Vloerkleed schoonmaken: tips en tricks voor een schoon kleed

vloerkleed schoonmaken
Meneer heeft de beste aanpak: ‘Het een ander laten doen.’

Lees nu alles over je vloerkleed schoonmaken! Je vloerkleed reinigen was nog nooit zo makkelijk.

Een vloerkleed geeft een woonkamer een warmere uitstraling, en kan ook helpen om delen van de woonkamer te definiëren. Zo kan een vloerkleed bijvoorbeeld duidelijk aangeven waar de zithoek is. Je hebt vloerkleden in allerlei soorten, maten en kwaliteiten. Van de kleden bij de Karwei tot echte kelims.

Maar hoe houd je je vloerkleed schoon en fris? Naar aanleiding van mijn post over vloerkleden verzamelde ik een aantal tips over het schoonmaken van vloerkleden en tapijten die ik hier op een rijtje zet!

Je vloerkleed reinigen was nog nooit zo makkelijk : )

Vloerkleed schoonmaken: tips van jullie uit de comments!

 • Stofzuigen op ‘superstand’ met de borstels uit (Lekker Leven Met Minder)
 • Borstelen met een mengsel van 50% water en 50% schoonmaakazijn* (In Rustig Vaarwater)
 • Kleed ondersteboven in de sneeuw leggen: de sneeuw trekt het vuil er uit (Janny de Roo)
 • Stoomreiniger (Spaarmoeder)
 • Mattenklopper (Immie)
 • Schoonspuiten met de hogedrukreiniger (Yvonne)

Zie ook mijn post: Wat kost een vloerkleed reinigen?

Nog meer tips voor vloerkleed reinigen

 • Schoonmaakapparaat huren bij doe-het-zelf-zaak om je vloerkleed schoon te maken.
 • Naar de stomerij er mee. Maar dit is een heel duur grapje, en soms is het zelfs goedkoper dan maar een nieuw kleed te kopen…
 • Vanish tapijtreiniger Power Mousse gebruiken voor vloerkleed schoonmaken.
 • Strooi zuiveringszout ook bekend als baking soda op je tapijt/vloerkleed. De meningen over hoe lang het moet intrekken varieren van een kwartiertje tot een hele nacht! Daarna stofzuigen.
 • Klop er op! Het is misschien ouderwets maar je kleed er flink van langs geven met een mattenklopper blijft een effectieve manier om huidschilfers, stof en allerlei zooi er uit te slaan! Heb je geen mattenklopper dan wil een tennisracket ook nog wel eens helpen.
 • Babydoekjes zijn geschikt voor eerste hulp bij vlekken! Heeft je kind op het kleed gemorst? Ren dan snel met een babydoekje naar de vlek en poets de vlek er uit voordat hij de kans krijgt om er in te trekken.

Vloerkleed reinigen: recept voor je eigen, goedkope zelfgemaakte tapijtreiniger!

Je kunt kant en klare tapijtreiniger kopen voor je tapijt schoonmaken. Maar je kunt die ook zelf maken. Meng 1 deel azijn met 10 delen heet water. Of meng 125 ml ammonia met 500 ml water. Vervolgens breng je het aan op je vloerkleed met een borstel en schrob je het kleed. Als je klaar bent veeg je vervolgens met een vochtige doek over het tapijt.

Bij Driehoekzeep schrijven ze dat groene zeep ook heel geschikt is voor je tapijt schoonmaken.

Tapijt reinigen oma’s tips

Wat geeft Oma weet raadt voor tips als het gaat om je tapijt reinigen? De top tip is om je vloerkleed in de sneeuw te leggen. Maar dat is tegenwoordig wel een stuk lastiger, want er valt nog maar zelden sneeuw in Nederland. Ze geven daar ook nog de tip om de vlek in het tapijt te deppen met azijn, of om er simpelweg een natte witte handdoek op te leggen. Het idee is dat de vlek dan vanzelf naar de natte handdoek verhuist… Mij lijkt dat nogal optimistisch.

Als laatste oma tip is er de tip om je vieze tapijt te laten stomen.

Mijn favoriete tip voor tapijt reinigen is het in de wasmachine doen!

Er zijn speciale vloerkleden die in de was kunnen. Dat zijn vloerkleden die uit twee delen bestaan: een soort klittenbandachtig ondertapijt en een dun tapijt dat dus in de was kan. Het is echt geweldig! Ik koop dus echt nooit meer een andere soort. Oorspronkelijk kon je ze kopen op bol.com van het merk Ruggable. Maar dat kan helaas niet meer. Gelukkig is er een alternatief dat precies hetzelfde werkt: Teppana tapijt.

Bekijk nu mijn post over mijn Ruggable tapijt!

Leestips vloerkleed reinigen:

Bonustip: Scrubdaddy belooft dat hun spons ook helpt tegen vlekken op vloekleden!

Maak jij je vloerkleden wel eens schoon?

*Zie ook Schoonmaakazijn Action

Similar Posts

28 Comments

 1. Uh….nee, behalve als er wat valt. Dan met een natte schone vaatdoek met wat sop flink boenen en daarna met een droge, schone theedoek droogwrijven.

  Verder doet bijna iedereen zijn schoenen uit in huis en mogen er geen zaken als tomatensap door kinderen boven het kleed genuttigd worden. Het ding is namelijk hoogpolig, dus na zoiets zouden we ‘m waarschijnlijk weg kunnen gooien.

  Het is trouwens maar een kleedje van 40 euro van de ikea, maar ik vind ‘m mooi + de prijs moet geen reden zijn voor hoe voorzichtig je met iets bent. Het kleed ligt er nu 2 jaar en is nog steeds helemaal mooi.

  1. Schoenen uit binnenshuis is volgens mij de manier om het binnen schoon te houden. Bij mij is dat tot mijn spijt niet gelukt met de kinderen. En ik heb het echt geprobeerd.

 2. eh nee, we verwisselen ‘m gewoon om de paar jaar. :)
  Ik stofzuig ‘m minstens 2x in de week ivm lange haren van de dames in huis..
  Heb er nu kaarsvet op geplakt liggen trouwens, dat ga ik straks te lijf met keukenpapier en een strijkijzer..

 3. Ik zou met die ammonia héél voorzichtig zijn i.v.m. kleurechtheid….

  Mijn katoenen IKEaaaA-vloerkleed stopte ik wel eens bij de wasserette in de wasmachine: veel grotere machines, dus dan lukte het wel… Ik zoek nog een nieuw vloerkleed (maar eerst de boekenkast), het oude is té oud, en net iets te klein voor dit huis.

 4. Hier geen echte vlekken, kinderen al groot;), alleen de hond wil nog weleens op het kleed over zijn nek gaan..waarom daar???
  Maar ik heb een waterblazer voor de hond en die is ook geschikt om je kleed uit te blazen!En voor de rest doe ik het met de stofzuiger.

 5. Eens in de zoveel tijd met een goede stofzuiger met elektrische aangedreven rolborstel die grondig het tapijt reinigt en mochten er vlekken zijn is hier ook een tapijt reiniger aanwezig :)

 6. Wij hebben zo’n dieptereiniger op de stofzuiger voor het vloerkleed en als het vriest zoals afgelopen week ligt het vloerkleed op de kop buiten. De kruimels vallen er dan uit en zoals ze zeggen trekt het vuil eruit.

 7. Hier geen kleden of vloerbedekking.
  In eerste plaats met het oog op de hond, ik wil kunnen zien wanneer er iets op de grond ligt.
  Niet dat het verstopt zit in het kleed.
  Het idee alleen al!! Brrrrr!

  Op de ouderslaapkamer en op de trappen wel vloerbedekking (helaas).
  Dat wordt meerdere malen per week gestofzuigd en eens in de zoveel tijd gereinigd met de stoomreiniger.
  Overigens komt de hond niet boven, dat is verboden terrein!

 8. Mijn grootouders hebben sinds kort een nieuwe Miele stofzuiger en serieus: dat ding doet wonderen! Ze hebben al meer dan 60 jaar een Perzisch kleed en sinds ik het daarmee schoonmaak is deze weer zo goed als nieuw :).

  Kortom: ooit, als ik centjes over heb, dan komt die in mijn huis haha.

 9. Tapijten reinig ik 1x per jaar echt geel grondig!! Door het jaar heen bijna dagelijks stofzuigen en uitkloppen luchten buiten.
  Helaas nog geen sneeuw hier gezien, anders was dat een handige bruikbare tip ;)Ik ken de tip nog niet.

 10. Zout en bakpoeder werken altijd extreem goed. Verder zijn bovenstaande tips erg goed!
  Bij echte vlekken kan je toch het beste professionele hulp inschakelen, dan helpen zelfs de beste tips niet helaas.

 11. Goede tips maar niet altijd even verstandig. Bij een duur Persisch tapijt zou ik dus professionele hulp inschakelen.

 12. Ik woon in Noorwegen en er valt zeker één maal per jaar sneeuw. Ik leg het kleed altijd een paar uur ondersteboven in de sneeuw en begraaf ‘m in de sneeuw. Na een paar uur uitgraven, uitkloppen, laten drogen en hij is als nieuw.

 13. Wat dacht je van je tapijt in/op de auto smijten, naar de wasstraat, gooi er 1 euro in en spuit em schoon met hoge druk met zeep. Daarna nog een euro erin en afspuiten met water (hoge druk). Terug naar huis en laten drogen over het balkon of schutting.. ben je volgens mij voor 2 euro klaar.

  2 EURO mensen.. lekker krenterig zoals wij Nederlanders het graag zien.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.