Dwars door het donker: toegeven aan ongelukkig zijn

Dwars door het donker

In de lawine van boeken van mensen die na een burn-out een boek schrijven over hoe ze daaruit kwamen, en nu een compleet nieuw mens zijn, onderscheidt Nowelle Barnhoorns zich met Dwars door het donker in ieder geval in één aspect.

Haar boodschap is dat je eigenlijk helemaal niets hoeft te doen.

En dat vond ik zo’n aangename stelling, dat ik haar boek uitlas.

Dwars door het donker

Zoals zoveel mensen kreeg Nowelle Barnhoorns een burn-out. Dit ging bovendien gepaard met een flinke depressie. Vijf jaar lang probeerde ze met man en macht van dat rotgevoel af te komen. Ze probeerde de gebruikelijke dingen, denk aan:

 • Meditatie
 • Sint-Janskruid slikken
 • Onder de zonnebank om het effect van zonlicht te simuleren
 • Minder koffie drinken
 • Zalm en kikkererwten eten omdat je daar mee serotonine van aanmaakt
 • Yoga
 • Naar buiten gaan
 • Slaapkamer verduisteren voor betere slaapkwaliteit
 • Healing
 • Biologische edelstenencrème
 • Reiki
 • Diëet
 • Leuke dingen doen
 • In therapie
 • Mindfulness
 • Zelfhulpboeken
 • Mediteren

Met andere woorden:

‘Been there, done that, got the t-shirt!’

Nowelle wil met haar boek Dwars door het donker aandacht geven aan mensen die het moeilijk hebben, en ze vertellen dat het niet aan hen ligt dat ze zich ellendig voelen.

Een zelfhulpboek dat geen zelfhulpboek wil zijn

Dwars door het donker is net als Nooit meer een zelfhulpboek een zelfhulpboek dat geen zelfhulpboek wil zijn. Tegelijkertijd heeft ook Nowelle toch een soort van boodschap voor de sombere, opgebrande lezer. En dat is:

Accepteer dat je je vreselijk voelt. En laat dat maar gewoon zo zijn.

Nowelle schrijft : ‘Het mooie is dat je voor deze houding helemaal niets hoeft te doen en als helemaal niets hoeft te forceren. Je hoeft er geen eindeloze meditatiesessies of yogaoefeningen voor uit te voeren (…) Het is een fase waar je vanzelf in komt wanneer je het donker niet meer schuwt en er niet langer voor wegrent.’

Interview met Nowelle Barnhoorn over Dwars door het donker

Hieronder een interview met Nowelle Barnhoorn van ruim 55 minuten.

Dwars door het donker: mijn conclusie

Dwars door het donker is een combinatie van een persoonlijk verhaal van iemand die een burn-out en depressie doorstond.  Nowelle beschrijft wat haar uiteindelijk uit de put trok, en hoe je dit zelf kunt doen. Wat me verder opviel is dat ze heel vriendelijk en liefdevol is naar de lezer.

Ze toont veel begrip en bedankt de lezer:

‘Ik wil je bedanken voor alles wat je doet om er het beste van te maken. Ik weet hoe ongelofelijk moeilijk het is om door periodes van pijn, teleurstelling en crises te gaan. Ik weet hoe eenzaam, onbegrepen en afgestompt je kunt voelen.’

Er is licht aan het eind van de tunnel

Nowelle biedt de lezer hoop: er is licht aan het eind van de tunnel. En eigenlijk hoef je alleen maar je verzet tegen hoe rot je je voelt los te laten om daar te komen.

De Zelfhulpboek paradox

Helaas komt ze vervolgens toch wel met allerlei dingen die je moet/kunt doen om los te laten, en moet je dus alsnog aan de slag. Maar dat is de paradox van een zelfhulpboek dat zich verzet tegen de zelfhulpboek cultuur.

Is Dwars door het donker iets voor jou?

Het mooist aan het boek vond ik de stukken waarin Nowelle zegt dat je helemaal NIETS hoeft te doen. Haar persoonlijke verhaal vond ik wel aardig. Maar van de dingen die je zou kunnen doen werd ik op een gegeven moment een beetje moe.

Ik denk dat Dwars door het donker interessant kan zijn voor mensen die er even helemaal doorheen zitten, en geen puf hebben om met zichzelf aan de slag te gaan. Ook voor mensen die zichzelf als hoogsensitief beschouwen is het denk ik interessant.

N.B. Nowelle had geen kinderen, waardoor ze in mijn ogen meer ruimte voor zichzelf kon nemen voor haar herstel. Ook gaat ze ervan uit dat we als ziel hier op aarde komen om ‘een menselijke ervaring’ te doorstaan.

Praktische informatie over Dwars door het donker

Dwars door het donker is voor 19,99 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar!

Dwars door het donker

Nowelle heeft een eigen Youtubekanaal waar je onder andere affirmaties vindt, en ze een healing doet.

Leestips

Zo, en als vraag dit keer: hoe is het met jou?!

tissue

20 Comments

 1. Alice
 2. Mirjam Kakelbont

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh