Bank reinigen of je bank laten reinigen: 2 opties + gratis printable met stappenplan!

bank reinigen

Je bank reinigen.

Weet jij hoe dat moet?

Of is je bank laten reinigen makkelijker en beter?

Waarom je bank reinigen?

Er zijn verschillende redenen om je bank schoon te maken.

Je bank is een beetje onfris geworden

De eerste reden is heel simpel: je bank is een beetje onfris geworden in de loop van de tijd. Er hebben kinderen op gespeeld, je hond heeft er op liggen slapen, katten hebben er hun nagels aangescherpt etc.

Kortom je wilt je bank hem reinigen om er weer lekker onbezorgd op te kunnen zitten.

Of omdat je hem bij de kringloop hebt gekocht, en je nu zorgen maakt over huidschilfers van de vorige eigenaar. Brrr.

Vlekken in je bank

De eerste is een ongelukje, waardoor er een vlek in is gekomen. Eén van mijn vriendinnen kocht een spiksplinternieuwe bank, zat er eventjes op en ontdekte toen dat er iets aan haar broek zat. En dat iets had een vieze vlek veroorzaakt in haar nieuwe bank…

Maar ook als je een bank al langere tijd hebt, kan een vlek heel vervelend zijn. Vooral als je het een mooie bank vindt..

Daarom in deze post alles over je bank reinigen.

Bank reinigen in het algemeen: als je bank onfris is

We beginnen met je bank reinigen omdat je hem een beetje onfris vindt geworden.

 1. Haal eerst alles wat niet vast zit van je bank af. Denk aan plaids, kussens etc.
 2. Doe kussenhoezen en plaids in de was, en klop kussens uit.
 3. Heeft je bank een losse kussenhoes? Haal die er dan af en doe hem in de was. Lees wel goed het wasvoorschrift, zodat je hem niet te warm wast.
 4. Pak je stofzuiger of kruimeldief, en stofzuig je bank grondig. Haal de stofzuigermond eraf, zodat je ook diepe kieren kunt komen. Sommige stofzuigers hebben een speciale stofzuigermond die lang en smal is.
 5. Heb je een stoffen bank, waarvan de hoes niet in de was kan? Je kunt hem schoonmaken met baking soda! Neem baking soda en strooi die op de zitting en kussens. Bakingsoda absorbeert namelijk vocht en geurtjes. Laat dit minstens 4 uur inwerken, of zelfs een hele nacht. Stofzuig daarna (opnieuw) zorgvuldig je bank.
 6. Doe alles kussenhoezen weer om de kussens. Drapeer plaids weer over je bank en voila! Je bank is weer fris en fruitig.

Bank reinigen: als er een vlek in zit.

Zit je erbij als er een vlek op je stoffen bank komt? Pak dan onmiddellijk een microvezel doekje, en maak dat nat met lauw water. Dep meteen de vlek! Hoe sneller je erbij bent, hoe beter.

Maar wat als de vlek er langer in zit?

Als het gaat om vlekken in je bank zijn twee dingen belangrijk::

 1. Wat is het voor soort vlek?
 2. Wat is het materiaal van je bank?

Afhankelijk van het soort vlek in combinatie met het materiaal van je bank kies je voor de juiste methode om je bank te reinigen. Veelgebruikte huismiddeltjes zijn Groene Zeep en baking soda.

De shampoo methode

Bij veel vlekken helpt gewone shampoo! Doe een beetje shampoo op de vlek en wrijf dit goed in met een vochtige doek. Daarna neem je een schone dróge doek en ga je nog een paar keer over de vlek om de shampoo te verwijderen.

Neem eventueel contact op met de winkel waar je jouw bank hebt gekocht en vraag om advies. Zij kunnen je vaak goede tips geven.

Leren bank schoonmaken met groene zeep

Op groenezeep.nl leggen ze uit hoe je een leren bank kunt schoonmaken met groene zeep. Je kunt hiervoor zowel vloeibare groene zeep gebruiken als vaste. Met lauw water maak je een sopje met de groene zeep. Vervolgens doop je daar een microvezel doek in, en ga je daarmee over de vlek.

Als de vlek heel erg is, dan raden ze aan om simpelweg wat groene zeep op de vlek te doen! Dat laat je even intrekken, en daarna ga je er met een sopje met groene zeep overheen.

14 Tips van huisvrouwen voor vlekken in stoffen banken

Op Facebook zijn diverse groepen waarin mensen elkaar huishoudelijke tips geven. Hieronder een overzicht van de oplossingen die zij geven voor een vlekken in een stoffen bankstel:

 1. Vlek schoonmaken met groene zeep, en daarna meteen droog föhnen. Anders krijg je kringen.
 2. Gebruik vlekkenmiddel van HG.
 3. Klein beetje azijn mengen met water, en daarmee vlekken op de bank deppen. Azijn ontsmet ook nog.
 4. W5 doekjes van de Lidl voor kleine vlekken.
 5. Tapijtreiniger
 6. Make-up verwijderaar doekjes. Goedkoopste merkt is prima.
 7. Beetje handzeep op de punt van een vochtige doek.
 8. Sprenkel spa rood op een wit doekje en wrijf over de vlek.
 9. Stoomreiniger gebruiken.
 10. Autobekleding reiniger van de Action.bank schoonmaken
 11. Wasbenzine op een doekje doen, en wrijven.
 12. Een emmertje met water met soda. Doe dan wel de hele bank, anders krijg je kringen.
 13. Billendoekjes/ vochtige doekjes.
 14. Gooi er een grand foulard overheen!

N.B. Dit zijn huis, tuin en keukentips, die ik niet zelf heb getest. Wees dus voorzichtig als je ze uitprobeert. Doe altijd eerst een klein stukje op een niet zichtbare plek.

Bankstel laten reinigen: rond de 100 euro

Als je het niet aandurft om eventuele vlekken zelf aan te pakken is er altijd nog de optie van je bankstel laten reinigen. Hieronder een overzicht van gemiddelde tarieven van 3 aanbieders die zo vriendelijk zijn om wat bedragen te noemen op hun websites:

 • 115 euro (De Meubelreiniger)
 • 100 euro (Mister Powerclean)
 • 115 euro (Van Meesters Meubelreiniging)

Dat is niet duur in vergelijking met een nieuwe bank kopen. Bovendien komen ze bij je thuis, en beloven ze dat ze met een paar uur klaar zijn. Dus geen gedoe met je bank eerst helemaal het huis uit slepen of hem te laten schoonmaken of zo.

Als je geen zin hebt in gedoe, en zeker wilt weten dat het goed gebeurt, is je bankstel laten reinigen dus best een goede optie.

Je bank impregneren: hoe zit dat?

Een bank impregneren wil zeggen dat er speciale vloeistof overheen wordt gedaan die voorkomt dat vuil en viezigheid zich kunnen hechten aan je bank. Het is dus een manier om vlekken te voorkomen, en je bank zo schoon en mooi mogelijk te houden. Bovendien is het idee, kun je eventuele vlekken er makkelijker weer uit krijgen als je bank geïmpregneerd is.

Een gevalletje van Voorkomen is beter dan genezen dus.

Vaak zijn banken al geïmpregneerd als je ze koopt. Maar je kunt dit ook laten doen, of zelf je bank impregneren. Er zijn allerlei middeltjes voor te koop. Zoals deze op bol.com:

bank laten reinigen

Samenvattend

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Laat je bank impregneren als je hem koopt, of doe dat zelf. Impregneren maakt je bank minder vatbaar voor vlekken, en als er toch vlekken inkomen, krijg je ze er makkelijker uit.

Toch vlekken in je bank? Of stinkt hij, en vind je hem onfris?

Bank schoonmaken gratis printable!

Dan vind je hieronder een gratis printable met een stappenplan!

bank reinigen

Leestips

Wat voor soort bank heb jij? En hoe houd jij hem schoon en fris?

Gebruikte bronnen onder andere: Driehoekzeep.nl, Oma weet raad, Huishoud Facebookgroepen, Interior Twin, De meubelreiniger, het Woonschrift, Mister Powerclean, Mister Kool’s, Chemdry, Profijtmeubel.

Similar Posts

16 Comments

 1. Ideaal als het lukt met gewone shampoo. Ik moet zeggen dat ik mijn donkere bank ook wel donker heb gekocht uit angst voor vlekken. Die van mij is antraciet én wat bewerkt, dus dan zie je die vlekken niet zo. Ik zou echt nooit een witte bank durven kopen.

 2. In verband met onze katten hebben we een leren bank. Die wordt iedere week grondig gezogen en daarna met een sopje schoongemaakt. Verder gewoon iedere dag even met een vochtige doek afnemen.

 3. Heerlijk dit onderwerp. Ik wil ook zo graag mijn beklede stoelen schoonmaken.
  En nu lees ik de ene na de andere tip. HIer word ik zo blij van. Ik ga het aankomende week meteen proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.