkelijk. Maar als je oud bent geef je dan misschien inderdaad verkeerde signalen af...

 33. Waarom is een oude vrouw met langer grijs haar 'krachtig' en staat losjes opgestoken haar zo 'vrouwelijk' ? OOk allemaal clichees !!! Iedereen moet het zelf weten. Het enige wat ik niet zo mooi vind zijn oudere vrouwen met erg kortgeknipt haar , gecombineerd met opvallende bril. Heb zelf steil haar, op 1 lengte afgeknipt, halflang en grijs/blond gemeleerd. En een hele mooie bril. Geen idee wat ik 'uitstraal'.

 34. Oeps, wat een hoeveelheid aan reacties! Haar is echt heel belangrijk voor vrouwen. "Als je haar maar goed zit" blijkt nog steeds heel toepasselijk.
  Met stevig en nog beter, krullend haar, kun je vlg. mij heel lang je lange haar los laten wapperen!
  En misschien geldt dat ook wel voor mannen!

 35. Wat een leuk onderwerp. Heb zelf mijn haren altijd middellang gehad. Nu al 2 jaar kort maar ben er niet echt happy mee. Ik verf mijn haar al vanaf mijn 15de en ook daar wil ik vanaf. Nu heb ik ze superkort laten knippen en ga ze laten (uit)groeien. Ik ben 57!. Mijn zus is 60 geworden en heeft een prachtige lange bob. Ze ziet er jonger uit al;s ik ;)
  Voor mij geen verf meer en de kapper mag het 1 keer per jaar in model knippen. Thats it!

  • Stoer dat je het destijds durfde af te knippen! Maar ik herken wel dat je toch niet helemaal tevreden bent met kort haar. Dat had ik ook altijd. Nu heb ik het al 10 jaar lang, en ben daar erg blij mee.

   Wel lekker om alle verf er te laten uitknippen en daarna je haar te laten groeien! Dat wordt vast prachtig.

 36. Lang haar altijd mooi. Bij kleine meisjes en bij 80 jarigen. Er zijn tig manieren om leuke dingen mee te doen.
  En... veeeeeel voordeliger..

 37. Haha Leuk onderwerp.
  Wij hebben het hier ook vaak over langlos haar en oudere vrouwen.Ik vind zolang het netjes is en niet peper en zout grijs dan moet het best nog wel even kunnen. Het ligt er zo aan hoe je haar is .
  Maar buiten alles vind ik ook je moet jezelf er goed bij voelen. Dus is een oma 112 en heeft ze nog lang haar en ze voelt zich er goed bij .DOEN!

 38. Ik ben nu vijf en twintig.
  Vorig jaar daagde mijn man mij uit een kort mannenkapsel te dragen. Hoewel ik wel veel bedenkingen had ben ik naar zijn kapper gegaan.
  Ik wilde een prive uurtje met hem hebben. Mijn man was er bij. Mijn lange, halverwege mijn rug, haar ging er af ! Na mischien maar een half uurtje had ik een verschrikkelijk kort kapsel ! Ik heb er over gehuild,tranen met tuiten...
  Ik had een ect ouderwets mannen kapsel" rondom mijn hoofd bijna kaal geschorn en bovnop stekeltje die recht onver eind staan.. Men noemt dat een Flat Top !
  Ik schaamde me rot ! Maar naa een paar dage vond ik het wel sexy. Het is echt wel wat anders ! Maar de reactie van mijn man gaf mij de doorslag ! Hij kan zijn handen niet van mij afhouden ! Zodra hij thuis komt gaan we naar bed ! In de nacht blijft hij mijn hoofd voelen. Drie keer per dag sex is heel gewoon geworden...! !
  Iedere Tweede Woensdag ga ik nu naar de heren kapper en word weer bij geschoren. Er zijn diverse mannen die me een compliment maakten. Iedere Woensdag zijn er een paar (vriendelijke) heren die alleen komen om mij te zien !
  Geeft niks, ik ben de sexiest vrouw in de hele buurt, andere vrouwen proberen mij belachelijk te maken. maar dat is de kift !
  Liesbet.

 39. Ik weet nog dat ik als tiener geknipt werd. Alle lange lokken er af en daarvoor in de plaats kwam een 'vlot kort kapsel'. Ik leek net een jongetje! Dat bleek ook wel toen ik nietsvermoedend de meidenkleedkamer van de sporthal inliep en de meiden daar begonnen te krijsen "aagh een jongen!!" Die reactie besloot mij om m'n haar nooit meer af te knippen.
  Nu ben ik bijna 45, heb kinderen en nog steeds is mijn haar lang tot mijn billen ;-)
  Wel draag ik overdag een haarband (Buff) dat bevalt mij prima want je kan ze op allerlei manieren dragen en ze zijn er in allerlei coole kleuren.
  Je moet doen wat je zelf wilt en je niks aan laten praten over leeftijd enz.
  Als vaak zwemt is het praktisch om het kort te dragen. Ga dus uit van je eigen omstandigheden en wat voor jou het makkelijkste is.
  Hou er rekening mee dat kort haar elke 4 tot 6 weken geknipt moet. Met lang haar heb je dat niet zo frequent. Het kan zelfs zo lang zijn dat je het zelf kan knippen, zoals bij mij.
  Mary

  • Wat een mooie lengte Mary! Mijn haar weigert gewoonweg om nog langer te worden. Het is iets over mijn schouders. Langer wordt het gewoon niet!

   Kort haar vind ik ook meer onderhoud vragen.

 40. Zo lang als het mooi staat (en verzorgd) en ik mij er prettig bij voel. Ik ben 47 en krijg nog nagenoeg dagelijks complimenten over mijn haar. Echt niet dat ik het af ga knippen :)

 41. Hemel-lief wat een onzin. Zolang als jij het wilt natuurlijk! Wie is wie om jou te vertellen hoe jij je haar wilt dragen, welke kleding het beste past?
  Inmiddels ben ik 43, laat mijn haar lang (en langer groeien) en krijg net als Rory hierboven nog steeds complimenten. Niemand die mij zegt wanneer het kort moet omdat ik te oud voor lang zou zijn!

 42. Zelf ben ik net 60 geworden en heb lang haar!
  Ben er heel blij mee en heb er veel moeite voor moeten doen om het zo lang te krijgen. Mijn ervaring is nl dat kappers je in een hokje stoppen; zij is ouder, dus moet het kort.
  Hoe ik ook zei dat ik alleen de punten eraf wilde en dat het haar mag “springen” en niet “gladjes” uit mocht zien en AUB géén lok; geen tuttig kapsel, ik kwam altijd met veel korter haar, gladgeföhnt en een lok als Beatrix weer thuis. En een paar jaar geleden liet ik mijn haar punten en de “Meister” zelf knipte mijn, over mijn schouders hangende haar, tot boven mijn oor weg!! Dat was de druppel en sindsdien punt mijn vriendin mijn haar en eindelijk valt mijn haar op mijn rug, in dikke lokken.
  Geen kapper meer voor mij, ik kan op op 1 hand tellen hoeveel kappers er in mijn leven geluisterd hebben naar mijn wensen.
  En op jullie vraag lijkt het me duidelijk dat mijn antwoord is dat iedereen dat moet doen met zijn haar, kleding, zijn bezigheden en hoe hij woont of leeft ieders eigen zaak is en niet die van anderen. Leef je leven en laat je niet in een hokje drukken, iedereen mag een eigen mening hebben, je mag het leuk vinden of niet, maar we zijn allemaal anders, dat is het leuke aan het leven, saai toch als iedereen hetzelfde “moet” zijn?!
  Leven en laten leven.

  • Jeetje wat vervelend dat je kapper zo enorm slecht luisterde Yvonne. Ik kan me voorstellen dat je daar niet meer naar toe wilt.

   Mooi dat je je haar nog lang hebt. Ik hoop het eerlijk gezegd ook altijd lang te kunnen houden.

 43. Ik ben 54 en heb haar tot over mijn schouders. Ik draag het los, steek het op, heb een staart, een vlecht etc.
  Waarom moet je overgaan tot een lekker pittig kort kapsel zodra je de 40 passeert. Dit soort kapsels zijn voor mij een schrikbeeld.
  Maar ieder zijn smaak natuurlijk. Doe gewoon wat je zelf mooi vind.

 44. Nou eerlijk, ik ben 53 en heb al enkele jaren een vrij kort kapsel. Mijn haar is altijd al dun geweest maar de laatste jaren flink uitgedund, vandaar mijn keuze. Mijn haar ziet er met dit kapsel volumineus uit. Ik zie regelmatig vrouwen van mijn leeftijd met lang haar en dan denk ik vaak: knip het toch af; mooi lang haar is niet meer bestemd voor vrouwen van onze leeftijd. Toch ben ik het wel met je eens als je zegt dat iedere vrouw daar zelf de keuze in moet maken.

  • Als je haren veel mooier vallen in een korter model kan ik mee heel goed voorstellen dat je daar liever voor kiest inderdaad. Dat is dan ook flatteuzer.

 45. 'Tot welke leeftijd ‘mag’ je als vrouw je haren los dragen?'

  Is dit een serieuze vraag?

  Iets of iemand beslist wanneer het niet meer acceptabel is je haar los te dragen?

  Keep it simple...dat mag tot het moment waarop jij beslist dat je het niet meer wilt.

  Punt.

 46. Het verschilt per persoon, draag waar jij je prettig bij voelt. Ik merk dat nu ik 51 ben een lob eigenlijk het mooiste staat. Bij langer wordt het zo lijzig bij mij. Ieder zijn eigen keus.

 47. Ik vind het een raar onderwerp. Ik heb mijn haar lang sinds ik kon lezen, al 44 jaar dus, maar niemand zegt dat het moet wat hoort, dus laat ik het opgestoken elke dag, zodat ik geen last heb van haar dat hoort!

 48. Er is geen leeftijd... Mijn moeder heeft op een bepaald moment haar lange krullen er af laten knippen en ik vond dat echt zonde. Kort staat haar ook leuk, maar ik vind lang haar altijd mooier. Als je als 80-jarige dame nog je haar tot over je schouders kan laten groeien - doen! Ik vind dat het ervaring en rust uitstraalt.

 49. Ik ben bijna 56 en heb lang haar. Ik ga niet vaak naar de kapper 2x per jaar of minder. Tussendoor knip ik zelf mijn puntjes waardoor het er altijd netjes uitziet. Ik verzorg mijn haar goed, heb ook nooit gespleten haarpunten. Ik draag het los, in een knot, staart, vlecht etc. Ik zou me absoluut niet lekker voelen met kort haar. Mijn man en kinderen vinden kort haar ook helemaal niets voor mij. Mijn dochter zegt dat ze mij in de toekomst ziet als een oude vrouw met lang grijs haar in een knot hahaha. Er moet wel heel wat gebeuren wil ik het kort knippen.
  Vwb het haar van Maxima. Ik denk zelf dat ze haar punten laat snijden waardoor het er nonchalant uitziet. Daarbij vind ik het leuk dat haar haar niet zo gekunsteld is en dat ze doet waar ze zichzelf goed bij voelt. Voor speciale gelegenheden zit het altijd heel netjes opgestoken en verder lekker zoals ze het zelf wil. Prima toch!
  En daar gaat het ook om, draag je haar zoals je zelf wilt, kort, lang, pieken of kaal.

 50. een leuke "witte" vraag, want mijn antwoord gaat meteen over een heel andere cultuur, waar de vrouw nog steeds een chaperone nodig heeft. Vind ze zelf ook, of beter gezegd als men dat niet vindt gelden voor haar is ze zwaar beledigd, ook wel weer logisch. Het antwoord heeft niks met tijd of leeftijd te maken, vrouwen hebben hier altijd lang haar, maar niet altijd los. Doet ze het los dan heeft ze vertrouwen in haar chaperone dat deze haar er niet bijlapt.

 51. Ik ben 61 en ik draag mijn haar nog regelmatig los. Ook steek ik het op of heb ik een staart of een vlecht. Maar als ik het los hebt krijg ik veel complimenten. Het hangt er helemaal vanaf wat voor haar je hebt maar als het er dik en gezond uit ziet is er toch geen enkel probleem?

 52. Je moet je haar vooral dragen hoe het voor jou goed voelt.
  Oudere vrouwen met lange losse haren tot ver over de schouders vind ik niet mooi. Dan zou ik ht haar bij elkaar doen in een mooie wrong of dot. Of knippen tot schouderlengte. Heeft veel meer klasse. Vind ik hé.

 53. Mijn haar is vrij kort en wil simpelweg niet lang worden. Dan gaat het pieken en het is te dun om het dan nog los te kunnen dragen. En ja, ik zit dus elke negen weken bij de kapper en dat vind ik behoorlijk irritant...
  Wat betreft leeftijd vind ik dat het verzorgd moet zijn, op welke leeftijd dan ook. Ik ken een vijftiger met enorm piekhaar. Dan denk ik: zet de schaar erin. Maar zolang het gewoon verzorgd is, zie ik niet in waarom je je haar zou knippen.

 54. Ik had een oude tante met prachtig lang grijs haar. Ze stak het altijd heel mooi op. Maar in gedachten zag ik haar 's avonds voor haar kaptafel zitten in een mooie nachtpon en dan dat lange haar borstelen. Prachtig vond ik het. Dus ik ga voorlopig nog niet voor kort ;-)

 55. Prachtig beschreven. Volgens mij draait het ook een beetje om hoe je uitstraling is. Als je chagrijnig en verzuurd kijkt, is je haar van minder belang. Dus wees blij met jezelf. Met kort of met lang haar (los of gekunsteld).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>