Weckpot: verrassende tips en tricks!

weckpot

Vroeger, nog niet eens zo heel lang geleden, gebruikten mensen de weckpot om voedsel langdurig te kunnen bewaren. Voor korter bewaren, was bijvoorbeeld een bijenwasdoek populair. Mijn oma deed dat bijvoorbeeld nog! En mijn moeder weckt nog steeds elke zomer kersen en pruimen in.

Ik associeer de weckpot dan ook vooral met wecken.

Je kunt van alles doen met een weckpot!

Maar wat blijkt? Je kunt met weckpotten ook een heuse cake bakken. En pizza’s!

Ik ontdekte dit door het boek Koken en bakken in een weckpot. Ik nam het vrij achteloos mee uit de bieb, en verwachtte er eigenlijk weinig van. Maar ik werd aangenaam verrast! Hieronder de belangrijkste weetjes over wat je allemaal kunt doen met zo’n pot voor inwecken!

Weckpot: wat is het eigenlijk?

Een weckpot is een glazen pot. Ze zijn gemaakt van gehard, hittebestendig glas. Sommige weckpotten hebben een draaideksel. Maar mijn oma had altijd potten met losse glazen deksels. Daartussen ging dan zo’n rood elastiek. En ze zette het deksel vast met een soort beugel.

Traditioneel werd de weckpot gebruikt om eten te conserveren. Mijn oma weckte bijvoorbeeld ook sperzieboontjes in. Die vond ik trouwens smerig, want ze waren heel waterig.

Weckpot: soorten en maten

Je hebt verschillende soorten weckpotten. Sommige zijn nog steeds geschikt om voedsel lange tijd in te bewaren. Dat zijn de weckpotten met afdichtrand en metalen beugel.  Maar er zijn ook potten waarbij het deksel langdurig bewaren ongeschikt maakt. Die kun je echter wel prima gebruiken om te bakken, koken etc.

weckpot
Zulke had mijn oma dus niet.

Daarnaast heb je nog réchte weckpotten en weckpotten met schouders. Een rechte pot loopt recht toe, recht aan. Terwijl een pot met schouders aan de bovenkant wat smaller toeloopt. Deze laatst soort is minder geschikt om eten mee in te vriezen omdat hij dan kan knappen.Voor invriezen moet je dus een pot met rechte zijkanten gebruiken.

Hoe werkt een weckpot?

In onderstaand filmpje vertelt een mevrouw in tweeëneenhalve minuut hoe een weckpot werkt, en wat wecken eigenlijk is. Voor wie geen zin heeft om het filmpje te bekijken, hieronder de belangrijkste informatie:

Wecken is het conserveren van voedsel door middel van verhitting. Je kookt bijvoorbeeld vruchten in weckpotten in een grote pan met water. Hierdoor ontsnapt er lucht uit de pot en ontstaat er een vacuüm. De inhoud van de pot kan daardoor niet bederven, omdat het niet in contact komt met de buitenlucht. Je kunt het daardoor nog jaren bewaren.’

Opvallend in het filmpje is dat de mevrouw zegt dat groente inwecken wordt afgeraden door Het Voedingscentrum.

Weckpot met beugelsluiting gebruiken

Je kunt zowel een weckpot met losse ring en deksel, als een weckpot met beugelsluiting gebruiken. Het is net wat je zelf het fijnst vindt. Een weckpot met beugelsluiting gebruiken doe je als volgt:

 1. Doe de gesteriliseerde rubberen ring aan de binnenkant van de deksel.
 2. Sluit hete deksel en klem het vast met behulp van de beugelsluiting.
 3. Controleer of de rubberen ring goed op de plek zit.

Wat heb je nodig voor inwecken?

 • Een grote pan
 • Weckpotten of weckflessen met een deksel
 • Klemmetjes
 • Weckring
 • Een glastang
 • Trechter
 • Etiketten

En dan nu eerst het filmpje!

Weckpotten: wat kun je er allemaal mee?

Je kunt er mee bakken:

 • Pizza’s
 • Pasteitjes
 • Cakes
 • Taart

Je kunt een weckfles gebruiken om eten te servéren

Het leuke aan iets serveren in een weckfles is dat je aan de buitenkant de verschillende lagen prachtig kunt zien. Denk aan:

 • Red-velvet cupcakes
 • Quinoasalade met aardbeien

Weckpot als cadeauverpakking

Zeurt een vriendin of vriend al maanden om het recept van je cake? Doe alle ingrediënten dan één voor één in een pot en geef die cadeau! Dat ziet er leuk uit, en het is origineel.

Koken en bakken in een weckpot

weckpot

In het boek Koken en bakken in weckpot vind je allemaal handige recepten om dingen te koken en te bakken in een weckpot. En het fijne is: de ingrediënten zijn niet ingewikkeld! De meeste heb ik zelfs in huis. En ik heb helemaal niet zo’n goed uitgeruste keuken.

De recepten worden goed beschreven en zijn bovendien voorzien van prachtige foto’s. En achterin staat een handige index zodat je gerechten makkelijk kunt opzoeken. De potten in het boek zijn allemaal 225 ml of 475 ml groot. Volgens het boek kun je alle gerechten maken als je van elk formaat 10 exemplaren in huis hebt.

Wist je dat je met een airfryer ook kunt koken en bakken? Lees ook mijn post over Airfryer recepten!

Bij wecken wordt voedsel geconserveerd in glazen potten of flessen. Door het voedsel in de glazen potten in een pan met water een bepaalde tijd te verwarmen tot een bepaalde temperatuur (afhankelijk van het voedsel wat geconserveerd moet worden) en daarna af te laten koelen ontstaat er in de pot een vacuüm. Dit zorgt ervoor dat je deze voedingsmiddelen heel lang kan bewaren, zelfs jaren later zijn ze nog bruikbaar.

Conclusie over Koken en bakken in een weckpot

Dit boek heeft me erg verrast. De ideeën om een weckfles op een andere manier te gebruiken zijn origineel en ze zijn goed uitvoerbaar. Bovendien denk ik dat je er inderdaad erg leuke cadeautjes van kunt maken. Lees ook mijn post over een Sachertorte maken!

Cake bakken in een weckpot

In onderstaand filmpje laat een meneer zien hoe je een cake kunt bakken in een weckpot. Ik zeg het maar even: hij doet het nogal langzaam. Dus je moet wel een beetje geduld hebben.

Wecken in vroeger dagen: zo deden mijn moeder en oma dat!

Ik heb mijn moeder gevraagd te vertellen hoe ze dat vroeger deden, met wecken en weckflessen. Hieronder vertelt ze hoe zij inweckte.

Benodigdheden

 • Weck ‘flessen’ zoals ze werden genoemd in verschillende groottes. Halve liter, liter, anderhalve liter en 2 liter (heel groot).
 • Afhankelijk van de deksel ‘dikke ringen’ of ‘platte’ ringen.

Het weckproces

 1. De weckflessen en deksels wassen in heet sodawater, omspoelen met kokend water en op de kop op een handdoek neerzetten.
 2. De weckringen kort koken in sodawater en spoelen in heet water. De ringen waarmee je de flessen sluit zijn evenals de ringen afhankelijk van de vorm van de deksel. Hoge ringen en platte ringen.
 3. De te wecken kersen, pruimen etc. in de flessen doen met suikerwater.* Vullen tot net onder de rand (per fruitsoort verschillend) en in een Mantelpot (vroeger op boerderijen -hele grote kookpot gevuld met water – de flessen mogen niet onder water komen) aan de kook brengen en
 4. Afhankelijk van de inhoud, zolang nodig koken. Gebruik maken van een grote weckthermometer om de juiste kooktijd te bepalen.
 5. Til ze daarna uit de Mantelpot. Doe dikke ovenwanten aan. Zet ze op een theedoek, en dek ze af met een theepot. Er mag geen lucht bijkomen, dan zouden de flessen open gaan ( zei mijn moeder).
  Het was wel fijn dat er altijd wel 1 of 2 flessen open waren, dan mocht je er meteen van eten ☺

*Na het vullen de randen van de flessen goed schoonvegen, er mag geen korreltje suiker opzitten namelijk, dan gaat de fles niet dicht.

Wecken van groeten kan ook, zelfs tomaten.

Praktische informatie over Koken en bakken in een weckpot

Koken en bakken in een weckpot is voor 7,99 te koop bij bol.com. Nou ben ik nog een keer aangenaam verrast. Dit keer door de lage prijs.

Weckpot: waar kun je die kopen?

Stel je bent helemaal enthousiast geworden over wecken. Maar je hebt er geen eentje in huis. Waar kun je dan zo’n pot kopen? Je vindt ze onder andere bij bol.com. Maar voor 1,99 koop je er ook al eentje bij Ikea. Ook de Action verkoopt potten waarmee je kunt inwecken.

Wil je goedkoop uit zijn? Kijk dan eens op marktplaats of bij kringloopwinkels!

Weckpotje

Grote weckpotten zijn heel geschikt voor inwecken. Een klein weckpotje is dat ook, maar je kunt ze ook voor allerlei andere leuke dingen gebruiken. Bij de Action kun je heel voordelig terecht voor een klein weckpotje. Je vindt ze onder de noemer inmaakpot.

Hieronder een Action inmaakpot:weckpotje

10 x een weckpotje

Zo’n klein weckpotje kun je vullen met allerlei verschillende dingen. Van lekkers tot huishoudelijke artikelen.

 1. Doe er verschillende gekleurde punaises in. Handig en vrolijk.
 2. Maak je eigen jam, en serveer het in zo’n schattig klein weckpotje.
 3. Doe er gekleurde M&M’s in.
 4. Tumtummetjes kunnen ook goed in een weckpotje.
 5. Knopen
 6. Washi tape rolletjes
 7. Vul ze met aarde en doe er zaadjes bij
 8. Kruiden
 9. Mini wasknijpertjes
 10. Paperclips staat ook leuk in een weckpotje

Hieronder zie je Ikea weckpotjes met jam:

weckpotje ikea

Ik vind ze ook enorm geschikt voor een persoonlijke cadeautje. En ook als afscheidscadeau voor de juf.

Weckpotjes Xenos

De prijs van een weckpotje bij Xenos varieert van 99 cent tot ruim 6 euro. Hieronder zie je hoe leuk gevulde weckpotjes van Xenos eruit zien:

weckpotje Xenos

Leestips

N.B. Weckpotten worden ook wel gebruikt om meel en dergelijke in te bewaren, en de meelmot te weren.

Heb jij weckpotten in huis? En wat doe je er mee?

Similar Posts

31 Comments

  1. Ja, het is echt de moeite waard. Ik zag het boek vandaag trouwens ook in een boekwinkel staan voor de dumpprijs van 5,95. Ik ben daar echt een beetje verbaasd over, want ik vind het een erg leuk boek.

 1. Ja ik heb weckpotten in huis. Ik deed ze in de vriezer gevuld met soep.
  Daarnaast had ik er noten e.d. in. Maar dit jaar wil ik graag zelf gaan wecken dus dan heb ik ze daar voor nodig. Als het me tenminste lukt om zelf te wecken ;-)

  1. Om soep te bewaren vind ik ook een goed idee! Dat ga ik gebruiken. Hier in de kelder staan nog heel veel weckflessen van mijn oma. En ik heb best vaak soep over, dus bedankt voor het idee!

 2. Bij Flessenland.nl heb je ook goedkope en goede weckpotten!
  Ik heb die van mij verkocht voor we gingen verhuizen. Nu heb ik daar wel een beetje spijt van!

 3. Het boekje oogt gezellig en aantrekkelijk! Dit (wecken enzo) is ook zoiets waarin ik me best wel eens zou willen verdiepen; het komt dus op m’n lijstje met wil-ik-nog-wel-wat-meer-van-weten :)

  Groet

 4. Die potten van de Ikea sluiten niet zo goed af dat er nat voedsel in kan worden bewaard. Leuk voor meel, pasta, rijst, koffiepads en theezakjes. Maar niet voor wecken.
  Ik weck jam en stoofperen. Daarnaast gebruik ik grote flessen voor limonade.

