|

Tuinieren in de herfst

tuinieren in de herfst
Snel, iemand een bladblazer?!

Tuinieren in de herfst.

Is dat nodig?

Tuinieren in de herfst

Met lede ogen kijk ik naar ons gazon.

Grasmaaien hoort bij het takenpakket van mijn man. Ik ben al van het onkruid.

Maar mijn man is van het type dat elke week een stúkje doet. En daardoor hebben we nou nooit eens een volledig gemaaid gazon. Bovendien vindt hij te zwaar duwen als de bak waarmee je het gras opvangt op de grasmaaier zit. En dat betekent dat alle gemaaide gras blijft liggen.

Tot het naar binnen wordt gelopen via de schoenen van de kinderen en mijn man…

Eigenlijk moet ik nog één keer flink mijn handen laten wapperen in de tuin. Want door in het najaar de tuin nog een keer goed door te lopen bespaar je jezelf werk in het voorjaar.

Tuinieren in de herfst: Je lentetuin bepaal je nu

Voor het winter wordt, moet het gazon dus echt nog een keer netjes gemaaid worden. Dat oogt niet alleen netter, het is ook alvast een goede voorbereiding voor het voorjaar. Want hoe het gazon er in de komende lente bij ligt, bepaal je dus eigenlijk nu. Want vaak ziet een gazon er na de zomer niet meer zo florissant uit. Het krijgt veel te verduren in het zogenoemde buitenseizoen. Zéker als er veel over gelopen wordt, of voetballende kinderen hebt.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om er voor te zorgen dat je tuin er mooi bijligt in het volgende voorjaar.

Tuinieren in de herfst: Bijzaaien en bemesten

Na de zomer heeft gras vaak wat bruine, dode plekken. Normaliter zou je dan even wat gras bijzaaien. Bijvoorbeeld met graszaad van de Action. Maar daar ben je nu eigenlijk te laat mee. Bijzaaien kun je het beste doen in april of mei.

Wat je wel alvast kunt doen bij tuinieren in de herfst, is je gazon bemesten. Net als mensen en dieren hebben planten, bloemen, bomen en dus ook gras behoefte aan goede voeding. Het advies is daarom:

Bemest je gazon zo’n vier keer per jaar.

September of oktober is hier een goed moment voor.

Grasmatten leggen

Kun je het echt niet aanzien dat je gras bruine en lelijke plekken heeft? Dan kun je ook kiezen voor grasmatten! Grasmatten kun je namelijk, in tegenstelling tot graszaden, wel het hele jaar door leggen. Zelfs als het vriest of herfst is. Is je gras dood en afgeschreven na het buitenseizoen?

Dan zou je nu alvast een nieuw gazon kunnen leggen met voorgekweekte graszoden en grasmatten. Het voordeel is dat het snel gebeurd is, en dat je je nieuwe gazon direct kan gebruiken. Toen wij nog in Arnhem woonden, gaven we onze voortuin in één dag een prachtige metamorfose met graszoden. ‘s Ochtends was onze tuin nog een zootje. ‘s Avonds lag er een keurig gazonnetje in!

Graszoden koop je gewoon online of bij een tuincentrum in de buurt. Leggen is niet moeilijk.

In deze video zie je een handig stappenplan:

Tuinieren in de herfst: plant nu je bloembollen

Ik houd van kleur in de tuin. Het kan mij niet kakelbont genoeg zijn. Als jij, net als ik, in de lente wilt genieten van fleurige bloemen, is de herfst hét moment om bloembollen te planten.Dit moet gebeuren voor de eerste vorst. De reden dat je voorjaarsbloembollen in de herfst moet planten, is omdat ze een koude periode nodig hebben om in de lente te gaan bloeien.

Zie ook mijn post over de Amaryllis bol!

Tuinieren in de herfst: klusjes op een rij

Hieronder even een handig overzicht van tuinklusjes die je in de herfst kunt doen.

 • Onkruid wieden voor de laatste keer dit jaar.
 • Voorjaarsbloeiende bollen planten.
 • Afknippen en snoeien: afhankelijk van je smaak. Afgestorven plantenresten beschermen tegen vorst, maar niet iedereen kan er tegen om ze te laten zitten.
 • Zomerbloeiende bollen die niet tegen de kou van de winter kunnen rooien en drogen.
 • Vaste planten beschermen door ze aan de voet te bedekken met een laagje gevallen blad.
 • Kuipplanten die niet tegen vorst kunnen met pot en al naar een veilige ruimte brengen.
 • Dakgoten schoonmaken is ook een belangrijke klus in de herfst.

Conclusie over tuinieren in de herfst

Ben je gevoelig voor de herfstblues en heb je een tuin? Bereid je tuin dan nu alvast voor op het voorjaar. Zo voelt het lichte seizoen wat minder ver weg. De herfst is bovendien hét moment om bloembollen te planten zodat je in de lente kunt genieten van een bloemenpracht!

Zie ook Afrikaantjes in de moestuin. en mijn posts over hoe je meer dieren in de tuin krijgt en tuinieren met kinderen.

Wat doe jij aan je tuin in de herfst?

Similar Posts

34 Comments

 1. We houden de tuin voornamelijk bladvrij. Her en der staan wat potten met heide, violen, bolchrysant en bergthee. Zo lijkt het nog een beetje fleurig in deze “trieste” periode.

  1. Onze chrysanten zijn weer gaan bloeien! De hele zomer stonden ze daar saai groen te zijn, en nu zijn ze weer vrolijk geel, wit en paars! Ik ben er heel blij mee.

   Mooi dat jij ook wat potten met fleurige planten hebt staan.

 2. We (ik en zoon) hebben vorige week onze mini-moestuin gerooid. Verder moet er nog één keer gemaaid worden en nog een ronde onkruid wieden. Oh…. en de heg snoeien. Ik wacht al weken op de verlengsnoer doe de man in zijn werkplaats heeft liggen.

  Verder was het maaien ook hier een klusje van de man. Omdat hij met het maaien nooit rekening hield met waar het maaisel terecht kwam (geen opvangbak) lagen bij hem altijd stoep, terras en tuin vol gemaaid gras – wat hij vervolgens liet liggen! Nou…. dan maai ik dus liever zelf. Liever eens in de 1-2 weken 15 minuten extra werk, dan me een week irriteren.

 3. Herkenbaar. Mijn man is ook van het “gras maaien” maar is dat aardig consequent in. Maar met die mooie dagen is het bijna ieder weekend dat je denkt dat het de laatste keer is dat er gemaaid moet worden, maar het toch niet is.
  En en die bollen, ik ben altijd te laat en ook met het winterklaar maken An de tuin loop ik achter de feiten aan.

 4. Het is jammer dat ik geen tuin heb, want ik denk dat ik er inderdaad ook héél vrolijk van zou kunnen worden om nu mijn tuin alvast voor te bereiden op de lente. Je bent lekker buiten én je kunt je alvast gaan verheugen op hoe het er in de lente allemaal uit zal komen te zien…

  Maar, weet je wat? Ik denk dat ik strakjes eens eventjes wat leuke plantjes ga halen voor op mijn balkonnetje!

 5. Mijn man is van de buitenboel (inclusief fietsen en auto’s). We hebben een zitmaaier, geweldig ding (met opvangbak).
  Maar we doen ook regelmatig samen klusjes, zoals onkruid trekken, ramen buitenom zemen. Vind hij gezellig ;-)
  Het op blad op het gazon kan met de grasmaaier opgeruimd worden. We ruimen op wat uit de tuin moet, zoals de dahliaknollen. En planten binnenkort extra tulpen en andere voorjaarsbloeiers.

 6. Wij maaien omstebeurt, en regelmatig. We hebben een grasmaaier met opvangbak, en op accu. Dat is superhandig!

  Laatst hebben we een verticuteermachine gekocht, maar die werkt op elektrisch, wat een gekl00i met dat snoer zeg!

  1. Wij moeten altijd aan zo’n koordje rukken en dan springt hij aan. Zit de opvangbank er bij jullie vast op Siebrie? Want mijn man haalt hem er dus helaas altijd af…. Dat duwt lichter zegt hij.

  2. De opvangbak is van stevig plastic en heel gemakkelijk los te halen / terug te plaatsen. We hebben er ook een mulch-schild bij, dat is een soort deksel die je in plaats van de opvangbak aanbrengt. Dat werkt alleen als je regelmatig maait, zodat er maar een klein beetje gras afgesneden wordt. En dan het liefst een dagje niet op het gazon lopen, zodat het maaisel kan vergaan, anders loop je het inderdaad het huis in.

   De verticuteermachine is van Aaaldi, de opvangbak is van stevige stof (of van soepel plastic, of een mengsel, ik ben er nog niet helemaal uit. Het is in elk geval grof geweven), en een ramp om terug te plaatsen. En dat terugplaatsen doe ik zo’n 30 keer met onze tuin, dus die twee keer per jaar dat ik het doe, ben ik de hele tijd aan het mopperen.

  3. Jeetje, 30 keer terugplaatsen, dat is vaak zeg! Goed van je dat je het toch doet Siebrie! Ik zal dat eens tegen mijn man zeggen. Hij kan een voorbeeld aan je nemen ; )

 7. Tuinieren is inderdaad fijn. Als kind vond ik het leuk om de bladeren op te ruimen in de tuin. Bij ons huis hebben we alleen maar gras. Gemakkelijk om te onderhouden. :)

 8. Achter hebben we vooral stenen en een klein strookje tuin. Hier moeten we nog het e.e.a. doen voordat het echt winter gaat worden. De voortuin staat vol met bollen en vaste planten.
  A.s. zaterdag willen we de tuin winterklaar gaan maken, bollen eruit, snoeien, en gewoon alles weer even schoffelen.
  In het voorjaar gaan we dan weer verder kijken, in de voortuin moet nog een paadje gelegd worden en er moeten wat planten verzet worden. Maar nu eerst maar een paar maandjes rust voor de tuin.

  Jullie hebben wel een heerlijke tuin zeg!

 9. Ik heb maar een kleine voortuin en dat was vrij lelijk gras geworden, de vorige eigenaar had het nogal verwaarloosd en regelmatig ruzie met beide buren. Onze buurman heft een groter stuk land aan 1 kant van huis en een zitmaaier. Sinds ruim 1 jaar doet hij ons tuintje er even bij als hij maait en in de loop van dit jaar is de grasmat enorm verbeterd.

  Ik ben vanmorgen begonnen de randen om te spitten en ga bloembollen planten. Het weer is er ook heerlijk voor.

 10. Aan de tuin doe ik echt niks, dat is het werk van mijn man. Ik geef alleen wel eens aanwijzingen over hoe of welke kleuren ik graag zou willen hebben. Maar meestal gaat hij zijn eigen gang! Jij maakt het binnen altijd heel gezellig en ik doe dat in de tuin, krijg ik nogal eens te horen. En over het algemeen werkt dat ook het beste. Alleen over de grote dingen beslissen we samen, waar het kippenhok staat en dat soort dingen. Maar welke bloemen er staan en hoe alles gesnoeid word… dat laat ik liever aan hem over!

 11. Wij hebben een jaar geleden nog grasmatten gelegd, inderdaad niet moeilijk!
  Verder vraag ik me wel af wanneer ik het beste snoei. Ik vind die dode takken niet zo erg. Wat is het beste voor de plant? Of hangt dat ook weer van plant tot plant af?

  1. Stevig snoeien wordt geadviseerd in het voorjaar, of in de rustperiode in de winter las ik in het Margriet Tuinbasisboek.

   Als je te laat snoeit in het groeiseizoen maakt de plant namelijk nieuwe scheuten aan. En die kunnen dan niet meer afrijpen voordat de winter komt en zullen bevriezen…

 12. Ik ruim blad en knip hier en daar wat dode planten of te lange (klimop) weg. Man snoeit de bomen en samen ruimen we het op. Gras hebben we gelukkig niet..

 13. je moet dus aan een zitmaaier. dat is duidelijk. Mss een verjaarscadeau voor 2 jaar en voor vaderdag?? Mss op M.arktplaats? Maar al ie de bak eraan laat zitten en hij leegt hem in een kruiwagen en je kids helpen mee moet het toch lukken?? Hier moet er nog blad geharkt worden……. En dat moet van de week hier want ze voorspellen wat sneeuw en dan is het toch fij als het weg is.
  Groet, Wilma

 14. Gisteren heb ik het gras gemaaid en ik hoop dat ik het deze week nog even kan verticuteren (dus even volhouden zonnetje) en dan bemesten. De rest van de tuin is nog steeds chaos, dus ik weet niet of ik er verder al heel veel mee kan doen. Ik ga er maar weer het beste van maken. ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.