Reacties

Rijst koken in 3 simpele stappen! — 36 reacties

  1. Bij het koken van rijst kijk ik gewoon op de verpakking maar als de rijst bijvoorbeeld 8 minuten moet koken doe ik de helft en laat de rijst dan verder garen in het hete water met de deksel op de pan (ca. 10 minuten) en dan gewoon afgieten en nog even laten staan. Hetzelfde doe ik met pasta. Als de pasta 10 minuten moet koken doe ik 5 minuten en laat ik de pasta ook een minuut of 7 garen in het hete water. Ik bespaar zo best veel energie (inductie) en heb nooit last van kleffe pasta.

  2. Phoe, als het echt zo moet, doe ik het ook verkeerd. Ik kook heel weinig rijst (krijg er meestal buikpijn van), maar als ik het doe, doe ik het volgens de aanwijzingen op de verpakking. Inclusief tijd om nog even te staan dan.

  3. Rijst even afspoelen en kooktijd volgens verpakking (afhankelijk van soort en type). Eventueel met peultje kardamom! Verhouding: per persoon half kopje rijst en heel kopje water.
    Belangrijk: na de kooktijd een dubbelgevouwen theedoek of servet tussen pan en deksel klemmen; dit circa 10 minuten laten staan. De rijst wordt los (Jamie zou zeggen: fluffy). Dat is niet alleen lekkerder als je het meteen eet, maar ook wanneer je de rijst later opwarmt of opbakt, bijv in nasi.
    Kind kan de was doen.

  4. Oei, van mijn schoonmoeder heb ik geleerd rijst op een hele andere wijze klaar te maken, eerst een klontje boter smelten en daarin de rijst eventjes al roerend laten glazig worden. Daarna 2 twee kopjes warme bouillon erbij. Deksel op de pan en op een heel laag vuur laten staan tot alle vocht verdampt is, na een kwartiertje is dat meestal klaar, nooit roeren. Om te kijken of alle vocht opgenomen is voorzichtig met een vork de rijst aan de kant schuiven. De maten zijn voor twee personen. Wassen doe ik ook nooit. Wel akelig die arsenicum in rijst, dat wist ik nog niet

  5. Hm, interessant dit! Ik zie op pakken rijst altijd staan dat wassen niet nodig is, en ik dacht dan vaak: waarom zou je rijst in vredesnaam wassen? Ik vind rijst zelf heel lekker, maar mijn vriend haat het echt, dus helaas eet ik het niet vaak. Gelukkig lust hij wel risotto.

  6. Wat een leuke blog! Ik had nog nooit over zo’n rijstkoker nagedacht maar klinkt super praktisch! Ik ben dol op rijst met kerriesaus en kipfilet, of rijst met bruine suiker, heerlijk!

  7. Wij eten alleen basmati rijst en die is het lekkerst als je 'm eerst even glazig laat worden in een beetje neutrale olie, dan kokende bouillon (van een blokje, jawel) erop en 10 minuutjes zachtjes laten koken tot alle vocht opgenomen is. Klaar.

  8. Dat ligt eraan welke soort rijst je gebruikt. Snelkookrijst, in kleinere pakjes van grote merken of rijst die in balen (grote zakken of bij de toko in een baal van 25 kg)komt en meer tijd nodig heeft om gaar te worden.

    Ik kook die altijd in een pannetje op het fornuis en lukt altijd. Wat je over hebt aan koude rijst is ook handig om in te vriezen. Kan je later in de nasi gebruiken of een snel gerechtje waar rijst bij moet.

  9. Ik koop rijst in grote hoeveelheden ( geen snelkookrijst) spoel het af en doe het in kokend water. Sommige soorten moeten 45 minuten gekookt worden , andere soorten slechts 30 minuten.
    Een portie gebruik ik meteen, de rest vries ik in porties in. We eten twee à drie keer per week rijst dus op deze manier bespaar ik veel energie!

  10. Ik kook alleen (huismerk) rijst voor mezelf en doe dat niet vaak. Gooi een half koppie rijst (45 gram) in een kleine pan en doe daar 0,2 liter water bij. Breng dat aan de kook en laat het 8 minuten. Gas uit. Daarna goed afgieten. Omroeren met een vork. 13 minuten met goed afgesloten deksel laten stomen. Halverewege nog een paar keer omroeren.

    In de tussentijd heb ik m'n roerbaksel (waar ik circa 10 minuten later aan begin) klaar en kieper ik de rijst er bij. Die roerbaksels zijn door de groente en saus doorgaans niet kurk droog. Vermoed dat de rijst die ik er bij gooi dan eigenlijk ook niet kurkdroog hoeft te zijn.

  11. Als het water kookt doe ik de rijst erin, laat het vijf minuten koken en doe het dan in de hooikist/hooimadam.Die pan kan niet meer aanbranden,vergeten worden en ik kan mijn aandacht bij de rest van de te bereiden maaltijd houden.Kost geen 80 euro,kost geen stroom of gas, mijn hooimadam is zelfgemaakt,een oude doos met een oude wollen deken erin.
    Voor nasi gebruik ik koude rijst(is beter) die ik eerder op de dag al klaarmaakte of over had als ik eerder rijst kookte.

  12. ik heb een rijst koker maar kook het ook gewoon af en toe in de pan. wij eten bijna tot geen rijst meer, dat hebben wij vervangen door bloemkoolrijst.
    Hier als ik rijst gewoon kook in de pan is het 8 min met een kipbouillon blokje erbij en dan afgieten en laten droogstomen, super simpel :D

  13. Bij mij moet het koken eigenlijk makkelijk gaan. Een dag van te voren weken is niks voor mij. Ikzelf heb altijd snelkook rijst ideaal. Maar zo'n apparaat lijkt me ook wel wat.

  14. Meestal heb ik basmatirijst van Lidl. Die kook ik ik 2x zoveel water als rijst tot de rijst gaar is . Dan is het water helemaal opgenomen. Maar ik vond de rijst soms papperig, bah. Dus nu proef ik na 10 min en als de rijst gaar ik giet ik die af in en zeef, dan weer terug in de pan.
    Jaren geleden kocht ik bij de biowinkel vaak bruine rijst. Die moest wel 40 min. koken !

  15. De laatste tind eten wij meestal zilvervliesrijst. Die was ik eerst goed en zet ze op met de dubbele hoeveelheid water. Beetje zout erbij en aan de kook brengen,vuur laag en 25 minuten zachtjes laten koken. Dan vuur uit en even laten staan. Prima eten.

  16. Ik heb meestal zilvervliesrijst voor de nassie, het huismerk van appie en dan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 8 minuten koken afgieten en dan even laten uitwasemen.

  17. Rijst in een pakje koop ik nooit en voorgekookte (snelkook) rijst gebruikte ik alleen toen ik nog niet kon koken. Ik gebruik die grote zakken surinaamse rijst of de duurdere basmati rijst. Dat hoeft helemaal niet lang te koken en zeker niet langer dan alles wat je er bij eet. Ik heb verschillende methoden, afhankelijk van welk apparaat ik tot mijn beschikking heb. Daar hangt ook de verhouding water/rijst van af. Met de ene methode heb je meer verdamping dan met de andere.
    https://vlierbloesem.wordpress.com/2019/04/07/rijst-koken/

    Ik was de rijst altijd.

  18. Voor het gemak gebruik ik nu altijd snelkookrijst en die hoef je van tevoren niet te wassen. Vaak snelkookzilvervliesrijst met snelkook witte rijst. Ik volg de aanwijzingen op de verpakking in grote lijnen op, alleen doe ik er vaak wat meer water bij en kook ik de rijst iets langer want ik houd juist niet zo van losse harde korrels. Ik houd van zachte rijst die best een beetje mag plakken. Mijn gezin vindt dit prima. Als mijn man kookt dan eten we wel vaak een droge korrel en daar schik ik me dan maar in.

  19. Wij hebben een rijststomer voor in de magnetron. Wel meer water erbij. Na het stomen laat ik her ook even laten staan volgens de verpakking. Ideaal, kan niet overkoken. Goedkoop alternatief voor de rijstkoker (die staat wel.op m'n verlanglijst).

  20. Nou, dat laten staan nadat het gekookt is, doen we amper, of het moet al zo zijn dat het prutje met kip en groente nog net niet helemaal klaar is. Meestal koken we rijst zo'n 10 tot 12 minuten en dan gaat het op tafel.

  21. Hoe ik rijst kook, staat op het pak ;p
    Na de acht minuten een kwartier laten staan, even husselen en dan opdienen. Ik vraag me af hoeveel mensen écht doodgaan van het gif arsenicum. Zal best meevallen, niet?

  22. Ik gebruik bio zilvervliesrijst die 45 min gekookt moet worden. Dit daar uit de kortkookrijst alle goede voedingsstoffen zijn verwijderd, icl die vd kortkokende zilvervliesrijst. Ik weet nog goed dat dit jaren geleden een dingetjes was met de tijden van koken, doch ook dat slijt er heel snel in.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder