19 handige keukentips die je leven makkelijker maken

keukentips

De keuken is een veelgebruikte ruimte in huis. Dat betekent al gauw meer schoonmaken en opruimen. Hieronder 13 handige keukentips die het leven makkelijker maken.

19 snelle keukentips die het leven makkelijker maken

 1. Bedek bovenkanten van keukenkastjes met een krantenpagina. Dat scheelt een boel werk. Als het vies is, vervang je gewoon de krant.
 2. Kijk kritisch naar je keukenapparatuur. Doe zogenoemde 'keukenlijken' apparatuur die je zelden tot nooit gebruikt naar de kringloop. Zo krijg je meer ruimte, en dat scheelt weer schoonmaken en opruimen.
 3. Kijk eens goed naar je koelkast: is hij nog energiezuinig? Is het formaat nog nodig, of zou een maatje kleiner ook kunnen?
 4. Doe de stekker uit apparaten op momenten dat je ze niet gebruikt. Denk aan een  tosti ijzer, broodrooster, snelkoker en koffiezetapparaat. Zo voorkom je sluipverbruik.
 5. Draag een schort als je gaat koken: het is een behoud voor je kleding.
 6. Als je baking soda en groene zeep in huis hebt heb je in principe amper andere schoonmaakmiddelen meer nodig.
 7. Gebruik speciale biologisch afbreekbare afvalzakjes voor je bak met organisch afval.
 8. Cake gebakken, en wil je hem invriezen? Snijd hem in plakken en leg tussen de plakken een stuk bakpapier. Zo kun je heel eenvoudig telkens een plak cake pakken. Deze handige tip komt van Aad Actief!
 9. Volle vaatwasser maar alle blokjes op? Gebruik in ieder geval geen gewoon afwasmiddel als alternatief. Dat leidt tot een schuimtablet. De beste oplossing is alles met de hand afwassen of wachten tot je de volgende dag nieuwe vaatwasserblokjes kunt kopen. Of leen er eentje bij een aardige buurvrouw.
 10. Zorg dat je koelkast op de juiste temperatuur is: 4 graden. Je kunt een gratis thermometer voor je koelkast aanvragen bij Het Voedingscentrum. N.B. Helaas is deze niet meer beschikbaar : (
 11. Het is belangrijk om je snelkoker en koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken. Lees altijd even de instructies van je apparaat voordat je dit doet. Een vuistregel is om 1 keer in de 2 maanden te ontkalken. Lees ook wasmachine ontkalken.
 12. Ga je een nieuwe keuken installeren? Overweeg dan om onder de kastjes in plaats van plinten, lades te doen. Zo gebruik je een ruimte die anders verloren zou gaan. Zie ook Keukenkasten indelen.
 13. Tijd is je vriend! Heb je te maken met aangekoekt vuil? Doe er wat schoonmaakmiddel op, en laat dat haar werk doen. Hoewel dit bij The Pink Stuff helaas weinig toevoegt. Nu hoef jij veel minder hard te poetsen en te schrobben.
 14. Vind je het lastig om een ritme te vinden wanneer je wat moet doen in het huishouden? Word dan lid van het gratis Flylady. Je krijgt dan elke dag een taak en handige keukentips wat je die dag moet doen. Mij heeft het destijds erg geholpen om de boel op poten te krijgen.
 15. Gebruik een weekmenu. Dat haalt een boel denkwerk uit je dag. Met een weekmenu weet je waar je aan toe bent. N.B. Er zijn mensen die dit juist heel vervelend vinden, en elke dag willen bedenken wat ze die dag zullen koken. Voor hen is deze tip dan ook niet bedoeld. Vind je het maar lastig om dat zelf te bedenken? Dan is Hello Fresh een uitkomst!
 16. Maak je weekmenu op basis van de aanbiedingen. Op die manier heb je zowel houvast voor je weekmenu én je bent voordeliger uit.
 17. Een duidelijk ritme voor je huishouden zorgt ervoor dat er elke dag een moment is waarop je ook echt klaar bent. Het huishouden is nu eenmaal eindeloos en oeverloos. Vaste taken en ritmes voorkomen dat je het gevoel krijgt dat je toch nog weer iets moet doen. Ik vind dit één van de beste keukentips.
 18. Word je helemaal chagrijnig van huishoudelijk werk en keukentips ; ) ? Zet dan vrolijke muziek op waar je blij van wordt. Bij hardlopen heet zoiets een 'power song'. Dat zijn liedjes die je door moeilijke momenten treffen. Je kunt die ook gebruiken tijdens je huishoudelijke werk.
 19. Wees niet bang om je huisgenoten in te zetten voor de huishoudelijke taken! Zie ook Klusjes voor kinderen geordend op leeftijd.

Leestip: Je huishouden makkelijker maken en dingen externaliseren.

Wil je weten hoeveel energie je huishoudelijke apparaten verbruiken? Lees dan mijn post over de energiemeter van de Action.

Wat zijn jouw favoriete keukentips?

Similar Posts

16 Comments

 1. Hier zat ik deze ochtend niet op te wachten, gelukkig moet ik naar het werk.. ;-) Of is dat tip 20. Ga aan het werk.

  Love As always
  Dimario

 2. Ik heb FlyLady maar eens in mijn leeslijst op mijn weblog gezet. Die leeslijst loop ik een paar keer per dag na en dan blijft FlyLady tenminste in mijn gedachten ;)

 3. Mijn vrouw en ik hebben het werk verdeeld, ook het koken, ik kook 4 dagen in de week en mijn vrouw 3. Okk de andere takenzijn evenredig verdeeld...

 4. Hier een open keuken dus noodzaak om de keuken netjes te houden. Stekkers gaan hier altijd uit het stopcontact.

 5. Lades in plaats van een plint vind ik een geweldig idee! Het zou bij mij in mijn kleine keukentje net even dat beetje meer kastruimte opleveren dat ik nu soms mis.

 6. Mijn koelkast staat op +6 C en dan wordt mijn vriezer -23C. Bij +4 in de koelkast gaat m'n vriezer naar -30. Dat is onnodig energieverspillen omdat +6 voor de meeste productne prima voldoet.

  Ik heb een kleine zuinige koelvrieskast (88 kWh/Jr), die zijn slecht dan wel bijna niet te vinden. Energiezuinigheid wordt vooral toegepast op grote koel/vrieskasten. Bekijk daarom goed naar het jaarverbruik in kWh/Jr als je een andere koelvrieskast aanschaft.

  Het is minstens 10 jaar geleden dat ik m'n Blokker koffiezetapparaat heb ontkalkt. Sinds 2000 is de hardheid van het water in heel Nederland sterk gedaald door verbeterde zuiveringstechnieken. Kijk ook bij de openbare meetrapporten van je waterleidingmaatschappij en niet naar de sterk verouderde onzin die de onthardingsboeren op het internet hebben gezet.

 7. Ik vind de keukenkastjes schoonmaken altijd zo'n ramp! Ik doe ze nooit allemaal in een keer. Maar twee per dag of zo. Alleen moet je dat wel volhouden anders werkt het ook niet. En die schort! Ik draag nooit een schort. Altijd spijt van als ik weer vetvlekken op mijn kleding heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.