Rijst: 8 soorten om uit te kiezen + is rijst groente?
Last updated on August 16th, 2023 at 03:50 pm
Van die rijst die in 8 minuten klaar is. Als ik in een verstandige bui ben kies ik voor zilvervliesrijst, want die is gezonder. Om zilvervliesrijst zit namelijk het zilvervliesje nog. Daarom wordt het ook vaak bruine rijst genoemd. Het is voedzamer dan witte rijst, en bevat meer vitaminen en minteralen. Maar als mijn lekkere trek overheerst ga ik voor de witte rijst. Rijst koken is gelukkig niet moeilijk.
Hoe wij rijst eten
Als we rijst eten dan is dat meestal in de vorm van nasi. Veel verder gaat mijn fantasie niet als het om rijstgerechten gaat. Daarnaast maak ik regelmatig Kip Tandoori van zo’n voordeelverpakking van de Albert Heijn klaar. Daarin zitten standaard twee zakjes met gele, geurige rijst.
Op zondag maakt mijn man vaak fried rice klaar. Dat doet hij met zogenoemde Basmatirijst. Ik vind dat echt heerlijk, mits ik er Conimex sojasaus overheen kan doen.
Dus: zilvervliesrijst, witte rijst en Basmati rijst zijn de rijstsoorten die we hier thuis eten. Maar er zijn nog veel meer rijst soorten!
Laten we ze eens op een rijtje zetten.
8 Rijst soorten
1. Langkorrelrijst
De naam zegt het al: dit is een rijst met een lange korrel. Surinaamse rijst, pandanrijst en basmatirijst zijn allemaal langkorrelrijst. Langkorrelrijst bij AH vind je onder de noemer langgraanrijst!
2. Rondkorrelrijst
Rondkorrelrijst is vooral geschikt voor rijstpap, risotto’s en dessert. Dat komt omdat rondkorrelrijst tijdens het koken kleverig wordt, omdat er veel zetmeel in zit. Qua uiterlijk zijn de rondkorrelrijst korrels zo’n 4 tot 5 mm lang, en ze zijn wat dikker dan langkorrelrijst.
Er bestaat ook bruine rondkorrelrijst. Die kon ik niet bij AH vinden. Voor bruine rondkorrelrijst kom je terecht bij de wat meer gespecialiseerde winkels zoals Pit-Pit of de Online Drogist.
3. Meergranen rijst
Net zoals je meergranen brood hebt, heb je ook meergranen rijst! Meergranen rijst is een mengsel van witte rijst, zilvervliesrijst, gepofte tarwe en gerst.
Risottorijst
Risotto is eigenlijk een gerecht. En alle rijstsoorten die gebruikt worden om risotto mee te maken worden risottorijst genoemd. De bekenste soort is arboriorijst. Risottorijst kook je in bouillon, en je moet heel regelmatig blijven roeren! Anders brandt het aan. Rondkorrelrijst wordt ook gebruikt voor risotto. Deze rijst blijft na het koken vochtig. De vorm is ovaal en bol.
4. Sushirijst
In deze rijst zit veel zetmeel en daardoor wordt hij na het koken lekker kleverig. Daardoor kun je hem makkelijk met stokjes eten. Zie ook: Hoeveel sushi per persoon?
5. Dessertrijst
Dit is een rondkorrelrijst, die ook voor risotto gebruikt wordt. Behalve risotto wordt er ook rijstebrij mee gemaakt.
6. Basmatirijst
Dit is een rijst met een geurtje! Hij komt uit Pakistan en India en heeft een droge korrel.
7. Wilde rijst
Deze rijst moet je maar liefst 50 tot 60 minuten koken! En eigenlijk is het niet een echte rijst. Het zijn zaden van een gras dat verwant is aan rijst. Wilde rijst ziet er uit als lange, zwarte korrels en heeft een nootachtige smaak.
8. Pandanrijst
Dit is ook weer een rijst met een geurtje. Het verschil met Basmatirijst is dat Pandanrijst na het koken een beetje vochtig blijft. Pandanrijst wordt ook wel Jasmijnrijst of Thaise rijst genoemd.
Is rijst groente?
Rijst is geen groente, maar een graansoort! Maar tegenwoordig wordt er van groente soms wel rijst gemaakt. Zo kun je tegenwoordig bloemkoolrijst en broccoli rijst kopen! En ik koop regelmatig groenterijst die gemaakt is van gele wortel bij de Plus supermarkt.
Maar als het om ‘gewone’ rijst in een pak gaat, zoals van Lassie, dan is rijst dus geen groente!
Hoe gezond is rijstpap?
Volgens Het Voedingscentrum zitten er 215 kilocalorieën in 1 bord (250 gram) rijstepap. Rijs is op zich een goede bron van koolhyadraten en voedingsvezels. Daarnaast zitten er gezonde voedingsstoffen in zoals thiamine, niacine en magnesium.
Rijstpap kan dus best gezond zijn, maar dan moet je er bijvoorbeeld niet een berg suiker overheen gooien.
Gebruik magere melk, en fruit of noten voor wat extra smaak om je rijstpap zo gezond mogelijk te maken.
Conclusie over rijst
Rijst leent zich voor heel veel gerechten. Dat maakt het een handig voedingsmiddel om in huis te hebben! Het is bovendien heel licht verteerbaar. Zelf kom ik niet veel verder dan nasi, maar dat wil niet zeggen dat er niet veel meer mogelijk is. Zo wordt met rijst bijvoorbeeld ook rijstevlaai gemaakt! Maar dat vind ik zo ongeveer het vieste wat er bestaat! Bah, een taart met rijst er in…
Weet je wat ook heerlijk is? Gebakken rijst met kip en ei!
Welke rijstsoorten gebruik jij? En heb je nog leuke tips voor gerechten met rijst? Dan kan ik mijn gezin eens veranderen met iets anders dan nasi…
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wij gaan meestal voor de witte, makkelijke snelkookrijst, basmati of zilvervliesrijst. Soms ook notenrijst ook lekker, maar de meisjes hoeven dat niet…. ;)
We gebruiken meestal Basmati-rijst. Op het moment eten we eigenlijk niet zoveel rijst, nu zijn we meer van de pasta’s :).
Pasta’s zijn ook heerlijk vind ik. Wij eten hier macaroni, spaghetti en vlindermacaroni. En soms tagliatella.