Conserveren van voedsel

conserveren van voedsel

Voor er diepvriezen waren moesten mensen andere methodes voor het conserveren van voedsel gebruiken.

Mijn oma hing bijvoorbeeld worsten te drogen aan het keukenplafond.

Mijn moeder vertelde dat zo’n worst op zaterdagavond dan naar beneden werd gehaald met een speciale stok. En dan kreeg iedereen een stuk. En het was zo lekker, dat het stuk altijd te klein was, aldus mijn moeder.

Vlees weckte mijn oma in. Maar je kunt vlees ook bewaren door het te pekelen bijvoorbeeld!

Conserveren van voedsel: recepten en methodes

In de bibliotheek kwam ik het boek Zoet, zuur & zout tegen van Diana Henry. Daarin beschrijft ze hoe je fruit, groente, vlees en vis kunt conserveren. Fruit tot jam verwerken kende ik wel. Maar eend verwerken tot confit was nieuw voor me.

Wat me vooral opviel was dat het een geduldwerkje is. Het proces van het conserveren van vlees kan dagen en soms zelf weken duren. Als je bijvoorbeeld van varkensvlees zelf bacon wilt maken, moet je het een aantal dagen regelmatig inwrijven met zout. En als je bijvoorbeeld zelf pekelvlees wilt maken, moet het vlees zeven dagen op een ‘zeer koele plaats’ staan.

Recepten en methodes

 • Drogen
 • Zouten
 • Pekelen
 • Jam maken
 • Gelei maken
 • Engelse fruit cheese maken: gekookte vruchtenmoes tot een pasta koken en suiker toevoegen
 • Voedsel roken
 • Inmaken, zie ook weckpot tips.
 • Conserveren onder vet: vet vormt een barrière tegen gevaarlijke organismen!

Zoet, zuur & zout: degelijk boek over voedsel conserveren

Zoet, zuur & zout is zo’n soort kookboek dat je ook leest vanwege de sfeer. Diana Henry heeft een prettige schrijfstijl vind ik. Het boek is bovendien heel informatief, er staan uitgebreide recepten in en mooie plaatjes.

De recepten variëren van jam maken tot bijvoorbeeld een varkensvleesterrine! Van die varkensvleesterrine gruwde ik wel een beetje, want daar moeten o.a kippenlevertjes en varkenslever in! Yuck.

Praktische informatie

Zoet, zuur & zout is voor 22,50 euro te koop bij bol.com. De prijs viel me mee, want het is een mooi vormgegeven boek met enorm veel informatie.

Conclusie

Als je op zoekt bent naar informatie over het conserveren van voedsel, is dit boek helemaal geweldig denk ik. Als beginneling ga ik misschien eerst maar eens een jam proberen te maken. Door dit boek krijg ik het idee dat ik dit best wel kan!

Op dit moment is mijn manier van conserveren van voedsel vooral het in de diepvries smijten. Makkelijk en snel. Verder ben ik fan van vis uit blik omdat het zo lang goed blijft.

Zie ook mijn post over de uiterste houdbaarheidsdatum. Je kunt die verlengen door je voedsel te conserveren.

Leestips

Komkommer bewaren

Hoe bewaar je bananen?

Inmaak van groente en fruit

Doe jij aan het converseren van voedsel? Welke methodes gebruik je?

Similar Posts

8 Comments

 1. Hier met een grote moestuin en de opfok van varken en kippen wordt naturlijk vedsel geconserveerd. Wij maken jam en vruchtencompot. Leggen groente in in’t zuur in, Maken worst die gedroogd wordt en bewaren wortelen enz in een kuil , Wij zorgen dat we het hele jaar groente en fruit van eigen tuin hebben Gisteren net 10 grote potten met bloemkool in ‘t zuur gemaakt, moet een dezer dagen alleen nog wortelen in ‘t zuur inmaken en dan is de voorraad op peil

 2. Dat boek ga ik vandaag meteen aanvragen! Ik maak voor het hele jaar jam en marmelade, van pruimen, peren, appels, courgettes, pompoen uit eigen tuin en verder van alle fruit dat ik her en der op de kop kan tikken. Chutneys van appels, uien, courgettes , pruimen en pompoenen. Appelmoes, stoofpeertjes en compôtes. Courgettes in zuur en pruimen op sap. Courgette- en pompoenensoep. Dit doe ik allemaal in potten die ik op de kop zet zodat de lucht eruit gaat. Kruiden en pepers droog ik, soms ook appels maar dat duurt zo lang. Ik heb nu ook nog veel in de diepvries omdat ik echt wecken nog niet aandurf (heb dit jaar 4 potten witte kool geweckt maar nog niet gegeten, even afwachten of het goed blijft). De bedoeling is om voedsel voor de winter te bewaren zonder energie (stroom) te gebruiken!
  De vleeshaken hangen hier ook nog in de keuken maar geen worst. Worst is altijd op :-)

 3. Jam maken, appelmoes maken, wecken, en invriezen, verder ben ik nog niet gekomen. Af en toe leg ik wel eens in in zuur. Heel handig om wat in huis te hebben voor onverwachte momenten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.