Reacties

Inmaak van groente en fruit — 35 reacties

 1. Groente inmaken doe ik niet. Ik heb wel eens boontjes ingevroren, maar die vond ik zo vies. Dat doe ik dus niet meer. Aardbeien uit de diepvries vind ik ook hele vieze sponzige smaak hebben.
  Wat ik wel regelmatig doe de laatste jaren is jam maken. Dat vind ik een leuk klusje. En omdat ik een lichte vorm van allergie voor fruit heb kan ik het niet gewoon eten, maar wel als jam oid. En op die manier heb ik het hele jaar dat heerlijke zomerfruit op mijn boterham.
  Aardbeienjam is natuurlijk een hele bekende, maar ik heb nu ook aardbei-nectarinejam en perzik-ananasjam. Heerlijk zijn die!

  • Inderdaad in veel gevallen is het verhitten van fruit voldoende om een allergische reactie te voorkomen.

 2. Same, de vriezer. :P Ik zou niet weten wat ik zou willen inmaken en ook daadwerkelijk zou gebruiken. Ik heb zelfs een keer tomaten gedroogd, meer dan ik nodig had en in een pot met olie en knoflook bewaard.... die heb ik na een jaartje toch maar weggegooid. Ik weet niet, ik heb sowieso het liefste alles vers en als dat niet kan is vriezer de beste optie. Veel te veel gedoe al dat inmaken. Ik zou het waarschijnlijk alleen voor een ander doen en niet voor mezelf, en ik heb al genoeg hobby's, haha. :P

 3. Omdat wij heel veel tomaten oogsten, bewaar ik ze in potten. In de blender, daarna inkoken en je hebt een licht geconcentreerde tomatensaus die je overal voor kunt gebruiken. Boontjes, broccoli, prei en tuinbonen blancheer ik en ze gaan daarna in de diepvriezer. Van fruit maak ik jam, ik ben geen fan van fruit invriezen. Ik ben van plan om komkommers zoetzuur in te maken, maar kan geen goed recept vinden ! Met een grote moestuin ben je altijd bezig, maar het loont de moeite en het is zooo leuk om je eigen , onbespoten, groente te eten !

  • Jij maakt er echt werk van Louloudi! Ik vind dat toch altijd weer mooi om te lezen. Mensen die de tijd en moeite nemen om hun groentes in te maken. Zelf kan ik me er niet zetten op het moment.

 4. Heel leuk dat je dit idee onder de aandacht brengt. Het is niet alleen handig voor mensen die een eigen groentetuin hebben, maar ook voor stedelingen, zoals ik, kan het handig zijn. Op dit moment zijn er veel groenten en fruit van het seizoen spotgoedkoop verkrijgbaar bij de Turkse en Marokkaanse supermarkten. Als je die nou eens zou inmaken voor later in het jaar...

 5. Ingemaakte groente at ik vroeger bij mijn schoonouders en ik vond dat niet zo lekker. Ik heb nooit groente ingemaakt. Wel heb ik jam, saus, appelmoes en limonade gemaakt.
  Gewoon conservepotten bewaren (jam, olijven, mayonaise). Allemaal goed als het deksel maar goed sluit.
  Rode bessen en zwarte bessen hebben geen geleisuiker nodig bij het jam maken. Gewone suiker lukt dan ook prima. Heel goede inmakers hebben geen geleisuiker nodig. Ik wel, ik heb er het geduld niet voor en heb het eens geprobeerd en eindigde met een flinke pan te lang gekookte en bruin geworden pruimensaus die ik weg kon kieperen.
  Frambozensaus lukt ook prima met alleen suiker. En als het wat langer staat geleert het nog wat door en wordt het dik genoeg om als jam te gebruiken. Een paar keer heb ik gepureerde bananen toegevoegd bij frambozenjam en rode bessenjam. Dat vonden we hier erg lekker. Of jam van zelf geperst sinaasappelsap (op 750 cc sap, 1 kilo geleisuiker en nog wat citroenzuur of citroensap toe voegen). De gewone geleisuiker conserveert veel beter dan de halfzoete versie. En je maakt er veel meer jam van. En om de frisse smaak is citroenzuur/sap erg lekker bij vooral wat minder uitgesproken smaken als aardbeien en pruimen.
  De potten goed schoonmaken met soda is erg belangrijk. Ik had een keer geen soda in huis en deed het toen met gewoon zout (soda is tenslotte een soort zout). Helaas, de boel bedierf enorm snel en kon worden weggegooid.
  Ik vind jam maken best veel werk, qua voorbereiding en afwas. Maar ik word wel heel blij van een voorraad zelfgemaakte jam en saus. En het is lekkerder dan jam uit de winkel.

  • Scherpe vruchten zoals rode bessen en zwarte bessen vind ik erg lekker om te mengen met appel. En het kan ook goed als de opbrengst van de frambozen tegenvalt. Ik vries dan eerst het fruit in en koop dan later appels wanneer er weer verse oogst is. Dan wordt de jam lekkerder en het is een stuk voordeliger.
   Frambozen van te voren fijnprakken voordat je ze in bakjes doet scheelt trouwens veel ruimte.
   I

 6. Mij lijkt het ook altijd zo gezellig om te kunnen inmaken ;) Maar ik heb het ook nog nooit gedaan. En denk niet dat ik het snel zal gaan doen, als ik eerlijk ben tegen mezelf...

 7. Veel van bovenstaande al genoemd doe ik ook en vriezer en potten.. Fruit uit de vriezer gebruik ik in de yoghurt en/of taarten daar is het heel geschikt voor, zo eten minder.

  Tomaten doe ik in kwarten en wat uitgeknepen in potten en weck ze, meestal komen die in de tomatensoep terecht.

  Stoofperen van eigen boom gaan ook in weckpotten worden meestal weggegeven. Appelmoes ook.

  Ik gebruik zelden suiker en eet geen jam dan valt dat af.

 8. Van de frambozen maak ik jam en likeur, van de rode bessen maak ik jam en saus. Rabarber gaat in de weck evenals aardappelen, courgette, pompoen, bietjes enz. Sperciebonen gaan in de diepvries, bruine bonen worden gedroogd. Tomaten, munt, citroen, tijm enz gaan in het droogapparaat. Komkommer en augurken worden ingemaakt. Op deze manier kunnen we bij a het hele jaar van de tuin eten.

 9. Dat boek lijkt me heel erg leuk om te lezen! Vooral de stijl met die mooie illustraties trekt me heel erg aan.
  Ik vries wel groente en fruit in maar echt inmaken in potten heb ik nog nooit gedaan.

 10. Ik vries ook altijd alles in wat ik wil bewaren. Soms gaat het goed, soms niet echt maar dan is dat een les voor de volgende keer. ;)

  Het lijkt mij een leuk boek, maar ik ben gang dat ik op dit moment niet echt ga beginnen aan iets nieuws zoals inmaken.

 11. Ik vind het veel werk, dat inmaken.
  Vorig jaar heb ik mijn uiterste best gedaan augurken in te maken en die waren niet smakelijk. Daar baal ik dan zo van. Dus groeien er dit jaar geen augurken in de kas ;-)
  Sommige groenten zijn prima vanuit de vriezer en andere helemaal niet.
  Wanneer ik iets in een grote hoeveelheid heb, probeer ik er van alles van te maken en geeft ik ook wat weg.

 12. Inmaken doen wij niet, wel invriezen en dan eerst blancheren natuurlijk, erg belangrijk ook, en dat is ook wat ik mijn opa en oma nog zie doen, groenten schoonmaken, klaarmaken en blancheren en hop de vriezer in! Dat was altijd lekker, zo maakte ze ook zelf appelmoes van de appelboom in de achtertuin, die kon je niet zo eten. En dat ging dan ook de vriezer in.

  Voor die tijd heeft ze wel gewekced maar sinds de vriezer bestaat, blancheren wij dus en vriezen dan in vanaf de tuin.

  X

 13. Wij wecken niet, op een paar groenten na, zoals asperges, heb ik het liever uit de diepvries.
  Vers heeft natuurlijk altijd de voorkeur, maar vroeger hadden we een eigen groententuin en toen moest het wel. Nu eten we seizoensgebonden groenten vers van de winkel en hier en daar wat uit serres. De diepvries is te klein geworden om in te vriezen, dat is jammer genoeg een bewuste keuze van mijn ouders geweest.
  Wat ik wel zou willen leren is fruit zelf opleggen. Ik verteer heel moeilijk pitvruchten, maar bij opgelegd fruit heb ik daar geen last van. Vraag me niet waarom...

 14. Wat heb ik als kind een sperziebonen moeten plukken en rijgen bij m'n opa en oma! Bonentrauma's gewoon :-) Ik herinner me dat best als een gezellige tijd.
  Oma stond een hele week allerlei groenten en fruit te wecken en de volle potten werden vervolgens uitgestald in de kelder.
  Zelf bewaar ik restjes klaargemaakte of een deel van verse groente in de koelkast of diepvries. Mijn ervaring met invriezen van groente in trouwens niet zo bijster, 't komt er bij mij altijd veel te waterig uit, ook al ligt het er maar een paar weken in. Met soepgroente is dat niet zo erg, maar als ik iets in de nasi wil gebruiken, vind ik dat minder prettig.
  Restjes stamppot of pasta vries ik wel in, maar daarvan gaat de smaak wel achteruit, is mijn mening. Toch eten we die wel op, we gooien ze niet weg.
  Ik koop trouwens niet zo veel in 't voren, we zijn maar met z'n tweeën en heb de tijd.

 15. Je hebt het recept van de kersen-chocolade-jam vast niet gekopieerd? Dat zou ik namelijk wel graag willen proberen... Maar verder trekt wecken me niet zo, omdat ik dan ook alle groeten & fruit zou moeten kopen want, geen moestuin. Dan koop ik het liever gewoon vers. Tegenwoordig is toch alles bijna het hele jaar te krijgen.

 16. Leuk om te lezen dat het jou heel rustgevend lijkt om dit te doen. Het lijkt mij namelijk juist heel stressvol als ik dat zelf moest doen. Ik zou geloof ik constant bang zijn dat ik iets verkeerd doe en dat ik dan uiteindelijk na een poosje vies/bedorven voedsel uit zo'n pot zou halen. Mijn bewaarmethode is gelijk aan de jouwe: hup, in de vriezer.

 17. ik weck al heel lang , ideaal als je werkt en je hoeft maar 1x iets klaar te maken en dan alleen nog op te warmen.
  scheelt ook veel energie.
  ik weck zelfs hele maaltijden zoals goulash , soepen , nasi (zonder de rijst) , uiteraard ook groente en fruit . op dit moment zit in mijn weckpan roerbakgroente , paté , runderfond en pulled chicken :) .
  ik kan via mijn man vaak goedkoop aan groente kopen en die maak ik dan in 1x in.
  ook zie ik het als een soort mealpreppen.
  na je werk even een pot pastasaus incl gehakt openmaken pasta koken en klaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder