Reacties

Rijst: 8 soorten om uit te kiezen + is rijst groente? — 38 reacties

 1. Snelkookpan verkort het kookproces tot de acht minuten.
  Als je heet water uit de quooker gebruikt voor sjieke keukens en als je de waterkoker gebruikt voor gewone huishoudens waarmee je vooraf water kookt. Hiermee verkort je het proces nog een minuut incl waterkoker,

  In mijn mini huishouden is er alleen maar zilvervliesrijst. Meer keuzes zijn er niet.

  Basmatirijst heeft de laagste glycemische waarde.

 2. Net als met aardappelen is rijst een bijgerecht, ik ben van Indische afkomst en het hoofdgerecht is dan meer belangrijk en rijst kook je dan voor erbij, net als de aardappels, het is een vulling. Dat weten veel mensen niet eens, nasi is niet meer dan gekookte witte rijst, zet er goreng achter en dan heb je het over gebakken rijst.

  Kijk eens naar Indische recepten, en zie dat rijst slechts een bijgerecht is ipv een hoofdgerecht.

  X

 3. Ik heb Surinaamse rijst, pandanrijst, basmatirijst, zilvervliesrijst, jasmijnrijst (smaakt echt anders dan basmati of pandan) en japanse sushirijst in huis. Die laatste moet ik nog uitproberen.
  Wist je dat rijst heel gemakkelijk verontreinigingen uit de bodem opneemt? Daarom eet ik liever geen rijst uit de VS en liever niet te vaak basmatirijst. Rijst kan daar verbouwd worden op voormalige katoenvelden en die grond is door pesticiden vervuild met arsenicum.

  • Japanse sushirijst gebruikt mijn man vaak om sushi te maken. Ik vind die wel lekker.

   Je hebt een boel soorten rijst in huis VeggieMo. Leuk om zoveel keuze te hebben.

 4. Wat veggiemo zegt is inderdaad waar. Rijst bevat veel arsenicum. Ik eet eigenlijk alle soorten wel maar niet te veel. Behalve dessert rijs, dat zou ik vaker moeten gebruiken want ik ben wel dol op rijstepap. Rijstemelk is ook een nieuwe verslaving van me, maar door het arsenicum gehalte durf ik het niet meer zo vaak te drinken.

 5. Ik eet niet heel vaak rijst. Als ik het eet is het biologische zilvervliesrijst die ik koop bij pit en pit. Hoef ik niet bang te zijn voor de door sommigen genoemde vervuiling. Deze rijst is zo lekker dat je echt niet anders meer wil. Moet wel 35 minuten koken. Maar van die snelkookrijst eet ik al jaren niet meer. Daar zit echt niets in. Dan eet je vulling en caloriën maar meer ook niet.

 6. Meestal eten wij Pandan-of Basmati rijst. Dit is zachter, gewone witte rijst vinden we hier erg droog. En we hebben ook een tijd zilvervlies rijst gegeten maar dat is op een of andere manier uit beeld gekomen... Vaak is het rijst in de vorm van Nasi Goreng. Maar ook wel, als het echt vlug klaar moet zijn, met die potten roerbaksaus (chicken to night) en kipfilet. Maar erg vaak eten we het niet soms wel een paar maanden niet!

 7. Ik vind rijstevlaai er altijd heerlijk uit zien maar als ik uiteindelijk een hapje neem, vind ik die korreltjes in mijn mond maar niks. Wij weten niet zo heel veel rijst, af en toe nasi of Kip Tandoori.

 8. Van rijst vind ik het ook wel belangrijk dat het "droog kookt". Zo'n kleffe derrie ben ik niet zo dol op, al gebeurt het me af en toe wel ;-).
  Heb je de kip madras van de Lidl al eens geprobeerd, die vinden ze bij ons thuis wel lekker.

  • Als je de rijst na het koken afspoelt met koud water plakt het niet aan elkaar en word het ook niet zo'n kleffe derrie.

 9. Chicken tonight eten wij hier regelmatig. Super makkelijk en met verschillende soorten saus. Extra toe te voegen is ananas bij hawaisaus of perzik bij zoetzure saus. Zelf vind ik notenrijst het lekkerste maar dat lust mijn man niet dus eten we meestal witte rijst of inderdaad gele wanneer we een keer kip tandori eten. Vorige week heb ik sushi gemaakt dus de sushirijst is mij ook bekend. Tomatenrijst bestaat toch ook?

  • Chicken tonight! Dat at ik vroeger ook wel regelmatig. Op de een of andere manier maak ik het nu zelden meer. Maar ik kan het eigenlijk wel weer eens kopen! Het is ook lekker makkelijk op drukke dagen.

 10. Wij hebben meestal gewone witte rijst, en heb onlangs die 'bruine' rijst gekocht, maar nog niet durven proberen.
  Hier in Spanje wordt er redelijk veel "arroz a la cubana" gegeten: rijst koken, ui en look stoven, gekookte rijst erbij en tomatensaus mengen. Spiegelei erover en smullen maar!

 11. In huis heb ik witte rijst, basmati en rijst voor risotto. Rijst eten we bij oosters achtig eten en ik gebruik het ook in de soep i.p.v. vermecelli. En risotto dus. Gewone witte rijst lukt me altijd : twee keer zoveel water als rijst aan de kook brengen, met zout. Als het water kookt de rijst erin strooien, een keer omroeren en het vuur heel laag draaien. Na ong. 10 minuten is je rijst klaar.

 12. Surinaamse Javanen maken "brong-brong" van rijst, dat is de aangekoekte harde bodem van rijst (meestal van de rijstkoker). Deze word helemaal gedroogd, en na het drogen gefrituurd tot een knapperige soort koek/chips. Onwijs lekker!!! Zoek het maak eens op =)

 13. Hier enkel nog zilvervliesrijst. Risottorijst vind ik superlekker, maar kan het niet meer eten. Ik krijg geen enkele rijstsoort doorgeslikt, maar de bruine gaat wel. Ik mi de risotto wel. Héél af en toe dessertrijst, maar daar heb ik snel spijt van. Het is zoo lekker he!

  • Nee hoor, het blijft gewoon steken in m'n slokdarm. M'n maag is operatief rond deslokdarm gedraaid en fungeert als 'afsluitklep'. Ik had er nl geen waardoor verborgen reflux had en op m 30e bleek mn maag voor 2/3e naar de vaantjes, dat stuk werd verwijderd.
   .sindsdien moet ik erg opletten wat ik eet en drink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>