Ramen lappen in 7 simpele stappen!

ramen lappen

Ramen lappen.

Het is moeilijker dan het lijkt. Menigeen lapt de ramen, en denkt dat ze keurig en streeploos schoon zijn geworden. Om vervolgens als de zon schijnt te ontdekken, dat overal vieze strepen zitten!

Hoe kun je succesvol ramen lappen zodat je ramen zo schoon zijn, dat het lijkt alsof er geen glas in zit?

Laten we eens kijken hoe de échte huisvrouwen van weleer dat deden.

Groot Margriet Huishoudboek over ramen lappen

‘Gids voor de huisvrouw in de wereld van vandaag,’ staat er onder de titel van het Groot Huishoudboek. Wat zegt dit degelijke boekwerk over ramen lappen?

 • Behandel erg vuile of vette ramen met een spons en een beetje fijn schuurpoeder.
 • Je krijgt de minste strepen als je eerst van boven naar beneden gaat, en daarna van rechts naar links om tenslotte nog een keer langs alle kanten te gaan.
 • Lap nooit de ramen als het vriest of als de zon erop staat. Moet het toch echt gebeuren? Dan raadt het Groot Margriet Huishoudboek aan om het te doen met een oude krant of een ‘linnendoek met spiritus of met een poetsmiddel’.
 • Vogelvuil op de ramen? Dit haal je weg met water en schoonmaakazijn.
 • Vliegenvuil haal je weg met ammonia volgens het Groot Margriet Huishoudboek

Het huishouden op rolletjes – Baedeker voor de vrouw over ramen lappen

In Het huishouden op rolletjes zeggen ze over het onderwerp het volgende: ‘Over ramen lappen bestaan evenveel zinnen als hoofden.’ Met andere woorden, er zijn veel verschillende manieren van ramen lappen.

Hieronder een overzicht van wat ze schrijven over ramen schoonmaken:

 • Je kunt ramen droog afnemen met een zachte, linnen doek, al dan niet met een paar druppels spiritus.
 • Een andere manier van droog ramen lappen is met een prop krantenpapier: de drukinkt maakt het glas helder.
 • Lauw en regelmatig verschoond water geeft een goed resultaat.
 • Werk in 1 richting. Bijvoorbeeld van boven naar beneden in lange vegen, of van links naar rechts. Dit is dus iets anders dan bij het Groot Margriet Huishoudboek waar ze eindigen met allerlei kanten uit vegen.
 • Sommige experts in ramen lappen zweren bij een scheutje azijn, spiritus of ammonia maar de schrijfster van Het huishouden van rolletjes vindt gewoon water ook prima werken.
 • Werk niet in de zon om strepen te voorkomen.
 • Ga geen ramen lappen als het vriest, want dan kunnen de ramen springen.
 • Gebruik een natuurspons of viscose spons.
 • Je zeemlap moet soepel, egaal van dikte en uit 1 stuk zijn. Hoe groter de zeem, hoe sneller het ramen lappen gaat.
 • Combineer de schoonmaak van je ramen met het afnemen van het houtwerk van de kozijnen.

Ramen lappen: de benodigdheden op een rijtje

Stel nou dat je jouw ramen wilt gaan lappen, maar je hebt geen idee hoe. Hoe pak je dat dan aan? Laten we eens beginnen met wat je nodig hebt!

Een emmer

Een zeem

Een spons

Een trekker

Een trekker staat niet genoemd in de oude boeken voor huisvrouwen, maar is wel erg handig. Toen ik stage liep in een verpleeghuis, en daar vele ramen moest lappen, moest ik altijd een trekker gebruiken.

Met welk middel ramen lappen?

Dat kan een halve ui, spiritus, ammonia*, Glassex, allesreiniger, schoonmaakazijn, groene zeep of een beetje afwasmiddel zijn. Net wat je voorkeur heeft. De ui zorgt voor een mooie schone glans. Het belangrijkst is vooral niet te veel schoonmaakmiddel te gebruiken in je sopje! Gebruik je teveel, dan krijg je namelijk strepen na het ramen lappen. Denk ‘een paar druppels’ per 5 liter.

Video streeploos schone ramen

In onderstaand filmpje legt schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp uit waarom veel mensen strepen krijgen als ze hun ramen doen, en hoe je dit kunt voorkomen. En haar gouden tip: wrijf de ramen na afloop na met een stuk keukenrol!

Fun fact

Wist je dat er ook een diverse raamrobots te koop zijn die je ramen lappen? Ik ben er wel benieuwd naar. Ik vond mijn robot stofzuiger immers ook onzin eerst…

Screen Shot 2019 10 25 at 15.07.38

Hoe ramen lappen buiten?

Ramen lappen buiten is anders dan binnen. De reden is dat ramen lappen buiten meestal meer werk is, omdat ze aan de buitenkant viezer zijn. Denk aan de wind die vrij spel heeft, vogelpoep, takjes etc. Het kan allemaal tegen de buitenkant van je ramen waaien. Ook het houtwerk is buiten vaak viezer.

Dit is meteen ook de reden dat veel mensen altijd eerst de ramen buiten eerst lappen. Als je dan daarna binnen gaat lappen, zie je veel beter of er nog viezigheid zit. Afhankelijk van hoe vies de ramen buiten zijn, is het verstandig om voor binnen een nieuw sopje te maken.

Ramen lappen buiten in 3 stappen!

 1. Begin met de ergste viezigheid weg te geven. Denk aan eerder genoemde takjes, stof, vliegen, vogelpoep etc. Mijn oma gooide altijd water met een pollepel tegen de ramen voor deze stap.
 2. Pak je emmer met sopje en veeg het raam goed schoon met een microvezel doek.
 3. Als alle viezigheid weg is veeg je met een trekker het vocht weg.

Wanneer ramen lappen na kitten? Wacht minstens 24 uur, liever meer.

Een tijdje terug kregen wij dubbel glas in onze keukenramen en voordeur. Nadat het glas erin was gezet, zag het er behoorlijk smoezelig uit. Zoiets roept de vraag op: ‘Wanneer ramen lappen na kitten?’ Je wilt natuurlijk niet te snel je ramen gaan schoonmaken, want dan kun je de kit beschadigen en laat het glas misschien los.

Vette ramen schoonmaken

Vette ramen kun je krijgen doordat mensen er met hun vingers aan hebben gezeten. Kinderen hebben hier een handje van. Een bekende ontvetter is natuurlijk Dasty. Je kunt een beetje Dasty sprayen op de vette vlekken op je raam. Volg daarna de 7 stappen voor je ramen wassen in deze post. Heb je geen Dasty? Dan werkt soda of een beetje afwasmiddel ook goed om vette ramen schoon te maken.

Controleer gebruiksaanwijzing van je kit

Hoe lang kit nodig heeft om te drogen hangt af van de soort kit. Kijk dus eerst altijd even op de gebruiksaanwijzing van de kit die gebruikt is. Daar staat hopelijk op wanneer hij droog is. Je kunt dit drogen eventueel een beetje versnellen door er met een föhn om te blazen.

In het algemeen wordt wel gezegd dat kit 24 uur moet drogen. Op dat moment is in ieder geval het buitenste laagje van de kit droog. Maar voor de zekerheid zou je nog wat langer kunnen wachten tot ‘een kleine week’.

Het antwoord op de vraag: ‘Wanneer ramen lappen na kitten’ is dus: niet eerder dan na 24 uur, en afhankelijk van het soort gebruikte kit is langer wachten soms nog beter.

Wanneer ramen lappen na schilderen? Wacht minstens 4 tot 6 weken

En hoe zit het dan met ramen lappen nadat kozijnen zijn geschilderd? Hoe lang moet je dan wachten? Nou, dat is volgens de meeste experts best lang!

Diverse schilders adviseren een wachttijd van minstens 4 tot 6 weken voordat je je ramen mag lappen nadat ze geschilderd zijn. Pas daarna is de verf zo goed uitgehard dat het veilig is. Anders beschadigt de verf bij het minste of geringste.

ramen lappen

Ramen lappen alles op een rijtje

 1. Maak ruimte bij je ramen, zodat je overal goed bij kunt.
 2. Pak een huishoudtrap, of goede stoel om op te gaan staan.
 3. Pak je emmer, spons, zeem, trekker.
 4. Maak een sopje.
 5. Neem eerst alle houtwerk af. Je wilt niet dat de viezigheid van kozijn op je schone ramen drupt tenslotte.
 6. Lap de ramen.
 7. Wrijf na met een stuk keukenrol of prop oude kranten.

Ramen wassen

Ramen wassen is hetzelfde als de ramen lappen. Zoek je informatie over Ramen wassen, en hoe je dat moet doen? Gebruik dan bovenstaande 7 tips voor ramen lappen. Dit geldt ook voor ramen poetsen!

Ramen zemen

Ramen zemen, ramen lappen of je ramen wassen.

Het is eigenlijk allemaal hetzelfde.

Alledrie betekenen ze dat je je ramen schoonmaakt.

De uitdrukking je ramen zemen is dus eigenlijk letterlijk  je ramen schoonmaken met een zeem. Maar je ramen zemen zonder een zeem? Dat is dan wel weer een beetje apart! Hoewel tegenwoordig microvezeldoekjes ook gebruikt worden voor ramen zemen.

Ramen zemen: waarom die zeem?

Een zeem werd vroeger gemaakt van de huid van een gems! Maar nu worden de meeste zemen van synthetische stoffen gemaakt. Hieronder een gems:

ramen zemen

En hieronder een zeem van een gems:

Chamois natural
By Johan – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Tjsa… Dan heb ik toch liever een synthetische zeem.

Waarom ramen zemen?

Het kenmerk van een zeem is dat hij veel water opneemt, en lekker makkelijk kan worden uitgewrongen. Bovendien is hij superglad, en zal daardoor nooit krassen of beschadigingen veroorzaken. Vandaar dat hij populair is voor ramen wassen.

Zemen worden bovendien aanbevolen voor streeploos schone ramen.

Ramen zemen zonder strepen

Ramen zemen zonder strepen… Als het intypt bij Google zie je dat er 104.000 keer op gezocht wordt! Met andere woorden: het is blijkbaar nogal een uitdaging om je ramen streeploos schoon te krijgen. Hoe komt het dat we zo vaak strepen krijgen op onze ramen als we schoonmaken?

Oorzaken strepen op ramen als je ze schoonmaakt

 1. Je gaat je ramen zemen op een mooie zonnige dag. Door de zon warmen de ramen op, en droogt je sopje met schoonmaakmiddel te snel op. Het resultaat? Strepen!
 2. Je hebt teveel schoonmaakmiddel gebruikt. Meer is niet altijd beter! Als je teveel schoonmaakmiddel gebruikt blijft dit achter op je ramen. In de vorm van… strepen!
 3. Je gebruikt verkeerd ‘gereedschap’. Zorg dat je een goede zeem hebt, een microvezel doek en apparatuur die goed werkt.
 4. ‘Hard’ water. Hard water wil zeggen dat er relatief veel kalk in zit. Als je daarmee je ramen lapt kan dit ook voor strepen zorgen. Je kunt water zachter maken door het even te koken.
 5. Het rubber van je ‘trekker‘ is oud en werkt niet goed meer.
 6. Je gebruikt een verkeerd schoonmaakmiddel. Zo moet je bijvoorbeeld absoluut niet je ramen gaan lappen met Groene Zeep! Dat laat namelijk een vettige waas achter. Schoonmaakazijn is wel goed! Gebruik in dat geval per liter water 100ml schoonmaak azijn

Wat houdt dit in voor je ramen zemen zonder strepen?

 • Doe de ramen op een bewolkte dag.
 • Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel. Minder is beter in dit geval.
 • Investeer in een goede zeem en microvezeldoek en trekker.
 • Als je woont in een gebied met hard water: kook het water dan eerst. Laat het afkoelen tot het bruikbaar is  en je hebt een warm sopje.
 • Veel mensen raden om je ramen te doen met gewoon regenwater!

Ramen zemen buiten: niet bij vorst en zon

Je ramen buiten zemen kan best een leuk buitenklusje zijn. Zeker als het buiten aangenaam weer is. Maar let op: als het zonnetje lekker schijnt heb je kans op strepen. Hoe je die voorkomt lees je hieronder bij ramen wassen in de zon. Als het buiten keihard vriest moet je ook niet buiten ramen gaan zemen. Dan is er namelijk kans op barsten.

Hoe vaak ramen zemen?

Mijn ramen worden doorgaans één keer in de maand gezeemd. Je kunt dit ook laten bepalen door hoe vies de ramen zijn. Sommige mensen wassen hun ramen pas als ze er niet meer doorheen kunnen kijken ; ) Andere mensen wassen hun ramen 1 keer per seizoen en er zijn ook mensen die hun ramen 1x per jaar wassen. Ik zou zeggen: doe wat goed voelt. Het belangrijkst lijkt mij dat je door je ramen kunt kijken. Zo lang dat kan, is het vooral een kwestie van smaak of ze schoon genoeg zijn.

Ramen wassen in de zon

Ramen wassen in de zon wordt heel erg afgeraden! Door de zon krijg je namelijk allemaal strepen. Dat is enorm vervelend, en natuurlijk niet het schone effect dat je wilt bereiken. Toch schijnt het zo te zijn dat ervaren glazenwassers wel succesvol zijn in ramen wassen in de zon. Waar het om draait is dat je snel genoeg bent.

Het probleem van ramen wassen in de zon + de oplossing

Het probleem van ramen wassein in de zon wordt veroorzaakt doordat de zon het glas opwarmt. Hierdoor droogt je sopje sneller op, en wordt het lastiger om het zeepwater en de viezigheid van het raam te trekken. De truc is dus om zo gauw je het raam hebt ingesopt je met de trekker in de weer gaat.

Tot slot

De uitdrukkingen ramen zemen, ramen lappen en ramen lappen betekenen alledrie hetzelfde, namelijk je ramen schoonmaken. Een zeem is daarbij een bekend hulpstuk voor streeploos schone ramen. Hoewel veel mensen tegenwoordig microvezeldoekjes ook erg fijn vinden. Deze kunnen dus een zeem vervangen.

Ramen wassen Oma weet raadt

Wat adviseren ze op de populaire website Oma weet raadt over ramen wassen? De top 1 op Oma weet raadt is dat je een vaatwasmachine blokje in heet water doet, en daarmee de ramen gaat wassen! In totaal zijn er 67 tips over ramen wassen op Oma weet raadt.

Huisvlijt bezoekers over ramen zemen

 • Hier geen zeem. Ik gebruik een microvezeldoekje.
 • Ik zou wel eens willen weten…… hoe je ramen kuist (zo zeggen we het hier) zonder strepen?! Dat krantenpapier lukt hier langs geen kanten. Groeten vanuit mijn gestreept huis.
 • Ik gebruik de laatste jaren eigenlijk nooit meer een zeem, maar (oude) theedoeken. Dat vind ik veel makkelijker! Groet, Liesbeth
 • Ja, een echt zeem werkt fijner vind ik. Ik heb nog nooit ramen schoongemaakt met keukenrol of krantenpapier. Als ik de analogie van de brillenglazen namelijk toepas, zou ik verwachten dat de ramen er minuscule krassen van krijgen (waar dan weer makkelijker vuil in achterblijft). Spiegels wrijf ik om die reden ook op met een brillendoekje
 • Wij zeggen ‘t weer anders, wij kuisen ruiten !Lie(f)s.
 • Wij hebben een echte nepzeem. En mijn man heeft afgelopen weekend de ramen gelapt. Aan de voor- en achterkant. Met kranten schijn je ook streeploze ramen te krijgen maar dat hebben we nog nooit uitgeprobeerd.
 • Gelukkig heb ik maar weinig ramen op te lappen. Maar niet meer zoals vroeger met emmers water tegen de ramen aan gooien. Hans
 • Ik heb een zeem, voor het lappen van de ramen. Nooit geweten waar het woord vandaan komt, leuk om te lezen.
  Jazeker; ik gebruik mijn zeem om de trekker weer af te drogen bij het ramen zemen. Om te zorgen dat er op de ramen geen strepen komen, heb ik andere wonderdoekjes.

Leestips

Wat is jouw gouden tip voor ramen lappen?

*Ammonia wordt door sommige mensen aanbevolen, en door andere juist afgeraden.

Similar Posts

54 Comments

 1. Heb het filmpje bekeken. Maar zei heeft het niet over keukenrol. Ze gebruikt een ‘keukendoek om glazen mee droog te maken’. Wij noemen dat een theedoek. Ik gebruik idd altijd een oude theedoek om na te wrijven. Werkt perfect.

  1. Werkt inderdaad het beste. Je kunt dan zelfs in de zon ramen wassen. Zegt men, heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

 2. hmmm… luie huisvrouwen wachten zo lang mogelijk, en als het tussendoor regent( hier aan de kust met de harde wind….hmmm dan denk ik ze hebben weer een beurtje gehad :-)
  Daarna is het zo’n beetje matglas, want de ziltezoute zeelucht/wind maakt alles ….wazig….
  Geen beginnen aan dus…pick your battles… dit is er niet een van …alhoewel ik t wel fijn vind als ik ze toch eens gewassen heb en ze zo mooi glimmen ….

 3. Hoi Nicole,

  eerlijk gezegd heb ik er een bloedhekel aan.
  Ik heb zelfs een keer een nichtje mijn ramen laten doen,
  voor geld, hoor!
  Die deed het zo snel en goed… ik dacht: dat kan ik toch ook.
  Nou… mooi niet.
  Ik kan het niet en ik wil het ook niet.
  Rotklus!
  Dus ik heb chronisch nogal niet schone ramen.
  Nou en?

  Dagdag… groetjes van Marlou

  .

 4. Wat is er gebeurd met je Ferry Shiny doekje? Ik herinner me dat je daar wel eens heel enthousiast over was om je ramen te zemen.
  Groet, Stefanie

 5. Leuk artikel maar ik wil, als ik zo vrij mag zijn, hier toch wel wat kanttekeningen bij maken:

  Om je ramen snel, goed en streeploos te kunnen lappen moet je investeren!

  1) koop een inwasser (is een houder met een hoesje/bontje) er om heen en daar sop je je ramen mee in. Fijn voor grote ramen!
  2) koop een wisser(trekker), helemaal voor grote ramen, van 45 cm. Je bent 2 x zo snel klaar. Ik heb er 1 van het merk Durol (tegenwoordig heet dat meen in Unger). Ik heb de mijne al ruim 40 jaar (ik lap minstens elke 14 dagen mijn ramen) en ik gebruik nog steeds dezelfde. Het voordeel van deze ramenwissers is dat je na verloop van tijd alleen de rubbers (zijn los verkrijgbaar) hoeft te vervangen.
  3) En als je dan zo’n raamwisser hebt wees er heel erg zuinig op!!! Niet onder in een keukenkastje leggen waar het in contact kan komen met (scherpe) voorwerpen!
  Want waar komen de strepen op de ramen in de regel vandaan? Juist ja, door beschadigingen van het rubber.
  4) verder gebruik ik altijd een oude theedoek (na elke “wis” je wisser droogmaken), geel vaatdoekje en het sop van Glorix 02 (blauwe fles).
  5. Het schijnt tegenwoordig zelfs dat de inwasser en wisser op een steel kan schroeven zijn zodat je minder snel de trap hoeft te pakken.
  Succes!

 6. Wij hebben oplaadbare ramen wisser. Ook geen strepen ziet. Het is ook makkelijk ding om te doen. Deze apparaat van deze advertentie is best heel erg duur. Wel makkelijk.

 7. ik gebruik altijd zo’n micovezeldoekje maar ook wel zo’n elektrisch apparaat.
  Maar sinds ik verhuisd ben komt er iedere 6 weken een Turkse rammenlapper. En die lapt zo goed. Daar kan ik niet tegenop.

 8. Ramen lappen, een job waar ik een hekel aan heb. Hier gebeurt het pas wanneer het zo erg is dat mijn man begint te klagen en dan doet hij het LOL Toch de buitenkant. Ik heb hoogtevrees en durf dus echt niet op een onstabiele ladder te staan en buiten is de grond nogal ongelijk bij het grote raam vooraan. De binnenkant doe ik dan wel, maar echt tegen de zin. En strepen, tja, daar leren we met leven, we zijn al blij als het vuil eraf is.

 9. Ik kan er helemaal niets van. Ben zo blij als het klaar is en denk dat ik het er dan inderdaad best goed vanaf heb gebracht. Totdat de zon begint te schijnen…

 10. Uhm… de glazenwassers … Alleen doen zij het maar vanaf de buitenkant. De binnenkant zouden we zeker wat vaker mogen doen. Die tips van in de zon en als het vriest? Ai, dat wist ik dus niet eens. Wat heb jij toch altijd nuttige artikelen!

 11. Ik doe het praktisch nooit – ja ik weet, ik schaam me ook – en als ik het doe dan zit het inderdaad vol strepen. Ik ga binnenkort maar met je blog erbij experimenteren :)

 12. Vroeger woonde we in een complex waar alle ramen gewassen werden door een extern bedrijf. Was geloof ik €10 voor alle ramen ofzo. Erg fijn.

 13. Ik heb een tijdje verkering gehad met een glazenwasser. Die maakte een sopje van een heel klein beetje afwasmiddel en ammonia. Dat doe ik sindsdien dus ook.

 14. Ik heb echt een beetje een hekel aan ramen lappen, dus ik doe het eigenlijk bijna nooit en doe dan ook maar wat haha. Ik doe het trouwens alleen met warm water.

 15. voor streeploze ramen,gewoon een oude droge prop kranten na het ramen wassen over het raam wrijven.
  Een streeploos resultaat.

 16. Heb het al heel vroeg geleerd was 13 jaar. Moest thuis altijd doen. Owee als ik het niet goed deed. En nu kijk ik erg kritisch of er geen strepen zitten. Vind het zelf’s nu erg dat je niet de ramen kunt zemen door die rottige regen :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.