Dakgoten schoonmaken: 7 tips en tricks voor schone goten

dakgoten schoonmaken

Dakgoten schoonmaken is zo’n klusje dat ik nog wel eens vergeet.

En dat is dom.

Want als je je dakgoten niet schoonmaakt, hoopt troep zich daar op. En daar kunnen dakgoten kapot van gaan. In het ergste geval moet je hele nieuwe goten kopen.

Niet alleen dat: goten zijn bedoeld om het water weg te leiden van je huis. Als de dakgoten tjokvol zitten met herfstbladeren, gaan ze overstromen. Dan valt het water bij de fundering van je huis.

Dat wil je niet!

Kortom: het is erg belangrijk om je dakgoten regelmatig schoon te maken.

Zelf je goten schoonmaken: 7 tips en tricks

 1. Wacht als het kan met de dakgoten schoonmaken tot de bomen al hun blaadjes zijn verloren. Dan weet je zeker dat je later niet nog een keer moet. Maar controleer wel even of je kúnt wachten! Als de dakgoten helemaal vol zitten, moet je toch tussentijds ook even schoonmaken.
 2. Het beste moment om je dakgoot schoon te maken is na een paar droge dagen. Dan zijn de blaadjes en troep namelijk niet zo viezig. En makkelijker weg te vegen!
 3. Draag plastic handschoenen om je handen te beschermen. Niet alleen tegen de viezigheid, maar ook tegen eventuele schroeven en scherpe stukken in je dakgoot.
 4. Voorkom dat je steeds op en neer moet op de ladder. Hang een flinke emmer aan je ladder.
 5. Schep de troep uit de dakgoot, en in je emmer.
 6. Is je dakgoot schoon? Spuit er dan met tuinslang water in. Controleer vervolgens of het water goed stroomt.
 7. Check je regenpijp: is die goed schoon?

Wanneer dakgoten schoonmaken?

Ik wacht het liefst tot de bomen kaal zijn. Je goten schoonmaken wordt niet voor niets vaak genoemd als een klusje voor de herfst. Dan valt er immers blad. Maar ik geef er de voorkeur aan om het te doen als de bomen kaal zijn.

Met andere woorden: ik vind goten schoonmaken een heel geschikte klus voor de decembermaand, want dan is alle blad meestal wel gevallen.

Anders krijg je dat effect van ‘sneeuw opruimen terwijl het sneeuwt.’ En ‘dweilen met de kraan open.’ Technisch gezien is het grootste deel van december trouwens nog herfst : )

N.B. Je moet natuurlijk niet wachten als je dakgoten echt al vol bladeren zitten. Dan moet je tussendoor actie ondernemen, en de goten schoonmaken.

Dakgoot beschérmen tegen bladeren

Maar er is een manier om het zo te regelen dat dakgoten schoonmaken niet meer nodig is. Dat doe je door te voorkomen dat rommel in je dakgoten kan vallen.

Er is namelijk een soort gaas dat je over je dakgoten legt. Daarmee kun je je dakgoot beschermen tegen bladeren. Het blad kan er simpelweg niet invallen! Dus dan is je dakgoten reinigen ook niet nodig.

Klinkt ideaal.

Dit gaas heet Gootdrain of Bladvanger.

dakgoten schoonmaken
6 stuks voor 23,95 bij bol.com

Gootdrain: speciaal gaas tegen herfstblad e.d.

Toen ik er voor het eerst over hoorde, vroeg ik: ‘Kan dat ook niet gewoon met kippengaas of zo?’ Maar nee! Het schijnt speciaal kleinmazig kunststof gaas te zijn.  Dit voorkomt dat herfstblaadjes in je goot terecht komen.

In onderstaand filmpje ziet het er supersimpel uit. Maar dat komt misschien ook door het relaxte jazz muziekje dat ze er onder hebben gezet. De meneer legt het gaas simpelweg in de goot.

Gootdrain: uitleg en demonstratie

Dakgootegel

Een andere manier om je dakgoten schoon te houden is met behulp van een zogenoemde dakgootegel. Dat is een soort borstel die je in je dakgoot legt.

dakgootegel
Deze is 12 bij 400 centimeter

De allergoedkoopste oplossing: regelmatig je dakgoten schoonmaken

Maar de goedkoopste oplossing is natuurlijk gewoon zelf de dakgoot even schoonmaken.

Hoe vaak moet je je dakgoot eigenlijk schoonmaken?

Ik heb het opgezocht. En het antwoord is:

Je moet minimaal één keer per jaar je dakgoten schoonmaken. Liever nog twee keer per jaar. In de herfst en in het voorjaar.

Dat is toch eigenlijk best te doen?

N.B. Er zijn ook bedrijven die je kunt inhuren die de dakgoot voor je schoonmaken voor gemiddeld 4,50,- per meter dakgoot.

Dakgoten schoonmaken gereedschap

Wat heb je nodig voor dakgoten reinigen?

Niet veel!

Een emmer, een ladder en een paar handschoenen.

En wat tijd en inspanning ; )

Maar je kunt ook kiezen voor een speciale dakgootreiniger.

dakgootreiniger

Dakgoten schoonmaken prijs

Op werkspot.nl geven ze de volgende prijs voor goten schoonmaken:

‘Een dakgoot schoonmaken kost € 3,- tot € 5,- per m2. Dit is exclusief bijkomende kosten. De minimale afname begint dan ook bij 10 vierkante meter.’

Heb je ook achterstallig onderhoud aan je dakgoten? Dan gaat het tarief al snel naar 8 euro per vierkante meter.

