Dakgoten schoonmaken

gootdrain
Dit is zo’n gootdrain

Dakgoten schoonmaken is zo’n klusje dat ik nog wel eens vergeet. En dat is dom. Want als je je dakgoten niet schoonmaakt, hoopt troep zich op. En daar kunnen dakgoten kapot van gaan. In het ergste geval moet je hele nieuwe goten kopen.

Kortom: het is belangrijk om je dakgoten regelmatig schoon te maken.

Dakgoot beschérmen tegen bladeren.

Maar omdat ik weet dat dakgoten reinigen niet hoog op mijn agenda staat, is er misschien een betere oplossing. Er schijnt namelijk een soort gaas te bestaan dat je over je dakgoten legt. Daarmee kun je je dakgoot beschermen tegen bladeren. Het blad kan er simpelweg niet invallen! En dus hoef je er ook niet weer uit te halen. Klinkt ideaal. En het heet Gootdrain.

Gootdrain: speciaal gaas tegen herfstblad e.d.

Toen ik er voor het eerst over hoorde, vroeg ik: ‘Kan dat ook niet gewoon met kippengaas of zo?’ Maar nee! Het schijnt speciaal kleinmazig kunststof gaas te zijn.  Dit voorkomt dat herfstblaadjes in je goot terecht komen.

In onderstaand filmpje ziet het er supersimpel uit. Maar dat komt misschien ook door het relaxte jazzmuziekje dat ze er onder hebben gezet. De meneer legt het gaas simpelweg in de goot.

Gootdrain: uitleg en demonstratie

Wat kost gootdrain?

Ik vond het allemaal erg goed klinken! Maar gootdrain is niet goedkoop. Inclusief BTW zit je al gauw op 25,- per 3 meter. Ik weet niet hoeveel meter dakgoot we hebben, maar volgens mij is dat nog best veel.

Een goedkoper alternatief dan gootdrain

Ik zocht een goedkoper alternatief. En vond Bladvanger. Voor maar liefst 6 meter betaal je maar 9,95. Deze goedkope manier om je dakgoten tegen herfstblad te beschermen is wel wat lastiger: je moet het gaas vastzetten met beugels/klemmen.

bladvanger
Bladvanger: 9,95 per 6 meter

De allergoedkoopste oplossing: de goot gewoon even regelmatig schoonmaken!

Maar de goedkoopste oplossing is natuurlijk gewoon zelf de dakgoot even schoonmaken. Hoe vaak moet je je dakgoot eigenlijk schoonmaken? Ik heb het opgezocht. En het antwoord is:

Je moet minimaal één keer per jaar je dakgoten schoonmaken. Liever nog twee keer per jaar. In de herfst en in het voorjaar.

Dat is toch eigenlijk best te doen?

N.B. Er zijn ook bedrijven die je kunt inhuren die de dakgoot voor je schoonmaken voor gemiddeld 4,50,- per meter dakgoot.

Zelf je dakgoot schoonmaken: tips en tricks

 1. Het beste moment om je dakgoot schoon te maken is na een paar droge dagen. Dan zijn de blaadjes en troep namelijk niet zo viezig. En makkelijker weg te vegen!
 2. Draag plastic handschoenen om je handen te beschermen. Niet alleen tegen de viezigheid, maar ook tegen eventuele schroeven en scherpe stukken in je dakgoot.
 3. Voorkom dat je steeds op en neer moet op de ladder. Hang een flinke emmer aan je ladder.
 4. Schep de troep uit de dakgoot, en in je emmer.
 5. Is je dakgoot schoon? Spuit er dan met tuinslang water in. Controleer vervolgens of het water goed stroomt.
 6. Check je regenpijp: is die goed schoon?

Filmpje: hoe maak je je dakgoot schoon?

In onderstaand filmpje van de Praxis wordt ook nog eens uitgelegd hoe je je dakgoten moet schoonmaken:

Hoe doen jullie het met jullie dakgoten? Hoe vaak maak je ze schoon? En heeft er iemand ervaring met Gootdrain of Bladvanger?

3 Responses to Dakgoten schoonmaken

 1. Dat is inderdaad een vervelend klusje. Hier kwamen ze laatst langs met de vraag of het gedaan moest worden. Net zoals de ramen. Heb gelijk ja gezegd. Vroegen er wel iets meer voor.

 2. Oooo dat is echt een heel vervelende klus!

  Gelukkig doet mijn man deze dingen, en hij gaat er dit weekend mee beginnen
  zit al zoveel blad in de dakgoten!!

  De ramen buiten doe ik dan gelijk daarna.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.