 5. Ja, ik heb weckpotten in huis en gebruik ze waar ze voor bedoeld zijn,nl wecken.
  De potten van Ikea zijn niet geschikt om te wecken, wel om in te maken. Bij wecken haal je na het afkoelen van de potten de klemmen er af. Door het deksel op te tillen controleer je of de potten goed dicht zitten. De potten van Ikea hebben een klemdeksel en hierbij kun je dus niet controleren of ze goed dicht zitten.
  Een weckpot bestaat uit een pot, een deksel, een rubberen ring en klemmen.

 6. al mijn weckpotten. en ik heb er heel veel, komen van rommelmarten en heb ik voor heel weinig geld gekocht. Wel doe ik de rubberen ringen ieder jaar verwisselen en die neemt altijd iemand voor mij mee uit Frankrijk daar zijn ze niet duur, waarschijnlijk om dat daarmeer geweckt wordt

 7. Ik heb het wecken jaren meegemaakt met mijn oma en moeder op de deel van de boerderij. Daar was niets romantisch aan trouwens, wat een werk!
  Deze ideeën zijn van harte welkom, leuke tip!
  De weckpotten zijn niet bewaard jammer genoeg.

 8. Ik gebruik potten met schroefdeksel om jams, marmelades, zoetzuur van courgettes, pompoenen, komkommers en allerlei soepen in te maken. Gisteren de laatste tomaten/paprika soep van augustus 2014 gegeten

 9. ….op het blog ” de Gulle Aarde” staat ook ‘n recept voor cakes in weckpotten! Erg lekker en ook ‘n leuk weggevertje!

 10. Naaah wat leuk, ik ben alles behalve een keukenprinses maar een sucker voor alles wat er leuk uit ziet. Die cupcakes in een potje lijken me echt iets voor een kinderverjaardag!!

 11. Wat leuk! Ik wilde pasta bewaren in de weckpotten van Ikea. Maar nu ik ze heb afgewassen en goed droog gemaakt heb, ontstaat er toch na enkele dagen een laagje condens aan de binnenkant van de pot. Waardoor ik mijn etenswaren er niet in durf te doen. Kan ik dit voorkomen?

 12. Lijkt me een interessant boek. Eens kijken of de bieb het hier ook heeft.
  Ik weck ieder jaar nog boontjes. Veel lekkerder dan uit de vriezer, vinden wij. Als je ze daarna niet in een hele plens water kookt (ik heb gelukkig AMC pannen), zijn ze echt niet waterig. Het is best wel een werkje in de zomer, maar in de winter is het heerlijk om een pot van het schap te kunnen pakken.

 13. ik heb als kind nog mee geholpen alles in weckpotten te steken en te steriliseren
  enz
  lang geleden voor …
  .Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

 14. Zo’n weckpot ziet er leuk uit, vind ik, maar persoonlijk zal ik er nooit mee doen waar het officieel voor bestemd is. Veel te veel gedoe en ik ben niet zo’n keukenprinses.

 15. Mijn grootouders hadden een grote kelder en op de planken stonden allemaal gevulde weckpotten.

  Ik heb ook weckpotten en gebruik die om cornflakes, losse thee en snoepjes in te bewaren, maar dat je er ook cake in kon bakken wist ik niet.

 16. Hi Binnenkant, ik lees je met plezier maar ik heb grote moeite met het cookie-beleid. Tegenwoordig zijn er veel sites waar je kunt aanklikken “alles weigeren” maar hier moet ik twintig keer iets wegklikken…
  Als dat zo doorgaat ben je me kwijt als lezer. Zó geen zin in.

 17. Nou de weckpot , zie mijn oma nog druk bezig met het inmaken van groenten en fruit uit eigen tuin.
  Ik gebruik ze ook nog, voor koekjes in te bewaren. Hans

 18. Erg leuk! Ik houd ervan (nou ja, maar één keer gedaan) om spullen uit het bos mee te nemen zoals: soorten mos, een takje, dennenappel, besjes en wat bosgrond om zo een leuk terrarium te maken. het bleef een jaar goed. Toen was ik erop uitgekeken.

  Maar het plezier m dingen te zoeken is me bij gebleven.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.