Rijst: 8 soorten om uit te kiezen + is rijst groente?
Last updated on August 16th, 2023 at 03:50 pm
- Hoe wij rijst eten
- 8 Rijst soorten
- 1. Langkorrelrijst
- 2. Rondkorrelrijst
- 3. Meergranen rijst
- Risottorijst
- 4. Sushirijst
- 5. Dessertrijst
- 6. Basmatirijst
- 7. Wilde rijst
- 8. Pandanrijst
- Is rijst groente?
- Hoe gezond is rijstpap?
- Conclusie over rijst
Van die rijst die in 8 minuten klaar is. Als ik in een verstandige bui ben kies ik voor zilvervliesrijst, want die is gezonder. Om zilvervliesrijst zit namelijk het zilvervliesje nog. Daarom wordt het ook vaak bruine rijst genoemd. Het is voedzamer dan witte rijst, en bevat meer vitaminen en minteralen. Maar als mijn lekkere trek overheerst ga ik voor de witte rijst. Rijst koken is gelukkig niet moeilijk.
Hoe wij rijst eten
Als we rijst eten dan is dat meestal in de vorm van nasi. Veel verder gaat mijn fantasie niet als het om rijstgerechten gaat. Daarnaast maak ik regelmatig Kip Tandoori van zo’n voordeelverpakking van de Albert Heijn klaar. Daarin zitten standaard twee zakjes met gele, geurige rijst.
Op zondag maakt mijn man vaak fried rice klaar. Dat doet hij met zogenoemde Basmatirijst. Ik vind dat echt heerlijk, mits ik er Conimex sojasaus overheen kan doen.
Dus: zilvervliesrijst, witte rijst en Basmati rijst zijn de rijstsoorten die we hier thuis eten. Maar er zijn nog veel meer rijst soorten!
Laten we ze eens op een rijtje zetten.
8 Rijst soorten
1. Langkorrelrijst
De naam zegt het al: dit is een rijst met een lange korrel. Surinaamse rijst, pandanrijst en basmatirijst zijn allemaal langkorrelrijst. Langkorrelrijst bij AH vind je onder de noemer langgraanrijst!
2. Rondkorrelrijst
Rondkorrelrijst is vooral geschikt voor rijstpap, risotto’s en dessert. Dat komt omdat rondkorrelrijst tijdens het koken kleverig wordt, omdat er veel zetmeel in zit. Qua uiterlijk zijn de rondkorrelrijst korrels zo’n 4 tot 5 mm lang, en ze zijn wat dikker dan langkorrelrijst.
Er bestaat ook bruine rondkorrelrijst. Die kon ik niet bij AH vinden. Voor bruine rondkorrelrijst kom je terecht bij de wat meer gespecialiseerde winkels zoals Pit-Pit of de Online Drogist.
3. Meergranen rijst
Net zoals je meergranen brood hebt, heb je ook meergranen rijst! Meergranen rijst is een mengsel van witte rijst, zilvervliesrijst, gepofte tarwe en gerst.
Risottorijst
Risotto is eigenlijk een gerecht. En alle rijstsoorten die gebruikt worden om risotto mee te maken worden risottorijst genoemd. De bekenste soort is arboriorijst. Risottorijst kook je in bouillon, en je moet heel regelmatig blijven roeren! Anders brandt het aan. Rondkorrelrijst wordt ook gebruikt voor risotto. Deze rijst blijft na het koken vochtig. De vorm is ovaal en bol.
4. Sushirijst
In deze rijst zit veel zetmeel en daardoor wordt hij na het koken lekker kleverig. Daardoor kun je hem makkelijk met stokjes eten. Zie ook: Hoeveel sushi per persoon?
5. Dessertrijst
Dit is een rondkorrelrijst, die ook voor risotto gebruikt wordt. Behalve risotto wordt er ook rijstebrij mee gemaakt.
6. Basmatirijst
Dit is een rijst met een geurtje! Hij komt uit Pakistan en India en heeft een droge korrel.
7. Wilde rijst
Deze rijst moet je maar liefst 50 tot 60 minuten koken! En eigenlijk is het niet een echte rijst. Het zijn zaden van een gras dat verwant is aan rijst. Wilde rijst ziet er uit als lange, zwarte korrels en heeft een nootachtige smaak.
8. Pandanrijst
Dit is ook weer een rijst met een geurtje. Het verschil met Basmatirijst is dat Pandanrijst na het koken een beetje vochtig blijft. Pandanrijst wordt ook wel Jasmijnrijst of Thaise rijst genoemd.
Is rijst groente?
Rijst is geen groente, maar een graansoort! Maar tegenwoordig wordt er van groente soms wel rijst gemaakt. Zo kun je tegenwoordig bloemkoolrijst en broccoli rijst kopen! En ik koop regelmatig groenterijst die gemaakt is van gele wortel bij de Plus supermarkt.
Maar als het om ‘gewone’ rijst in een pak gaat, zoals van Lassie, dan is rijst dus geen groente!
Hoe gezond is rijstpap?
Volgens Het Voedingscentrum zitten er 215 kilocalorieën in 1 bord (250 gram) rijstepap. Rijs is op zich een goede bron van koolhyadraten en voedingsvezels. Daarnaast zitten er gezonde voedingsstoffen in zoals thiamine, niacine en magnesium.
Rijstpap kan dus best gezond zijn, maar dan moet je er bijvoorbeeld niet een berg suiker overheen gooien.
Gebruik magere melk, en fruit of noten voor wat extra smaak om je rijstpap zo gezond mogelijk te maken.
Conclusie over rijst
Rijst leent zich voor heel veel gerechten. Dat maakt het een handig voedingsmiddel om in huis te hebben! Het is bovendien heel licht verteerbaar. Zelf kom ik niet veel verder dan nasi, maar dat wil niet zeggen dat er niet veel meer mogelijk is. Zo wordt met rijst bijvoorbeeld ook rijstevlaai gemaakt! Maar dat vind ik zo ongeveer het vieste wat er bestaat! Bah, een taart met rijst er in…
Weet je wat ook heerlijk is? Gebakken rijst met kip en ei!
Welke rijstsoorten gebruik jij? En heb je nog leuke tips voor gerechten met rijst? Dan kan ik mijn gezin eens veranderen met iets anders dan nasi…
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Snelkookpan verkort het kookproces tot de acht minuten.
Als je heet water uit de quooker gebruikt voor sjieke keukens en als je de waterkoker gebruikt voor gewone huishoudens waarmee je vooraf water kookt. Hiermee verkort je het proces nog een minuut incl waterkoker,
In mijn mini huishouden is er alleen maar zilvervliesrijst. Meer keuzes zijn er niet.
Basmatirijst heeft de laagste glycemische waarde.
Op zich ben ik wel tevreden met 8 minuten om rijst te koken. Maar goed om te weten hoe ik het nog zou kunnen versnellen.
Net als met aardappelen is rijst een bijgerecht, ik ben van Indische afkomst en het hoofdgerecht is dan meer belangrijk en rijst kook je dan voor erbij, net als de aardappels, het is een vulling. Dat weten veel mensen niet eens, nasi is niet meer dan gekookte witte rijst, zet er goreng achter en dan heb je het over gebakken rijst.
Kijk eens naar Indische recepten, en zie dat rijst slechts een bijgerecht is ipv een hoofdgerecht.
X
Interessant! Voor mij is rijst echt het hoofdgerecht. Aardappels trouwens ook : )
Ik heb Surinaamse rijst, pandanrijst, basmatirijst, zilvervliesrijst, jasmijnrijst (smaakt echt anders dan basmati of pandan) en japanse sushirijst in huis. Die laatste moet ik nog uitproberen.
Wist je dat rijst heel gemakkelijk verontreinigingen uit de bodem opneemt? Daarom eet ik liever geen rijst uit de VS en liever niet te vaak basmatirijst. Rijst kan daar verbouwd worden op voormalige katoenvelden en die grond is door pesticiden vervuild met arsenicum.
Japanse sushirijst gebruikt mijn man vaak om sushi te maken. Ik vind die wel lekker.
Je hebt een boel soorten rijst in huis VeggieMo. Leuk om zoveel keuze te hebben.
Haha… rijstevlaai vind ik nou nét erg lekker.
Basmatirijst vind ik ongelooflijk lekker. Dat eet ik graag bij een curry.
Maar euh… wel héél calorierijk hoor, rijst!
Brrr, vlaai met rijst…. Ik vind dat zo’n rare combi.
Wat veggiemo zegt is inderdaad waar. Rijst bevat veel arsenicum. Ik eet eigenlijk alle soorten wel maar niet te veel. Behalve dessert rijs, dat zou ik vaker moeten gebruiken want ik ben wel dol op rijstepap. Rijstemelk is ook een nieuwe verslaving van me, maar door het arsenicum gehalte durf ik het niet meer zo vaak te drinken.
Ik vind het lekker met Bobotie. Op ah.nl staat een goed recept.
Bobotie heb ik nog nooit gehad. Ik heb het wel eens in de AH gezien in zo’n doos van Knorr! Het lijkt me leuk om eens te proberen.
Ik eet niet heel vaak rijst. Als ik het eet is het biologische zilvervliesrijst die ik koop bij pit en pit. Hoef ik niet bang te zijn voor de door sommigen genoemde vervuiling. Deze rijst is zo lekker dat je echt niet anders meer wil. Moet wel 35 minuten koken. Maar van die snelkookrijst eet ik al jaren niet meer. Daar zit echt niets in. Dan eet je vulling en caloriën maar meer ook niet.
Dat er zoveel verschillende zijn… je kan wel zien dat ik nooit kook haha :’D
wow te veel keuze aan rijst. Ik eet soms bruine rijst maar meestal ook witte rijst. :)
Ik ben half indonesisch en wij eten echt super veel rijst! Maar als ik meestal kook neem ik toch wel pandan of basmati rijst.
Meestal eten wij Pandan-of Basmati rijst. Dit is zachter, gewone witte rijst vinden we hier erg droog. En we hebben ook een tijd zilvervlies rijst gegeten maar dat is op een of andere manier uit beeld gekomen… Vaak is het rijst in de vorm van Nasi Goreng. Maar ook wel, als het echt vlug klaar moet zijn, met die potten roerbaksaus (chicken to night) en kipfilet. Maar erg vaak eten we het niet soms wel een paar maanden niet!
Ik vind rijstevlaai er altijd heerlijk uit zien maar als ik uiteindelijk een hapje neem, vind ik die korreltjes in mijn mond maar niks. Wij weten niet zo heel veel rijst, af en toe nasi of Kip Tandoori.
Precies, die korreltjes voelen niet fijn! Dat vind ik dus ook.
Van rijst vind ik het ook wel belangrijk dat het “droog kookt”. Zo’n kleffe derrie ben ik niet zo dol op, al gebeurt het me af en toe wel ;-).
Heb je de kip madras van de Lidl al eens geprobeerd, die vinden ze bij ons thuis wel lekker.
Als je de rijst na het koken afspoelt met koud water plakt het niet aan elkaar en word het ook niet zo’n kleffe derrie.
Nee, die heb ik nog nooit gehad Gewoon Jolanda. Bedankt voor de tip. Als ik weer bij de Lidl kom ga ik dat zeker eens proberen.
Chicken tonight eten wij hier regelmatig. Super makkelijk en met verschillende soorten saus. Extra toe te voegen is ananas bij hawaisaus of perzik bij zoetzure saus. Zelf vind ik notenrijst het lekkerste maar dat lust mijn man niet dus eten we meestal witte rijst of inderdaad gele wanneer we een keer kip tandori eten. Vorige week heb ik sushi gemaakt dus de sushirijst is mij ook bekend. Tomatenrijst bestaat toch ook?
Chicken tonight! Dat at ik vroeger ook wel regelmatig. Op de een of andere manier maak ik het nu zelden meer. Maar ik kan het eigenlijk wel weer eens kopen! Het is ook lekker makkelijk op drukke dagen.
Wij eten thuis meestal zilvervliesrijst omdat het gezond is, pas nu het kouder wordt eten wij aardappelen. Niet zo lang geleden hebben wij zelfgemaakte sushi gegeten. Echt jam jam.
Wij hebben meestal gewone witte rijst, en heb onlangs die ‘bruine’ rijst gekocht, maar nog niet durven proberen.
Hier in Spanje wordt er redelijk veel “arroz a la cubana” gegeten: rijst koken, ui en look stoven, gekookte rijst erbij en tomatensaus mengen. Spiegelei erover en smullen maar!
Oh, dat klinkt heerlijk zeg! Behalve dat spiegelei. Dat mag van mij wel worden weggelaten. Maar verder, lekker!
In huis heb ik witte rijst, basmati en rijst voor risotto. Rijst eten we bij oosters achtig eten en ik gebruik het ook in de soep i.p.v. vermecelli. En risotto dus. Gewone witte rijst lukt me altijd : twee keer zoveel water als rijst aan de kook brengen, met zout. Als het water kookt de rijst erin strooien, een keer omroeren en het vuur heel laag draaien. Na ong. 10 minuten is je rijst klaar.
Grappig om rijst in de soep te eten! Daar had ik nog nooit aan gedacht. Hoeveel rijst doe je er dan bijvoorbeeld in?
Ik eet zelf regelmatig bruine rijst en wissel af met zilvervliesrijst en wilde rijst.
Ik heb een tijdje geleden een receptje voor rijst(mix) met kip op mijn blog gepost ;)
Surinaamse Javanen maken “brong-brong” van rijst, dat is de aangekoekte harde bodem van rijst (meestal van de rijstkoker). Deze word helemaal gedroogd, en na het drogen gefrituurd tot een knapperige soort koek/chips. Onwijs lekker!!! Zoek het maak eens op =)
Wat een slim idee om die aangekoekte rijst zo alsnog weer op te eten. Ik ga het inderdaad eens opzoeken Kelly.
Hier enkel nog zilvervliesrijst. Risottorijst vind ik superlekker, maar kan het niet meer eten. Ik krijg geen enkele rijstsoort doorgeslikt, maar de bruine gaat wel. Ik mi de risotto wel. Héél af en toe dessertrijst, maar daar heb ik snel spijt van. Het is zoo lekker he!
Krijg je er buikpijn van Pascale?
Nee hoor, het blijft gewoon steken in m’n slokdarm. M’n maag is operatief rond deslokdarm gedraaid en fungeert als ‘afsluitklep’. Ik had er nl geen waardoor verborgen reflux had en op m 30e bleek mn maag voor 2/3e naar de vaantjes, dat stuk werd verwijderd.
.sindsdien moet ik erg opletten wat ik eet en drink.
Dat lijkt me inderdaad niet prettig Pascale. Heftige operatie lijkt me!
Wij gaan meestal voor de witte, makkelijke snelkookrijst, basmati of zilvervliesrijst. Soms ook notenrijst ook lekker, maar de meisjes hoeven dat niet…. ;)
We gebruiken meestal Basmati-rijst. Op het moment eten we eigenlijk niet zoveel rijst, nu zijn we meer van de pasta’s :).
Pasta’s zijn ook heerlijk vind ik. Wij eten hier macaroni, spaghetti en vlindermacaroni. En soms tagliatella.