Weckpot: je kunt er ook mee koken en bakken!

9200000031667633Vroeger, nog niet eens zo heel lang geleden, gebruikten mensen de weckpot om voedsel langdurig te kunnen bewaren. Voor korter bewaren, was bijvoorbeeld een bijenwasdoek populair. Mijn oma deed dat bijvoorbeeld nog! En mijn moeder weckt nog steeds elke zomer kersen en pruimen in.

Ik associeer de weckpot dan ook vooral met wecken.

Je kunt van alles doen met een weckpot!

Maar wat blijkt? Je kunt met weckpotten ook een heuse cake bakken. En pizza’s!

Ik ontdekte dit door het boek Koken en bakken in een weckpot. Ik nam het vrij achteloos mee uit de bieb, en verwachtte er eigenlijk weinig van. Maar ik werd aangenaam verrast! Hier onder de belangrijkste weetjes over wat je allemaal kunt doen met een weckpot!

Weckpot: wat is het eigenlijk?

Een weckpot is een glazen pot. Weckpotten zijn gemaakt van gehard, hittebestendig glas. Sommige weckpotten hebben een draaideksel. Maar mijn oma had altijd weckpotten met losse glazen deksels. Daartussen ging dan zo’n rood elastiek. En ze zette het deksel vast met een soort beugel.

Traditioneel werd de weckpot gebruikt om eten te conserveren. Mijn oma weckte bijvoorbeeld ook spercieboontjes in. Die vond ik trouwens smerig, want ze waren heel waterig.

Weckpot: soorten en maten

Je hebt verschillende soorten weckpotten. Sommige zijn nog steeds geschikt om voedsel lange tijd in te bewaren. Dat zijn de weckpotten met afdichtrand en metalen beugel.  Maar er zijn ook weckpotten waarbij het deksel langdurig bewaren ongeschikt maakt. Die kun je echter wel prima gebruiken om te bakken, koken etc.

weckpot
Zulke had mijn oma dus niet.

Daarnaast heb je nog réchte weckpotten en weckpotten met schouders. Een rechte weckpot loopt recht toe, recht aan. Terwijl een weckpot met schouders aan de bovenkant wat smaller toeloopt. Deze laatst soort is minder geschikt om eten mee in te vriezen omdat hij dan kan knappen.Voor invriezen moet je dus een weckpot met rechte zijkanten gebruiken.

Weckpotten: wat kun je er allemaal mee?

Je kunt er mee bakken:

 • Pizza’s
 • Pasteitjes
 • Cakes
 • Taart

Je kunt een weckpot gebruiken om eten te servéren

Het leuke aan iets serveren in een weckpot is dat je aan de buitenkant de verschillende lagen prachtig kunt zien. Denk aan:

 • Red-velvet cupcakes
 • Quinoasalade met aardbeien

Weckpot als cadeauverpakking

Zeurt een vriendin of vriend al maanden om het recept van je cake? Doe alle ingrediënten dan één voor één in een weckpot en geef dat cadeau! Dat ziet er leuk uit, en het is origineel.

Koken en bakken in een weckpot

In Koken en bakken in weckpot vind je allemaal handige recepten om dingen te koken en te bakken in een weckpot. En het fijne is: de ingrediënten zijn niet ingewikkeld! De meeste heb ik zelfs in huis. En ik heb helemaal niet zo’n goed uitgeruste keuken. De recepten worden goed beschreven en zijn bovendien voorzien van prachtige foto’s. En achterin staat een handige index zodat je gerechten makkelijk kunt opzoeken. De weckpotten in het boek zijn allemaal 225 ml of 475 ml groot. Volgens het boek kun je alle gerechten maken als je van elk formaat 10 exemplaren in huis hebt.

Wist je dat je met een airfryer ook kunt koken en bakken? Lees ook mijn post over Airfryer recepten!

Conclusie over Koken en bakken in een weckpot

Dit boek heeft me erg verrast. De ideeën om een weckpot op een andere manier te gebruiken zijn origineel en ze zijn goed uitvoerbaar. Bovendien denk ik dat je er inderdaad erg leuke cadeautjes van kunt maken. Lees ook mijn post over een Sachertorte maken!

Cake bakken in een weckpot

In onderstaand filmpje laat een meneer zien hoe je een cake kunt bakken in een weckpot. Ik zeg het maar even: hij doet het nogal langzaam. Dus je moet wel een beetje geduld hebben.

Praktische informatie over Koken en bakken in een weckpot

Koken en bakken in een weckpot is voor 7,99 te koop bij bol.com. Nou ben ik nog een keer aangenaam verrast. Dit keer door de lage prijs.

Weckpot: waar kun je die kopen?

Stel je bent helemaal enthousiast geworden over de weckpot. Maar je hebt er geen eentje in huis. Waar kun je dan zo’n weckpot kopen? Je vindt ze onder andere bij bol.com. Maar voor 1,99 koop je ook al een weckpot bij Ikea.

Wil je goedkoop uit zijn? Kijk dan eens op marktplaats of bij kringloopwinkels!

Leestip: Teunie Luijk van Eenvoudig Leven schreef een interessante posts over wecken! En lees ook mijn eigen post over Inmaak van groente en fruit.

N.B. Weckpotten worden ook wel gebruikt om meel en dergelijke in te bewaren, en de meelmot te weren.

Heb jij weckpotten in huis? En wat doe je er mee?

Similar Posts

20 Comments

  1. Ja, het is echt de moeite waard. Ik zag het boek vandaag trouwens ook in een boekwinkel staan voor de dumpprijs van 5,95. Ik ben daar echt een beetje verbaasd over, want ik vind het een erg leuk boek.

 1. Ja ik heb weckpotten in huis. Ik deed ze in de vriezer gevuld met soep.
  Daarnaast had ik er noten e.d. in. Maar dit jaar wil ik graag zelf gaan wecken dus dan heb ik ze daar voor nodig. Als het me tenminste lukt om zelf te wecken ;-)

  1. Om soep te bewaren vind ik ook een goed idee! Dat ga ik gebruiken. Hier in de kelder staan nog heel veel weckflessen van mijn oma. En ik heb best vaak soep over, dus bedankt voor het idee!

 2. Bij Flessenland.nl heb je ook goedkope en goede weckpotten!
  Ik heb die van mij verkocht voor we gingen verhuizen. Nu heb ik daar wel een beetje spijt van!

 3. Het boekje oogt gezellig en aantrekkelijk! Dit (wecken enzo) is ook zoiets waarin ik me best wel eens zou willen verdiepen; het komt dus op m’n lijstje met wil-ik-nog-wel-wat-meer-van-weten :)

  Groet

 4. Die potten van de Ikea sluiten niet zo goed af dat er nat voedsel in kan worden bewaard. Leuk voor meel, pasta, rijst, koffiepads en theezakjes. Maar niet voor wecken.
  Ik weck jam en stoofperen. Daarnaast gebruik ik grote flessen voor limonade.

 5. Ja, ik heb weckpotten in huis en gebruik ze waar ze voor bedoeld zijn,nl wecken.
  De potten van Ikea zijn niet geschikt om te wecken, wel om in te maken. Bij wecken haal je na het afkoelen van de potten de klemmen er af. Door het deksel op te tillen controleer je of de potten goed dicht zitten. De potten van Ikea hebben een klemdeksel en hierbij kun je dus niet controleren of ze goed dicht zitten.
  Een weckpot bestaat uit een pot, een deksel, een rubberen ring en klemmen.

 6. al mijn weckpotten. en ik heb er heel veel, komen van rommelmarten en heb ik voor heel weinig geld gekocht. Wel doe ik de rubberen ringen ieder jaar verwisselen en die neemt altijd iemand voor mij mee uit Frankrijk daar zijn ze niet duur, waarschijnlijk om dat daarmeer geweckt wordt

 7. Ik heb het wecken jaren meegemaakt met mijn oma en moeder op de deel van de boerderij. Daar was niets romantisch aan trouwens, wat een werk!
  Deze ideeën zijn van harte welkom, leuke tip!
  De weckpotten zijn niet bewaard jammer genoeg.

 8. Ik gebruik potten met schroefdeksel om jams, marmelades, zoetzuur van courgettes, pompoenen, komkommers en allerlei soepen in te maken. Gisteren de laatste tomaten/paprika soep van augustus 2014 gegeten

 9. ….op het blog ” de Gulle Aarde” staat ook ‘n recept voor cakes in weckpotten! Erg lekker en ook ‘n leuk weggevertje!

 10. Naaah wat leuk, ik ben alles behalve een keukenprinses maar een sucker voor alles wat er leuk uit ziet. Die cupcakes in een potje lijken me echt iets voor een kinderverjaardag!!

 11. Wat leuk! Ik wilde pasta bewaren in de weckpotten van Ikea. Maar nu ik ze heb afgewassen en goed droog gemaakt heb, ontstaat er toch na enkele dagen een laagje condens aan de binnenkant van de pot. Waardoor ik mijn etenswaren er niet in durf te doen. Kan ik dit voorkomen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.