Reacties

De waarde van huishoudelijk werk — 40 reacties

 1. Het is een fijn gevoel dat alles weer schoon en fris is. Bloemetjes op tafel en dan heb ik altijd een happy gevoel! Het is zeker ook zwaar werk en niet altijd leuk, maar als het eenmaal is gedaan voel ik me wel fijner..

  • Herkenbaar Batboy. Wat dat betreft lijkt huishoudelijk werk op hardlopen: van te voren heb je soms geen zin, maar als je het dan gedaan hebt voel je je prettiger.

 2. Ik ben het met je eens, van je 'huis' een 'thuis' maken vergt voortdurende aandacht, investering en onderhoud. Daar word ik soms weleens tureluurs van, moet ik bekennen. Soms denk ik weleens: ik zou dit toch liever uitbesteden.
  Maar dan herinner ik me een uitspraak die mijn professor filosofie aan de Universiteit van Gent bijna 30 jaar geleden deed. Die zei: "Je moet je eigen rotzooi opruimen, dat houdt je met je voeten op de grond".

 3. Ik onthoud vooral hoe heerlijk het voelt als alles opgeruimd is en weet van mezelf hoe onrustig ik me voel als het een smeerboel is. Maar het blijft natuurlijk geen hele fijne bezigheid. Soms kan ik er daarentegen, eenmaal bezig, wel heel lekker in zitten.

 4. Ik kijk er net als jij naar. Toen ik een week op bed gelegen heb kreeg ik de kriebels omdat het huishouden in rap tempo een achterstand opliep. Mijn man deed zijn best maar wassen bijvoorbeeld heeft hij geen kaas van gegeten, dus stroomde mand en douche vol was.
  De uitspraak "een moeder en huisvrouw kan eigenlijk niet ziek zijn" berust in mijn optiek op waarheid.

  • Mijn man is ook best behulpzaam, maar mist toch ook wat dingen vind ik. Ik kan me voorstellen dat het niet fijn was dat je het huishouden zag verslonzen.

 5. Het is zeker niet mijn hobby , verre van zelfs , maar het moet idd gebeuren wil je een beetje leuk in je huis kunnen leven ...
  Na al een aantal jaren met z'n tweetjes te hebben gewoon nadat onze drie kinderen de deur uit waren hebben onze zoon , schoondochter en kleindochter ( + poes) nu net 3 maanden bij ons ingewoond in afwachting van hun nieuwe huis ...
  Man o man wat een verschil , vraag me nu af hoe ik dat al die jaren gedaan heb toen de kinderen nog thuis woonden , pfff .
  Gelukkig stak schoondochter ook een handje uit in het huishouden , want voor mijn gevoel kwam er geen einde aan .
  Ze hopen binnen 14 dagen in hun nieuwe huis te trekken en daarna zal ik hier eens goed moeten opruimen en poetsen om de boel weer op de rit krijgen .
  Het leeft echt fijner in een opgeruimd en schoon huis , dat is gewoon een feit , dus dat huishouden doen , daar ontkom je niet aan !

  • Dat lijkt me best bijzonder, en ook niet niks, zo'n gezin bij je in huis. Ook al is het maar tijdelijk. Het is vast gezellig, maar ook wel heftig.

   Fijn dat je schoondochter zo haar best doet om te helpen.

 6. Huishoudelijk werk is een never ending story het blijft terug komen Maar het is wel enorm belangrijk dat het gebeurd. Ik zag laatst een programma op tv over een gezin die niets meer opruimde het hele huis lag vol met rommel, de kinderen waren ongelukkig konden geen vrienden meer uitnodigen en gingen zelf ook liever ergens anders heen ,familie bleef weg.Kort om ze waren ongelukkig en toen er hulp kwam die het huis mee schoonmaakte knapten ze allemaal op. het was weer hun huis en thuis geworden. Het huishouden is echt meer dan poetsen alleen.

 7. Ik kijk altijd een beetje op tegen huishoudelijk werk, maar als het gedaan is: heeeerlijk! Ik kan er echt van genieten dan. Soms als ik schoonmaak denk ik aan mijn oma, die altijd psalmen aan het neurieen was terwijl ze aan het poetsen was. Op een of andere manier vind ik het dan minder saai, want dan is zij een beetje bij me.

  Maar het klopt, er word weinig waarde gehecht aan huishoudelijk werk, terwijl het eigenljjk zo belangrijk is.

 8. Ik ben jaren thuis geweest en alleen het huishouden gedaan en graag gedaan ik had het huis aan kant en was er als de kinderen van school kwamen en had alle tijd voor hobby's, toen de jongste 12 werd ben ik terug werken en toen moesten ze bijspringen in het huishouden want ik werkte 6 dagen en elke zondag maar dat ging prima en voor later kon de ze hun plan trekken als ze op kot zaten.

 9. Ik hoop altijd op iets minder feminisme bashen. Feministen hebben óók gekeken of het dan zinvol is dat vrouwen betaald worden voorhun huishoudelijk werk. Daarom snap ik ook nooit dat niet elke vrouw zichzelf feminist kan noemen.
  En dan het échte feministische aan huishoudelijk werk: OOK MANNEN KUNNEN DIT.
  Er is geen enkele regel, wet of biologische reden dat alleen vrouwen het huishouden kunnen doen.
  Elk normaal modern koppel moet toch een oplossing vinden om het huishoudelijk werk zo te verdelen dat BEIDE een leven kunnen opbouwen met een loopbaan buitenshuis.
  En zo doen wij het dus ook, net als mijn ouders, en anders dan mijn grootouders. Toen mijn oma overleed kon mijn grootvader niet meer voor zichzelf zorgen omdat hij gewoon niet wist wat te doen. Mijn andere grootvader wel. Ik wil mijn gozer later niet als onbenullige oud mannetje achterlaten, dus weten we allebei hoe het hele huis, klussen en schoonmaken, gerund moet worden.
  Partners, hoor. En het moet gebeuren. Mijn gozer haalt er net iets meer voldoening uit dan ik.

  • Ik zie geen 'feminisme bashen' in deze post moet ik zeggen.

   Ik vind het feminisme prima, maar niet als diezelfde feministes hun denkbeelden opleggen aan andere vrouwen.

 10. Het is een "noodzakelijk kwaad", aan de andere kant, het moet wel gebeuren en ik vind het ook niet heel vervelend om te doen. En het geeft altijd enorm veel voldoening als de boel weer is schoongemaakt en de was weer in de kasten ligt.

 11. Ik ga toch blij zijn met mijn hulp die morgen start!

  Ik ben wel aan het zorgen dat alles is opgeruimd, zodat ze onmiddellijk kan beginnen met poetsen!

  Ik doe het niet graag maar het moet...
  Tenzij het over decoratie aanpassen gaat en zo, daar word ik gelukkig van!

 12. Het huishouden is inderdaad niet echt de hobby van de meeste vrouwen. Meer een ding wat moet, omdat je anders in de bende zit. Ik heb zelf geen hekel aan het huishouden, behalve aan de was.
  De waarde van het doen van het huishouden wordt inderdaad onderschat, kijk maar eens wat er gebeurd als je weinig of niks doet.
  In mijn werk als huishoudelijke hulp heb ik goed ervaren wat er gebeurd als je weken niks doet en goed het de mens doet als het weer schoon en opgeruimd is, dus ik zie de waarde van het huishouden wel.

  • Dat vind ik mooi Yvonne, dat je de waarde van het huishouden ziet.

   De was maakt mij niet zoveel uit. Ik heb vooral een hekel aan stofzuigen.

 13. Ik hou niet van alle klusjes, maar de was doen, bedden verschonen en het afvalbuiten zetten vind ik helemaal niet erg om te doen. Stofzuigen, koken en afwassen is een ander verhaal. Gelukkkg vindt mijn man dat juist weer niet erg. Goed geregeld dus!

 14. Dit is ook een onderwerp dat mij blijft bezighouden. Het boek van Monique Wortelboer heb ik wel in huis, maar heb het nog niet gelezen. laatst schreef ik over de zin van het huishouden, hoe je daarmee je leven vormt geeft.

 15. Een huis houden, netjes houden, gezellig houden, is belangrijk. Juist omdat het zo niet-publiek is.
  Mijn wens zou zijn dat mannen zich hier zouden evrouwciperen (zoals mijn vader in 1975 zei): ook gewoon n wasje draaien, een bos bloemen schikken of een doekje ergens overheen halen. En hij doet dat ook (is ook makkelijk nu mijn moeder krakkemikkig is en hij nog fit). Dus ik ben verkeerd opgevoed: natuurlijk kunnen mannen stofzuigen (en vrouwen een fietsketting maken). Dat vinden die stofzuiger noch die ketting erg.
  Alleen die mensen blijven zo vastzitten in hun patronen. Ik heb mn zoon zo opgevoed, maar ik kan niet de hele wereld veranderen. Al moet ik zeggen dat er echt wel wat winst te zien is tov 1975, zelfs in iets als de reclames: vrouwen werken (ook) en mannen warmen (ook) soep op.

 16. Werken in om huis is heel nuttig.
  Het houd je bij de basis van je bestaan.
  Ieder zou het moeten willen doen.
  Voordelen
  1 het houd je fit.
  2 geen sportschooll nodig als je alles goed doet.
  Denk aan op de trap van de trap ,bukken,rekken en strekken .De tuin bijhouden tel ik ook mee.
  Takken knippen ,vegen,mos weg halen .
  Sommige dingen zijn echt monnikkenwerk.
  De kunst is doorademen en doorgaan.
  Ook minder boeken nodig over uitstelgedrag ,mindfilness.
  Want je mind vult zich vanzelf omdat je je zelf tegenkomt.
  Geen tijd om te piekeren over andere en alle bootschappen van waarzeggers,verkopers die ons van alles willen laten doen weten.
  Geluk zit in de basis.
  Blijf met je benen op de grond.
  En het is het eerste verdiend
  Een mens kan veel maar moet ook willen.
  Dus hoppa gaan en niet zeuren over rollen .
  Met mooie muziek en een goed ritme vlieg je door je huis .
  Succes allemaal

 17. Ik vind het huishoudelijke werk zelf niet leuk, maar ben wel erg blij met een schoon en opgeruimd huis - dus dan moet je wel ;)
  Ik vind trouwens wel dat het aardig onderschat kan worden, want als je het goed wil doen, gaat er ook veel tijd in zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder