Energiemeter om je verbruik te meten

energiemeter

Toen we naar het platteland verhuisden kochten we een nieuwe losstaande koelkast.

Omdat hij ruim 10 jaar oud is, en het rubber van de deur beschadigd is, vroeg ik me af:

‘Hoeveel energie verbruikt mijn koelkast eigenlijk?’

Om daarachter te komen kocht ik bij bol.com zo’n handige energiemeter.

Want meten is weten.

Behalve als je de energiekostenmeter niet begrijpt…

Contact met de fabrikant voor uitleg van de energiemeter

Ik zocht contact met de fabrikant van de energiekostenmeter voor hulp, en mailde ze:

‘Ik kocht deze energiemeter en gebruik hem om het stroomverbruik van onze koelkast te meten. Er staat 234,1 op het display. Hoe moet ik dat interpreteren? Is dat het stroomverbruik per jaar?’

Ik kreeg vlot antwoord:

‘Dat is inderdaad slechts de spanning. Nog geen meting van verbruik. In de bijlage heb ik een Nederlandse handleiding toegevoegd. Succes met het zoeken van uw energieslurpers!’

Maar helaas snapte ik de handleiding ook niet….

Hoeveel energie verbruikt mijn koelkast volgens mijn energiemeter?

Dus beste landgenoten, vandaag wend ik mij tot u. Wie snapt de getallen op mijn verbruiksmeter?

energiekostenmeter

verbruikskostenmeter

energiemeter

Wie het weet mag het zeggen! Ik wil dolgraag weten of mijn koelkast een energieslurper is.

En heus niet omdat ik dan misschien eindelijk zo’n leuke vintage Smeg koelkast kan kopen.

pinokkio

Energiemeter Action

Op dit moment verkoopt de Action geen energiemeter helaas. Wel vind je bij de Action een LSC Smart Connect slimme stekker. Kijk, dit is ‘m:

Action energiemeter

Een verbruiksmeter verkoopt de Action op dit moment helaas ook niet.

Action slimme stecker ≠ energiemeter

Met een slimme stekker kun je elektrische apparaten aan- en uitzetten, timers instellen voor automatische bediening en sóms het energieverbruik van aangesloten apparaten meten en bijhouden.

In dat laatste geval kan je slimme stekker dus ook de stroom meten.

Maar helaas kan dat met de LSC Action slimme stecker niet.

Consumentenbond test energiemeters

De Consumentenbond testte ooit in 2011 zes meters, maar eigenlijk komt geen eentje daar echt als een aanrader uit. De goedkoopste meters kostten toen 10 euro bij Hornbach en Gamma.

Similar Posts

14 Comments

 1. Een koelkast, vriezer of een vrieskoelkastcombinatie is lastig te meten. Een gloeilamp is een stuk eenvoudiger, die neemt constant hetzelfde als ie aan is. Vooral vriezers of het vriesdeel neemt veel. Je kan dat gewoon op je slimme meter aflezen. Zet alles uit. Dan moet ie 0 aangeven. Doe dan de vriezer of koelkast aan en bekijk de waarde als ie aanslaat. Kan iets zijn tussen 40 en 100 watt. Kijk dan hoelang ie aanslaat en hoelang ie uit is. Gemiddeld slaat een koelkast 10 minuten aan en is ie 20 minuten uit. Dat komt neer op 8 uur aan per etmaal. Bij 60 watt met aanslaan komt dat neer op 0,06 kW x 8h = 0,48 kWh per etmaal x 365 = 175,2 kWh/Jaar.

  Dat verbruik hangt af van hoe warm het in huis is en hoevaak de koelkastdeur opengaat e de kwaliteit van de isolatie van het vriesdeel. ‘s-Nachts gaat de deur bijna niet open en is het wat kouder in huis. Dan slaat ie simpelweg minder vaak en minder lang aan. Op een zomerse dag neemt een koelkast op die manier dus meer.

  Voor een goede indruk moet zo’n meter 24 uur meten op een gemiddelde dag.

  Op koelkasten en dergelijke staat het jaarverbruik in de winkel of op de website aangegeven. Mijn vrieskoelcombinatie neemt volgens die info 109 kWh/jr. In werkelijkheid meet ik 88 kWh/jr. Hij staat op een warme plek in m’n open keuken. Wat dat betreft zou ie meer moeten nemen. Aan de andere kant ben ik alleen en dan gaat mindervaak de deur van de koelkast open.

  1. Dankjewel Ximaar. Ik heb wel opgezocht wat het energieverbruik van mijn koelkast in het algemeen is, maar dat is dan voor een nieuwe. Ik dacht dat de onze misschien meer energie verbruikt omdat hij ouder is of zo.

  2. Koelkasten nemen na een jaar of 10 wat meer. Komt door beschadigde rubbers. Echt veel meer is dat niet (schat iets van 5%) . Het is meer bepalend of je er veel in hebt en de deur vaak opengaat. De ingestelde temperatuur is ook belangrijk. Met veel bederfelijk spul moet ie wat kouder staan en verbruikt ie meer. Ik had een 30 jaar oude koelvriezer die uitendelijk 350 kWh/jr nam. Ga nog eens nazoeken wat ze destijds in de handleiding aangaven. Een energielabel bestond toen nog niet.

 2. Deze energie meter heeft 7 verschillende functies. Het display heeft 3 delen t.w. boven, midden, onder Kies de functie tijd (staat in bovenste deel) energieverbruik KWH (middelste deel) dagen (onderste deel) Met deze functie is het handig in het geval van een koelkast om bijvoorbeeld 7 dagen (1 week) te meten. Stel je begint te meten op dag 1 om 12 uur dan kijk je er weer naar op dag 7 om 12 uur.
  In het middelste deel staat nu hoeveel KWH je in deze 7 dagen (van 24 uur) hebt verbruikt. stel dat er staat 3.25 KWH Dan gebruikt je koelkast dus 3,25 KWH per week. Is 52 x 3,25 = 169 KWH per jaar.
  Als je 0,45 euro per KWH betaald dan kost je dit in mijn voorbeeld dus 169 x 0,45 =76,05 euro per jaar

 3. Volgens mij heb je al twee duidelijke uitleggen gehad, dus daar kun je vast meer mee.

  Love As Always
  Dimario

 4. Nieuwe apparatuur is altijd energiezuiniger dan oude.
  Oude apparatuur is voor een deel al versleten.
  Een energiemeter is een handig hulpmiddel om sleurpers op te sporen.
  De koelkast hoort niet tot de sleurpers, apparaten met een verwarmingselement wel.
  Maar een koelkast van 10 jaar, met een kapot rubber kun je beter vervangen voor een nieuw model. Hans

 5. Haha wij hebben hem ook en ik snap hem ook niet. Zelfs mijn man vindt het een onding en dat zegt wat. Maar ik ga zeker bovenstaande uitleg bestuderen! En mijn koelvriescombinatie van ruim 20 jaar oud meten…

 6. Zie dat het al uitgelegd is :) Mijn verbruik is per maand zo laag dat ik eigenlijk niet eens kijk waar het aan op gaat. Waarschijnlijk met name aan de koelkast/vriezer en wasmachine. Als je een beetje oplet, dan kun je je verbruik een heel eind terugbrengen. Een droger is in mijn ogen bijvoorbeeld echt overbodige luxe. Maar bij een oude of nieuwere koelkast scheelt het zo te lezen hierboven maar weinig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.