Reacties

Energiemeter om je verbruik te meten — 14 reacties

 1. Een koelkast, vriezer of een vrieskoelkastcombinatie is lastig te meten. Een gloeilamp is een stuk eenvoudiger, die neemt constant hetzelfde als ie aan is. Vooral vriezers of het vriesdeel neemt veel. Je kan dat gewoon op je slimme meter aflezen. Zet alles uit. Dan moet ie 0 aangeven. Doe dan de vriezer of koelkast aan en bekijk de waarde als ie aanslaat. Kan iets zijn tussen 40 en 100 watt. Kijk dan hoelang ie aanslaat en hoelang ie uit is. Gemiddeld slaat een koelkast 10 minuten aan en is ie 20 minuten uit. Dat komt neer op 8 uur aan per etmaal. Bij 60 watt met aanslaan komt dat neer op 0,06 kW x 8h = 0,48 kWh per etmaal x 365 = 175,2 kWh/Jaar.

  Dat verbruik hangt af van hoe warm het in huis is en hoevaak de koelkastdeur opengaat e de kwaliteit van de isolatie van het vriesdeel. 's-Nachts gaat de deur bijna niet open en is het wat kouder in huis. Dan slaat ie simpelweg minder vaak en minder lang aan. Op een zomerse dag neemt een koelkast op die manier dus meer.

  Voor een goede indruk moet zo'n meter 24 uur meten op een gemiddelde dag.

  Op koelkasten en dergelijke staat het jaarverbruik in de winkel of op de website aangegeven. Mijn vrieskoelcombinatie neemt volgens die info 109 kWh/jr. In werkelijkheid meet ik 88 kWh/jr. Hij staat op een warme plek in m'n open keuken. Wat dat betreft zou ie meer moeten nemen. Aan de andere kant ben ik alleen en dan gaat mindervaak de deur van de koelkast open.

  • Dankjewel Ximaar. Ik heb wel opgezocht wat het energieverbruik van mijn koelkast in het algemeen is, maar dat is dan voor een nieuwe. Ik dacht dat de onze misschien meer energie verbruikt omdat hij ouder is of zo.

  • Koelkasten nemen na een jaar of 10 wat meer. Komt door beschadigde rubbers. Echt veel meer is dat niet (schat iets van 5%) . Het is meer bepalend of je er veel in hebt en de deur vaak opengaat. De ingestelde temperatuur is ook belangrijk. Met veel bederfelijk spul moet ie wat kouder staan en verbruikt ie meer. Ik had een 30 jaar oude koelvriezer die uitendelijk 350 kWh/jr nam. Ga nog eens nazoeken wat ze destijds in de handleiding aangaven. Een energielabel bestond toen nog niet.

 2. Deze energie meter heeft 7 verschillende functies. Het display heeft 3 delen t.w. boven, midden, onder Kies de functie tijd (staat in bovenste deel) energieverbruik KWH (middelste deel) dagen (onderste deel) Met deze functie is het handig in het geval van een koelkast om bijvoorbeeld 7 dagen (1 week) te meten. Stel je begint te meten op dag 1 om 12 uur dan kijk je er weer naar op dag 7 om 12 uur.
  In het middelste deel staat nu hoeveel KWH je in deze 7 dagen (van 24 uur) hebt verbruikt. stel dat er staat 3.25 KWH Dan gebruikt je koelkast dus 3,25 KWH per week. Is 52 x 3,25 = 169 KWH per jaar.
  Als je 0,45 euro per KWH betaald dan kost je dit in mijn voorbeeld dus 169 x 0,45 =76,05 euro per jaar

 3. Nieuwe apparatuur is altijd energiezuiniger dan oude.
  Oude apparatuur is voor een deel al versleten.
  Een energiemeter is een handig hulpmiddel om sleurpers op te sporen.
  De koelkast hoort niet tot de sleurpers, apparaten met een verwarmingselement wel.
  Maar een koelkast van 10 jaar, met een kapot rubber kun je beter vervangen voor een nieuw model. Hans

 4. Haha wij hebben hem ook en ik snap hem ook niet. Zelfs mijn man vindt het een onding en dat zegt wat. Maar ik ga zeker bovenstaande uitleg bestuderen! En mijn koelvriescombinatie van ruim 20 jaar oud meten…

 5. Zie dat het al uitgelegd is :) Mijn verbruik is per maand zo laag dat ik eigenlijk niet eens kijk waar het aan op gaat. Waarschijnlijk met name aan de koelkast/vriezer en wasmachine. Als je een beetje oplet, dan kun je je verbruik een heel eind terugbrengen. Een droger is in mijn ogen bijvoorbeeld echt overbodige luxe. Maar bij een oude of nieuwere koelkast scheelt het zo te lezen hierboven maar weinig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder