Reacties

Koken met Karin van 2013 tot 2024! — 36 reacties

 1. Ik heb en gewoon Margriet-kookboek, als ik iets niet weet, kijk ik daarin. Verder verzamel ik recepten die me wel wat lijken uit gratis supermarktblaadjes en doe die in een map.
  Wat jij zegt over vreemde ingrediënten herken ik wel, zeker als er kant-en-klare producten voor nodig zijn. Die heb ik dan niet en vind het jammer om aan te schaffen als je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt want de rest wordt dan oud en kan ik later weggooien.

  • Ik ben dus ook tegen pakjes en zakjes, ik kook veel goedkoper! Dus daarom was ik eerst wel even verbaasd te lezen dat je geen cayennepeper in huis hebt, maar je kan niet EN geen kruiden in huis hebben EN niet koken zonder pakjes en zakjes. Zelf heb ik dat ook hoor dat niet alles voorradig is, medium dry sherry heb ik hier nooit in huis, mosterd wel maar wellicht van een ander merk.
   Maar je kan met zulke recepten beginnen met vervangen. Gebruik paprikapoeder (heb je die wel?)ipv cayennepeper, de mosterd die je wel hebt en een andere alcohol of desnoods een ander vocht. En als je het vaker gaat doen, volg dan preciezer het recept, afhankelijk van je eigen smaak, je portemonnee. Bijvoorbeeld een deel van het vlees te vervangen door kikkererwten of linzen.

  • Paprikapoeder heb ik ook niet… Ik heb alleen nootmuskaat en kaneel. Maar dat komt waarschijnlijk inderdaad omdat ik bijv. macaroni, nasi en bami met Knorr mix maak.

   Bedankt voor de tip van het vervangen van ingrediënten!

  • Ehm, ik heb een keukenkastje dat alleen maar gevuld is met kruiden. Ik heb idd heel veel soorten kruiden. Ik gebruik al jaren geen mixen meer. Heb ze eigenlijk ook nauwelijks gebruikt sinds ik jaren geleden leerde koken.
   Veel kruiden blijven lang goed en als je langzaam aan nieuwe kruiden introduceert dan leer je ze ook kennen en hoe te vervangen. Bij mij gebeurt het ook dat er kruiden nodig zijn die ik niet in huis heb en die ik dan vervang door iets anders. Dijonmosterd is gewone gele mosterd. Cayennepeper kun je vervangen door gewone gemalen peper. Gewoon uitproberen.
   Ik ben nogal gek op gerookte paprikapoeder, pul biber (turkse peper), munt, provencaalse kruiden, peper en hindoestaanse massala (lijkt op kerrie maar veel lekkerder).
   Bij de Turkse kruidenier zijn de kruiden een stuk goedkoper dan in de supermarkt.
   Mijn favoriete kookboek is 'Ecofabulous' die ik helaas zelden meer gebruik aangezien vegan en coeliakie niet goed samengaan en ik ook geen soja verdraag.
   Verder vind ik het Joodse kookboek van Claudia Rooden heel goed, Amish cooking en de kookboeken van Dreena Burton.

  • Precies! Dat laatste heb ik dus ook.

   Ik heb ooit dat BlueBand kookboek aangeschaft, en verder zoek ik dingen op op internet als ik iets moet weten. Maar dat komt eigenlijk zelden voor, omdat ik meestal een vast repertoire kook...

 2. Geen kookboeken,ouderwets op de huishoudschool leren koken,ik kijk wel kookprogramma's maar als je Jamie en Nigelia's recepten wil maken moet je inderdaad voor 35 euro aan verse kruiden (bij Jamie heeeel veel olijfolie) aanschaffen en die zijn ontzettend duur.

  Heb even op Karin's blog gekeken maar vind het zo onoverzichtelijk en een grote reclamespot voor haar boek!

  Recepten zoek ik met Google,tik de ingrediënten in die je in huis hebt en voila,een kind kan de was doen!

  De tips van Hanna zijn prima,je kan heel makkelijk zelf paëlla en macaroni maken met wat gedroogde kruiden,die gaan heel lang mee en dan weet je gelijk wat er in zit.

  • Goed zeg dat je op school hebt leren koken! Dat is toch eigenlijk best jammer dat die school verdwenen is. Het idee om je ingrediënten in te tikken en daar een recept bij te zoeken vind ik erg slim. Dan weet je tenminste zeker dat je het gerecht ook kunt maken.

   Ik wist niet dat Jamie zoveel olie gebruikte!

 3. Kijk eens op haar website. Daar vind je volgens mij ookmhaar recepten die wekelijks in Trouw staan. Koken zonder pakjes en zakjes vraagt een kleine investering in een aantal kruiden, maar is vele malen goedkopere dan al die kant en klaar zakjes. Maar nog belangrijker het is en veel lekkerder en je krijgt veel minder rommel binnen.

 4. Ik heb het boek van de bieb geleend en moet het nog inkijken. Kook ook zonder pakjes en zakjes en heb dus veel kruiden in huis, eenmalig groot aangeschaft, maar gebruik het nu ook veel. Ik kijk ook altijd wel hoe ik dingen in een recept kan vervangen als ik iets niet in huis heb, vaak doet het niks af aan het recept en nog voordeliger ook.

  • Begin met de kruiden die vaak in de pakjes en zakjes zitten die je gebruikt (staat gewoon op de achterkant + nog veel E nummers). Je komt al een heel eind met 5 extra kruiden.

   Bijvoorbeeld:
   kerrie (bami)
   oregano (pastasaus)
   sambal (nasi)
   ketjap (bami/nasi)
   sojasaus (bami)

 5. Sinds twee jaar kook ik zonder pakjes en zakjes. Uitgezonderd de roomsaus door de andijvie en de soep. Ik ben er mee begonnen nadat ik altijd oorpijn kreeg na het eten van kipkerrie met een zakje van M.aggi. Toen ben ik het zelf gaan maken, vele malen lekkerder en sindsdien ben ik overstag en vind het lekkerder. Het is misschien even een investering om alles op smaak te krijgen, bij mij gaat het ook nog wel eens mis dat ze het te flauw vinden. Maar over het algemeen is mijn man het er over eens dat ik lekkerder kook dan zijn moeder.
  EN het is veel goedkoper dan al die zakjes en pakjes te moeten kopen elke week. Voor 1 zo'n pakje kun je ook 1 kruidenpotje kopen en daar kun je veel langer mee. Dus begin met elke week 1 kruidenpotje te kopen van wat jij denkt nodig te hebben.
  Ik had zelf altijd standaard paprika/knoflook/kerrie en peper & zout en toen ik echt begon heb ik diverse andere kruiden aangeschaft. En ik gebruik ze ook. Want je kunt ze ook kopen en ze dan niet gaan gebruiken :-)

  Veel succes met het uitzoeken en daarna lekker koken.

  groetjes,
  Janneke

  • Ik doe altijd halfvolle melk door mijn stamppotten. Maar met room wordt het vast veel romige en smeuïger!

   Daar zeg je zo wat: ik weet eigenlijk niet eens hoeveel een potje kruiden kost, maar dat zou op termijn inderdaad wel eens goedkoper kunnen zijn dan die losse zakjes van Knorr. Maar het voelt alsof ik dan eerst heel veel geld moet uitgeven.

 6. Vorige week heb ik toevallig mijn kookboeken geteld en dat zijn er 132! Ik verzamel ze al jaren eigenlijk zolang als ik getrouwd ben en dat is bijna 40 jaar, dus mijn favoriete kookboek is een beetjhe moeilijk. De laatste tijd kook ik vaak uit de boeken van Ottolenghi, de boeken van Yvette van Boven :Home Made, Home Made winter en Home made zomer, erg leuk. (Ik heb nu Oranjebitter gemaakt uit Home made zomer, dat moet staan tot 30 april en dan is het net op tijd goed).
  Chez Rachel ook leuk, ik kook nooit maar dan ook nooit met zakjes en pakjes. Wat ook hele fijne boeken zijn , mooie foto's en recepten die snel klaar zijn, zijn de boeken van Gino D'Acampo, ze hebben al die boeken in de bieb, ik leen ze altijd eerst voor ik ze aanschaf.
  Groet vanuit een regenachtig Frankrijk, Adriana

  • Wauw, 132 kookboeken!!! Dat is echt heel veel. Staan die allemaal in je boekenkast?

   groetjes uit een Nederland waar de zon nog door de wolken probeert te piepen.

 7. Hai,ik zelf kijk regelmatig bij de recepten van de AH,je typt een gerecht in die je wilt maken en zoekt de voor jou beste uit.
  Helemaal gratis en vaak heel smakelijk!

  • Ook een handige tip! Vooral omdat het gratis is. In die zin lijkt het me best lastig voor mensen die kookboeken schrijven: er is zoveel gratis te vinden op internet! Waarom zouden mensen jouw boek dan nog kopen?

 8. Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn studententijd met twee huisgenoten samenwoonde die heel goed konden koken. Die gebruikten dus nooit pakjes en zakjes. En sinds die tijd ik ook niet meer!

  Kruiden die wij veel gebruiken zijn: peper en zout (onmisbaar!), cayenne, chili, paprika, komijn, kaneel, nootmuskaat, ketoembar, kurkuma, oregano (of italiaanse kruiden). Maar wij houden dan ook wel van pittig eten (Thais).
  Als je bijvoorbeeld pastasaus maakt, dan heb je eigenlijk genoeg aan een eetlepel oregano (en peper en zout). Fruit de oregano samen met de ui en knoflook voordat je het vlees toevoegt. Dan krijg je de meeste smaak. En om de smaak te versterken van de tomaten kun je een theelepel suiker toevoegen.

  Het enige uit een potje dat ik nog wel eens gebruik is een currypaste. Maar in principe kan je ook je eigen currypaste maken met kruiden en olijfolie.

  Andere smaakmakers die we veel gebruiken: vissaus, sojasaus, witte wijnazijn, balsamicoazijn, mosterd, bruine basterdsuiker. En natuurlijk uien en knoflook.

  En het werd hierboven ook al genoemd: soms kan je ingredienten weglaten of vervangen door iets anders dat je wel in huis hebt. En blijf proeven! Je kan altijd nog iets toevoegen (maar heel moeilijk weghalen).

  Bij de toko kan je van die grotere verpakkingen kruiden halen die relatief goedkoper zijn dan de potjes uit de supermarkt. Als je dit samen met de buren doet, dan kun je ruilen (10 gram kaneel ruilen voor 10 gram chilipoeder bijvoorbeeld). Dan ben je goedkoper uit.

 9. Ik heb verschillende kookboeken overgehouden nadat ik er een heleboel weggegeven heb. Eén daarvan heet: Het nieuwe kookboek, geschreven door H.H.F. Henderson e.a

  Gewoon een goed kookboek uit 1984

 10. Dat jij echt maar twee kruiden in huis heb. Daar kan ik mij gewoon niets bij voor stellen. Ik heb er een stuk of 10. Daarmee kom je echt een heel eind. Ik koop nooit zakjes of mixen. Heb er niet 1 in huis. Ik heb alle kruiden bio van AH of biobezorgdienst die ze bij AH niet hebben. Bio van AH is 1,80 per potje dus niet echt duur. Niet bio zeker nog goedkoper. Dus als je er een stuk of 5 bij koopt haal je dat er echt wel uit. Mijn favoriete kookboeken zijn de dikke vegetarier en de dunne vegetarier. Mascha.

 11. ja, zo had ik vorig jaar toen ik een bevlieging kreeg en eens een nieuw recept wilde proberen, bruine suiker nodig.
  1 theelepel.
  ik heb dus een jaar overal bruine suiker ingegooid om die zak maar op te krijgen.
  Vraag me nu toch af of het echt zo veel had uitgemaakt als ik er gewoon een theelepel van de rietsuiker ingegooid had die er nog stond, of een suikerklontje die ik nog had liggen van m'n verhuizing

 12. Karin Luijten publiceert in Trouw - ze is heel leuk om te lezen (maar ik kook haar bijna nooit na.............) Toevallig afgelopen weekend een recept voor curry! Specerijen moet je in huis hebben, (groene) kruiden zou je zelfs nog in de tuin kunnen zetten, als je de ruimte hebt. Ook erg lekker! Bieslook, tijm, oregano, peterselie en selderij, pepermunt en citroenmelisse: daar kan bijna niets mee mis gaan.
  Ik heb een aardige rij kookboeken, maar meestal kook ik toch standaard: dat ene recept uit dat ene kookboek, of ik tik de ingrediënten in die op moeten, of die in de aanbieding zijn. Ik vind dat de site van Odin-recepten lekkere, vrij eenvoudige recepten heeft, met niet al te veel ingrediënten.
  En verder kun je ook op internet intikken wat je wilt vervangen: zo moest ik dit weekend ergens foelie in doen, maar dat bleek te vervangen te zijn door nootmuskaat (die eigenlijk ook al te lang in het kruidenrekje staat...)

 13. Bedankt voor alle goede tips! Ik haal daar uit dat het heel goed mogelijk is om met kruiden die zakjes te vervangen, maar weet je: het lijkt me wel heel bewerkelijk. Daar zie ik wel tegenop: dan moet ik me daar helemaal uitgebreid in gaan verdiepen, en experimenteren. Het voelt helemaal niet alsof ik daar tijd voor heb.

  Tegelijkertijd lijkt het me wel de moeite waard. Lastig.

 14. Ik ben dus wel een fan van Karin. Ze schrijft (elke zaterdag) een leuk recept in Trouw zonder zakjes en pakjes en E-nummertroep. Ook ik heb soms niet alles in huis maar dat vervang ik gewoon door iets anders. Sherry of wijn sowieso altijd door appelsap of water. Ik heb altijd gewone mosterd en gebruik dat dan ook. Moet wel lachen om jouw kruiden. Mijn moeder (overleden in 2011, ze was 91) was een ouderwetse kookster maar ze gebruikte wel 5 keer zoveel kruiden dan jij doet.

  • In de jaren '70 was het heel erg in om als vrouw een houten kruidenrek in de keuken op te hangen met allemaal dezelfde dekseltjes in de kleur van het houten rekje.
   Mijn moeder kreeg ook zo'n kruidenrekje en ik was daar ook blij mee. Ik dacht dat mijn moeder daar dan wel mee zou gaan experimenteren. Maar helaas, dat rekje was toch echt alleen voor de sier. Niet alleen bij mijn moeder trouwens.

   Als kind aten wij thuis altijd Hollandse pot op zaterdag na. Dan aten we bami of nasi naar een recept van een oom van mij die in Indië had gezeten tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.
   Die bami en nasi vond ik erg lekker. Net zoals ik graag bij een Surinaams vriendinnetje thuiskwam. Daar rook het zo lekker en ik vond hun eten ook veel lekkerder.
   Ik nam mij als kind al voor om eten te leren koken uit diverse landen. Het begon idd met Suriname en daarna hebben we hier periodes gehad dat we Chinees, Turks, Marokkaans, Joods aten. Toen een veganistische periode waarin ik veel recepten maakte uit Canadese en Amerikaanse kookboeken.

   De combinatie van gember/knoflook/sojasaus/azijn/bruine suiker of melasse vinden we hier ook heel lekker. Terriyaki heet dat zo leuk.
   Turks koken is misschien een idee voor je. Niet teveel verschillende kruiden, wel heel lekker al is het een hoop werk met al die gevulde groentesoorten.
   Marokkaans is grappig. Gooi alles (behalve de couscous of rijst) in een pan en laat het gaarstoven.
   De tajine gebruik ik graag. Dan hoef je niet eens veel kruiden te gebruiken want de tajine geeft al een lekkere barbecue-achtige smaak aan het eten.

   Heel verhaal, maar ik schrijf graag over eten ;-)
   Groetjes, VeggieMo

  • Ik ben de Amishperiode vergeten. Superlekker want daar gaat over veel recepten een soort jus van bruin gebakken roomboter. Het zijn vaak simpele, smakelijke recepten met weinig kruiden. Amish hebben heel veel koekjes/gebakrecepten. Leuk om te maken, al vliegen de kilo's eraan op deze manier.
   Maarja, zij werken dan ook een stuk harder dan de gemiddelde westerling.

 15. 'Snufjes' kan ik helemaal niks mee, dus dat probleem herken ik wel. Ik heb al moeite met 'een theelepel', want is dat met kop erop en hoe groot is zo'n ding, enz.
  Ik ben wel ook echt dol op ovenschotels, inderdaad omdat je dan tijdens het koken wat anders kunt doen.

 16. Het fijne aan Karins kookwijze vind ik juist het losse. Heb je geen cayennepeper, neem dan een beetje sambal bijv. Ik kook graag, maar wel een beetje geimproviseerd. Recepten met lange lijsten ingredienten vind ik maar niks, maar daar hasl ik doms tich wel fijne ideeen uit.

 17. Vlijtig Liesje, ik snap dat je de kruidenmixen handig vindt! Zelf wil ik vaak ook niet al te veel na hoeven denken welke kruiden waarin moeten. Maar ik heb een alternatief gevonden dat misschien een idee is. Ik koop kruidenmixen zonder zout en toevoegingen (en het liefst ook bio) dat is gezonder dan de Knorr-mixen. De afgelopen keren via Pit&Pit, maar je hebt nog veel meer aanbieders. Ik koop dit samen met vriendinnen zodat de prijs lager is.

 18. Ik gebruik eigenlijk nooit kookboeken terwijl ik een kast vol heb. Mijn lievelingsgerechten weet ik wel uit mijn hoofd. En nieuwe recepten haal ik meestal uit die gratis boekjes bij de supermarkten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder