Porties: hoeveel is genoeg? 250 gram groente in ieder geval!

porties

Wat zijn de juiste porties voor een maaltijd?

En met portie bedoeld ik een bepaalde hoeveelheid.

Bijvoorbeeld een afgemeten portie aardappels. Of chips.

De juiste portie vind ik best belangrijk.

Je wilt graag dat iemand genoeg krijgt, maar ook weer niet teveel want dan houd je een heleboel over.

Precies genoeg porties voor 7 personen

Ik heb me er altijd een beetje ongemakkelijk onder gevoeld: het feit dat ik niet zo’n leuke, warmhartige moeder ben die standaard zoveel heeft gekookt dat iedereen die binnenvalt gezellig kan aanschuiven.

Maar de waarheid is dat ik precies genoeg kook voor zeven personen, en dus niets over houd. Ik heb zelfs een speciaal pannetje voor de aardappelen, waarvan ik weet hoe vol het moet zijn om genoeg te hebben. Daarnaast speelt zuinigheid een rol: het gezin moet alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgen, maar het moet ook niet te duur worden. En dus zijn de porties afgemeten, hoewel ik ze niet letterlijk afmeet! Ik bepaal de porties op mijn gevoel, behalve dus de aardappels.

Eigenlijk is precies genoeg, juist heel goed!

Dus als ik weer eens ergens las over die zure Nederlanders die zo weinig gul zijn, dan kromp ik inwendig een beetje ineen. Want ik wist: ik ben er zo eentje met mijn afgemeten porties. Maar nu er steeds meer geluiden opgaan over hoe we de aarde uitputten, en dat het belangrijk is zorgvuldig met hulpbronnen en voedsel om te gaan dient zich een nieuw, positiever aspect aan! Eigenlijk doe ik het heel goed: ik kook precies genoeg!

De juiste portie is persoonlijk

Het lastige met porties is, dat ze best heel persoonlijk zijn. De één vindt een klein schaaltje met chips een prima portie, terwijl een ander dat juist veel te weinig vindt. Wat voor jou genoeg is wordt bepaald door je gewoontes en eetlust. De één wil lekker veel loaded fries, terwijl een ander aan een paar frites al genoeg heeft.

En dan zijn er ook nog culturele verschillen! Tot slot kan zelfs het bord waarop je porties serveert een rol spelen. Op een klein bord lijkt een portie groter dan op een klein bord. Verder hangt het natuurlijk ook nog af van je gewicht en leefstijl. Als je wilt afvallen, zullen je porties waarschijnlijk wat kleiner zijn dan als je juist moet aankomen. En of je iets lekker vindt of niet.

De juiste porties richtlijnen

Gelukkig zijn er toch een aantal algemene richtlijnen over aanbevolen hoeveelheden. Op de site van Het Voedingscentrum kun je heel eenvoudig de juiste hoeveelheden voor jou bepalen. Je moet je geslacht invullen en je leeftijd, en dan volgen er aanbevelingen. Hieronder zie je mijn resultaat:

porties

Nou is dit natuurlijk wel een grove schatting. Ik kon bijvoorbeeld niet invullen of ik veel beweeg en wat mijn gewicht is. Maar toch biedt het houvast.

Culios.nl: denken ze dat het geld me op de rug groeit?

Er is een website Culios die je helpt precies de juiste hoeveelheden te gebruiken. Nieuwsgierig registreerde ik me, en vulde netjes alle gezinsleden en hun leeftijden in. Vervolgens klikte ik op een willekeurig hoofdgerecht om eens te zien wat ze me adviseerden voor een gezin met zeven personen. Maar ik schrok van bijvoorbeeld de grote hoeveelheden zure room die werden voorgeschreven: maar liefst 3 bekers!

Dat zou ik uit mezelf nooit doen. Ik vind room vaak te vet, en bovendien produceer je behoorlijk wat afval met drie van die bekers. Dus als ik eerlijk ben, viel dat hele Culios me behoorlijk tegen. En dan heb ik het nog niet over de voorgeschreven 6,5 zalm moten! Weten ze wel hoeveel dat kost?!

Hoewel ik het principe van culios heel handig vind klinken, viel het me in de praktijk behoorlijk tegen.

Geef mijn portie maar aan Fikkie

Behalve een vraagstuk over de juiste hoeveelheid is er ook nog een uitdrukking over porties. Namelijk:

‘Geef mijn portie maar aan Fikkie!’

Dat betekent zoveel als: ‘Daar wil ik niets van weten,’ of ‘ Ik hoef dat niet.’

hoeveel sushi per persoon

Hoeveel sushi per persoon?

Mijn jongste dochter is dol op sushi. Maar wat is de juiste portie? Met andere woorden: hoeveel sushi per persoon heb je nodig voor een goede maaltijd? Hoeveel sushi per persoon genoeg is, hangt af van onder andere de eetlust en de soort sushi. Maar in het algemeen kun je deze vuistregel gebruiken:

‘Een gemiddelde volwassene heeft genoeg aan 8-10 stuks sushi als hoofdmaaltijd.’

Als je sushi maakt als onderdeel van een bredere maaltijd of een buffet, kun je als hoeveel sushi per persoon 4 tot 6 stuks per persoon aanhouden.

Bij ons thuis zijn meer porties sushi nodig!

De vuistregel die wordt gegeven klopt trouwens niet met de voorkeur van mijn jongste dochter! Zij eet graag minimaal 25 stuks sushi voor een maaltijd.

Denk ook eens aan een groentekebab als een leuke manier om genoeg groenten binnen te krijgen.

Leestip: hoeveel gram macaroni per persoon?

Hoe bepaal jij de hoeveelheden ingrediënten die je nodig hebt?
En houd je vaak eten over? Of juist zelden tot nooit?

Similar Posts

24 Comments

 1. Rijst en pasta meet ‘k af in een beker en verder hou ‘k me niet aan afgemeten porties, ‘k heb ook zelden over.
  Ik koop wel vaak meer dan genoeg en dat breekt me nog wel eens op,
  groet

 2. Ik probeer ook gewoon te koken voor wat we eten, hoewel dat met aardappels nog wel moeilijk is. Maar ja, wij zijn maar met z’n tweetjes en mijn vriend eet eigenlijk amper restjes. Dan moet ik dus net weer een avond alleen thuis zijn om het op te eten, anders blijf je steeds ‘scheef’ koken (iets voor hem en restjes voor mij).

 3. Ik doe het ook op gevoel, maar probeer het zo te doen dat ‘t precies genoeg is. En dat valt weleens verkeerd uit, net te weinig of net teveel. Aardappels en rijst kan ik later wel opbakken maar restjes gekookte bonen uit de diepvries .b.v kun je beter niet meer opwarmen begreep ik. Soms denk je goed te zitten, is er net één misselijk ofzo… blijft lastig. Maar nee, geen volle pannen zodat een extra eter zomaar zou kunnen aanschuiven.

 4. Wij koken iets ruimer je weet nooit wie er onverwachts binnen komt vallen en mee komt eten. Maar wij gooien niets weg. Meestal neemt mijn man als wij stampppot, pasta of een rijstmaaltijd over hebben dit de volgende dag mee naar zijn werk voor de lunch en anders gaat het in de vriezer.
  Het is niet zo dat wij heel veel extra koken maar er kan wel altijd iemand aanschuiven. Komt misschien ook door de achtergrond van mijn man, bij zijn familie is het altijd 1 grote gaarkeuken ;)

  Groet Isabelle

 5. Er kan altijd wel iemand mee eten bij ons want dan maak ik er gewoon nog iets bij. Ik heb nl een grote voorraad.
  Verder ben ik niet zo goed in het bepalen van porties. We hebben hier grote eters. Vooral als onze zoons mee eten. Dan is het soms twee of drie borden vol. En we weten niet van te voren hoeveel trek we hebben.
  Nu manlief en ik weer met zijn tweetjes zijn vind ik het ook lastig om te bepalen hoeveel ik moet koken. En soms kook ik voor twee dagen iets van macaroni of stamppot en dan blijkt het voor drie dagen te zijn ;-)

  Maakt niet uit. Het komt wel op. We vinden het geen punt om drie dagen achter elkaar hetzelfde te eten.

  Groetjes, VeggieMo

 6. Altijd gedacht dat ik zo zuinig kookte, maar er zijn er meer. Hier blijft ook nooit wat over altijd precies genoeg. Bij mij moesten ze ook altijd vooraf vertellen of er iemand kwam mee eten. Nou dacht ik ook altijd dat je in grote gezinnen altijd wel mee kon eten maar dat is dus ook niet zo.
  Als de bodem van mijn aardappelpannetje bedekt is zijn er genoeg aardappelen. En met groente bepaal ik per stuk of per gewicht.
  Rijst weeg ik altijd af.

 7. Ik weet wel ongeveer hoeveel ik van iets moet koken, meestal gaat alles schoon op. Iedereen krijgt hier wel een eigen stukje vlees of zalmmoot. Zoon krijgt een wat kleiner stukje of filetje dan man. Dochtertje eet een paar hapjes van mij mee omdat ze er niet zo dol op is. Voor man haal ik bijvoorbeeld altijd twee tartaartjes enzo.
  Alleen van pasta of stampot blijft wel eens een kliekje over. Dat eten we meestal op brood op of de volgende dag erbij. Invriezen doe ik het niet. Soep eten we nooit als avondeten maar wel in de middag in het weekend en dan vries ik de rest in porties in. Dan kan iedereen kiezen waar ie trek in heeft.
  Groetjes Nicole

 8. Ook ik kook altijd ruim, er kan altijd iemand aan schuiven, het te veel gaat in de koelkast voor een volgende keer, er is regelmatig iemand die eerder weg of later thuis komt, of ik neem t mee naar de zaak en eet het daar dan op.
  Een te veel aan rauwkost vinden de pubers btw de voolgende dag ook erg lekker fris op hun brood of als bakje mee naar school. Een overschot aan fruitsalade, waarvan ik altijd ruim maak, als ik het maak word ook als middagfruitje de volgende dag of s avonds weggewerkt door deze en gene.
  Ook geef ik regelmatig een kleine eenpers portie die over is mee aan mijn vriendin die elke week bij ons eet, en single is en een druk bestaan heeft :-).

 9. Groenten,vlees en vis weeg ik af per persoon dus daar heb ik zelden overschot van. Aardappelen ‘doe’ ik op het zicht maar ik kan nogal goed inschatten… In elk geval wordt hier eigenlijk nooit iets van voeding weggegooid maar als er toch eens ‘iets’ over is, wordt het ‘s avonds bij de boterham opgegeten.

 10. Wij hebben zelden iets over, behalve soms aardappelen en groente. Aardappelen: in de koelkast, de volgende dag ook wat extra koken en de derde dag opbakken. Groente: kijken of het opgewarmd kan worden (nitraatarme groenten) en dan in een hartige taart of ovenschotel meebereiden. Nitraatrijke groente meteen opeten en dan geen toetje nemen. Vlees of vis: afgepast per portie.
  De regel voor gasten is: drie kwartier van te voren melden zodat er meer aardappelen en (een extra) groente bereid kan worden. Degene die de gast uitnodigt, staat zijn of haar vlees af aan de gast en deelt dan met mij. Werkt altijd prima!

 11. “Maar ja, wij zijn maar met z’n tweetjes en mijn vriend eet eigenlijk amper restjes. Dan moet ik dus net weer een avond alleen thuis zijn om het op te eten, anders blijf je steeds ‘scheef’ koken (iets voor hem en restjes voor mij).”

  Waarom eet je man geen restjes? Wat is dan het verschil tussen “restjes” en “gewoon eten”?
  Ik maak bijvoorbeeld een pan aardappelen (expres teveel) en dan eten we de volgende dag aardappelsalade of gebakken aardappelen. Macaroni hetzelfde verhaal, wat extra maken voor de volgende dag voor de tomatensoep of pastasalade. Heb ik groente over, snijd ik dat de volgende dag fijn voor nasi of soep. Scheelt me de volgende dag gewoon veel tijd en gas.
  Heb er nog nooit over nagedacht dat dat dan eigenlijk ‘restjes’ zouden zijn?

 12. Wij koken of bewuste grote hoeveelheden om in te vriezen of gepaste hoeveelheden bijvoorbeeld gebakken aardappelen gaan op maar ik pas het af want opwarmen is niet lekker en weggooien doen we niet aan.
  Dus het ligt vooral aan het soort eten of ik afgepast kook.
  Verder gaan wij nooit uit van 100 gram vlees of vis, wij eten altijd minder. het is al duur genoeg en zoveel heb je helemaal niet nodig….

 13. Ik kook ook ruim,ik hou niet van dat zuinige.. Als ik over houd dan gaat het in de diepvries.Handig voor als je een dagje weggaat of ziek/lui bent.Zo nu dan verzamel ik de diepvries porties op zondag en dan kan ieder heel luxe uit verschillende hapjes kiezen.Is het te weinig voor de diepvries dan gaat het in een gebakken ei/soep,dus wat is dan teveel?Groetjes Anne-Mae

 14. Eigenlijk kook ik ook altijd keurig afgepast voor man en mij. Hooguit blijft er 1 à 2 keer per week een halve aardappel of een lepel rijst/pasta over. Dat is dan ‘n feestdag voor de kippen!!

 15. Wij werken allebei voltijds, dus als we koken is het direct voor twee keer, vaak ook nog voor lunch. Gewoon praktisch, zeker als de kinderen moe zijn, dan kun je voor hen snel een portie in de magnetron gooien en kunnen ze vast eten. Wij eten dan als ze al in bed liggen (half acht zijn die oogjes toe).

  Groetjes,
  Siebrie

  1. Eten jullie dan niet gezellig met de kinderen mee?Sorry hoor, maar het lijkt wel of de kids dan gedumpt worden, net zoals het eten in de magnetron gegooid wordt!

 16. Werkelijk alles wat ik kook wordt gewogen voordat het in een pan gaat. Nu met z’n tweetjes wordt het verdeeld en toen de kinderen nog thuis waren wisten ze ook; heeft ieder een portie? Kinderen in de groei en toch nog trek mochten altijd fruit. Voor straks; sla, speklapje (ik een halve) een groene capucijnders uit de diepvries. Uit eigen tuin en afgepast als portie. Als je ouder bent dan zul je dit ook wel moeten doen. Ik zorg er op deze manier voor dat we genoeg groente binnenkrijgen, want dat moet op en aardappeltjes = tussen de 100 en 120 gram voor ons twee. Maar ieder heeft zo z’n eigen methode.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.