Klusjes in huis blijven gemiddeld zo'n 2 jaar liggen

klusjes in huis

Ik krijg regelmatig persberichten, en soms zit er warempel eentje tussen die interessant is! Bijvoorbeeld over klusjes!

Zoals het persbericht van Centraal Beheer over klusjes in huis.

En dan hebben ze het over doe-het-zelf klussen.

Top 5 klussen die blijven liggen

Centraal Beheer liet een onderzoek doen door DirectResearch. Daaruit blijkt dat klussen gemiddeld zo'n 2 jaar blijven liggen, voordat ze eindelijk worden aangepakt.

Top 5 klussen die blijven liggen zijn:

 1. Muren verven en plafonds witten
 2. Plinten (vast)leggen
 3. Elektriciteitskabels netjes wegwerken
 4. Ophangen van spullen als lampen en schappen
 5. Kitten van de badkamer

Redenen waarom de klussen niet gedaan worden.

De belangrijkste redenen waarom mensen zo'n klus niet doen zijn: gebrek aan tijd, en onvoldoende motivatie. Mensen ergeren zich er net niet genoeg aan om er wat aan te doen.

Tijdgebrek speelde de afgelopen maanden ineens een veel minder grote rol door de coronacrisis! Mensen sloegen massaal thuis aan het klussen vanwege het advies zoveel mogelijk thuis te blijven. Ineens zie je dingen dan liggen, en besluit je: 'Ik wil daar toch wat aan doen!'

Bouwmarkten beleefden gouden tijden!

Hulp inschakelen voor die stomme klussen

61% van de Nederlanders geeft aan klushulp in te schakelen omdat ze het zelf niet kunnen. 23% zegt dat ze het wel zelf kunnen, maar dat een ander het beter kan. En 11% schakelt iemand in vanwege tijdgebrek. Maar ja, hoe vind je een betrouwbare klusjesman?

Er zijn immers talrijke verontrustende verhalen op internet te vinden over onbetrouwbare klusjesmannen.

Gelukkig zijn er ook veel goede tips over hoe je een klusser vindt die doet wat hij belooft.

Zo vind je een betrouwbare klusser

 • Met stip op nummer 1: vraag in je omgeving naar tips. Misschien kent je buurvrouw of vriendin iemand waarmee zij goede ervaringen heeft.
 • Controleer of een klusser is aangesloten bij een betrouwbare beroepsvereniging of keurmerk zoals BouwGarant. Bij Radar adviseren ze bijvoorbeeld de site technieknederland.nl. Hun leden moeten een vakopleiding hebben en voldoen aan de richtlijnen van Techniek Nederland.
 • Vraag na of een klusjesman een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Mijn klusjesmannen

Tot mijn spijt ben ik zelf niet erg handig als het gaat om klusjes in huis. Mijn man kan gelukkig wel wat meer dan ik, maar het houdt ook niet over. Wij zijn in die zin dus wel aangewezen op de handige handen van andere mensen.

Zo maakte een klusjesman mijn houten schommel voor mij, want dat konden we zelf niet. Die klusjesman heeft destijds ook ons huis op het platteland voor ons verbouwd. Hij is een kennis van mijn ouders.

Recent had mijn moeder problemen met haar wasmachine, en ik wist van mijn één van mijn maandagochtend koffievriendinnen dat zij goede ervaringen had met een wasmachine monteur. Zijn naam heb ik toen weer doorgegeven aan mijn moeder, en de wasmachine doet het weer.

Als ik via mijn directe omgeving geen goede klusjesmensen kan vinden, dan kijk ik inderdaad graag naar keurmerken en beroepsverenigingen.

4 x Klus hulp

Als je zelf niet zo handig bent, fysiek niet in staat tot bepaalde dingen of simpelweg geen tijd hebt, dan is hulp bij klussen handig. Maar hoe en waar vind je goede klushulp?

 1. Mijn favoriete methode is via via. Dat ik van een buurvrouw hoor dat Klusser A altijd zulk goed werk aflevert.
 2. Een andere methode is via Werkspot. Daar bieden klussers zich aan, en kun je een klus opgeven dat je graag gedaan wilt worden. Voordeel is dat de klusjesmannen een beoordeling hebben gekregen van anderen. Dat maakt dat je iets meer het gevoel hebt dat het oké is. Maar mij is het nog nooit gelukt een klusser te vinden via Werkspot helaas.
 3. Je kunt een klus ook op marktplaats zetten.
 4. Vrijwilligerscentrale: bij de vrijwilligerscentrale kunnen vrijwilligers zich aanmelden als bijvoorbeeld klushulp! Het is de moeite waard om te onderzoeken. Groot voordeel is dat het gratis is, en dat zo'n klusser is gecontroleerd door de vrijwilligerscentrale.

Als klussen te lang blijven liggen..

In het programma Help mijn man is klusser zie je de kwalijke gevolgen als klussen te lang blijven liggen... Hieronder een fragment van een mevrouw die van narigheid maar in een caravan is gaan slapen.

Klussen veelgestelde vragen!

Wat kost een klusjesman?

Zoek je een klusjesman om bepaalde klusssen voor jou te doen? Omdat je zelf geen tijd hebt, of niet handig bent? Dan is het fijn als je weet hoeveel een klusjesman kost.

Zoals zo vaak hangt de prijs van een klusjesman af van een aantal dingen: de plek waar je woont, de klus, de ervaring van de klusjesman, doe hij het 'zwart' of officieel etc. Maar gelukkig is er wel een algemene vuistregel:

Gemiddeld kost een klusjesman 19 tot 25 euro per uur inclusief BTW. Maar er zijn ook duurdere klusjesmannen. Meer dan 40 euro per uur zal een klusjesman niet kosten.

Wat doet een klusjesman?

Heel simpel gezegd doet een klusjesman klusjes. Maar de ene klusjesman is de andere niet. Zo had ik ooit een klusje vanwege onze zonnepanelen: er moest een dakraampje verwijderd worden. Maar de klusjesmannen van Worksport vonden het een 'kut' klusje en wilden het daarom niet doen. Kortom het hangt erg van de klusjesman af.

Wat is een klusser?

Een klusser is een klusjesman, of iemand die erg van klussen houdt. Dan zeg je bijvoorbeeld: 'Mijn man is een echte klusser! Hij doet graag veel zelf in huis.'

Wat rijmt er op klusjes?

Deze vraag vind ik erg leuk! Ik denk meteen: musjes, kusjes en zusjes!

Klusje in het Engels

In het Engels heet een klusje een 'chore' of 'odd job'! Odd betekent hier niet dus niet 'vreemd'.

buitenklussen

Buitenlucht is gezond en goed voor je. En het daglicht voorziet je lichaam van goede vitamines. Handig voor als je een vitamine D tekort hebt : )

Maar kun je moeilijk stil zitten en 'niets doen'.

Of heb je kinderen die liever binnen achter een schermpje zitten?

Dan is hier een fijne lijst met om het nuttige met het aangename te combineren.

14 Kleine klusjes in en om het huis

 1. Blaadjes bij elkaar harken
 2. Ramen lappen
 3. Goten schoonmaken
 4. Gras maaien
 5. Onkruid wieden
 6. Dakgoten schoonmaken
 7. Hond uit laten
 8. Leuke kaarten bezorgen
 9. Zooi buiten opruimen
 10. Blad harken, gebruik liever geen bladblazer.
 11. Het tuinmeubilair een fris verfje geven
 12. Moestuinieren
 13. Was ophangen
 14. Dekbed wassen niet, maar drogen kan wel buiten!

Wie weet er nog meer kleine klusjes in huis?!

Tot slot

Vind je het lastig om klussen in huis voor elkaar te krijgen? Je bent niet de enige. Maar, of het nou door tijdgebrek of geen zin komt, soms moet je de knoop doorhakken en gewoon actie ondernemen.

Je kent misschien ook wel de tip om 's ochtends meteen een kikker op te eten? Daarmee bedoelen ze niet dat je letterlijk een kikker moet eten, maar dat je gewoon meteen een klus moet doen waar je geen zin in hebt.

En als je het zelf niet kunt of wilt, huur dan iemand in die de kikker vóór je opeet : )

Leestips

Heb jij wel eens klusjesmannen nodig? En zo ja, hoe kom jij eraan?

Geraadpleegde bronnen o.a.: ANP Pers Support, Radar, RTL Nieuws, Help mijn man is klusser, Consumentenbond, Opgelicht.

Similar Posts

68 Comments

  1. Ja hier blijven ze ook echt veel te lang liggen. Ik kan zelf niet klussen maar huur ook geen klusjesman voor kleine dingen en om nou de buurman ofzo te vragen zie ik ook niet zitten.

 1. klopt helemaal.
  Als ik verhuis probeer ik alles binnen een jaar alles te hebben geregeld, anders blijft het inderdaad liggen. Hans

 2. Ik ben vorig jaar verhuist en eigenlijk alles is gedaan, behalve de tuin en de badkamer. De tuin had ik van t voorjaar willen opknappen maar door Corona had ik neit echt het gevoel om allemaal tuincentra af te gaan om te kijken voor inspiratie, dat wordt dus een jaartje opgeschoven. Maar kwestie van geen tijd as niet aan de orde. Heb wel al de veranda onder handen genomen. Die is opnieuw gevergd en lekker aangekleed met van alles.

 3. Meestal doet mijn man alle klussen maar als het moet en ik heb een klusser nodig, dan zoek ik die op op Internet en kies iemand uit de buurt. Ik moet zeggen dat mijn man klussen snel doet.

 4. Klussen doe wij het zelf. Ferry doet het dan In de vakantie witten op de plafon. Programma is nogal wat dat deze mannen niet afmaken. Jaren zitten in de stront met de huis van hun.

 5. Hier doe ik niks aan klussen, ik heb een hele fijne klusjesman: mijn lieve man Jan!
  Hoewel verven mijn afdeling is :D Dat vind ik echt heel leuk om te doen :D

  Laminaat leggen vind ik ook een leuke klus om samen te doen, maar helaas zijn "mijn" klussen echt klussen die je gewoon zelden doet.

 6. ik ben gezegend met een bijzonder handige man, die klussen nog leuk vindt ook. Ondanks dat halen wij ruim het landelijke gemiddelde...

 7. Mijn man is timmerman dus zo kom ik aan mijn klusjesman ;) . Al moet ik zeggen dat de klusjes soms ook lang blijven liggen, aangezien er zoveel mensen zijn die hem nodig hebben. En tja dan blijft het hier even stilstaan. Het vastleggen van de plinten bijvoorbeeld die zijn nog niet zo lang geleden vast gezet

 8. Mijn broers zijn gelukkig heel handig, dus als er iets moet gebeuren, vraag ik wie er zin heeft in pizza. Ik verzorg de pizza en degene die het meeste honger had verzorgt het klusje;).

 9. Herkenbaar en ik denk voor veel van ons. Heb mijn kinderen wel wat dingen geleerd qua klussen, hoe hang je een lamp op, dingen met electriciteit. Schilderen kunnen ze ook en hebben ze (vooral mijn dochter kan het goed) vroeger vaak mee geholpen.
  Vaak denk ik achteraf dat het eigenlijk wel meeviel (bijvoorbeeld even een nieuwe wc-bril monteren en dan nog zo dat de bril niet direct naar beneden valt als je hem ophoog zet). Vaak een kwestie van gewoon eraan beginnen. En doorgaan tot het af is. En project in stukjes hakken helpt mij ook.

 10. Bij ons blijft het geen 2 jaar liggen of langer. Gebeurt ook niet altijd meteen maar zeker wel binnen een paar weken/maanden. Komt ook omdat ik t leuk vind haha

 11. Dan ken jij mijn man nog niet. Alles moet netjes zijn en hij doet het gelijk maar ja hij heeft alle tijd want hij kijkt zelden tot nooit TV en wil altijd iets te doen hebben. Geweldige combinatie. En ik hoef er niet eens om te vragen of het is al gebeurt.

 12. Oh heel herkenbaar dit voor velen, denk ik zo. Het ligt er wel heel erg aan wat voor klusje. Een muurtje verven vind ik geen probleem, maar grotere klussen (waar we eigenlijk echt iemand voor moeten inhuren) die blijven doorgaans echt veel langer liggen.

 13. oh dat wil ik wel geloven ja!! zou in mijn huis ook zo zijn maar gelukkig is mijn vriend heel anders, hij is ook handig en kan veel. ik ben totaal niet hadden en wat betreft (teveel) klusjes loop ik ook altijd helemaal vast. geen idee waar te beginnen

 14. En als je dan uiteindelijk die klus afmaakt waar je zolang tegen aan hebt lopen hikken, dan blijkt het eigenlijk zo gepiept. Ik heb trouwens mijn laminaat laten leggen door iemand die ik gevonden had via Werkspot.

 15. Bevriende en behulpzame buurman, een kennis, een zoon. Als ze tijd hebben. Pas nog allerlei achterstallige dingetjes opgeknapt en gerepareerd.
  Nu zoek ik nog iemand die de kamer en keuken wil witten, voor de meesten een té vervelende klus. Snik.

 16. Die uitgestelde klusjes noemen ze knagende ratten. Je kan ze het best de nek omdraaien door actie te ondernemen. Ik ben gestopt met het maken van to-do-lijstjes.
  Mijn man is een goeie klusser. Hij werkt netjes en waar hij vandaag aan begint, heeft hij het liefst gisteren af...Maar vader is meubelmaker. Als ik zijn naam hardop in huis zeg, valt alles uit elkaar (-:

 17. Verven en kitten is hier 4 jaar blijven liggen (sinds we er wonen). Nu zijn we er wel aan begonnen om het zelf te doen en het voelt wel goed iets af te maken.

 18. Hier wacht de zolder al 1.5 jaar erop om afgemaakt te worden. Maar er kwam een burnout tussendoor...

 19. Wij willen zelf klussen maar niks voor ons vooral grote klussen. De vloerlaminaat zelf gedaan maar hier en daar open. Als nieuw vloerlaminaat gaan wij iemand anders doen, denk ik

 20. Heel herkenbaar. Alleen dat kitten van de badkamer? Dat lijkt mij een hele essentiële die je zéker niet te lang moet uitstellen. Stel je voor, al dat water wat door voegen heen kan gaan lekken. Brrrr. Toen de voegen ook eens vervangen moesten worden heb ik dat ook heel snel geregeld. Maar eerlijk is eerlijk. We moeten bijna alles laten doen, aangezien H. en ik allebei twee hele erge linkerhanden hebben...

 21. Mijn moeder heeft al meerdere keren de muren afgeplakt, maar het schilderen blijft steeds uit haha, muren zijn nog net niet geel genoeg geloof ik.

 22. Ik moet eerlijk toegeven dat dat bij mij ook iets is dat ik gemakkelijk uitstel en als ik er dan aan begin, denk ik heel vaak 'nou, zo erg was dat nu ook niet!' en ben ik heel blij dat het in orde is.
  Wij, mensen, zijn soms toch vreemde wezens, ja! ;)

 23. Alle soorten verf die door professionals gebruikt worden zijn ook eenvoudig online te bestellen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.