Hoe krijg ik dat deksel los?!

lastige deksels openenHeb jij dat ook wel eens dat je een pot groente of potje jam wilt openmaken, en dat je dat ^&%#@ deksel met geen mogelijkheid los krijgt?

Hier onder een aantal tips!

Hoe krijg je dat deksel los?! Zo!

 1. Prik met een scherp mes  een gat in het deksel. Deze methode gebruik ik vaak, en werkt voor mij het beste. Nadeel is wel dat het deksel hierdoor beschadigt…
 2. Zorg dat je droge handen hebt. Trek eventueel rubberen handschoenen aan zodat je meer grip hebt. Soms helpt het om een theedoek om de deksel te doen voordat je draait.
 3. Houd de pot 20 tellen onder de hete kraan. Zorg dat de straal water op het midden van het deksel landt. Daardoor gaat het meer uitzetten dan het glas. Droog de pot hierna af, en probeer of je het deksel nu wel kunt open krijgen.
 4. Drie stevige klappen op de onderkant van de pot met de muis van je hand wil ook nog wel eens helpen. Daarmee verbreek je het vacuum. Deze methode gebruikt mijn man altijd.
 5. Soms helpt het als je met het handvat van een mes op de rand van het deksel klopt. Hierdoor kan de sluiting losser worden.
 6. Er zijn ook hulpmiddelen op de markt voor deksels die muurvast zitten. Bijvoorbeeld de JarKey pottenopener. Zo’n JarKey kost 7,50 bij bol.com. Ik had vroeger een blauwe, die ik veel gebruikte. Maar die ben ik helaas kwijt geraakt. Hier onder zie je de JarKey in actie:jarkey
 7. Steek de punt van een theelepeltje tussen de deksel het glas. En wrik heel voorzichtig een beetje. Dit kan ook met een schroevendraaier of blikopener gedaan worden. Het gaat er om dat je het vacuum doorbreekt.
 8. Zet de pot op z’n kop in een laag warm water. Wacht 30 secondes, en probeer nu de deksel open te maken.

De deksels van HAK

Je kunt veel zeggen van HAK. Zoals dat ze relatief duur zijn. Maar ik ben gek op hun nieuwe deksels! Die gaan namelijk echt moeiteloos open, zonder uitgebreid gevecht. Bovendien kun je de deksel daarna gewoon nog prima gebruiken. Deze deksels heten ‘gemaksdeksel’ en ze doen hun naam echt eer aan vind ik.

De deksels openen zo makkelijk omdat ze uit twee delen bestaan die los van elkaar kunnen bewegen:

 • Een ring
 • Een panel

Hierdoor wordt de kracht die nodig is om het deksel open te draaien gehalveerd : )

In onderstaand filmpje wordt het deksel gedemonstreerd. Ik vind het echt een geweldige uitvinding.

Hoewel ik nog steeds meestal voor de glazen potten van het huismerk ga, koop ik zo nu en dan wel eens een pot HAK. En dan geniet ik echt van het moeiteloze deksel!

Conclusie over klemmende deksels

Als je een pot niet kunt openkrijgen omdat het deksel muurvast zit zijn er twee soorten aanpak. De eerste aanpak richt zich op een betere greep. Denk aan rubberen handschoenen, een theedoek over de deksel, of elastiekjes om het deksel.

De tweede aanpak richt zich op het verbreken van het vacuüm. Bijvoorbeeld door op de bodem van de pot te slaan, of door een JarKey te gebruiken.

Maar als je een pot van HAK koopt heb je dit probleem niet meer. Want zij hebben een hele slimme nieuwe deksel bedacht.

Heb jij nog aanvullende tips om lastige deksels open te krijgen? En wat vind jij van de nieuwe deksels van HAK?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik heb zelf ook een hulp middel om potten open te krijgen, het lijkt inderdaad wel op het ding op de foto. De mijne kocht ik in de zorgwinkel. Ideaal want ik gebruik potten( groente) als ik veel pijn heb of erg moe ben, en dan zit ik niet te wachten op een stoeipartij.

 2. Ik wil het liefst de deksels heel houden, maar als dat niet nodig is dan pak ik mijn blikopener met diverse hulpfuncties. Die van mij heeft een apart haakje waarmee ik het deksel op kan wippen.
  Maar meestal vraag ik een van de mannen hier. En mannen vinden het geweldig om hun kracht te laten zien :-)

  1. Toen ik nog regelmatig op Tupperware avonden kwam, heb ik verschillende keren een soort lapje van kunststif gekregen. Daar kreeg ik alle potjes mee open. Helaas was het lapje oo zeker moment gaan verteren en moest het weg.

  2. Ik heb een rolletje anti-slibmat gekocht, bij Xenos, blokker etc wel te koop. Die gebruik ik een stukken geknipt voor van alles. In de auto op dashbord zodat zonnebril blijft liggen, in lades en voor potten te openen. 2 lapjes van 15-20 cm en 1 boven en 1 onder, heb je erg goede grip.

   Ook heb ik een flexibele band die om een pot kan en worden aangetrokken en handvat heeft en op de deksel een stalen ding in delta vorm met randen anti-slib in de randen, die beiden samen gebruik ik ook regelmatig.

   Ook kan je de rand van de pot op een harde rand te tikken.

 3. Ik gebruik altijd het “haakje” van een kelnersmes. Even onder de rand en plop, hij is niet meer vacuum en je draait hem moeiteloos open.

 4. Ik gebruik meestal zo’n rubberen lapje van Tupper ware. Daarmee lukt het bijna altijd wel. En als het echt niet wil prik ik er een gat in..

 5. Ik heb een stukje schuurpapier in de keukenla liggen. Ook geschikt om doppen van bv bronwater open te krijgen.

 6. Ik gebruikte vroeger wel eens van die postbode elastieken en nu heb ik zo’n rubberen ring speciaal gemaakt om deksels open te maken van Ebay voor maar 1 euro. 90% van de tijd lukt het me gewoon zonder hulpmiddel prima, maar soms ben ik bang dat ik zoveel kracht moet zetten dat ik het glas breek, haha, dus dan is zo’n hulpmiddeltje wel handig.

 7. De HAK potten zijn inderdaad erg handig. Ik vraag meestal mijn man als het niet lukt, maarja die is niet altijd in de buurt. Bedankt voor de tips. Ik kwam niet verder dan op de onderkant slaan, maar dan lukt het bij mij meestal nog niet.

 8. Uhm…. ik gebruik eigenlijk nooit potten, uitzondering een bepaald merk sambal… maar die gaan altijd makkelijk open, dus van HAK zou ik niet weten.

  x

 9. Ik doe altijd het puntje van een gewoon mes (om mee te eten en boterhammen te smeren) onder het deksel en *plop* geen vacuüm meer. Ik kan de deksels gewoon weer gebruiken en maak jam die ik gewoon in deze potten doe.

 10. Potten die moeilijk open gaan werken een stuk beter mee als je ze schuin houdt tijdens het openen. Daardoor veranderd de druk binnenin de pot namelijk.
  Mijn zoon heeft dit ooit ontdekt en daar ben ik heel blij mee want sommige potten zijn amper open te krijgen anders.

 11. De deksels van Hak zijn het einde! En als we een ander merk hebben gebruik ik een mes om het vacuüm weg te krijgen…! (Of ik roep mijn man hahahaha)

 12. De jarkey is eigenlijk de enige goede oplossing. Naast de HAK-deksels inderdaad. Maar waar ik nog veel moedelozer van wordt zijn die plastic verpakkingen waarin een product muurvast in gevangen zit. Vaak zijn dat kleinere electronica, USB-sticks bijvoorbeeld. Elke keer denk ik: er moet toch een manier zijn waarop je wordt geacht deze verpakkingscreatie makkeijk open te krijgen. Maar na een tijdje trekken en duwen, pak ik dan toch maar de schaar om het product minder elegant van zijn plastic dwangbuis te verlossen. Maar terugbrengen naar de winkel “in de originele verpakking” is er dan niet meer bij. Maar goed, ik dwaal af….;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.