Haarborstel schoonmaken: doe jij dat? Minstens 1 x per maand!

haarborstel schoonmakenJe haarborstel schoonmaken.

Is je haarborstel reinigen iets dat jij doet?

Ik niet...

Dit is mijn routine!

Als ik mijn haar heb gewassen, en er arganolie in heb gedaan tegen het pluizen, borstel ik het flink.

Meestal trek ik eerst nog wel even het haar dat in de borstel zit er uit, maar verder doe ik eigenlijk niets om hem schoon te maken. En ineens realiseerde ik me dat dit eigenlijk niet zo fris is! Heb ik net mijn haar gewassen, gebruik ik een vieze haarborstel... En haarborstels lijken wat dit betreft op vloerbedekking en matrassen. Er zit van alles in wat je eigenlijk liever niet wilt weten.

Haarborstel schoonmaken? Daarom dus!

Dit kan er allemaal in je haarborstel zitten

 • Huidschilfers
 • Stof
 • Haren
 • Shampoo en/of conditioner resten
 • Stylingproduct resten
 • Talg

Dus elke keer dat ik mijn schone haar met een vieze borstel borstel, deponeer ik er eigenlijk weer dode huidcellen, arganolie en stof in. Bah.

Wist je dat geadviseerd wordt om je borstel elke week schoon te maken? Ik niet.

Gelukkig is het niet moeilijk om een haarborstel schoon te maken! Hier onder een handig stappenplan.

Haarborstel schoonmaken: de luie methode

 1. Begin met alle haren die er eventueel nog in zitten er uit te halen.
 2. Neem nu een wasbakje en doe daar flink wat water in.
 3. Pak nu een theelepel van je favoriete shampoo en wat zuiveringszout ook bekend als baking soda.*
 4. Roer de shampoo en het zuiveringszout goed door het water heen, zodat het er helemaal in op gaat.
 5. Leg je haarborstel er in en laat 15 minuten weken.
 6. Haal de haarborstel er uit, en laat drogen.

Je kunt de shampoo en baking soda ook vervangen door azijn. De zure azijn zal eventuele vettigheid uit je borstel verwijderen. Spoel hem daarna goed af met lauw water.

Nog luier en makkelijker is je haarborstel in de vaatwasser doen... Maar doe dit alleen als je borstel van materiaal is dat tegen de vaatwasser kan. Een houten haarborstel moet je echt niet in de vaatwasser doen bijvoorbeeld.

Haarborstel schoonmaken: de-iets-meer werk-methode

 1. Pak een kam. Bijvoorbeeld een Rock and ruddle kam.
 2. Begin weer met alle haren uit de borstel te halen.
 3. Houd de borstel vervolgens onder warm stromend water.
 4. Doe een klein beetje shampoo op de borstel.
 5. Ga met de kam voorzichtig over de haren/stekels van de borstel heen.
 6. Als de borstel schoon is leg je hem weg om te drogen.

Mijn haarborstel

Mijn haarborstel kocht ik ooit bij de Kruidvat en wordt in principe door het hele gezin gebruikt. Dus ook door mijn jongste zoon die er elke ochtend kwistig gel mee door zijn haar kamt. Ik denk dat ik dus een prima cadeautje voor Sinterklaas weet! Een nieuwe haarborstel voor mij, die dan ook echt helemaal alleen voor mij is.

Haarborstel schoonmaken: Voorkomen is beter dan genezen.

Je kunt eventueel een oude panty over je haarborstel heentrekken, en vervolgens duwen totdat alle pinnetjes door de panty drukken. Vervolgens borstel je jouw haar. Door de panty voorkom je dat er viezigheid in je borstel komt. Je vervangt gewoon de panty!

Tangle teezer schoonmaken

Een tangle teezer borstel is een borstel die belooft dat je haren borstelen geen pijn meer doet. Een tangle teezer schoonmaken kun je op precies dezelfde manier doen als een gewone borstel!

Kam schoonmaken azijn

Je kam schoonmaken met azijn? Jazeker! Azijn ontvet, desinfecteert, verwijdert geurtjes en verwijderd eventueel kalkaanslag. Je kam schoonmaken met azijn doe je als volgt:

 • Vul een bak met 5 kopjes heet water
 • Voeg 5 kopjes azijn toe
 • Leg de vieze kam erin en laat die een nachtje weken

Spoel de kam goed af om eventuele azijnresten te verwijderen en hij is weer fris en fruitig!

Kam schoonmaken soda

Je kunt een kam ook schoonmaken met soda. Ook hier heb je weer een kom heet water nodig, en dit keer voeg je daar twee flinke eetlepels soda aan toe. Laat de kam daar een nacht in liggen weken, en spoel de kam daarna goed af. Je kunt hiervoor zowel baking soda gebruiken als gewone huishoud soda. Ik zou zelf kiezen voor de laatste, want die is wat agressiever.

Haarborstel schoonmaken met speciale schoonmaak borsteltjes

Er zijn ook speciale schoonmaak borsteltjes op de markt voor je haarborstel schoonmaken. Zoals deze:

haarborstel schoonmaken

Als je bij bol.com haarborstelreiniger intypt dan kijk je je ogen uit!

Haarborstel schoonmaken samenvattend!

Het is verstandig om je haarborstel regelmatig schoon te maken. Door gebruik wordt hij er namelijk niet frisser op. Doe dit minimaal 1 keer per maand.

*Waar kun je zuiveringszout kopen?

Heb jij veel haarborstels in huis? En welke soort? 

Similar Posts

54 Comments

 1. Wat een leuk stukje! Thuis heb ik gelukkig mijn eigen haarborstel de mannen gebruiken allemaal een kam voor hun gel. Wel zo fijn want van gel krijg ik echt onwijze eczeem op mijn hoofd.

  1. Ja, ik besef ook steeds meer dat het niet fris is om één borstel te hebben voor het hele gezin. Misschien is een kam voor mijn jongste zoon dan ook wel fijner.

 2. Ik gooi 'm met enige regelmaat in de vaatwasser... (na het eruit halen van de haren natuurlijk).

  De mannen hebben hier kort haar en dus geen borstel nodig. Mocht dat veranderen, dan krijgen ze toch mooi hun eigen borstel!

 3. Hoewel kort haar, gebruik ik best vaak een borstel, bijv. bij het föhnen. Deze maak ik wel eens - maar te weinig - schoon, door hem met een kam 'uit te kammen' en daarna in de vaatwasmachine te doen, net als hierboven ook al gezegd is. Dat gaat heel goed.
  Mijn man heeft z'n eigen borstel (en gel), die maakt hem volgens mij wekelijks schoon. Hij wel :-)

 4. Ik gebruik geen borstel maar een kam en neem die gewoon mee onder de douche als ik mijn haren was. En dan inderdaad ook met shampoo insmeren en wassen.

  1. Ik heb kort sterk krullend haar (kroeshaar), maar kam mijn haar haar ook alleen als het nat is anders trek ik het inderdaad kapot. Daarnaast is een borstel met krullen ook niet handig, tenzij je van pluizend haar houdt. Je kan dan beter met je handen alles ontklitten en zo weinig mogelijk borstels of kammen gebruiken.

 5. Ik heb 1 borstel voor mijzelf. Die maak ik elke e dag schoon op de snel l e manier. Leuke tip shampoo met zuiveringszout.
  Voor make up kwasten heb ik een brushcleaner gezien bij &other stories.

 6. Toevallig heb ik net de haren uit de borstel van mijn dochter gehaald. Ik probeer haar te leren dat ze dat gelijk na het borstelen moet doen maar bij pubers dringt dat maar langzaam door. Wij hebben 3 borstels in huis maar behalve het verwijderen van de haren maak ik deze niet schoon. Mijn moeder deed dat vroeger bijna elke week.

  1. Ik heb het idee dat de generatie vrouwen voor ons vaak wat meer 'op de bal' was als het om dit soort huishoudelijke zaken gaat.

   Pubers zijn inderdaad nogal hardleers. De mijne ook.

 7. Ik maak m'n borstel wel iedere dag haarvrij. Dochter heeft een eigen borsteltje en zoon deelt met z'n vader een kam. Die kam maak ik regelmatig gelvrij, aangezien ze beide grootverbruikers van gel zijn ;).

 8. Borstels in allerlei soorten en maten, ondanks dat we hier thuis met 2 vrouwen in de minderheid zijn. Zelfs mijn man, die al jaren niet zoveel haar meer en coupe tondeuse heeft, borstelt zijn haar.
  Schoonmaken doe ik ze eigenlijk nooit, wel ontharen. Shame on me!
  Als jij zulk pluizig haar hebt, ben je vast een fan van vochtig weer!?

 9. Ik heb wel een borstel, maar gebruik 'm nooit. Alleen een kam erdoor, lekker makkelijk! Mijn kam stop ik zo af en toe in de wasmachine in een waszakje. In de vaatwasser zou ik het denk ik toch een beetje vies vinden.....

 10. Eigenlijk een beetje gek idee hé, om met het hele gezin dezelfde haarborstel te gebruiken... Bijna een beetje vergelijkbaar als met het hele gezin dezelfde tandenborstel gebruiken. Dat doe je niet!

  Ooit heb ik een blauwe maandag op de kappersschool doorgebracht. Daar leerden we dat natuurlijk wel om haarborstels regelmatig schoon te maken met shampoo... maar thuis doe je dat dan weer veel te weinig.

  Bedankt voor de tip!

 11. Ik trek wel eens in de zoveel tijd de haren uit mijn borstel maar dat is het dan ook... ik had er niet over nagedacht maar echt fris vind ik het nu ook niet meer. ;)
  Ik vraag me alleen af of de stappenplannen ook goed gaan werken voor de houten borstel die ik gebruik. Misschien maar even een plastic borstel kopen die echt goed schoon te maken is.

  Groetjes, Marielle

 12. Ik trek dagelijks alle haren uit mijn borstel met mijn handen. Na een tijdje gooi ik de borstel weg en koop een nieuwe. Mijn borstels moeten erg stevig zijn i.v.m. mijn haar... Heel vervelend af en toe!

 13. Bedankt voor de reminder. Ik heb zo'n tangle teezer. Ik haal mijn haren er altijd uit, maar er zit inderdaad vast wat olie of stof in. Ik ga 'm van het weekend weer even laten weken. Ik gebruik dan warm water met soda. Ik wist ook niet dat dat elke week moet..

  1. Op zich wel hoor. Ik heb vooral klitten in mijn haar na het föhnen. Die gaan er een stuk beter uit met de teezer dan met een normale borstel, maar het gaat soms alsnog niet echt soepel. Al is het wel een hele verbetering!

 14. Ik trek gewoon regelmatig de haren er uit en als het me niet meer lukt koop ik een nieuwe! haha... nooit bij stil gestaan dat je een borstel goed kunt schoonmaken. Toch eens proberen!

 15. Ik gebruik een grove kam. Elke drie dagen kam ik mijn haar als er shampoo in zit. Mijn man gebruikt hem dagelijks om zijn haar in model te vegen met wat water.
  Ik kneed met water en haal mijn vingers erdoor op tussenliggende dagen.

  Die kam is schoon.

  Er ligt ergens een borstel, die grabbel ik mee naar het meidenuitje, altijd iemand zonder borstel, klitten van chloor in het water en geheid dat iemand mijn haar wil föhnen en opsteken. Die borstel spoel ik met bloedheet water en shampoo/azijn. En dan droog in de toilettas.

 16. Zelf gebruik ik geen borstel, heb korthaar met slag dus handen erdoor met wat wax en klaar. Manlief is nogal... euh kaal zeg maar dus gebruikt ook geen borstel en de meisjes hebben ieder een eigen borstel voor de knopen verder gebruiken we een kam!

  De borstel halen ze zelf heel regelmatig de haren uit en gooi ze soms in een sopje, lijkt nog steeds goed te werken :)

 17. Ik verwijder wel regelmatig de haren uit mijn borstel en spoel de borstel nog wel eens af, maar echt goed reinigen doe ik eigenlijk nooit. Vies eigenlijk besef ik me nu je het zo uitlegt.

 18. Leuk geschreven! Ik heb een tangle teaser dus als die vies is zie je het direct! Even in heet water soppen en laten drogen, dat scheelt vaak al veel.

  1. Dat klinkt wel erg handig zeg, aan de tangle teaser. Ik houd van borstels waarbij je de viezigheid echt ziet. Dan denk ik er ook echt aan om hem schoon te maken.

 19. Enkel 1 dochter en ik hebben een borstel nodig, en we hebben elks 1. Hardleerse puber? Ja!Moet ik me er blijven over opwinden? Nee! We hebben houten borstels en verwijderen elke dag de haren, ikke toch. En is hij vies, koop ik een andere.

 20. Als dochter van een kapper heb ik altijd mijn eigen persoonlijke haarborstel gebruikt. Dat heeft hier ook ieder gezinslid.

  Ik maak de borstels en kammen ook regelmatig schoon door er eerst alle haren uit verwijderen. Ik spoel ze eerst af on de de kraan en leg ze dan een paar uur in een sopje. Daarna spoel ik ze af en laat ze daarna drogen. Dat laatste doe ik minstens een keer in de maand. De haren verwijderen na elk gebruik.

 21. Ah, ik heb pas ook aparte borstels gekocht voor ieder gezinslid. Ik moest steeds alle kamers rond op zoek naarmijn borstel, want volgens de dames is dat toch de beste.
  Hahaha, nu nog vertellen dat ze ze ook moeten schoonmaken.

 22. Ik heb twee verschillende borstels en eigenlijk maak ik ze veel te weinig schoon. En op een gegeven moment is het ook gewoon niet echt meer schoon te krijgen en dan koop ik gewoon een nieuwe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.