Haarborstel: wat is een goede? + 4 borstel tips

haarborstel

Van de kapper mag ik mijn haar niet kammen of borstelen. Geen haarborstel meer voor mij! Dan wordt het namelijk nog pluiziger dan het meestal al is.

Dus borstel ik het alleen als ik het net heb gewassen. Dan borstel ik de nesten er uit, gooi er flink wat arganolie door, en dat is het dan. De rest van de week, doe ik er alleen nog een haarknip in.

Houten haarborstel van de Hema

Als ik mijn haar borstel, dan gebruik ik altijd de borstel van mijn 14-jarige dochter. Het is zo’n houten borstel, met pinnetjes met van die bolletjes aan de uiteinden. Volgens mij is dat om je haar te beschermen. Ik geloof dat de borstel van de Hema komt, en zo’n 3 euro kostte. Soms laat de zwarte stof waar de pinnetjes in zitten, aan de zijkant los. Maar meestal kan ik dat wel terug duwen.

Kammen hebben we niet. Mijn moeder had vroeger zo’n puntkam. Daarmee kon je heel goed een scheiding maken. Bij de Hema heet dit een naaldkam, en hij kost 1,60.

Soorten haarborstels

Je hebt verschillende soorten haarborstels. Sommige zijn geschikt om krullen mee te maken, andere om je haar mee te ‘stylen’. Je hebt zelfs anti-pluis haar borstels! Ik vraag me af of die echt helpen. Eigenlijk heb ik me nooit zo in haarborstels verdiept. Ik dacht dat een borstel gewoon een borstel was. Ik zag alleen de prijsverschillen.

tangle teezer

Tangle Teezer: onooglijk ding!

Wonderborstels

Uiteraard zijn er ook weer borstels op de markt die wonderen beloven. Zoals de borstel met de veelbelovende naam The Tangle Teezer. Ik had hem laatst bijna gekocht bij de kapper, toen ik stond af te rekenen. Maar hij zag er zo plastic uit, dat ik gelukkig op het laatste moment tot bezinning kwam. Hij kostte zo’n 14 euro! Maar op internet kun je hem bij kappersshop.nl voor maar 8,95 kopen.

Etos tangle teezer

Bij Etos koop je voor rond de 15 euro een echte tangle teezer. Je kunt er ook terecht voor een speciale versie voor nat haar:

Screenshot 2021 12 23 at 16.37.35

De Action tangle teezer heet Betty Brush

Laat het maar aan de Action over om met een goedkope versie van de Tangle teezer te komen! Voor maar 2,95 koop je daar deze ‘antiklit borstel’:

Screenshot 2021 12 23 at 16.39.47

Ik vind hem er leuker uit zien dan het origineel.

Maar hoe zit het met de kwaliteit?

Blogger Vera Camilla schreef een review over de Betty Brush!

Zij concludeert dat de Betty Brush net wat minder comfortabele is dan de originele Tangle Teezer. Je merkt dat de borstel wat stugger is, en van goedkoper materiaal. Maar de Betty Brush doet wel degelijk wat hij moet doen: je klitten uit je haren borstelen. Vera Camilla is er tevreden over.

N.B. De Betty Brush was een paar jaar geleden ook te koop bij Kruidvat, maar kostte daar rond de 6 euro.

De Hema Tangle Teezer

Ook de Hema kwam met een eigen Tangle Teezer. Zij noemen hem een anti-klit borstel en hij kost 4 euro. Een stuk voordeliger dan de originele Tangle Teezer dus!

Screenshot 2021 12 23 at 16.46.53

Michel Mercier haarborstel

Ene Michel Mercier heeft ook een wonderborstel uitgevonden. En hij heeft er een heel goed verhaal bij. Hij had namelijk elke dag problemen met zijn dochtertje als heur haar geborsteld moest worden. Dus ontwikkelde hij een wonderborstel. Wat ik goed vind aan de borstels van Michel Mercier is dat hij verschillende versies heeft voor fijn haar, en dikke haren!

Een Michel Mercier haarborstel is nog iets duurder dan een tangle teezer. Onderstaande borstel kost 16,85 bij bol.com.

michel mercier haarborstel

N.B. Een grove kam kan ook een goed alternatief zijn voor een tangle teezer.

Hema grove kam

Bij de Hema verkopen ze een speciale kam met kokosolie. De Hema belooft dat door deze olie je pluizig haar kunt voorkomen. Maar deze Hema kam is niet zo heel grof. Zeker niet vergeleken met mijn prachtige Rock en Ruddle kam die ik cadeau kreeg.

Tangle teezer versus de Magic Comb

Inmiddels is er ook zoiets als een ‘Magic Comb’. Laat je niet afleiden door de term ‘comb’ oftewel kam, want het is blijkbaar toch echt een borstel. Make-over Martje vergelijkt deze twee met elkaar in onderstaande video. Je krijgt ook meteen een goede indruk van de tangle teezer!

Eén van de interessante observaties van Martje is dat je met deze borstel niet onderaan je haren hoeft te beginnen, om de klitten eruit te borstelen. Je kunt gewoon bovenaan beginnen, en naar beneden borstelen. Martje’s dochter vindt de Magic Comb ook fijn.

Maar als Martje droog haar heeft zie je wel dat haar haren er statisch van worden! En dat gebeurt niet als ze de tangle teezer bij haar haren houdt!

Haar borstelen: tips

 1. Wees vriendelijk voor je haar! Borstel dus rustig. Als je heel wild borstelt (zoals ik…) beschadig je je haar
 2. Borstel langzaam. Ook weer om beschadigingen te voorkomen
 3. Als je knopen in je haar hebt, begin dan bij de punten te borstelen. Werk langzaam naar boven.
 4. Borstel je haar liever niet als het nat is. Dan kan het eerder beschadigen.

Ik vrees dat ik zo’n beetje al deze regels breek!

Samenvattend

Een tangle teezer is toch wel de beste borstel om je haar mee te borstelen. Helaas hangt er wel een stevig prijskaartje aan, van rond de 15 euro. De goedkopere versies werken doorgaans ook goed, alleen voelen ze wat minder fijn.

Wil jij geen 15 euro uitgeven aan een borstel, en vind je het niet erg om iets minder comfort te voelen als je je haren borstelt? Dan kun je prima een goedkope versie kopen.

Maar hecht jij aan een fijne ‘borstelervaring’? Kies dan liever een tangle teezer haarborstel.

Make-over Martje vindt de Magic Comb het beste bij nat haar, en de tangle teezer het beste bij droog haar. Maar ze benoemt de Magic Comb wel tot de winnaar.

Leestips

Borstel jij je haar? En waarmee? En heeft iemand ervaring met de Tangle Teezer?

61 Comments

 1. Roos
 2. Mirjam
 3. Willemien
 4. Gerd
 5. Loesje
 6. Hanneke
 7. E
 8. E
 9. E
 10. Lindaschrijfthetop
 11. Anke
 12. L.
 13. Louloudi
 14. Simone
 15. Frederique
 16. Mandy
 17. Jouvence
 18. Caroline
 19. Mieke | Mieks Mind
 20. Gea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh