Ramen lappen: hoe doen échte huisvrouwen dat?

Gepost October 29, 2019 in Effectief huishouden / 54 Comments

ramen lappen

Ramen lappen.

Het is moeilijker dan het lijkt. Menigeen lapt de ramen, en denkt dat ze keurig en streeploos schoon zijn geworden. Om vervolgens als de zon schijnt te ontdekken, dat overal vieze strepen zitten!

Hoe kun je succesvol ramen lappen zodat je ramen zo schoon zijn, dat het lijkt alsof er geen glas in zit?

Laten we eens kijken hoe de échte huisvrouwen van weleer dat deden.

Groot Margriet Huishoudboek over ramen lappen

‘Gids voor de huisvrouw in de wereld van vandaag,’ staat er onder de titel van het Groot Huishoudboek. Wat zegt dit degelijke boekwerk over ramen lappen?

 • Behandel erg vuile of vette ramen met een spons en een beetje fijn schuurpoeder.
 • Je krijgt de minste strepen als je eerst van boven naar beneden gaat, en daarna van rechts naar links om tenslotte nog een keer langs alle kanten te gaan.
 • Lap nooit de ramen als het vriest of als de zon erop staat. Moet het toch echt gebeuren? Dan raadt het Groot Margriet Huishoudboek aan om het te doen met een oude krant of een ‘linnendoek met spiritus of met een poetsmiddel’.
 • Vogelvuil op de ramen? Dit haal je weg met water en schoonmaakazijn.
 • Vliegenvuil haal je weg met ammonia volgens het Groot Margriet Huishoudboek

Het huishouden op rolletjes – Baedeker voor de vrouw over ramen lappen

In Het huishouden op rolletjes zeggen ze over het onderwerp het volgende: ‘Over ramen lappen bestaan evenveel zinnen als hoofden.’ Met andere woorden, er zijn veel verschillende manieren van ramen lappen.

Hieronder een overzicht van wat ze schrijven over ramen schoonmaken:

 • Je kunt ramen droog afnemen met een zachte, linnen doek, al dan niet met een paar druppels spiritus.
 • Een andere manier van droog ramen lappen is met een prop krantenpapier: de drukinkt maakt het glas helder.
 • Lauw en regelmatig verschoond water geeft een goed resultaat.
 • Werk in 1 richting. Bijvoorbeeld van boven naar beneden in lange vegen, of van links naar rechts. Dit is dus iets anders dan bij het Groot Margriet Huishoudboek waar ze eindigen met allerlei kanten uit vegen.
 • Sommige experts in ramen lappen zweren bij een scheutje azijn, spiritus of ammonia maar de schrijfster van Het huishouden van rolletjes vindt gewoon water ook prima werken.
 • Werk niet in de zon om strepen te voorkomen.
 • Ga geen ramen lappen als het vriest, want dan kunnen de ramen springen.
 • Gebruik een natuurspons of viscose spons.
 • Je zeemlap moet soepel, egaal van dikte en uit 1 stuk zijn. Hoe groter de zeem, hoe sneller het ramen lappen gaat.
 • Combineer de schoonmaak van je ramen met het afnemen van het houtwerk van de kozijnen.

Ramen lappen: de benodigdheden op een rijtje

Stel nou dat je jouw ramen wilt gaan lappen, maar je hebt geen idee hoe. Hoe pak je dat dan aan? Laten we eens beginnen met wat je nodig hebt!

Een emmer

Een zeem

Een spons

Een trekker

Een trekker staat niet genoemd in de oude boeken voor huisvrouwen, maar is wel erg handig. Toen ik stage liep in een verpleeghuis, en daar vele ramen moest lappen, moest ik altijd een trekker gebruiken.

Iets voor in het sopje

Dat kan een halve ui, spiritus, ammonia, schoonmaakmiddel of een beetje afwasmiddel zijn. Net wat je voorkeur heeft. De ui zorgt voor een mooie schone glans. Het belangrijkst is vooral niet te veel schoonmaakmiddel te gebruiken in je sopje! Gebruik je teveel, dan krijg je namelijk strepen na het ramen lappen. Denk ‘een paar druppels’ per 5 liter.

Lauw water

Video streeploos schone ramen

In onderstaand filmpje legt schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp uit waarom veel mensen strepen krijgen als ze hun ramen doen, en hoe je dit kunt voorkomen. En haar gouden tip: wrijf de ramen na afloop na met een stuk keukenrol!

Fun fact

Wist je dat er ook een diverse raamrobots te koop zijn die je ramen lappen? Ik ben er wel benieuwd naar. Ik vond mijn robot stofzuiger immers ook onzin eerst…

Ramen lappen alles op een rijtje

 1. Maak ruimte bij je ramen, zodat je overal goed bij kunt.
 2. Pak een huishoudtrap, of goede stoel om op te gaan staan.
 3. Pak je emmer, spons, zeem, trekker.
 4. Maak een sopje.
 5. Neem eerst alle houtwerk af. Je wilt niet dat de viezigheid van kozijn op je schone ramen drupt tenslotte.
 6. Lap de ramen.
 7. Wrijf na met een stuk keukenrol of prop oude kranten.

Zie ook mijn post over het huishoudschema.

Klaar met de ramen? Fleur ze daarna op met vrolijke raamtekeningen : )

Wat is jouw gouden tip voor ramen lappen?


54 responses to “Ramen lappen: hoe doen échte huisvrouwen dat?

 1. Teunie

  Heb het filmpje bekeken. Maar zei heeft het niet over keukenrol. Ze gebruikt een ‘keukendoek om glazen mee droog te maken’. Wij noemen dat een theedoek. Ik gebruik idd altijd een oude theedoek om na te wrijven. Werkt perfect.

 2. sillie

  hmmm… luie huisvrouwen wachten zo lang mogelijk, en als het tussendoor regent( hier aan de kust met de harde wind….hmmm dan denk ik ze hebben weer een beurtje gehad 🙂
  Daarna is het zo’n beetje matglas, want de ziltezoute zeelucht/wind maakt alles ….wazig….
  Geen beginnen aan dus…pick your battles… dit is er niet een van …alhoewel ik t wel fijn vind als ik ze toch eens gewassen heb en ze zo mooi glimmen ….

 3. Hoi Nicole,

  eerlijk gezegd heb ik er een bloedhekel aan.
  Ik heb zelfs een keer een nichtje mijn ramen laten doen,
  voor geld, hoor!
  Die deed het zo snel en goed… ik dacht: dat kan ik toch ook.
  Nou… mooi niet.
  Ik kan het niet en ik wil het ook niet.
  Rotklus!
  Dus ik heb chronisch nogal niet schone ramen.
  Nou en?

  Dagdag… groetjes van Marlou

  .

 4. Stefanie

  Wat is er gebeurd met je Ferry Shiny doekje? Ik herinner me dat je daar wel eens heel enthousiast over was om je ramen te zemen.
  Groet, Stefanie

 5. N8W8

  Leuk artikel maar ik wil, als ik zo vrij mag zijn, hier toch wel wat kanttekeningen bij maken:

  Om je ramen snel, goed en streeploos te kunnen lappen moet je investeren!

  1) koop een inwasser (is een houder met een hoesje/bontje) er om heen en daar sop je je ramen mee in. Fijn voor grote ramen!
  2) koop een wisser(trekker), helemaal voor grote ramen, van 45 cm. Je bent 2 x zo snel klaar. Ik heb er 1 van het merk Durol (tegenwoordig heet dat meen in Unger). Ik heb de mijne al ruim 40 jaar (ik lap minstens elke 14 dagen mijn ramen) en ik gebruik nog steeds dezelfde. Het voordeel van deze ramenwissers is dat je na verloop van tijd alleen de rubbers (zijn los verkrijgbaar) hoeft te vervangen.
  3) En als je dan zo’n raamwisser hebt wees er heel erg zuinig op!!! Niet onder in een keukenkastje leggen waar het in contact kan komen met (scherpe) voorwerpen!
  Want waar komen de strepen op de ramen in de regel vandaan? Juist ja, door beschadigingen van het rubber.
  4) verder gebruik ik altijd een oude theedoek (na elke “wis” je wisser droogmaken), geel vaatdoekje en het sop van Glorix 02 (blauwe fles).
  5. Het schijnt tegenwoordig zelfs dat de inwasser en wisser op een steel kan schroeven zijn zodat je minder snel de trap hoeft te pakken.
  Succes!

 6. Wij hebben oplaadbare ramen wisser. Ook geen strepen ziet. Het is ook makkelijk ding om te doen. Deze apparaat van deze advertentie is best heel erg duur. Wel makkelijk.

 7. ik gebruik altijd zo’n micovezeldoekje maar ook wel zo’n elektrisch apparaat.
  Maar sinds ik verhuisd ben komt er iedere 6 weken een Turkse rammenlapper. En die lapt zo goed. Daar kan ik niet tegenop.

 8. Ramen lappen, een job waar ik een hekel aan heb. Hier gebeurt het pas wanneer het zo erg is dat mijn man begint te klagen en dan doet hij het LOL Toch de buitenkant. Ik heb hoogtevrees en durf dus echt niet op een onstabiele ladder te staan en buiten is de grond nogal ongelijk bij het grote raam vooraan. De binnenkant doe ik dan wel, maar echt tegen de zin. En strepen, tja, daar leren we met leven, we zijn al blij als het vuil eraf is.

 9. Ik kan er helemaal niets van. Ben zo blij als het klaar is en denk dat ik het er dan inderdaad best goed vanaf heb gebracht. Totdat de zon begint te schijnen…

 10. Handige tips! Ik doe het eigenlijk nooit haha. Ik woon in een flat op vier hoog. Als ik het schoonmaak is het op het eind van de dag weer vies.

 11. Uhm… de glazenwassers … Alleen doen zij het maar vanaf de buitenkant. De binnenkant zouden we zeker wat vaker mogen doen. Die tips van in de zon en als het vriest? Ai, dat wist ik dus niet eens. Wat heb jij toch altijd nuttige artikelen!

 12. Frederique

  Ik doe het praktisch nooit – ja ik weet, ik schaam me ook – en als ik het doe dan zit het inderdaad vol strepen. Ik ga binnenkort maar met je blog erbij experimenteren 🙂

 13. Vroeger woonde we in een complex waar alle ramen gewassen werden door een extern bedrijf. Was geloof ik €10 voor alle ramen ofzo. Erg fijn.

 14. Ik heb een tijdje verkering gehad met een glazenwasser. Die maakte een sopje van een heel klein beetje afwasmiddel en ammonia. Dat doe ik sindsdien dus ook.

 15. Ik heb echt een beetje een hekel aan ramen lappen, dus ik doe het eigenlijk bijna nooit en doe dan ook maar wat haha. Ik doe het trouwens alleen met warm water.

 16. Linda

  voor streeploze ramen,gewoon een oude droge prop kranten na het ramen wassen over het raam wrijven.
  Een streeploos resultaat.

 17. Heb het al heel vroeg geleerd was 13 jaar. Moest thuis altijd doen. Owee als ik het niet goed deed. En nu kijk ik erg kritisch of er geen strepen zitten. Vind het zelf’s nu erg dat je niet de ramen kunt zemen door die rottige regen 🙁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.