Koken met Karin van 2013 tot 2022!

Koken met Karin

In de loop der jaren heb ik diverse blogposts geschreven over Koken met Karin.

Eén van de dingen waarmee Karin bekend werd, is dat ze géén pakjes en zakjes gebruikt.

Hieronder een handig overzicht van alle blogposts over Koken met Karin!

Koken met Karin handboek oven

Is er wel plek voor nóg een kookboek, naast de boeken van Jamie Oliver, Nigella en Sylvia Witteman? Volgens uitgeverij Nieuw Amsterdam blijkbaar wel, want zij gaven het boek Koken met Karin uit.

Karin is blijkbaar de bekendste internetkok van Nederland en heeft een weblog: koken.blogo.nl. De reden dat ik haar boek leende uit de bibliotheek was de ondertitel:

‘Het standaardwerk voor de even slimme als luie thuiskok’.

Mama leest een boek terwijl ze kookt: beter wordt het niet!

Verleid door de belofte van moeiteloze ovengerechten die aangename luchten door mijn huis zouden verspreiden, terwijl ik lekker een boek zat te lezen, nam ik het mee. Ik dacht dat het net zoiets zou zijn als draadjesvlees maken: je bent er even 10 minuten druk mee, en daarna redt het zichzelf, en hoef je het drie uur later alleen nog maar nonchalant op te dienen.

Koken met Karin: Te weinig foto’s van de gerechten

Eén van de dingen die ik graag in mijn kookboeken zie, zijn hele grote plaatjes van het gerecht. En tot mijn spijt stond er bij veel gerechten geen afbeelding. Daardoor zakte mijn animo al enigszins.

Maar wat me vooral het boek teleurgesteld deed dichtslaan waren de grote hoeveelheden ingrediënten die nodig waren bij veel van de gerechten. Ik heb bijvoorbeeld nooit dijonmosterd, medium dry sherry en cayennepeper in huis.

Koken met Karin recepten met teveel ingrediënten

Dit is een probleem dat ik wel vaker heb bij kookboeken: je hebt een snufje van dit, en een snufje van dat nodig, en dat heb ik dan natuurlijk weer niet. Dan schaf ik die spullen toch maar aan, omdat ik mezelf ook eigenlijk wel een saaie kok vind. Daardoor ben ik vervolgens aanzienlijk duurder uit met mijn weekboodschappen, maar ja, het is even een begin investering. Toch? Dan maak ik er dat ene recept mee, en vervolgens blijven de duur aangeschafte ingrediënten liggen omdat ze nu eenmaal niet in mijn standaard kookrepertoire zitten.

Ik geef dan ook de voorkeur aan recepten met maar weinig ingrediënten.

Koken met Karin recepten voor de enthousiaste, avontuurlijke thuiskok

Ik vind Koken met Karin dan ook meer voor de enthousiaste, avontuurlijke thuiskok dan voor de luie kok. Als je van experimenteren houdt, en kruiden e.d. standaard in huis hebt, dan zijn de Koken met Karin recepten vast leuk om uit te proberen. Maar voor mij is het boek helaas te hoog gegrepen.

Koken met Karin recepten

Je vindt Koken met Karin recepten in haar boeken, maar ook haar website: kokenmetkarin.nl. Ze zijn handig geordend in 13 rubrieken. Mijn favoriete rubriek is ‘Kliekjes’ omdat dit recepten zijn waarmee je voedsel dat over is kunt verwerken. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook recepten voor Sinterklaas.

Koken met Karin recept voor pasta met tomatensaus

In onderstaand filmpje vertelt Karin hoe je pasta met tomatensaus maakt zonder pakjes en zakjes!

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor Karins recept:

 • tomaten
 • olijfolie
 • knoflook
 • pepperoncini (kleine gedroogde pepertjes)
 • oregano
 • ‘beetje smaakmakers’

Karin zegt dat deze saus zo snel klaar is, dat het koken van de pasta nog langer duurt!

Koken zonder pakjes of zakjes

Waar ik nog wel interesse in heb is Karin Luitens andere boek: Koken met Karin zonder pakjes en zakjes. Ik lees regelmatig op blogs van mensen die zonder pakjes en zakjes zijn gaan koken, maar zelf heb ik die stap nog niet durven zetten. Die zakjes en pakjes zijn namelijk toch wel erg handig.

Misschien dat dit boek me over de streep kan trekken?

Koken met Karin: Kleine moeite, groot effect

Screenshot 2022 02 17 at 14.50.05

Het boekje Koken met Karin, met als ondertitel Kleine moeite, groot effect kwam uit in 2007 en is heel anders opgezet.

Klein, grappig boekje met strips

Het is een klein vierkant boekje, en in plaats van foto’s staan er grappige striptekeningen in die Karin zelf heeft gemaakt. Hoe leuk die tekeningen ook zijn, ze kunnen wat mij betreft niet goed maken dat er geen foto’s van de gerechten in het boekje staan.

Ook vond ik de moeite die nodig is om de gerechten te maken niet zo klein als ik had gehoopt. Ik geef het toe, ik ben ook wel een heel erg gewone huis, tuin, en keuken kok maar ik vond de meeste recepten vrij apart. Zoals bijvoorbeeld ‘vijgen uit de oven met rauwe ham en tijm’.  Of ‘chococappuccino’.

Lukraak en vaag

Daarnaast vond ik Karin vrij lukraak en vaag over hoe je dingen nou precies moet klaarmaken en hoeveelheden. Ik heb echt geen idee wat een ‘snufje’ zout is. Ik heb liever een exact aantal grammen. En de leuke aardappels die er uit zien als luxaflex doordat je er een inkeping in maakt vond ik ook lastig: want hoe ver moet je die inkeping nou maken?! Centimeters graag Karin, want anders weet ik het niet!

Conclusie over Koken met Karin kleine moeite, groot effect

Ik vond Koken met Karin kleine moeite, groot effect gezellig om in bed te lezen. Maar als kookboek had het wat mij betreft twee belangrijke tekortkomingen:

 • Geen foto’s van de gerechten
 • Te vage omschrijving van het klaarmaken en de hoeveelheden

Als je echt dingen wilt maken die Karin Luiten heeft bedacht, dan raad ik daarom haar nieuwere kookboeken aan. Daar staan in ieder geval wél foto’s in, en is ze ook wat specifieker.

Bakken met Karin

Screenshot 2022 02 17 at 14.53.22

Hoewel ik niet zo’n avontuurlijke of creatieve kok ben, vind ik de kookboeken van Karin Luiten altijd erg leuk. Dus keer haalde ik Bakken met Karin uit de bibliotheek.

Na het wat tegenvallende Koken met Karin, is dit boekje weer precies wat ik er van hoopte. Er staan in totaal 40 zoete bakrecepten in, die iedere thuisbakker kan maken.

De lijstjes met ingrediënten zijn niet lang, en er staan mooie foto’s bij. Zoals Karins gewoonte is, vind je ook in dit kookboek geen ‘pakjes en zakjes’. De recepten kunnen gemaakt worden met doodgewone ingrediënten zoals bloem, eieren, boter en suiker. Kijk, en dat heb ík zelfs wel in mijn kastjes staan!

Praktische informatie over Bakken met Karin

Bakken met Karin is voor maar 19,95 te koop bij bol.com!

Koken met Karin deel 2

koken met karin

Het tweede deel van Koken met Karin is een bijzonder toegankelijk kookboek! Nadat de zogenaamd goedkope recepten van Jamie Oliver me erg tegenvielen, vond ik Koken met Karin een verademing.

Zij noemt ook wel verschillende ingrediënten bij haar recepten, maar veel minder dan Jamie. Bij de ingrediëntenlijst van Karin denk ik tenminste: ‘Dat is te doen!’

Opzet van het boek

Ik was eerst al een tijdje druk met het bewonderen van de cover het boek. Wat heeft Karin een leuk jurkje aan zeg!

In het voorwoord vertelt Karin in aangenaam menselijke taal waar dit kookboek over gaat: ‘over lekkere dingen maken zonder al te veel gedoe.’ Hoopvol bladerde ik verder.

Elk hoofdstuk begint met getekende plaatjes van de verpakte en gezakte versie van allerlei gerechten. Zoals Lenteui crèmesoep, Toscaanse Aardappelpartjes, Italiaanse Risotto etc. Ik herkende er veel van moet ik bekennen. Ik ben namelijk zo iemand die geregeld zo’n doos met Knorr Wereldgerechten koopt. Bij elk plaatje staat een onprettige lijst van de ingrediënten in die voorgefabriceerde gerechten.

Daarna volgt het recept van Karins versie. En die recepten zijn werkelijk goed te doen. Bovendien staat er bij hoeveel tijd ze kosten om klaar te maken. Voor veel gerechten heb je maar 20 minuten voorbereiden nodig. Ook dat vind ik ‘do-able’.

Naast elk recept staan handige tips van Karin. Ik sloeg steil achterover van bewondering over haar tip hoe je bouillon kunt invriezen: in een diepvrieszakje in een vierkant doosje zetten. Eén nacht in de diepvries, en daarna uit het doosje halen. Je hebt dan een handige, stapelbare bouillonbaksteen! Ideaal. Ik heb zelfs mijn man gestoord tijdens Star Trek om deze tip door te geven. En zelfs hij vond hem superslim.

Het laatste hoofdstuk gaat over je eigen broodbeleg maken. Dat is voor mij wel diverse bruggen te ver. Maar zelfs die recepten zijn laagdrempelig.

Conclusie over Koken met Karin deel 2

Koken met Karin is een heel toegankelijk kookboek. Het is een boek dat ik mijn dochter als ze uit huis gaat meegeef denk ik! Want de recepten worden kort en eenvoudig uitgelegd, en zijn heel laagdrempelig.

In vergelijking met Jamie Oliver’s kookboek over goedkope gerechten vind ik Koken met Karin veel beter. Dan geef ik Jamie een 6, en die krijgt hij vooral vanwege zijn gezellige schrijfstijl, niet voor zijn recepten!

En Karin krijgt van mij een 8. Ook vanwege de fijne schrijfstijl, maar vooral voor de recepten.

Praktische informatie

Koken met Karin is voor 39,99 te koop bij bol.com. En anders dan Jamie Oliver jaagt ze je niet op kosten voor allerlei ingewikkelde ingrediënten.

Hoeveel kookboeken heb jij in huis? Koop je ze of, leen je ze in de bieb?

Wat zeiden jullie over Koken met Karin?

 • Ik ken ze niet, maar denk dat dit voor mij ook niet echt zou werken. Ik wil het namelijk eerst graag precies weten en daarna ga ik er wel mee aan de gang qua experimenteren en stoeien enzo. Maar wel graag eerst precieze instructies! (Lekker Leven met Minder)
 • Ik heb al de kookboeken van Karin in huis, vind ze fantastisch. Niet alleen om vanuit te koken maar ook om te lezen en de ‘bewustwording’ hoe simpel koken kan zijn zónder pakjes en zakjes. Ik maak al maandenlang de cruesli (granola) ‘van’ Karin, heerlijk en simpel! (Noor)
 • Vaak als ik een recept zie dan pas ik dat in mijn hoofd al aan met dingen die we lekker vinden en al in huis hebben. Ook de hoeveelheden pas ik aan naar behoefte. Net zoals Lobke zegt is koken geen exacte wetenschap. Ik kook al jaren zonder pakjes en zakjes en kijk amper of nooit in een kookboek.Een tijdje terug had ik vrienden te eten en na het eten ging zij in de vuilnisbak kijken. Ze was op zoek naar het pakje van de heerlijke champignonsaus. Later hebben we er samen heerlijk om gelachen en vriendin ging met het recept van de saus naar huis ;) (De zuinige student)
 • Een snufje zout is de hoeveelheid die je tussen twee vingers uit de zoutpot kunt pakken. Ik denk dat weinig mensen nog een pot hebben, maar zelf gooi ik wat zout op mijn hand en pak het dan op. Karin heeft trouwens ook een leuk blog , ik ben even de titel kwijt , even googlen. (Riet)
 • Koken is geen exacte wetenschap. Ik vind al die precieze hoeveelheden juist helemaal niet nodig. Ze zetten je volkomen op het verkeerde been wat voldoende is voor jou situatie. De meeste recepten zijn voor 4 personen. Leuk: grote eters, kleine eters, volwassenen, kinderen. Wat als je met veel meer of veel minder bent. Juist door te proberen kom je tot iets. En bij de volgende ronde verbeter of verander je dingen. En die foto’s zijn toch in scene gezet met allerlei hulpmiddelen, zoals het op de foto is is het vaak niet meer te eten. Die mooie drijvende doperwt in de soep: die soep staat letterlijk stijf van de gelatine zodat die erwt geplaatst kan worden. Nee dan maar geen foto, dan is het resultaat ten minste altijd naar verwachting. (Lobke)
 • Oh ja mijn favoriete kookboekje is “het bezuinigingskoekboek” geschreven door Jeroen Krabbé en Marjan Berk, in de jaren 70-80 uitgekomen denk ik. Staat nog ingepakt dus kan niet kijken. Zo leuk en eigenlijk heeft eigentijds. Amanda
 • Ben gelukkig niet de enige met zoveel kookboeken, zeker 200 heb ik er. Per periode heb ik een favoriet kookboek. Nu is dat Donna Hay’s “fast, fresh, simple. Dat was 20 jaar geleden geleden “gerechten uit de tuin van Eden.” Die vond ik laatst bij de kringloop en kan mijn versleten exemplaar van vroeger vervangen, hiep hoi! Ik kan nog wel uren doorgaan over mijn kookboeken…… Sylvia
 • Ik heb 133 kookboeken en ik kook nooit met pakjes en zakjes, ik heb laatst een hele grote pan bouillon gemaakt en ingevroren in ijsklontjes zakjes, heel erg makkelijk voor in een saus. Ik leen ook vaak kookboeken uit de bieb en soms koop ik ze dan of zet ze op mijn verlanglijstje, laatst had ik een boek van Janneke Philippi met desserts een echte aanrader!Mijn volwassen dochters koken ook nooit uit pakjes en zakjes, mijn oudste dochter is vooral fan van de boeken van Bill Granger en mijn jongste dochter kookt vaak aziatisch en heeft hele fijne boeken van o.a. Ching-He Huang. (Adriana)
 • Ik heb heel veel kookboeken, echt heel veel…..vorig jaar heb ik in een opruimerige bui de helft weggedaan. Ik heb daar nog steeds een beetje spijt van. ( je kunt nooit te veel kookboeken hebben toch? )de kookboeken van karin trekken mij niet zo ik vind ze wat te gewoontjes en zelfs een pikkeltje saai.(maar dat kom wellicht omdat ik ondertussen zelf een redelijk goede hobby kok bent geworden door de jaren heen) (heb ook veel kook en bakcursussen gevolgd enzo) (sillie)
