Wat is goedkoper een waterkoker of een fluitketel?

snelkoker versus fluitketel

Wat is goedkoper een waterkoker of fluitketel?

Welke is beter en goedkoper?

Snelkoker versus fluitketel

In mijn studententijd leerde ik voor het eerst op gas koken, en maakte ik kennis met de fluitketel. Voortaan maakte ik daarmee mijn thee, en ik waardeerde het gezellige gefluit dat me waarschuwde dat het water kookte.

Snelkoker versus fluitketel: snelkoker wint door gemakzucht

Maar vorig jaar kreeg ik van mijn tante Marietje een snelkoker, omdat mijn fluitketel er zo smerig uitzag dat zelfs zij hem niet meer schoon kreeg. Aanvankelijk negeerde ik het ding, want ik vond mijn fluitketel veel leuker. Maar toen kwamen er kijkers voor ons huis, en aangezien de fluitketel niet paste in ons plotseling keurige interieur gooide ik die zolang in de auto.

Vervolgens wilde ik thee maken, en was het eigenlijk net zo makkelijk om even de snelkoker te pakken. En de rest is, zoals men zegt, geschiedenis. De fluitketel heeft de auto pas weer verlaten toen we hem naar de kringloop brachten. Dat we nu een inductiefornuis heeft ook niet geholpen trouwens.

Dus tegenwoordig kook ik het water voor mijn thee met een snelkoker, en ik moet toegeven: hij is inderdaad snel. En volgens het Nibud is water koken met een snelkoker goedkoper dan water koken met een fluitketel op een gasfornuis, hoewel het elkaar niet veel ontloopt.

Maar ik vind een fluitketel nog wel gezelliger, en leuker om te zien!

Wat is goedkoper water koken op gas of waterkoker?

Helaas is het antwoord op deze vraag niet zo simpel. Hieronder een aantal factoren die het antwoord beïnvloeden:

 1. De energieprijzen
 2. Elektriciteit is goedkoper dan gas. (Maar op het moment is dit allemaal in beweging vanwege de oorlog in Oekraïne.
 3. Elektriciteit gebruiken is beter voor het milieu.
 4. Het merk van de waterkoker.
 5. Hoe zuinig is je gasfornuis.
 6. Hoe koud is het water dat je gebruikt
 7. Of je zonnepanelen hebt

Volgens Linda Magazine is water koken op gas goedkoper. Tot deze conclusie komt ook Libelle, maar zij voegen eraan toe dat de gasprijzen nu zo hoog zijn dat het eigenlijk niet meer uitmaakt.

Quest concludeert dat water koken in een fluitketel op inductie het allergoedkoopste is!

Radar concludeert dat het verschil in de kwestie snelkoker versus fluitketel klein is. Volgens hen kun je het beste bezuinigen met water door ‘precies genoeg’ water te gebruiken. Dus wil je 1 kopje thee? Kook dan niet meer water dan nodig.

Antwoord samenvattend

In principe is water koken op gas goedkoper dan op elektriciteit. Maar het verschil in prijs is niet heel groot, en wordt door allerlei factoren beïnvloed. Het algemene antwoord is dus:

Het maakt niet zoveel uit of je water kookt op gas of op elektriciteit, zolang je maar niet teveel water gebruikt. Wil je bijvoorbeeld 1 kopje thee? Houd dat kopje dan onder de kraan, vul het, en kook alleen die hoeveelheid water!

Een andere zuinige manier van water koken is ‘s ochtends een volle snelkoker water te koken en dat over te gieten in een goede thermoskan. Die gebruik je dan de rest van de dag als je thee wilt. Je gebruikt dan maar 1 keer energie om water te koken! Dit geldt ook voor koffie zetten: vul je kopje koffie met water en doe dat in het koffieapparaat. Zo verspil je niets.

Snelkoker versus fluitketel: Wat moet je nou kopen?

Als je een inductieformuis hebt, koop dan een fluitketel. Anders maakt het niet zo heel veel uit qua kosten.

Welke fluitketel voor inductie is dan een aanrader?

De Consumentenbond heeft helaas geen fluitketels getest, maar als ik op bol.com kijk dan zie ik dat de Florina Brillo fluitketel 2,5L door 25 mensen positief beoordeeld is. In totaal krijgt deze fluitketel het maximale aantal sterren van vijf. Niemand geeft minder dan 4 sterren voor deze fluitketel, en de beoordelingen zijn positief.

3815150 4017b13c

Gebruikte bronnen: Milieucentraal, Libelle, Linda, Quest en Radar.

Wat gebruik jij om thee te zetten: een snelkoker of een fluitketel?

Similar Posts

16 Comments

 1. Een fluitketel, vanwege die irritante fluit waar ik wel op MOET reageren. Een waterkoker zegt alleen maar “klik” en die hoor ik 9 van de 10 keer niet. Als ik dan 3 keer water moet komen voordat ik thee heb, is dat niet echt zuiniger.

 2. Ik gebruik meestal de waterkoker als ik water wil warmen om koffie te zetten (doorgieten op de ouderwetse manier)Het water voor de vaat warm ik ook altijd op met de waterkoker : gaat vlug en met de inhoud van één waterkoker kan ik de volledige vaat doen. Vroeger hadden we onderin de keukenkast zo’n elektrisch boilertje staan om het water aan de gootsteen op te warmen maar toen dat stuk was, ben ik mijn waterkoker gaan gebruiken. Ik vind het makkelijker en heb zelfs de indruk dat het voordeliger uitkomt. Mijn man heeft dan maar de boiler uit de keukenkast gehaald en daardoor heb ik nog wat extra bergruimte bij….

 3. Heb voor 15 euro een le creuset fluitketel gekocht. Doet het altijd en gaat vermoedelijk van mijn leven niet kapot. M’n ene waterkoker begaf het na zes jaar van de volgende sprong het deksel soms open als je net water eruit schonk. Lekker, kokend hete stoom en spetters in je gezicht :o

 4. Sinds vorig jaar ook om en staat de fluitketel er alleen nog maar voor de sier. Toch denk ik dat water koken op het gas gezonder is. Net zoiets als bij een magnetron of oven. Ik heb geen magnetron (bewust niet), wel een oven. Ik ga het nog een keer verder uitzoeken wat betreft de gezondheid. In het boek van Dr. Clark wordt het wel afgeraden namelijk. Nu is alleen de snelheid en het gemak wat de doorslag heeft gegeven.

  Marianne (Consuminderen met …)

 5. Ik gebruik de waterkoker voor de thee en ook om water te koken en die vervolgens in de pan te gieten voor het koken van pasta e.d. op ons gasfornuis. Het water kookt veel sneller en ik dacht altijd ook dat het voordeliger was. Maar daar kan ik naast zitten…

 6. Waterkoker, puur voor het gemak want een fluitketel heeft iets leuk huiselijks. Ik doe het net zoals Sjouke zegt, ik kook water in de waterkoker voor ik het gebruik om groente of pasta mee te koken. Is lekker snel!

 7. Ik gebruik altijd een fluitketel. Toen ik vorig jaar een nieuwe nodig had heb ik getwijfeld maar ik vind een waterkoker zo in de weg staan en een fluitketel staat gezellig. Heel veel kinderen vinden het ook leuk, ze zien niet veel fluitketels meer.

 8. Tegenwoordig weer een fluitketel nadat de waterkoker kapot was gegaan. Ik vind een fluitketel veel gezelliger. In ons vorige huis zat zo`n ouder electrisch fornuis en water koken duurde heel lang. Toen heb ik die waterkoker gekocht maar kook nu weer op gas dus het water kookt snel.
  Ik denk wel dat de hele buurt weet wanneer ik thee zet maar dat vind ik niet zo erg.

  Cola.

 9. Gewoon een lekkere grote waterketel zonder fluitje. Wij hebben in huis geen warm water, dus ook voor te badderen, als het water een keer koud is gebruik ik deze.

  Groet en fijn weekend, Petra

 10. Wij hebben een prachtige waterkoker aangeschaft toen we met vier pitten kookten en vaak een pit te kort kwamen. Inmiddels hebben we 6 gaspitten en dus minder aanrechtruimte. Als de waterkoker ooit af raakt, overwegen we daarom denk ik wel een fluitketel. Zo een waarin je kunt afmeten hoeveel water er in zit (aan de greep, van B.K.) zodat je niet langer wacht op het koken dan noodzakelijk. Ik herinner me trouwens nog goed, dat je de ketel nooit op het fornuis moet laten staan als je aan het koken bent, anders blijf je er spetters af boenen.
  Groet,loonlijstmama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.