Nooit meer een zelfhulpboek van Dominique Haijtema

nooit meer een zelfhulpboekIn de categorie, nieuwsgierig makende titel, scoort Nooit meer een zelfhulpboek van Dominique Haijtema goed! Hij maakte mij tenminste erg nieuwsgierig. Dus reserveerde ik in de bibliotheek. Ik was benieuwd wat dit anti zelfhulpboek te vertellen had. Eerder las ik al het boek Help me van Marianne Power, dat ook gaat over de wondere wereld van de zelfhulpboeken en zelfzorg.

Nooit meer een zelfhulpboek

Nooit meer een zelfhulpboek is geschreven door Dominique Haijtema, psycholoog en journalist. Voor de verandering ligt er nu eens geen burn-out aan de basis van dit boek. Dominique kreeg te maken met een hersenbloeding en later met een diagnose epilepsie. Op de achterflap staat:

‘Als alles om je heen wegvalt, waar hou jij je dan aan vast? Wat gebeurt als een controlefreak de controle verliest? En tijd niet alle wonden heelt?’

Stuk voor stuk erg zinnige vragen, waar ik graag het antwoord op wil(de). En wat zijn de antwoorden? Eh, na het lezen van Nooit meer een zelfhulpboek weet ik dat nog niet precies. Het boek is een verslag van Dominiques gedachtenproces en leven. Het wordt afgewisseld met interviews met ‘experts,’ waaronder namen als Anselm Grün. Er staan zeker zinnige dingen in, maar dat geldt voor de meeste zelfhulpboeken.

De (valse) belofte van zelfhulpboeken

Zelfhulpboeken beloven dat een fijner leven een kwestie is van wilskracht, input en discipline schrijft Dominique. En ze geloofde dat graag. En menig ander ook, gezien het feit dat we met z’n allen zoveel zelfhulpboeken kopen.

Wat heeft Nooit meer een zelfhulpboek te bieden?

Dominique is in ieder geval heel duidelijk: Ze heeft helemaal niets overwonnen. Ondanks yoga, positief denken, therapie worstelt ze nog steeds. Ze kreeg waardevolle inzichten, maar die hielpen niet toen het ‘mis ging’. Dominique concludeert dat het leven niet, of beperkt maakbaar is. Ze citeert Chödön:

‘Abandon all hope. Never give up.’

Of, zoals Astrid Lindgren schreef: ‘Het leven is een tranendal, voor je het weet dan ga je al.’ Het leven is mengeling van plezier en verdriet. Je kunt de nare dingen niet vermijden of overslaan. Dominique noemt dit ‘raw food for the mind’.

Mijn conclusie over Nooit meer een zelfhulpboek

De belangrijkste boodschap die ik haal uit dit boek is dat zelfhulpboeken toch niet helpen. Ze zullen je niet beschermen tegen de pijn die onherroepelijk verbonden is met het leven. Shit happens. Wen er maar aan. Je moet er maar het beste van maken. Dat maakt dit niet een opwekkend boek. Maar wel realistisch.

Zit je in een dip en heb je behoefte aan opwekkende woorden? Dan raad ik Nooit meer een zelfhulpboek niet aan. Heb je het idee dat iedereen worstelt en het moeilijk heeft? Dan is dit mogelijk wel een aantrekkelijk boek voor je.

Praktische informatie over dit boek

Nooit meer een zelfhulpboek is voor 17,50 te koop bij bol.com. Dat vind ik vrij veel geld voor een boek dat toch vooral een persoonlijk verslag is van het leven van Dominique Haijtema.

Nooit meer een zelfhulpboek

Soms/vaak is een zelfhulpboek niet genoeg. Maar zie je er tegenop om naar een psycholoog te moeten? Dan kan online therapie een goed alternatief zijn.

Een ander anti-zelfhulpboek is Dwars door het donker.

Leestips

Wat vind jij van het genre van zelfhulpboeken? Heb je er veel gelezen? Is er eentje die er positief uit springt?

Similar Posts

21 Comments

  1. De titel spreekt me zeker aan. Ik heb echt nog nooit een zelfhulpboek gelezen. Ik weet niet precies waarom, maar het staat me gewoon vreselijk tegen, dat soort boeken.

  2. Ik heb nog nooit een zelfhulp boek gelezen al heb ik nu wel het boek Patronen doorbreken liggen en dat is in feite een soort hulp boek.

  3. Ik heb boeken van U.G. krishnamurti gelezen (dus niet J. Krishnamurti) Het komt op hetzelfde neer, je bent al goed zoals je bent, willen veranderen geeft frustratie en pijn. En al die goeroes en psychologen verdienen hier een hoop geld aan.

  4. In feite is dit ook een zelfhulpboek. Alle boeken zijn zelfhulpboeken, of dat kunnen ze zijn. In ieder boek zit iets wat je zou kunnen helpen of waar je iets aan kunt hebben. gr. Jeannet

  5. Je hebt het eerst over ‘hij’ en dan over ‘zij’
    Is het een genderontkennende auteur?
    Bij zelfhulpboeken denk ik altijd aan het gezegde:

    Help jezelf zei ik tot iemand
    maar hij kon niet, hij was nuemand!

  6. Heb zelf wel zelfhulpboeken gehad en er zeker wel baat bij gehad. Al leer je maar 10 kleine dingen die je kunt toepassen. Voor de 1 werkt het, de ander niet.

  7. Het ene zelfhulpboek is het andere niet. Ik ben wars van de boeken van managementgoeroes; van die schreeuwerige tjakka-types die menen dat het leven volledig maakbaar is en dat je de ellende in je leven helemaal over jezelf afroept.
    De boeken van bijvoorbeeld Eckhart Tolle of Thich Nhat Hanh vind ik juist wel heel interessant en waardevol, juist omdat zij erkennen dat het leven niet alleen maar leuk en maakbaar is en dat zij handvatten geven voor hoe daarmee om te gaan.

  8. Goedenavond, hartelijk dank voor het bespreken van mijn boek! En het kritische commentaar. Zeker welkom. Even over de prijs. De meeste paperbacks kosten ruim 20 euro….dit is een hardcover met fotografie…met veel liefde gemaakt. Ook is het niet alleen mijn levensverhaal, maar staan er interviews in met bijzondere denkers. De essentie van mijn betoog is dat het leven minder maakbaar is dan we zouden willen. Dat is best lastig. Ik denk dat er meer aandacht mag zijn voor echte verhalen en echte levens i.p.v. Instagram, vrouwenbladen, zelfhulpboeken. Ach ik kan hier nog uren doorschrijven….nogmaals hartelijk dank voor de bespreking.
    Hartelijke groet
    Dominique Haijtema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.