Persoonlijke huisvlijt

Haarborstel: wat is een goede?

haar borstelVan de kapper mag ik mijn haar niet kammen of borstelen! Dan wordt het namelijk nog pluiziger dan het meestal al is.

Dus borstel ik het alleen als ik het net heb gewassen. Dan borstel ik de nesten er uit, gooi er flink wat arganolie door, en dat is het dan. De rest van de week, doe ik er alleen nog een haarknip in.

Houten haarborstel van de Hema

Als ik mijn haar borstel, dan gebruik ik altijd de borstel van mijn 14-jarige dochter. Het is zo’n houten borstel, met pinnetjes met van die bolletjes aan de uiteinden. Volgens mij is dat om je haar te beschermen. Ik geloof dat de borstel van de Hema komt, en zo’n 3 euro kostte. Soms laat de zwarte stof waar de pinnetjes in zitten, aan de zijkant los. Maar meestal kan ik dat wel terug duwen.

Kammen hebben we niet. Mijn moeder had vroeger zo’n puntkam. Daarmee kon je heel goed een scheiding maken.

Soorten haarborstels

Je hebt verschillende soorten haarborstels. Sommige zijn geschikt om krullen mee te maken, andere om je haar mee te ‘stylen’. Je hebt zelfs anti-pluis haar borstels! Ik vraag me af of die echt helpen. Eigenlijk heb ik me nooit zo in haarborstels verdiept. Ik dacht dat een borstel gewoon een borstel was. Ik zag alleen de prijsverschillen.

tangle teezer
Tangle Teezer: onooglijk ding!

Wonderborstels

Uiteraard zijn er ook weer borstels op de markt die wonderen beloven. Zoals de borstel met de veelbelovende naam The Tangle Teezer. Ik had hem laatst bijna gekocht bij de kapper, toen ik stond af te rekenen. Maar hij zag er zo plastic uit, dat ik gelukkig op het laatste moment tot bezinning kwam. Hij kostte zo’n 14 euro! Maar op internet kun je hem bij kappersshop.nl voor maar 8,95 kopen.

Ene Michel Mercier heeft ook een wonderborstel uitgevonden. En hij heeft er een heel goed verhaal bij. Hij had namelijk elke dag problemen met zijn dochtertje als heur haar geborsteld moest worden. Dus ontwikkelde hij een wonderborstel. Ik kon in Nederland geen verkooppunt voor deze borstel vinden.

Haar borstelen: tips

 1. Wees vriendelijk voor je haar! Borstel dus rustig. Als je heel wild borstelt (zoals ik…) beschadig je je haar
 2. Borstel langzaam. Ook weer om beschadigingen te voorkomen
 3. Als je knopen in je haar hebt, begin dan bij de punten te borstelen. Werk langzaam naar boven.
 4. Borstel je haar liever niet als het nat is. Dan kan het eerder beschadigen.

Ik vrees dat ik zo’n beetje al deze regels breek!

Lees ook mijn post over grijs worden! en de prachtige Rock en Ruddle kam die ik cadeau kreeg.

Borstel jij je haar? En waarmee? En heeft iemand ervaring met de Tangle Teezer?

Similar Posts

19 Comments

 1. Nee, ik deed het altijd wel, maar op een gegeven moment vond ik dat ik elke keer wel heel erg veel mee trok. Nu haal ik soms eens wat nesten eruit met mijn handen, maar verder laat ik het. Soms doe ik het nog wel eens, maar mijn meest logische moment is als het nat is en dan mag het dus weer niet, dus dan moet het maar net zijn als ik eraan denk.

 2. Hier geen Tangle Teezer, maar wel een borstel van B raun (S atin H air)
  voor het haar van dochter. Ze heeft lang, dik haar. De borstel was een aanbieding bij
  K ruidvat (zo’n 15 euro) en er zitten batterijen in, volgens de verpakking iets met ION tec.
  Deze borstel bevalt goed, het haar wordt er glad en zacht van, minder pluizig.
  Dochter slaapt wel met vlechten in, dat maakt het ‘s ochtends een stuk makkelijker met borstelen…

 3. Ik heb mijn haar heel kort dus even rustig met een borstel erdoor als ik het heb gewassen en de rest met mijn vingers… Ik heb een kunststof borstel van de Hema, het is een oudje, ben wel eens op zoek gegaan naar een goede vervanging maar nog niet gevonden…
  Fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Ik heb zo’n zelfde borstel als jij. Volgens mijn kapster de beste borstels. Dochters hebben ook allemaal zo een. Ik borstel mijn haar voor ik het ga wassen en als het na het douchen nog vochtig is nog een keer en daarna niet echt meer. Het gaat idd erg pluizen als je het telkens helemaal uitborstelt.
  Geen ervaring met het gekke ding dat jij noemt ;-)

 5. Ik heb heel kort haar. Na het wassen gaat er mousse (versteviging) in en föhn ik het droog. Daarna gaat er een dot wax in en style ik het met m’n handen. Tussen de wasbeurten door kam ik mijn haren hooguit eens per dag. Meestal is het voldoende wanneer ik m’n vinger erdoor haal.
  Met die gekke borstels heb ik geen ervaring.

 6. YES!!!!!! De tangle teezer: echt de beste uitvinding ooit met lang klitterig haar.
  Bij onze kapper wordt hij volop gebruikt en toen ik zag hoe makkelijk zij door het haar van mijn dochter kwamen heb ik ‘m gelijk gekocht en ook 1 voor bij haar vader. Sindsdien geen huilend kind meer als er haren gekamd moeten worden. En ze heeft haar bijna tot op haar billen en een heel dikke bos. Het moet 2x per dag gekamd worden om te voorkomen dat er dreadlocks ontstaan. Maar afknippen hoeft nu niet meer dankzij de tangle teezer. Het gaat echt vele malen makkelijker dan met zo’n borstel met van die bolletjes. De bolletjes zijn overigens niet om je haar niet te beschadigen maar om je hoofdhuid niet te beschadigen.
  De uitvinder van deze borstel mag wat mij betreft een heel dikke bonus krijgen.

 7. Wat dat betreft heb ik lekker makkelijk haar, ik kan het overal mee borstelen. Ik gebruik nu een borstel van de Hema (zwart, 4 euro). En tja, ik borstel mijn haar ook als het nat is… anders heb ik daarna zoveel klitten! En het uitkammen daarvan is denk ik nog slechter voor je haar dan nat haar kammen.

 8. Ik heb lange warrige krullen en krijg er alleen een borstel door als het nat is. Net als jij Archanolie er in en borstelen. Daarna de hele week niet meer.
  Ik maak het ‘s ochtends nat met een sprayfles en haal mijn handen er dan door.
  Ik slaap met een lage paardestaart in met een amazone-elastiek er in. Zo’n elastiek wat met zachte stof omwonden is.

 9. ik vind die borstels waar zo’n flexibel stekelvarkentje op zit helemaal niets.
  Binnen de kortste keren zijn ze kapot.
  Ik heb nu een stevige plastic van het Kruidvat of zo, met ingelaste pennen.
  Van een tangle teezer heb ik nog nooit gehoord

 10. Ik heb 2 borstels: een Tangle Teezer en een echte Mason Pearson borstel (die laatste borstels zijn duur, maar de mijne heb ik geërfd van mijn moeder, dus ze gaan lang mee en zijn hun geld dus zeker waard en ik neem aan dat wanneer ik er zorg voor draag, mijn dochters hem weer van mij zullen erven :-))

  Ik heb sluik haar op classic lengte en deze borstels zijn allebei fantastisch! Heb er ook al andere geprobeerd (van dochters, vriendinnen,..) maar geen enkele andere borstelt zo fijn.

 11. De Mason Pearson borstel is de Rolls Royce onder de borstels. Ik gebruik hem om onze langharige honden mee te borstelen. Voor mezelf vind ik hem te duur. Ik heb een borstel van Mylene. Die vind ik ook heel fijn.

 12. Goh, wat heb ik het dan makkelijk! Ik haal er alleen een kam door, 1 of 2 keer per dag – da’s voldoende! Maar ik heb dan ook expres kort haar, want te lui om lang te stylen….

 13. Ik moet zeggen dat ik nu begin te overwegen om die Tangle Teezer aan te schaffen. Ik vind dat jullie er goede ervaringen me hebben! En via internet valt de prijs ook nog wel mee.

 14. ik heb ook die van de hema, met die bolletjes. die bolletjes zijn om je hoofdhuid te beschermen. Overigens hoef jij niet naar de kapper, tenminste als je het model wilt hebben van het artikel waarin je huidolie Arganolie in je haar hebt gedaan (ik zag de voor en na foto, ik heb zelf ongeveer hetzelfde model)
  Je kunt binnen 2 minuten zelf je haar knippen, via google zijn er wel wat filmpjes over te vinden maar ik zal het hier kort uitleggen hoe je dat doet.
  Je maakt een straat voorop het midden van je voorhoofd. Je doet daar een elastiek in. een het einde van deze staart knip je de punten af, tadaaa laagjes!

 15. oja wat ook goed helpt bij lang haar met veel slagen, is het kammen wanneer je er onder de douche cremespoeling in hebt gedaan, met een grove kam. en daarna niet meer uitborstelen. uitspoelen, droogdeppen.
  Maar het afknippen van de puntjes maakt het alweer veel gemakkelijker om uit de knoop te halen. een satijnen klussensloop zorgt ervoor dat je haar minder snel slijt en dus minder snel splijt.

 16. Ik borstel mijn haar alleen met m’n vingers als ik net uit de douche kom. Het ziet er niet mooi uit en is gigantisch statisch als ik het wel borstel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.