Koken met Karin van 2013 tot 2022!

Koken met Karin

In de loop der jaren heb ik diverse blogposts geschreven over Koken met Karin.

Eén van de dingen waarmee Karin bekend werd, is dat ze géén pakjes en zakjes gebruikt.

Hieronder een handig overzicht van alle blogposts over Koken met Karin!

Koken met Karin handboek oven

Is er wel plek voor nóg een kookboek, naast de boeken van Jamie Oliver, Nigella en Sylvia Witteman? Volgens uitgeverij Nieuw Amsterdam blijkbaar wel, want zij gaven het boek Koken met Karin uit.

Karin is blijkbaar de bekendste internetkok van Nederland en heeft een weblog: koken.blogo.nl. De reden dat ik haar boek leende uit de bibliotheek was de ondertitel:

‘Het standaardwerk voor de even slimme als luie thuiskok’.

Mama leest een boek terwijl ze kookt: beter wordt het niet!

Verleid door de belofte van moeiteloze ovengerechten die aangename luchten door mijn huis zouden verspreiden, terwijl ik lekker een boek zat te lezen, nam ik het mee. Ik dacht dat het net zoiets zou zijn als draadjesvlees maken: je bent er even 10 minuten druk mee, en daarna redt het zichzelf, en hoef je het drie uur later alleen nog maar nonchalant op te dienen.

Koken met Karin: Te weinig foto’s van de gerechten

Eén van de dingen die ik graag in mijn kookboeken zie, zijn hele grote plaatjes van het gerecht. En tot mijn spijt stond er bij veel gerechten geen afbeelding. Daardoor zakte mijn animo al enigszins.

Maar wat me vooral het boek teleurgesteld deed dichtslaan waren de grote hoeveelheden ingrediënten die nodig waren bij veel van de gerechten. Ik heb bijvoorbeeld nooit dijonmosterd, medium dry sherry en cayennepeper in huis.

Koken met Karin recepten met teveel ingrediënten

Dit is een probleem dat ik wel vaker heb bij kookboeken: je hebt een snufje van dit, en een snufje van dat nodig, en dat heb ik dan natuurlijk weer niet. Dan schaf ik die spullen toch maar aan, omdat ik mezelf ook eigenlijk wel een saaie kok vind. Daardoor ben ik vervolgens aanzienlijk duurder uit met mijn weekboodschappen, maar ja, het is even een begin investering. Toch? Dan maak ik er dat ene recept mee, en vervolgens blijven de duur aangeschafte ingrediënten liggen omdat ze nu eenmaal niet in mijn standaard kookrepertoire zitten.

Ik geef dan ook de voorkeur aan recepten met maar weinig ingrediënten.

Koken met Karin recepten voor de enthousiaste, avontuurlijke thuiskok

Ik vind Koken met Karin dan ook meer voor de enthousiaste, avontuurlijke thuiskok dan voor de luie kok. Als je van experimenteren houdt, en kruiden e.d. standaard in huis hebt, dan zijn de Koken met Karin recepten vast leuk om uit te proberen. Maar voor mij is het boek helaas te hoog gegrepen.

Koken met Karin recepten

Je vindt Koken met Karin recepten in haar boeken, maar ook haar website: kokenmetkarin.nl. Ze zijn handig geordend in 13 rubrieken. Mijn favoriete rubriek is ‘Kliekjes’ omdat dit recepten zijn waarmee je voedsel dat over is kunt verwerken. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook recepten voor Sinterklaas.

Koken met Karin recept voor pasta met tomatensaus

In onderstaand filmpje vertelt Karin hoe je pasta met tomatensaus maakt zonder pakjes en zakjes!

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor Karins recept:

 • tomaten
 • olijfolie
 • knoflook
 • pepperoncini (kleine gedroogde pepertjes)
 • oregano
 • ‘beetje smaakmakers’

Karin zegt dat deze saus zo snel klaar is, dat het koken van de pasta nog langer duurt!

Koken zonder pakjes of zakjes

Waar ik nog wel interesse in heb is Karin Luitens andere boek: Koken met Karin zonder pakjes en zakjes. Ik lees regelmatig op blogs van mensen die zonder pakjes en zakjes zijn gaan koken, maar zelf heb ik die stap nog niet durven zetten. Die zakjes en pakjes zijn namelijk toch wel erg handig.

Misschien dat dit boek me over de streep kan trekken?

Koken met Karin: Kleine moeite, groot effect

Screenshot 2022 02 17 at 14.50.05

Het boekje Koken met Karin, met als ondertitel Kleine moeite, groot effect kwam uit in 2007 en is heel anders opgezet.

Klein, grappig boekje met strips

Het is een klein vierkant boekje, en in plaats van foto’s staan er grappige striptekeningen in die Karin zelf heeft gemaakt. Hoe leuk die tekeningen ook zijn, ze kunnen wat mij betreft niet goed maken dat er geen foto’s van de gerechten in het boekje staan.

Ook vond ik de moeite die nodig is om de gerechten te maken niet zo klein als ik had gehoopt. Ik geef het toe, ik ben ook wel een heel erg gewone huis, tuin, en keuken kok maar ik vond de meeste recepten vrij apart. Zoals bijvoorbeeld ‘vijgen uit de oven met rauwe ham en tijm’.  Of ‘chococappuccino’.

Lukraak en vaag

Daarnaast vond ik Karin vrij lukraak en vaag over hoe je dingen nou precies moet klaarmaken en hoeveelheden. Ik heb echt geen idee wat een ‘snufje’ zout is. Ik heb liever een exact aantal grammen. En de leuke aardappels die er uit zien als luxaflex doordat je er een inkeping in maakt vond ik ook lastig: want hoe ver moet je die inkeping nou maken?! Centimeters graag Karin, want anders weet ik het niet!

Conclusie over Koken met Karin kleine moeite, groot effect

Ik vond Koken met Karin kleine moeite, groot effect gezellig om in bed te lezen. Maar als kookboek had het wat mij betreft twee belangrijke tekortkomingen:

 • Geen foto’s van de gerechten
 • Te vage omschrijving van het klaarmaken en de hoeveelheden

Als je echt dingen wilt maken die Karin Luiten heeft bedacht, dan raad ik daarom haar nieuwere kookboeken aan. Daar staan in ieder geval wél foto’s in, en is ze ook wat specifieker.

Bakken met Karin

Screenshot 2022 02 17 at 14.53.22

Hoewel ik niet zo’n avontuurlijke of creatieve kok ben, vind ik de kookboeken van Karin Luiten altijd erg leuk. Dus keer haalde ik Bakken met Karin uit de bibliotheek.

Na het wat tegenvallende Koken met Karin, is dit boekje weer precies wat ik er van hoopte. Er staan in totaal 40 zoete bakrecepten in, die iedere thuisbakker kan maken.

De lijstjes met ingrediënten zijn niet lang, en er staan mooie foto’s bij. Zoals Karins gewoonte is, vind je ook in dit kookboek geen ‘pakjes en zakjes’. De recepten kunnen gemaakt worden met doodgewone ingrediënten zoals bloem, eieren, boter en suiker. Kijk, en dat heb ík zelfs wel in mijn kastjes staan!

Praktische informatie over Bakken met Karin

Bakken met Karin is voor maar 19,95 te koop bij bol.com!

Koken met Karin deel 2

koken met karin

Het tweede deel van Koken met Karin is een bijzonder toegankelijk kookboek! Nadat de zogenaamd goedkope recepten van Jamie Oliver me erg tegenvielen, vond ik Koken met Karin een verademing.

Zij noemt ook wel verschillende ingrediënten bij haar recepten, maar veel minder dan Jamie. Bij de ingrediëntenlijst van Karin denk ik tenminste: ‘Dat is te doen!’

Opzet van het boek

Ik was eerst al een tijdje druk met het bewonderen van de cover het boek. Wat heeft Karin een leuk jurkje aan zeg!

In het voorwoord vertelt Karin in aangenaam menselijke taal waar dit kookboek over gaat: ‘over lekkere dingen maken zonder al te veel gedoe.’ Hoopvol bladerde ik verder.

Elk hoofdstuk begint met getekende plaatjes van de verpakte en gezakte versie van allerlei gerechten. Zoals Lenteui crèmesoep, Toscaanse Aardappelpartjes, Italiaanse Risotto etc. Ik herkende er veel van moet ik bekennen. Ik ben namelijk zo iemand die geregeld zo’n doos met Knorr Wereldgerechten koopt. Bij elk plaatje staat een onprettige lijst van de ingrediënten in die voorgefabriceerde gerechten.

Daarna volgt het recept van Karins versie. En die recepten zijn werkelijk goed te doen. Bovendien staat er bij hoeveel tijd ze kosten om klaar te maken. Voor veel gerechten heb je maar 20 minuten voorbereiden nodig. Ook dat vind ik ‘do-able’.

Naast elk recept staan handige tips van Karin. Ik sloeg steil achterover van bewondering over haar tip hoe je bouillon kunt invriezen: in een diepvrieszakje in een vierkant doosje zetten. Eén nacht in de diepvries, en daarna uit het doosje halen. Je hebt dan een handige, stapelbare bouillonbaksteen! Ideaal. Ik heb zelfs mijn man gestoord tijdens Star Trek om deze tip door te geven. En zelfs hij vond hem superslim.

Het laatste hoofdstuk gaat over je eigen broodbeleg maken. Dat is voor mij wel diverse bruggen te ver. Maar zelfs die recepten zijn laagdrempelig.

Conclusie over Koken met Karin deel 2

Koken met Karin is een heel toegankelijk kookboek. Het is een boek dat ik mijn dochter als ze uit huis gaat meegeef denk ik! Want de recepten worden kort en eenvoudig uitgelegd, en zijn heel laagdrempelig.

In vergelijking met Jamie Oliver’s kookboek over goedkope gerechten vind ik Koken met Karin veel beter. Dan geef ik Jamie een 6, en die krijgt hij vooral vanwege zijn gezellige schrijfstijl, niet voor zijn recepten!

En Karin krijgt van mij een 8. Ook vanwege de fijne schrijfstijl, maar vooral voor de recepten.

Praktische informatie

Koken met Karin is voor 39,99 te koop bij bol.com. En anders dan Jamie Oliver jaagt ze je niet op kosten voor allerlei ingewikkelde ingrediënten.

Hoeveel kookboeken heb jij in huis? Koop je ze of, leen je ze in de bieb?

Wat zeiden jullie over Koken met Karin?

 • Ik ken ze niet, maar denk dat dit voor mij ook niet echt zou werken. Ik wil het namelijk eerst graag precies weten en daarna ga ik er wel mee aan de gang qua experimenteren en stoeien enzo. Maar wel graag eerst precieze instructies! (Lekker Leven met Minder)
 • Ik heb al de kookboeken van Karin in huis, vind ze fantastisch. Niet alleen om vanuit te koken maar ook om te lezen en de ‘bewustwording’ hoe simpel koken kan zijn zónder pakjes en zakjes. Ik maak al maandenlang de cruesli (granola) ‘van’ Karin, heerlijk en simpel! (Noor)
 • Vaak als ik een recept zie dan pas ik dat in mijn hoofd al aan met dingen die we lekker vinden en al in huis hebben. Ook de hoeveelheden pas ik aan naar behoefte. Net zoals Lobke zegt is koken geen exacte wetenschap. Ik kook al jaren zonder pakjes en zakjes en kijk amper of nooit in een kookboek.Een tijdje terug had ik vrienden te eten en na het eten ging zij in de vuilnisbak kijken. Ze was op zoek naar het pakje van de heerlijke champignonsaus. Later hebben we er samen heerlijk om gelachen en vriendin ging met het recept van de saus naar huis ;) (De zuinige student)
 • Een snufje zout is de hoeveelheid die je tussen twee vingers uit de zoutpot kunt pakken. Ik denk dat weinig mensen nog een pot hebben, maar zelf gooi ik wat zout op mijn hand en pak het dan op. Karin heeft trouwens ook een leuk blog , ik ben even de titel kwijt , even googlen. (Riet)
 • Koken is geen exacte wetenschap. Ik vind al die precieze hoeveelheden juist helemaal niet nodig. Ze zetten je volkomen op het verkeerde been wat voldoende is voor jou situatie. De meeste recepten zijn voor 4 personen. Leuk: grote eters, kleine eters, volwassenen, kinderen. Wat als je met veel meer of veel minder bent. Juist door te proberen kom je tot iets. En bij de volgende ronde verbeter of verander je dingen. En die foto’s zijn toch in scene gezet met allerlei hulpmiddelen, zoals het op de foto is is het vaak niet meer te eten. Die mooie drijvende doperwt in de soep: die soep staat letterlijk stijf van de gelatine zodat die erwt geplaatst kan worden. Nee dan maar geen foto, dan is het resultaat ten minste altijd naar verwachting. (Lobke)
 • Oh ja mijn favoriete kookboekje is “het bezuinigingskoekboek” geschreven door Jeroen Krabbé en Marjan Berk, in de jaren 70-80 uitgekomen denk ik. Staat nog ingepakt dus kan niet kijken. Zo leuk en eigenlijk heeft eigentijds. Amanda
 • Ben gelukkig niet de enige met zoveel kookboeken, zeker 200 heb ik er. Per periode heb ik een favoriet kookboek. Nu is dat Donna Hay’s “fast, fresh, simple. Dat was 20 jaar geleden geleden “gerechten uit de tuin van Eden.” Die vond ik laatst bij de kringloop en kan mijn versleten exemplaar van vroeger vervangen, hiep hoi! Ik kan nog wel uren doorgaan over mijn kookboeken…… Sylvia
 • Ik heb 133 kookboeken en ik kook nooit met pakjes en zakjes, ik heb laatst een hele grote pan bouillon gemaakt en ingevroren in ijsklontjes zakjes, heel erg makkelijk voor in een saus. Ik leen ook vaak kookboeken uit de bieb en soms koop ik ze dan of zet ze op mijn verlanglijstje, laatst had ik een boek van Janneke Philippi met desserts een echte aanrader!Mijn volwassen dochters koken ook nooit uit pakjes en zakjes, mijn oudste dochter is vooral fan van de boeken van Bill Granger en mijn jongste dochter kookt vaak aziatisch en heeft hele fijne boeken van o.a. Ching-He Huang. (Adriana)
 • Ik heb heel veel kookboeken, echt heel veel…..vorig jaar heb ik in een opruimerige bui de helft weggedaan. Ik heb daar nog steeds een beetje spijt van. ( je kunt nooit te veel kookboeken hebben toch? )de kookboeken van karin trekken mij niet zo ik vind ze wat te gewoontjes en zelfs een pikkeltje saai.(maar dat kom wellicht omdat ik ondertussen zelf een redelijk goede hobby kok bent geworden door de jaren heen) (heb ook veel kook en bakcursussen gevolgd enzo) (sillie)
 • Dat klinkt als een goed boek! Ik heb een heleboel kookboeken maar kijk er nauwelijks in. Ik ben geen keukenprinses, vind koken niet zo veel aan en kook heel basic. Soms pak ik het Margriet-kookboek er even bij voor wat handigheidjes.
  Ik gebruik niet veel pakjes en zakjes en koop niet allerlei ingrediënten voor ingewikkelde gerechten. Dat is in een overwegend 1-persoonshuishouden en met een beperkt budget niet te doen. (Butterfly Maiden)
 • Ik ben grote fan van de kookboeken van Karin. Ze heeft ook een website waar veel recepten op staan, heb je die al ontdekt? https://www.kokenmetkarin.nl/ Alles is heel makkelijk te maken, kan bijna niet fout gaan als je haar aanwijzingen opvolgt. Verder kijk ik vaak in het Margriet kookboek. Ik heb er nog wel meer staan, maar die gebruik ik eigenlijk niet. (Marion)
 • Ik raadpleeg het meest het gewone basiskookboek van margriet.
  Ik heb er meerdere, waar ik weleens wat uithaal, maar er staan er ook op de plank die ik nooit inzie. Ik moet eens opruiming houden daar. De boeken van Karin lijken me wel de moeite waard. Die van Jamie vind ik niet zo, idd zoveel ongebruikelijke ingrediënten die dan weer oud staan te worden. Jolanda)
 • 100 kookboeken staan er ongeveer in de kast. Waaronder het basis margrietkookboek.
  Ik heb op de huishoudschool in de 60-er jaren nog leren koken en nooit begonnen aan zakjes en pakjes van sausen en wereldgerechten, smaken naar mijn idee allemaal hetzelfde en glibberig van consistentie als ik bij anderen wel een at, bv chicken ton…. vond ik vreselijk en werd er misselijk van. Wat ik wel gebruik zijn boemboes en kruidenmixen zoals masala en tandoori. Maar de jongvolwassenen van tegenwoordig zijn groot gebracht met veel kant-en-klaar en weten niet meer basis te koken. Zo jammer. (Lot)
 • Ik heb flink opruiming gehouden in mijn kookboeken. Mijn absolute favoriet is ook grande dame Claudia Roden. Haar De keuken van het Midden Oosten is nog nooit overtroffen. (Riet)
 • Ik heb een uit de hand gelopen kookboeken hobby. Ik ga nu richting de 120 kookboeken. Ik koop ze of krijg ze. Ik heb ze allemaal gelezen. (Amanda)
 • Ik leen meestal een kookboek. Staan er veel recepten in,die ik ga uitproberen,dan koop ik het. Ik zit al maanden te wachten op paleo-kookboeken. Soms 8 reserveringen voor me. (Izerina)
 • Ik heb een hele verzameling maar hoeveel? Een paar heb ik gekregen de rest gekocht op de rommelmarkt. Ik maak zelden gebruik van pakjes en zakjes. Maar alles is op internet te vinden tegenwoordig. Zelfs e-books over koken. (Johanna)
 • Ik heb vanochtend een poging gedaan om chocolade bieten muffins te bakken, zonder suiker en ingrediënten die je normaal gebruikt maar heel ‘verantwoord’. Niets voor mij; er is een groot verschil tussen koken met pakjes en zakjes of helemaal suikervrij en superfood eten. Al zal ik de komende tijd nog wat zoeken op speltmeel gerechten met kokos- en lijnzaadolie… (Linda)
 • Ik geef eigenlijk nooit een kookboek als cadeau. Wel heb ik regelmatig kookboeken weggegeven waarvan ik dacht dat ik ze niet meer zou gebruiken. Ja, daar heb ik soms spijt van gehad en de stapel die ik nu heb, wil ik graag houden.Mocht je straks helemaal in de ban zijn van het thuis bakken, dan kan ik je het kookboek ‘Amish Cooking’ aanbevelen. Zo enorm veel koekjes, cakes, taarten, snoepjes. Daar bestaat de helft van het kookboek uit. Heel lekker, al zou ik wat minder suiker gebruiken dan in de recepten staan. (Veggiemo)

Koken met Karin kopen

Koken met Karin is voor 18,50 te koop bij bol.com, maar ik breng het snel weer terug naar de bibliotheek.

Screenshot 2022 02 17 at 14.30.45

Leestips

Wat is jouw favoriete kookboek?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik heb en gewoon Margriet-kookboek, als ik iets niet weet, kijk ik daarin. Verder verzamel ik recepten die me wel wat lijken uit gratis supermarktblaadjes en doe die in een map.
  Wat jij zegt over vreemde ingrediënten herken ik wel, zeker als er kant-en-klare producten voor nodig zijn. Die heb ik dan niet en vind het jammer om aan te schaffen als je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt want de rest wordt dan oud en kan ik later weggooien.

  1. Ik ben dus ook tegen pakjes en zakjes, ik kook veel goedkoper! Dus daarom was ik eerst wel even verbaasd te lezen dat je geen cayennepeper in huis hebt, maar je kan niet EN geen kruiden in huis hebben EN niet koken zonder pakjes en zakjes. Zelf heb ik dat ook hoor dat niet alles voorradig is, medium dry sherry heb ik hier nooit in huis, mosterd wel maar wellicht van een ander merk.
   Maar je kan met zulke recepten beginnen met vervangen. Gebruik paprikapoeder (heb je die wel?)ipv cayennepeper, de mosterd die je wel hebt en een andere alcohol of desnoods een ander vocht. En als je het vaker gaat doen, volg dan preciezer het recept, afhankelijk van je eigen smaak, je portemonnee. Bijvoorbeeld een deel van het vlees te vervangen door kikkererwten of linzen.

   1. Paprikapoeder heb ik ook niet… Ik heb alleen nootmuskaat en kaneel. Maar dat komt waarschijnlijk inderdaad omdat ik bijv. macaroni, nasi en bami met Knorr mix maak.

    Bedankt voor de tip van het vervangen van ingrediënten!

    1. Ehm, ik heb een keukenkastje dat alleen maar gevuld is met kruiden. Ik heb idd heel veel soorten kruiden. Ik gebruik al jaren geen mixen meer. Heb ze eigenlijk ook nauwelijks gebruikt sinds ik jaren geleden leerde koken.
     Veel kruiden blijven lang goed en als je langzaam aan nieuwe kruiden introduceert dan leer je ze ook kennen en hoe te vervangen. Bij mij gebeurt het ook dat er kruiden nodig zijn die ik niet in huis heb en die ik dan vervang door iets anders. Dijonmosterd is gewone gele mosterd. Cayennepeper kun je vervangen door gewone gemalen peper. Gewoon uitproberen.
     Ik ben nogal gek op gerookte paprikapoeder, pul biber (turkse peper), munt, provencaalse kruiden, peper en hindoestaanse massala (lijkt op kerrie maar veel lekkerder).
     Bij de Turkse kruidenier zijn de kruiden een stuk goedkoper dan in de supermarkt.
     Mijn favoriete kookboek is ‘Ecofabulous’ die ik helaas zelden meer gebruik aangezien vegan en coeliakie niet goed samengaan en ik ook geen soja verdraag.
     Verder vind ik het Joodse kookboek van Claudia Rooden heel goed, Amish cooking en de kookboeken van Dreena Burton.

  2. Precies! Dat laatste heb ik dus ook.

   Ik heb ooit dat BlueBand kookboek aangeschaft, en verder zoek ik dingen op op internet als ik iets moet weten. Maar dat komt eigenlijk zelden voor, omdat ik meestal een vast repertoire kook…

 2. Geen kookboeken,ouderwets op de huishoudschool leren koken,ik kijk wel kookprogramma’s maar als je Jamie en Nigelia’s recepten wil maken moet je inderdaad voor 35 euro aan verse kruiden (bij Jamie heeeel veel olijfolie) aanschaffen en die zijn ontzettend duur.

  Heb even op Karin’s blog gekeken maar vind het zo onoverzichtelijk en een grote reclamespot voor haar boek!

  Recepten zoek ik met Google,tik de ingrediënten in die je in huis hebt en voila,een kind kan de was doen!

  De tips van Hanna zijn prima,je kan heel makkelijk zelf paëlla en macaroni maken met wat gedroogde kruiden,die gaan heel lang mee en dan weet je gelijk wat er in zit.

  1. Goed zeg dat je op school hebt leren koken! Dat is toch eigenlijk best jammer dat die school verdwenen is. Het idee om je ingrediënten in te tikken en daar een recept bij te zoeken vind ik erg slim. Dan weet je tenminste zeker dat je het gerecht ook kunt maken.

   Ik wist niet dat Jamie zoveel olie gebruikte!

 3. Kijk eens op haar website. Daar vind je volgens mij ookmhaar recepten die wekelijks in Trouw staan. Koken zonder pakjes en zakjes vraagt een kleine investering in een aantal kruiden, maar is vele malen goedkopere dan al die kant en klaar zakjes. Maar nog belangrijker het is en veel lekkerder en je krijgt veel minder rommel binnen.

 4. Ik heb het boek van de bieb geleend en moet het nog inkijken. Kook ook zonder pakjes en zakjes en heb dus veel kruiden in huis, eenmalig groot aangeschaft, maar gebruik het nu ook veel. Ik kijk ook altijd wel hoe ik dingen in een recept kan vervangen als ik iets niet in huis heb, vaak doet het niks af aan het recept en nog voordeliger ook.

   1. Begin met de kruiden die vaak in de pakjes en zakjes zitten die je gebruikt (staat gewoon op de achterkant + nog veel E nummers). Je komt al een heel eind met 5 extra kruiden.

    Bijvoorbeeld:
    kerrie (bami)
    oregano (pastasaus)
    sambal (nasi)
    ketjap (bami/nasi)
    sojasaus (bami)

 5. Sinds twee jaar kook ik zonder pakjes en zakjes. Uitgezonderd de roomsaus door de andijvie en de soep. Ik ben er mee begonnen nadat ik altijd oorpijn kreeg na het eten van kipkerrie met een zakje van M.aggi. Toen ben ik het zelf gaan maken, vele malen lekkerder en sindsdien ben ik overstag en vind het lekkerder. Het is misschien even een investering om alles op smaak te krijgen, bij mij gaat het ook nog wel eens mis dat ze het te flauw vinden. Maar over het algemeen is mijn man het er over eens dat ik lekkerder kook dan zijn moeder.
  EN het is veel goedkoper dan al die zakjes en pakjes te moeten kopen elke week. Voor 1 zo’n pakje kun je ook 1 kruidenpotje kopen en daar kun je veel langer mee. Dus begin met elke week 1 kruidenpotje te kopen van wat jij denkt nodig te hebben.
  Ik had zelf altijd standaard paprika/knoflook/kerrie en peper & zout en toen ik echt begon heb ik diverse andere kruiden aangeschaft. En ik gebruik ze ook. Want je kunt ze ook kopen en ze dan niet gaan gebruiken :-)

  Veel succes met het uitzoeken en daarna lekker koken.

  groetjes,
  Janneke

  1. Ik doe altijd halfvolle melk door mijn stamppotten. Maar met room wordt het vast veel romige en smeuïger!

   Daar zeg je zo wat: ik weet eigenlijk niet eens hoeveel een potje kruiden kost, maar dat zou op termijn inderdaad wel eens goedkoper kunnen zijn dan die losse zakjes van Knorr. Maar het voelt alsof ik dan eerst heel veel geld moet uitgeven.

 6. Vorige week heb ik toevallig mijn kookboeken geteld en dat zijn er 132! Ik verzamel ze al jaren eigenlijk zolang als ik getrouwd ben en dat is bijna 40 jaar, dus mijn favoriete kookboek is een beetjhe moeilijk. De laatste tijd kook ik vaak uit de boeken van Ottolenghi, de boeken van Yvette van Boven :Home Made, Home Made winter en Home made zomer, erg leuk. (Ik heb nu Oranjebitter gemaakt uit Home made zomer, dat moet staan tot 30 april en dan is het net op tijd goed).
  Chez Rachel ook leuk, ik kook nooit maar dan ook nooit met zakjes en pakjes. Wat ook hele fijne boeken zijn , mooie foto’s en recepten die snel klaar zijn, zijn de boeken van Gino D’Acampo, ze hebben al die boeken in de bieb, ik leen ze altijd eerst voor ik ze aanschaf.
  Groet vanuit een regenachtig Frankrijk, Adriana

 7. Hai,ik zelf kijk regelmatig bij de recepten van de AH,je typt een gerecht in die je wilt maken en zoekt de voor jou beste uit.
  Helemaal gratis en vaak heel smakelijk!

  1. Ook een handige tip! Vooral omdat het gratis is. In die zin lijkt het me best lastig voor mensen die kookboeken schrijven: er is zoveel gratis te vinden op internet! Waarom zouden mensen jouw boek dan nog kopen?

 8. Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn studententijd met twee huisgenoten samenwoonde die heel goed konden koken. Die gebruikten dus nooit pakjes en zakjes. En sinds die tijd ik ook niet meer!

  Kruiden die wij veel gebruiken zijn: peper en zout (onmisbaar!), cayenne, chili, paprika, komijn, kaneel, nootmuskaat, ketoembar, kurkuma, oregano (of italiaanse kruiden). Maar wij houden dan ook wel van pittig eten (Thais).
  Als je bijvoorbeeld pastasaus maakt, dan heb je eigenlijk genoeg aan een eetlepel oregano (en peper en zout). Fruit de oregano samen met de ui en knoflook voordat je het vlees toevoegt. Dan krijg je de meeste smaak. En om de smaak te versterken van de tomaten kun je een theelepel suiker toevoegen.

  Het enige uit een potje dat ik nog wel eens gebruik is een currypaste. Maar in principe kan je ook je eigen currypaste maken met kruiden en olijfolie.

  Andere smaakmakers die we veel gebruiken: vissaus, sojasaus, witte wijnazijn, balsamicoazijn, mosterd, bruine basterdsuiker. En natuurlijk uien en knoflook.

  En het werd hierboven ook al genoemd: soms kan je ingredienten weglaten of vervangen door iets anders dat je wel in huis hebt. En blijf proeven! Je kan altijd nog iets toevoegen (maar heel moeilijk weghalen).

  Bij de toko kan je van die grotere verpakkingen kruiden halen die relatief goedkoper zijn dan de potjes uit de supermarkt. Als je dit samen met de buren doet, dan kun je ruilen (10 gram kaneel ruilen voor 10 gram chilipoeder bijvoorbeeld). Dan ben je goedkoper uit.

 9. Ik heb verschillende kookboeken overgehouden nadat ik er een heleboel weggegeven heb. Eén daarvan heet: Het nieuwe kookboek, geschreven door H.H.F. Henderson e.a

  Gewoon een goed kookboek uit 1984

 10. Dat jij echt maar twee kruiden in huis heb. Daar kan ik mij gewoon niets bij voor stellen. Ik heb er een stuk of 10. Daarmee kom je echt een heel eind. Ik koop nooit zakjes of mixen. Heb er niet 1 in huis. Ik heb alle kruiden bio van AH of biobezorgdienst die ze bij AH niet hebben. Bio van AH is 1,80 per potje dus niet echt duur. Niet bio zeker nog goedkoper. Dus als je er een stuk of 5 bij koopt haal je dat er echt wel uit. Mijn favoriete kookboeken zijn de dikke vegetarier en de dunne vegetarier. Mascha.

 11. ja, zo had ik vorig jaar toen ik een bevlieging kreeg en eens een nieuw recept wilde proberen, bruine suiker nodig.
  1 theelepel.
  ik heb dus een jaar overal bruine suiker ingegooid om die zak maar op te krijgen.
  Vraag me nu toch af of het echt zo veel had uitgemaakt als ik er gewoon een theelepel van de rietsuiker ingegooid had die er nog stond, of een suikerklontje die ik nog had liggen van m’n verhuizing

 12. Karin Luijten publiceert in Trouw – ze is heel leuk om te lezen (maar ik kook haar bijna nooit na………….) Toevallig afgelopen weekend een recept voor curry! Specerijen moet je in huis hebben, (groene) kruiden zou je zelfs nog in de tuin kunnen zetten, als je de ruimte hebt. Ook erg lekker! Bieslook, tijm, oregano, peterselie en selderij, pepermunt en citroenmelisse: daar kan bijna niets mee mis gaan.
  Ik heb een aardige rij kookboeken, maar meestal kook ik toch standaard: dat ene recept uit dat ene kookboek, of ik tik de ingrediënten in die op moeten, of die in de aanbieding zijn. Ik vind dat de site van Odin-recepten lekkere, vrij eenvoudige recepten heeft, met niet al te veel ingrediënten.
  En verder kun je ook op internet intikken wat je wilt vervangen: zo moest ik dit weekend ergens foelie in doen, maar dat bleek te vervangen te zijn door nootmuskaat (die eigenlijk ook al te lang in het kruidenrekje staat…)

 13. Bedankt voor alle goede tips! Ik haal daar uit dat het heel goed mogelijk is om met kruiden die zakjes te vervangen, maar weet je: het lijkt me wel heel bewerkelijk. Daar zie ik wel tegenop: dan moet ik me daar helemaal uitgebreid in gaan verdiepen, en experimenteren. Het voelt helemaal niet alsof ik daar tijd voor heb.

  Tegelijkertijd lijkt het me wel de moeite waard. Lastig.

 14. Ik ben dus wel een fan van Karin. Ze schrijft (elke zaterdag) een leuk recept in Trouw zonder zakjes en pakjes en E-nummertroep. Ook ik heb soms niet alles in huis maar dat vervang ik gewoon door iets anders. Sherry of wijn sowieso altijd door appelsap of water. Ik heb altijd gewone mosterd en gebruik dat dan ook. Moet wel lachen om jouw kruiden. Mijn moeder (overleden in 2011, ze was 91) was een ouderwetse kookster maar ze gebruikte wel 5 keer zoveel kruiden dan jij doet.

  1. In de jaren ’70 was het heel erg in om als vrouw een houten kruidenrek in de keuken op te hangen met allemaal dezelfde dekseltjes in de kleur van het houten rekje.
   Mijn moeder kreeg ook zo’n kruidenrekje en ik was daar ook blij mee. Ik dacht dat mijn moeder daar dan wel mee zou gaan experimenteren. Maar helaas, dat rekje was toch echt alleen voor de sier. Niet alleen bij mijn moeder trouwens.

   Als kind aten wij thuis altijd Hollandse pot op zaterdag na. Dan aten we bami of nasi naar een recept van een oom van mij die in Indië had gezeten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.
   Die bami en nasi vond ik erg lekker. Net zoals ik graag bij een Surinaams vriendinnetje thuiskwam. Daar rook het zo lekker en ik vond hun eten ook veel lekkerder.
   Ik nam mij als kind al voor om eten te leren koken uit diverse landen. Het begon idd met Suriname en daarna hebben we hier periodes gehad dat we Chinees, Turks, Marokkaans, Joods aten. Toen een veganistische periode waarin ik veel recepten maakte uit Canadese en Amerikaanse kookboeken.

   De combinatie van gember/knoflook/sojasaus/azijn/bruine suiker of melasse vinden we hier ook heel lekker. Terriyaki heet dat zo leuk.
   Turks koken is misschien een idee voor je. Niet teveel verschillende kruiden, wel heel lekker al is het een hoop werk met al die gevulde groentesoorten.
   Marokkaans is grappig. Gooi alles (behalve de couscous of rijst) in een pan en laat het gaarstoven.
   De tajine gebruik ik graag. Dan hoef je niet eens veel kruiden te gebruiken want de tajine geeft al een lekkere barbecue-achtige smaak aan het eten.

   Heel verhaal, maar ik schrijf graag over eten ;-)
   Groetjes, VeggieMo

   1. Ik ben de Amishperiode vergeten. Superlekker want daar gaat over veel recepten een soort jus van bruin gebakken roomboter. Het zijn vaak simpele, smakelijke recepten met weinig kruiden. Amish hebben heel veel koekjes/gebakrecepten. Leuk om te maken, al vliegen de kilo’s eraan op deze manier.
    Maarja, zij werken dan ook een stuk harder dan de gemiddelde westerling.

 15. ‘Snufjes’ kan ik helemaal niks mee, dus dat probleem herken ik wel. Ik heb al moeite met ‘een theelepel’, want is dat met kop erop en hoe groot is zo’n ding, enz.
  Ik ben wel ook echt dol op ovenschotels, inderdaad omdat je dan tijdens het koken wat anders kunt doen.

 16. Ik kook veel met kruiden, de laatste tijd veel met kruiden van Souq. Pakjes en zakjes gebruik ik verder ook niet. Kookboeken verzamel ik…

 17. Het fijne aan Karins kookwijze vind ik juist het losse. Heb je geen cayennepeper, neem dan een beetje sambal bijv. Ik kook graag, maar wel een beetje geimproviseerd. Recepten met lange lijsten ingredienten vind ik maar niks, maar daar hasl ik doms tich wel fijne ideeen uit.

 18. Vlijtig Liesje, ik snap dat je de kruidenmixen handig vindt! Zelf wil ik vaak ook niet al te veel na hoeven denken welke kruiden waarin moeten. Maar ik heb een alternatief gevonden dat misschien een idee is. Ik koop kruidenmixen zonder zout en toevoegingen (en het liefst ook bio) dat is gezonder dan de Knorr-mixen. De afgelopen keren via Pit&Pit, maar je hebt nog veel meer aanbieders. Ik koop dit samen met vriendinnen zodat de prijs lager is.

 19. Ik gebruik eigenlijk nooit kookboeken terwijl ik een kast vol heb. Mijn lievelingsgerechten weet ik wel uit mijn hoofd. En nieuwe recepten haal ik meestal uit die gratis boekjes bij de supermarkten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.