Dakgoten schoonmaken aan de deur

Soms komen mensen aan de deur met het voorstel dat ze je dakgoten schoonmaken voor je. Op Plusonline staat een artikel hierover. Helaas is de conclusie dat mensen die aan de deur komen om klusjes voor je te doen, meestal oplichters zijn.

Het advies is dan ook: Niet doen!

Hoe aantrekkelijk het ook klinkt als iemand aanbiedt om je goten te reinigen. Het risico voor je portemonnee is te groot. Gebeurt het je toch?

Doe dan aangifte bij de politie.

Dakgoten schoonmaken zonder ladder

Je dakgoten schoonmaken zonder ladder….

Klinkt lekker makkelijk, vind je ook niet? Maar laten we even logisch nadenken. Hoe hoog zitten dakgoten meestal?

Juist.

Goten zitten doorgaans hoog

Onze laagste goothoogte is bijvoorbeeld zo’n 2 meter 30.

En hoe lang is de gemiddelde mens?

Laten we zeggen zo’n 1 meter 80.

Dan heb je dus wel iets extra’s nodig om bij de goot te kunnen.

Dakgoten schoonmaken zonder ladder kan als

 • Je ruim 2 meter bent en je dakgoten laag zitten.
 • Je vanuit je raam bij de dakgoten kunt.
 • Je een steiger koopt in plaats van een ladder.

Hoe doen jullie het met jullie dakgoten? Hoe vaak maak je ze schoon? En heeft er iemand ervaring met Gootdrain of Bladvanger?

Zie ook mijn posts over bladblazers en mos op het dak.

Similar Posts

41 Comments

 1. Dat is inderdaad een vervelend klusje. Hier kwamen ze laatst langs met de vraag of het gedaan moest worden. Net zoals de ramen. Heb gelijk ja gezegd. Vroegen er wel iets meer voor.

 2. Oooo dat is echt een heel vervelende klus!

  Gelukkig doet mijn man deze dingen, en hij gaat er dit weekend mee beginnen
  zit al zoveel blad in de dakgoten!!

  De ramen buiten doe ik dan gelijk daarna.

 3. Het grappige is dat ze hier heel vaak aan de deur staan van bdrijven en dan zeggen ze;’ uw dakgoot zit heel vol, we komen het schoonmaken’. Nu doen wij het altijd zelf, nou ja de man, die gaat op een ladder staan en haalt alles er uit en het altijd reuze mee wat er in zit. Maar het is zeker iets wat geregeld even moet gebeuren.

 4. Dakgoten schoonmaken lijkt me zo’n rotklusje. Ik ben dan ook blij dat mijn appartement ze niet heeft. Die zijn mooi de verantwoordelijkheid van de bovenburen;). Nouja, zelfs dat niet. Verantwoordelijkheid van de VVE. Heeft ‘t toch zo z’n voordelen, zo’n VVE.

 5. hebben wij nog nooit gedaan eigenlijk maar hier komt er ook niet veel in omdat wij een redelijk hoog dak hebben waar niks in komt en mocht het een keer vertoppen dan bellen wij de woningbouw

 6. Ons dak is redelijk hoog, in ieder geval hoger dan bomen in de omgeving, dus we hebben eigenlijk geen last van bladen in de goot. Wel zijn er vogels die onze dakgoot gebruiken als nestkast;-)

 7. Ik maak inderdaad 2 keer per jaar de dakgoten van het huis schoon. Er staan veel bomen langs onze straat en in onze ruin. Gelukkig hebben we een lage dakgoot, geen ladder nodig maar een huishoudtrapje!

 8. Hier net als Rachel en Riek een huurhuis, dus hoeven het niet zelf te doen gelukkig.. Bij verstoppingen kunnen wij de woningbouw bellen.

  Nu staan hier amper bomen dus hoeven ze niet gauw te komen gelukkig.

  Wel hele handige tips voor de mensen die het wel zelf moeten doen!

 9. Zo’n gootdrain lijkt me wel erg praktisch! Hier een huurhuis en komt 2 x per jaar iemand voor het reinigen van de daken, goten en galerij.

 10. We deden en doen het haast nooit, was niet nodig (afkloppen!)
  Alleen bij een klein afdakje van 2 meter hoog en drie meter lang. Dat kan ik makkelijk zelf met een hanveger en blik.

 11. Ehhhh, daar had ik nog niet aan gedacht. Ik woon hier nog maar net. In het oude huis kwamen praktisch nooit bladeren. Dat was dan weer het voordeel van de binnenstad.

  Love As always
  Di Mario

 12. We hebben dat hier eigenlijk nog nooit gedaan in de afgelopen 3 jaar. Oeps. Nu is ons huis wel hoger dan de kleine boompjes in de groenstrook. Dus veel komt er niet in.

 13. Hmmm oeps…. ik woon al 2,5 jaar in dit huis en heb eigenlijk nog nooit de dakgoten schoongemaakt. En ik weet ook niet hoe de vorige bewoners hiermee om gingen. Bedankt voor de tips!

 14. Een goede post. Wat een vervelende klus. We deden het nooit zelf maar huurden een bedrijf in. Nu zijn we verhuisd en is het gelukkig niet meer nodig.

 15. Zon drain lijkt me wel handig! Ik durf zelf niet op zo’n hoogte bezig te gaan maar gelukkig heb ik genoeg vrienden en familie die dat wel durven

 16. Gelukkig woon ik nog bij mijn ouders en heb ik vaak naar dit soort taken geen omkijken, maar ik kan mij wel voorstellen dat het niet het leukste is om te doen in je vrije tijd na je werk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.