Golven van geluk: in 3 stappen je eigen werkelijkheid creëren?

Golven van geluk

Wat als alles mogelijk is? Als je jouw wensen werkelijkheid kunt laten worden? In haar boek Golven van geluk zegt Linda Dronkers-Steijn dat dit kan!

En hoewel ik aan haar boek Golven van geluk begon met een houding van: ‘Jaja, het zal wel,’ moet ik erkennen dat ze haar stelling grondig onderbouwt. Met niets minder dan kwantumfysica en neurowetenschap!

Golven van geluk: je kunt je eigen werkelijkheid creëren

De ondertitel van het boek vertelt kort en goed wat je kunt verwachten:

‘Persoonlijk geluk en zakelijk succes met kwantumfysica en neurowetenschap.’

Hoe gebruikt Linda Dronkers-Steijn deze twee theorieën als bewijs dat je jouw werkelijkheid kunt beïnvloeden?

1. Kwantumfysica

Kwantumfysica bestudeert wat de allerkleinste deeltjes zijn van materie, en hoe die zich gedragen. Materie bestaat uit deeltjes. Maar er is bijzonders met die deeltjes. Ze kunnen namelijk 2 dingen zijn:

 • deeltjes
 • golven (denk aan de golven die je ziet als je een steentje in het water gooit). Als de deeltjes een golf zijn hebben ze geen vaste plek of tijd. Er zijn meerdere uitkomsten mogelijk.

Deeltjes verschijnen als golf totdat wij ze zien. Dan worden het deeltjes.

Het dubbele spleet experiment

Linda Dronkers-Steijn haalt het dubbele-spleet-experiment aan. Dit is één van haar bewijzen dat je de werkelijkheid naar eigen wens kunt maken. In onderstaand filmpje wordt het dubbele-spleet-experiment in 5 minuten uitgelegd.

Uit dit experiment blijkt dat wanneer deeltjes worden geobserveerd, ze zich anders gedragen dan als er niet naar ze gekeken wordt. Sterker nog, de deeltjes ‘weten’ wanneer ze geobserveerd worden!

Verklaring voor het dubbele-spleet-experiment: De bewustzijnstheorie

Een mogelijke verklaring voor het dubbele-spleet-experiment is de bewustzijnstheorie. Linda schrijft:

‘Met onze waarneming beïnvloeden we het gedrag van potentiële deeltjes’.

Dus kunnen we onze werkelijkheid ook beïnvloeden.

2. Neurowetenschap

De tweede wetenschappelijke basis van Linda’s boek Golven geluk is de neurowetenschap. Uit onderzoek blijft dat we 99% van de tijd onbewust zijn van onze gedachten en wat we doen. Je doet bijna alles automatisch, op basis van eerdere programmering van gedachten en overtuigingen. Dat maakt het bijna mogelijk om objectief te redeneren. Maar onze hersenen zijn te trainen! Dus als je oefent kun je je hersenen nieuwe dingen leren. Als je niet blij bent met je leven, kun je dus op basis van de kwantumfysica en neurowetenschappen je leven beter maken.

Golven van geluk: Linda’s plan van aanpak

Nadat ze een wetenschappelijke basis heeft gepresenteerd voor haar theorie, vertelt Linda haar aanpak om je eigen werkelijkheid te creëren. Dat is een plan in 3 stappen

 • Breng je huidige en gewenste situatie in kaart.
 • Onderzoek de onderstroom, oftewel je patronen en gedachten. Dit is de fase van bewustwording.
 • Envision Your Future. Door middel van je aandacht ga je de werkelijkheid beïnvloeden en veranderen. ‘Immers, je aandacht beïnvloedt jouw werkelijkheid,’ aldus Linda. Denk hierbij onder andere aan vision boards, affirmaties en meditatie.

11 Opvallende dingen in Golven van geluk

Er waren veel dingen die ik bijzonder interessant vond om te lezen, maar hieronder een selectie!

 1. Deeltjes reageren op basis van informatie uit de toekomst. Deeltjes passen hun gedrag met terugwerkende kracht aan op basis van wat wij in de toekomst pas weten. Ze staan buiten ruimte en tijd.
 2. Het bewustzijn van kippen verandert het gedrag van een random geprogrammeerde robot. Als er kuikens in de ruimte worden gezet met een rondrijdende robot, dan gaat hij significant meer in de buurt van de kuikens rondrijden! Belangrijk hierbij is dat de kuikens was wijsgemaakt dat de robot hun moeder was. Nou vraag ik me af of ik op deze manier mijn robotstofzuiger ook kan beïnvloeden!
 3. Planten groeien beter als je er positieve intenties naar toestuurt. Als je een plant elke dag uitscheldt zal hij verwelken.
 4. Uit onderzoek blijkt dat na vredesintenties en groepsmeditaties, met de specifieke intentie om een gebied positief te beïnvloeden, het geweld daar daalt. Ook zouden mensen waarvoor gebeden wordt sneller genezen. Denk aan de stelling: ‘Waar je aandacht aan geeft groeit.’
 5. Als je gedachten en emoties combineert is het effect op de wereld nog  sterker.
 6. Onze wereld bestaat uit een web van lijnen dat alles met elkaar verbindt. Dat is een kwantumveld. Linda vergelijkt het met een spinnenweb. Alles staat met elkaar in verbinding.
 7. Er zijn als het ware 2 werelden: de fysieke wereld zoals wij die kennen en ervaren en de kwantumwereld. Je kunt de fysieke wereld vergelijken met je computer, en de kwantumwereld met het internet. Maar wij zijn zelf ook weer onderdeel van de kwantumwereld. Linda: ‘We zijn verbonden met een enorm vibrerend veld, het kwantumveld, waar alles in potentie aanwezig is en bij wijze van spreken staat te springen tot wij onze aandacht erop richten zodat de in potentie aanwezige informatie zich kan manifesteren als fysieke vorm.’
 8. Je kunt gebruik maken van het kwantumveld om lichamelijke en emotionele problemen op te lossen. ‘Het is een kwestie van verbinding maken met het veld waar alle informatie aanwezig is,’ aldus Linda.
 9. Zodra jij iets kunt bedenken, is het een mogelijkheid in het kwantumveld en kan het werkelijkheid worden.
 10. Je kunt door te denken aan buikspieroefeningen je buikspieren trainen. Nou vraag ik me af: klopt de uitspraak van mensen: ‘Ik word alleen al dik als ik naar gebakje kijk!’ dan ook waar zijn volgens dit principe?
 11. Ken je het vraagstuk: ‘Als een boom in het bos omvalt, maar er zijn geen mensen, maakt het vallen van de boom dan geluid?’ Volgens Linda is het antwoord: ‘Nee! Want als er niemand in het bos is om de trilling, de golven die door de lucht reizen van de omvallende boom, te ontvangen die trilling om te zetten in een geluid, dan is er geen geluid.’

Mijn conclusie over Golven van geluk Golven van geluk is typisch zo’n boek dat ik uit mezelf nooit had gelezen. Ik las het voor mijn leesgroep. En zoals eigenlijk altijd, ben ik blij dat ik het ‘moest’ lezen. Want juist door boeken te lezen die je normaliter links laat liggen, verbreed je je horizon!

Ik vind dat Linda Dronkers-Steijn haar theorie heel goed presenteert. Doordat ze de wetenschap erbij haalt, en goed uitlegt hoe het werkt, wordt haar stelling dat je je eigen werkelijkheid kunt creëren geloofwaardiger. Daarnaast kun je met dit boek ook zelf aan de slag, om  je leven een andere wending te geven.

Geloof ik nu dat ik mijn eigen werkelijkheid kan creëren?

Tsja, ik vind nog steeds dat dit wel erg makkelijk klinkt. Hoe zit het dan bijvoorbeeld met corona? Hebben we dat met z’n allen per ongeluk gecreëerd? En kun je jezelf dan ook ‘beter’ denken als je ziek bent? Ik dacht het toch niet… Ik heb nog veel vragen.

Kan ik mijn vader dan ook weer levend denken? Schuilt in deze theorie niet het gevaar dat altijd alles je eigen schuld is? Dat als je veel narigheid krijgt in je leven, je daar blijkbaar onbewust om hebt gevraagd?

Anderzijds vind ik het feit dat zelfs Einstein zich afvroeg of de maan wel bestond als hij niet keek, een reden om haar theorie ook niet zo maar te verwerpen.

Al met al is het boek Golven van geluk de moeite waard! Het leest prettig, is goed onderbouwd en zet tot nadenken aan. Op z’n minst stel ik mezelf nu wat vaker de vraag: ‘Wat zend ik eigenlijk uit? Hoe sta ik in het leven?’

Je kunt het gebruiken om eens met frisse ogen naar je leven te kijken, en jouw aandeel daarin.

Praktische informatie over Golven van geluk

Golven van geluk is voor 22,50 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Maar ik haalde het gewoon uit de bibliotheek.

Golven van geluk

Op de website van Linda Dronkers-Steijn vind je meer informatie, en kun je een afspraak maken voor persoonlijke begeleiding in Bussum. Ook is er een gratis download van haar werkboek.

Lees ook mijn post over mentale hygiëne.

Wat vind jij van het idee dat je jouw eigen werkelijkheid kunt creëren?

10 Comments

 1. Dimario

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh