Boekbespreking: Radical Homemakers

radical homemakers

In haar boek Radical Homemakers beschrijft Shannon Hayes hoe gezinnen van producenten in consumenten veranderden, met alle gevolgen van dien.

Een belangrijke rol in dit proces is weggelegd voor de industriële revolutie.

Het komt allemaal door de industriële revolutie volgens Shannon

Hierdoor gingen mannen buitenshuis werken voor een salaris, en het werk dat bleef liggen door hun afwezigheid, werd ingekocht. Al snel kwamen er fabrieken die producten produceerden die het werk van de vrouw vervingen.

Huisvrouw gereduceerd tot consument, met als gevolg het Huisvrouwensyndroom

Uiteindelijk werd de rol van de (huis)vrouw gereduceerd tot die van consument, met als gevolg dat veel vrouwen diep ongelukkig werden. In Amerika werd deze misère verwoord door Betty Friedan in haar boek ‘The Feminine Mystique’ en ze noemt dit het Huisvrouwensyndroom. In Nederland hadden we Joke Smit die sprak van ‘Het onbehagen van de vrouw‘.

Friedans boek en de feministische golf zorgde ervoor dat vrouwen massaal een baan gingen zoeken, en het duurde niet lang voor het tweede inkomen niet langer een leuk extra-tje was, maar een noodzaak.

Waar gaat Radical Homemakers over?

Shannon Hayes boek Radical Homemakers gaat over mannen en vrouwen die bewust afstand nemen van de consumptiemaatschappij. In plaats van consumeren , produceren ze zoveel mogelijk zelf.

Radical homemakers zoeken een nieuwe definitie van welvaart en geluk, en concluderen dat welvaart de optie is te leven van minder geld. Met meer frisse lucht, tijd voor het gezin, vriendschappen, rust en plezier.

Je kunt ook een radical homemaker zijn in een flatje

Uit de portretten van de radical homemakers wordt duidelijk dat je heus niet op een pittoreske boerderij hoeft te wonen om je eigen groenten te verbouwen: sommige Radical Homemakers wonen gewoon in de stad!

De boodschap is: alle beetjes helpen. Als je bijvoorbeeld in plaats van gedachteloos de auto te nemen, de fiets pakt, word je al onafhankelijker en zelfvoorzienender.

Radical Homemakers is niet anti-feministisch

Shannon benadrukt dat ‘radical homemaking’ niet een terugkeer is naar de jaren vijftig. Het is een levensstijl die veel verder reikt dan de vraag: ‘Wie doet de afwas, en wie kookt er vandaag?’ Het gaat over meer dan het huishouden.

Het gaat om een zelfvoorzienende, ecologisch vriendelijke, levensstijl, met als hoger doel een heuse cultuuromslag. Namelijk van een ‘extractive economy’ naar een ‘life serving economy’. De Radical Homemaker kan dan ook net zo goed een man als een vrouw zijn.

Financiële onafhankelijkheid

Ook in Nederland wordt het steeds geroepen: ‘Vrouwen moeten financieel onafhankelijk zijn, pas dan zijn ze echt vrij.’ Radical Homemakers zoeken hun vrijheid en veiligheid niet in financiële termen. Shannon noemt het zelfs een ‘ingebeelde toestand’. Je blijft kwetsbaar zo lang je afhankelijk bent van je loonstrookje: is het niet van je partner, dan is het van je werkgever. Echte veiligheid vind je pas als je salarisstrookje maar een klein onderdeel is van je leven.

Radical homemaker worden: 3 stadia

Shannon Hayes constateert dat mensen die het roer omgooien drie stadia doorlopen:

 1. In deze fase wordt de ‘radical homemaker’ wakker, en gaat hij of zij nadenken over zijn/haar leven: waar word ik nou echt blij van, wat vind ik belangrijk? Is dat een carrière met veel aanzien, of is dat tijd doorbrengen met mijn kinderen?
 2. De radical homemaker leert vaardigheden om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Dit is een opwindende en bevredigende periode! En wel nodig, want de gemiddelde Nederlander kent de huiselijke vaardigheden die nodig zijn voor een zelfvoorzienende, ecologisch vriendelijke, manier van leven niet meer.
 3. De radical homemaker zoekt steeds meer contact met de maatschappij, en zet zich in als bijvoorbeeld vrijwilliger.

Een ‘wake-up call’

Radical Homemakers leest als een wekker die afgaat: doordat Hayes onze maatschappij in historisch perspectief plaatst, word je je ervan bewust hoezeer je een kind van je tijd bent. En dat doet beseffen dat er andere manieren zijn om te leven. Het nodigt je uit ogenschijnlijk vaststaande feiten eens nader te bekijken. Bijvoorbeeld: ‘Je hebt twee inkomens nodig om een huis te kunnen veroorloven’ of ‘We hebben echt twee auto’s nodig.’

Plotseling kijk ik met andere ogen naar de folders die elke week op de mat vallen, boordevol producten en aanbiedingen die bedrijven mij willen verkopen. Met vreugde aanschouw ik onze meubels die bijna allemaal van de kringloop komen, en waarmee we dus het milieu niet extra hebben belast. En beschaamd zie ik hoeveel afval wij als gezin produceren.

En een beetje geschokt besef ik dat mijn opa en oma nog zelfvoorzienend waren, en herinner me hoe mijn moeder groentes en fruit inweckte. En met het schaamrood op mijn kaken herinner ik me mijn gebrek aan interesse, en mijn gezeur als ik pruimen en kersen moest ontpitten! Zoveel kennis voor mijn neus, en ik haalde hem er voor op!

Misplaatste coverfoto

Op de cover van het boek prijkt een strijdlustige vrouw met een deegroller. Omdat Shannon Hayes benadrukt dat Radical Homemakers zowel man als vrouw kunnen zijn, en een vreedzaam karakter hebben, verbaasde mij de cover. Die dekt de lading niet.

De opzet van het boek

Radical Homemakers bestaat uit twee delen: in het eerste deel schetst Shannon een historisch en cultureel perspectief, en doet de theorie uit de doeken.

Het tweede deel is het praktijkdeel, en begint met een serie kleine portretten van alle Radical Homemakers die ze geïnterviewd heeft. Shannon koos er bewust voor geen uitgebreide portretten van de Radical Homemakers te doen, maar verschillende onderwerpen te behandelen en dan de ervaringen van de Radical Homemakers te gebruiken ter illustratie en toelichting. Persoonlijk had ik het leuker gevonden de persoonlijke verhalen uitgebreider te lezen. Voor een praktisch hoofdstuk vond ik het nog behoorlijk theoretisch.

Enkele wijsheden uit Radical Homemakers

 • Armoede = weinig tijd voor jezelf hebben.
 • Weinig tijd hebben leidt tot meer consumptie.
 • Je koopt dingen met geld dat je hebt verdiend met je levensenergie. Je kunt je afvragen: is dit mijn levensenergie waard?
 • Het gaat niet om wat je verdient, het gaat om wat je uitspaart.
 • Kunnen leven met minder bevrijd je van de druk steeds langer en harder te werken om meer geld te verdienen.
 • We zijn er
 • aan gewend geraakt dat we dingen die we nodig hebben moeten kópen, maar is dat wel zo?
 • Hoe meer geld je verdient, hoe meer je uitgeeft.

Conclusie

Radical Homemaker is een aanrader voor iedereen die kritisch durft te kijken naar zijn of haar levensstijl, of verlangt naar inspiratie voor een andere manier om in het leven te staan. Bijvoorbeeld een zelfvoorzienend leven. Zelf bevind ik mij ferm in fase 1: ik word net wakker, maar wat ik zie bevalt mij wel.

Een nieuwe levensstijl waarin je het geluk bij jezelf vindt, en niet bij de Action ; )

Radical homemakers lezen?

Op bol.com kost dit boek bijna 90 euro. Bij amazon.nl ben je met rond de 55 euro een stuk goedkoper uit.

N.B. Vanuit ecologisch oogpunt had ik verwacht dat er een pdf-versie te downloaden zou zijn!

Leestips

Shannon schreef ook een meer persoonlijk boek over radical homemaking:

radical homemaking

Wat vind jij van het idee van radical homemakers?

Deze post verscheen voor het eerst in 2010 en is geactualiseerd.

Similar Posts

23 Comments

 1. Bedankt voor de diepgaande recensie. Het lijkt mij ook een interessant boek om te lezen.

  Ik denk dat ik ergens in fase twee zit: ik probeer allerlei oude vaardigheden (broodbakken, groente verbouwen) onder de knie te krijgen. Het voelt fijn als je slaagt in dat soort dingen.

 2. Ga zo zeker even lezen op die site, thanx voor de tip!

  Ik probeer ook meer dingen zelf te doen echter fail is my middle name, haha.

  Gelukkig is er altijd nog het internet :)

 3. Jammer dat het boek alleen in het engels is te krijgen. Dat kan ik wel lezen, maar toch niet zo lekker als nederlands….
  Ik ben gewoon een huisvrouw met weinig middelen en veel geluk denk ik altijd maar! Hier ook veel tweedehands en zelf gemaakt.. Zo maakten we vorige week nog heerlijke bramenjam van de bramen in het park waarvan niemand schijnt te weten dat je ze kunt eten. Ik zou ook graag zelfvoorzienend leven maar ja, de ruimte ontbreekt een beetje. We hebben wel een klein guerilla-moestuintje en ik ga volgend jaar proberen een tuinset te maken van pallets. Maar zelfgebakken brood, dat vinden de ouders heerlijk maar de kinderen…die hebben veel liever aldi brood helaas. Ik ben bang dat ik te laat begonnen ben met sommige dingen. Maar toch zie ik veel zelfvoorzienend gedrag bij de oudsten. Zo wil de oudste echt niet meer uren gaan werken op zaterdag. Haar argument; ik heb toch genoeg? Ik weet dat het niet goed is in deze maatschappij om zo te denken maar stiekum ben ik er wel trots op als ze lekker een fietstochtje gaat maken met ons in haar tweedhands jas op haar superoude fietsje..flesje kraanwater en boterham mee. Ja, geluk zit in vrijheid!

 4. Het boek niet kopen is de eerste winst. Meteen al 90 euro verdient waarvoor ik niet hoef te werken.

  Love As always
  Dimario

  1. Dat was ook mijn idee Dimario. Ik ben het helemaal met je eens.
   Dan hoef je het ook niet naar de boekenbieb te brengen.

  1. Wat een interessant boek, bedankt voor de tip! Gaat direct op mijn wensenlijstje.

 5. Ik denk dat in deze periode veel meer mensen kosten besparen door zuinig en zelfvoorzienend te leven

 6. Interessante recensie om te lezen. Maar jeetje, dat boek is wel heel erg aan de prijs. Het is nog duurder dan mijn gemiddelde schoolboek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.