Robotstofzuiger Consumentenbond: ik ben enthousiaster dan zij

robotstofzuiger

Toen ik voor het eerst een robot stofzuiger overwoog, was één van de eerste dingen die ik deed, kijken wat de Consumentenbond zei over robotstofzuigers.

Dat was niet bemoedigend.

Robotstofzuiger Consumentenbond: zelfs de beste krijgt maar een 6,2!

Eigenlijk was volgens hen geen enkele robot stofzuiger echt heel goed. Zelfs de robot stofzuiger die ‘als beste’ uit hun test, de Neato Botvac D4 Connected, komt krijgt maar een 6,2. Dat vind ik niet echt een mooi cijfer. Zeker niet als je het prijskaartje ziet: maar liefst 379,-!

robotstofzuiger
387,- bij bol.com

De lauwe reactie van de Consumentenbond op robotstofzuigers was destijds voor mij aanleiding om het idee van een robot stofzuiger te laten varen. Hun conclusie komt erop neer dat een robotstofzuiger hoogstens een aanvulling is op een gewone stofzuiger, omdat hij minder goed zuigt. Ook noemen ze dat het bakje waarin het vuil wordt opgevangen doorgaans klein is, en dus vaak moet worden schoongemaakt.

Maar gemakzucht laat zich niet zo maar aan de kant schuiven! Inmiddels heb ik denk ik toch zo’n drie jaar een robot stofzuiger, en ik vind hem geweldig.

Waarom ik toch heel blij ben met mijn robot stofzuiger

Ondanks het gebrek aan enthousiasme van de Consumentenbond voor robotstofzuigers, ben ik erg tevreden met de mijne. Het kritiekpunt van het kleine bakje herken ik, maar vind ik zelf niet erg. Sterker nog: ik vind het erg leuk om te zien wat de robotstofzuiger heeft opgezogen. Bij een gewone stofzuiger kijk ik nooit in de stofzuigerzak, maar bij de robotstofzuiger geeft het mij een gevoel van voldoening als ik het vuil zie dat hij verzamelde. Ik maak daarom met veel plezier dagelijks dat bakje schoon.

Verder komt de robotstofzuiger op plekken waar ik zelf minder goed kom, zoals onder de Jennylund stoel in de keuken.

Wel is het inderdaad zo dat ik voor ik hem aanzet, en dat doe ik dagelijks, ik alle keukenstoelen op de tafel zet, en zorg dat de vloer vrij is van rommel. Ik wil niet dat mijn robotstofzuiger zich ergens in verslikt. Meestal gebruik ik hem in de keuken, omdat daar laminaat ligt. In de woonkamer is het meer gedoe: dan moeten we eerst het vloerkleed over de bank draperen, zodat hij vrij spel heeft.

Kijk dit is de mijne:

robot stofzuiger
Ilife V7S Pro

Hij kan ook dweilen en maakt een dweil kopen dus overbodig.

Mijn conclusie over de robotstofzuiger

Hoewel ik de Consumentenbond best wil geloven dat een robotstofzuiger minder goed zuigt dan een gewone, gebruik ik mijn robotstofzuiger wel veel vaker. Hij stofzuigt dagelijks mijn keuken. Dat is veel vaker dan ik het zelf deed…

Een robotstofzuiger is handig en fijn, maar als je veel vloerkleden hebt liggen functioneert hij wellicht minder goed.

Mijn ervaring is dat hij zijn beste werk doet op gladde vloeren, en als je alle obstakels van te voren even verwijderd.

Ik zou de mijne niet meer willen missen.

Similar Posts

27 Comments

 1. Precies wat jij zegt een lege gladde vloer is noodzakelijk.

  Moppen of dweilen is dan ook een makkelijke schoonmaakmethode.

  Al is het gemak van ‘s morgens wakker worden of thuis komen met een schone vloer natuurlijk heel plezierig.

  Opgeruimde groet,

 2. Robotstofzuiger is zeker handig. Maar niet geschikt voor vloerbedekking lijkt mij. Meer voor de laminaat en vinyl.Zet eraan dan kun je naar bed gaan. Volgende morgen is het schoon. Dingen is best wel prijzig.

 3. Dat is inderdaad niet zo’n best cijfer bij de consumentenbond. En ja, ik snap dat het leuk is om te zien wat dat ding dagelijks ‘opeet’. Dan weet je dat je ‘m niet voor niks hebt;).

 4. Een apparaat wat goed functioneert met zo min mogelijk obstakels op de grond.
  De conclusie van Bertie vind ik wel een nuttige.
  Zelf heb ik er geen een. Hans

 5. Wij willen er eigenlijk ook een maar door de matige beoordelingen hebben we er nog steeds geen aangeschaft. Mss dat jouw ervaring er me toch kan bijdragen aan een beslissing.

  1. Ik snap je helemaal John. De boordelingen zijn weinig lovend, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik er superblij mee ben en hem elke dag gebruik.

 6. Ik haal nooit de stoelen van de grond en hou niet van rommel of losliggende draden. Met laatste nooit last. Daarbij onze roomba’s hebben daar nog maar een keer, jaren geleden problemen mee gehad.
  We hebben op de eerste etage een oude 500 (geloof ik) en op de begane grond en 966. (Laatste kan helaas niet in het donker werken. 500 Zuigt maandag t/m vrijdag en 966 iedere dag.
  Bij geen hond hoef ik maar 1x per week ze schoon te maken. Met huis iedere dag.
  Omdat ze iedere dag hun werk doen heb ik, voor de vloer, nooit meer een stofzuiger nodig. (Jammer dat ze geen trap op/af kunnen.)
  Na zo’n 12 jaar leven met een robot stofzuiger, de 500, kan ik mij niet vinden in de uitspraken van de Consumentenbond.
  Verder in ons oude huis hadden wij een parketvloer. De 500 heeft borstels. Ik kan je zeggen de voor heeft nog nooit zo geglimd. Vlek! Insmeren met was. Klaar. Opwrijven de de 500.
  Moet wel zeggen dat ik de nieuwe roomba’s, incl. onze 966, niet kan anderen. Navigatie is niet zo goed, heeft licht nodig om te zien en werkt niet zonder internet en heeft geen borstel.
  Roborock S6 of nieuwer word onze volgende.

 7. Die van ons ligt al een jaar of twee in de kast, haha. Hij houdt niet van gordijnen of snoeren. Ben juist erg blij met onze Dyson draadloze stofzuiger!

 8. Het lijkt mij geen handig ding voor mensen met een huisstofmijtallergie.
  Elke keer na het zuigen weer dat bakje legen.
  En ik vraag mij af hoe de Roomba de hoeken in huis zuigt. Hij is immers rond. En voor trappen etc moet je toch een gewone stofzuiger ter hand nemen.
  Voor onder bedden en banken zal hij (deels) prima functioneren.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.