 • Dat klinkt als een goed boek! Ik heb een heleboel kookboeken maar kijk er nauwelijks in. Ik ben geen keukenprinses, vind koken niet zo veel aan en kook heel basic. Soms pak ik het Margriet-kookboek er even bij voor wat handigheidjes.
  Ik gebruik niet veel pakjes en zakjes en koop niet allerlei ingrediënten voor ingewikkelde gerechten. Dat is in een overwegend 1-persoonshuishouden en met een beperkt budget niet te doen. (Butterfly Maiden)
 • Ik ben grote fan van de kookboeken van Karin. Ze heeft ook een website waar veel recepten op staan, heb je die al ontdekt? https://www.kokenmetkarin.nl/ Alles is heel makkelijk te maken, kan bijna niet fout gaan als je haar aanwijzingen opvolgt. Verder kijk ik vaak in het Margriet kookboek. Ik heb er nog wel meer staan, maar die gebruik ik eigenlijk niet. (Marion)
 • Ik raadpleeg het meest het gewone basiskookboek van margriet.
  Ik heb er meerdere, waar ik weleens wat uithaal, maar er staan er ook op de plank die ik nooit inzie. Ik moet eens opruiming houden daar. De boeken van Karin lijken me wel de moeite waard. Die van Jamie vind ik niet zo, idd zoveel ongebruikelijke ingrediënten die dan weer oud staan te worden. Jolanda)
 • 100 kookboeken staan er ongeveer in de kast. Waaronder het basis margrietkookboek.
  Ik heb op de huishoudschool in de 60-er jaren nog leren koken en nooit begonnen aan zakjes en pakjes van sausen en wereldgerechten, smaken naar mijn idee allemaal hetzelfde en glibberig van consistentie als ik bij anderen wel een at, bv chicken ton…. vond ik vreselijk en werd er misselijk van. Wat ik wel gebruik zijn boemboes en kruidenmixen zoals masala en tandoori. Maar de jongvolwassenen van tegenwoordig zijn groot gebracht met veel kant-en-klaar en weten niet meer basis te koken. Zo jammer. (Lot)
 • Ik heb flink opruiming gehouden in mijn kookboeken. Mijn absolute favoriet is ook grande dame Claudia Roden. Haar De keuken van het Midden Oosten is nog nooit overtroffen. (Riet)
 • Ik heb een uit de hand gelopen kookboeken hobby. Ik ga nu richting de 120 kookboeken. Ik koop ze of krijg ze. Ik heb ze allemaal gelezen. (Amanda)
 • Ik leen meestal een kookboek. Staan er veel recepten in,die ik ga uitproberen,dan koop ik het. Ik zit al maanden te wachten op paleo-kookboeken. Soms 8 reserveringen voor me. (Izerina)
 • Ik heb een hele verzameling maar hoeveel? Een paar heb ik gekregen de rest gekocht op de rommelmarkt. Ik maak zelden gebruik van pakjes en zakjes. Maar alles is op internet te vinden tegenwoordig. Zelfs e-books over koken. (Johanna)
 • Ik heb vanochtend een poging gedaan om chocolade bieten muffins te bakken, zonder suiker en ingrediënten die je normaal gebruikt maar heel ‘verantwoord’. Niets voor mij; er is een groot verschil tussen koken met pakjes en zakjes of helemaal suikervrij en superfood eten. Al zal ik de komende tijd nog wat zoeken op speltmeel gerechten met kokos- en lijnzaadolie… (Linda)
 • Ik geef eigenlijk nooit een kookboek als cadeau. Wel heb ik regelmatig kookboeken weggegeven waarvan ik dacht dat ik ze niet meer zou gebruiken. Ja, daar heb ik soms spijt van gehad en de stapel die ik nu heb, wil ik graag houden.Mocht je straks helemaal in de ban zijn van het thuis bakken, dan kan ik je het kookboek ‘Amish Cooking’ aanbevelen. Zo enorm veel koekjes, cakes, taarten, snoepjes. Daar bestaat de helft van het kookboek uit. Heel lekker, al zou ik wat minder suiker gebruiken dan in de recepten staan. (Veggiemo)

Koken met Karin kopen

Koken met Karin is voor 18,50 te koop bij bol.com, maar ik breng het snel weer terug naar de bibliotheek.

Screenshot 2022 02 17 at 14.30.45

Leestips

Wat is jouw favoriete kookboek?

36 Comments

  • Hanna
  • VeggieMo
 1. Sterre
 2. Rita
  • Mariska
 3. Janneke
 4. adriana dijkland
 5. Christa
 6. Mariska
 7. Mascha
 8. "Hanneke"
 9. Thea
  • VeggieMo
  • VeggieMo
 10. anna

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh