Huishouden op rolletjes

Huishouden op rolletjes

Loopt jouw huishouden op rolletjes?

Ik ben best tevreden met mijn huishouden.

Het verloopt redelijk soepel.

En dat komt omdat ik het zo heb georganiseerd in de vorm van een soort huishoudschema! Op een gegeven moment wilde ik gewoon de stress niet meer van kwijtgeraakte schoenen, vermiste broodtrommeltjes etc. of ‘s ochtends opstaan en beneden komen in een rommelige keuken. Ik kwam zo ver dankzij een combinatie van Flylady en De Huishoudcoach.

Huishouden op rolletjes ritme in huishouden

Dus begon ik er mee ‘s avonds alles netjes achter te laten voordat ik naar bed ging en dekte alvast de tafel. En ik legde kleding, sokken én schoenen ook alvast ‘s avonds klaar. Het leven werd daar een stuk prettiger en rustiger van.

‘Because you’re worth it!’ werd mijn motto: ik gunde het mezelf om de ochtend op een prettige manier te beginnen! Daarnaast heb ik vaste dagen voor de verschillende huishoudelijke taken. Lange leve routine en ritme.

Huishouden op rolletjes

Ja, mijn huishouden verloopt (bijna) op rolletjes. Toch pakte ik het boek ‘op rolletjes‘ van Zamarra Oomes-Kok mee, toen ik het zag liggen in de bibliotheek. Dat kwam door het plaatje op de voorkant. Daarop staat een gezellig wit kastje, met twee boeken er op gestapeld, en een vaas met bloemen. Wat meer weer eens bewijst dat het oog ook wat wil. Op basis van de kaft verwachtte ik een boek met foto’s van handige spullen waarmee je dingen netjes kunt opruimen.

Waar zijn de mooie plaatjes?!

Maar een fotoboek met opruimideeën en voor- en na foto’s is op rolletjes beslist niet. Het is echt een informatief boek over opruimen, met best veel tekst. Dat viel me eerst een beetje tegen, maar na de teleurstelling over het gebrek aan ‘mooie plaatjes’ kon ik het boek toch wel waarderen.

Wel stickervellen

Leuke bonus is het stickervel dat in het boek zit. Die kun je in je agenda plakken. Het zijn er in totaal maar liefst 468. Onderwerpen van de stickers zijn o.a.

 • Rookmelders checken
 • Vrije dag
 • Feestdag
 • Verlengen rijbewijsB
 • Begin vakantie
 • Geen school
 • Schoolreisje
 • Dierenarts
 • Trouwdag
 • Diepvries ontdooien

Het boek stamt uit 2009 en is dus 4 jaar oud. Ik haalde het uit de bibliotheek en àlle stickers zaten er nog in! Niemand had er stiekem een sticker uitgepeuterd!

Rustige, opgeruimde vormgeving

De vormgeving van Huishouden op rolletjes is heel rustig. Dat vind ik belangrijk bij een boek over reorganiseren. Els Jacobs’ had een boek over huishoudmanagement dat zo druk was vormgegeven dat ik door de alle kleuren de informatie niet meer kon zien.

Opzet hoofdstukken

 • Elk hoofdstuk begint met een stukje algemene informatie.
 • Daarna beantwoordt Zamarra een belangrijke vraag: ‘Waarom lukte het tot u toe niet?’
 • En daarna geeft ze de oplossing hoe het dit keer wel kan lukken!
 • Samenvatting
 • Handige leestips

De onderwerpen

Met 6 hoofdstukken is vrij overzichtelijk. De onderwerpen zijn:

 1. Zelfmanagement voor drukke mensen
 2. Opruimen en bijhouden
 3. Schoonmaken en de was
 4. Koken en boodschappen
 5. Administratie en de rest van de pappieren
 6. Dagplanning met kinderen

Is jouw huishouden een rommeltje?

Wil je de boel graag beter op orde krijgen? Wil jij ook een huishouden op rolletjes? Dan is op rolletjes een prima boek om te gebruiken. Er staan zelfs praktische tips in hoe je de was moet doen. Het belangrijkste verschil met al die andere reorganizing boeken vind ik dat dit boek er uit ziet als een ‘koffietafel boek’. Maar nieuwe ideeën en inzichten heeft het me niet opgeleverd.

Praktische informatie

Op rolletjes is voor 22,95 te koop bij bol.com.

Loopt jouw huishouden op rolletjes? Ben je tevreden over hoe het functioneert?

Op rolletjes

Lees ook mijn posts met opruim ideeën en Ik kan het huishouden niet aan.

Similar Posts

36 Comments

 1. Hier een huishouden van maar twee personen, geen kinderen meer thuis. Ben is steeds voor zijn werk twee weken weg en dan weer drie weken thuis. In de twee weken die hij weg is, werk ik het hele huis goed door en dan is het die ander drie weken een kwestie van bijhouden. Zo heb ik toch een regelmaat, maar het zou wat mij betreft veel strakker mogen hoor…
  Fijne dag vandaag…
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Vind ik een hoop geld voor een boek over opruimen, eerlijk gezegd! Maar misschien ga ik hem wel in de bieb lenen….

  Hier loopt niet het hele huishouden op rolletjes, maar het gaat wel steeds beter. Ik heb in mijn online kalender een planning gemaakt en alle taken komen dus elke keer op mijn telefoon binnen. De was loopt hierdoor bijvoorbeeld een stuk beter.

  Maar sommige dingen blijf ik moeite mee houden. Dat vind ik gewoon rotklusjes, dus die schuif ik altijd voor me uit…

 3. Ik heb ook ongeveer zo’n vast schema als jij beschrijft en daardoor kan ik als het uitkomt heel soepel daarvan afwijken zonder dat het meteen een chaos wordt, want met een druk gezin is er nu eenmaal altijd wat.

 4. Ik kocht ooit ‘aan de slag met de huishoudcoach’ van Els Jacobs. Mocht mijn man niet zo op orde gesteld zijn (en dus zelf veel opruimwerk/poetswerk/tuinwerk /afwas doen), was het hier een hopeloze chaos. Ik doe de administratie, de financiën, het kookwerk en de boodschappen. Vind ik prima, en het komt zelden voor dat ik rekeningen vergeet, maar het klasseren loopt hopeloos achter, waardoor de berg alleen maar groter wordt. We hebben sinds de geboorte van onze zoon een poetsvrouw en dat brengt wel wat rust, zeker voor mijn man: ten minste één keer per week wordt het hier op zijn minst gestoft, gezogen en gedweild. Het is een fijne dame, die ook werk ziet, zijn we heel tevreden en dankbaar voor. Het heeft de onenigheden over huishouden fel verminderd. Op dit moment vind ik het combineren van werk en de zorg voor ons zoontje al een hele toer, dus dan schiet hetgeen wat ik het minst leuk vind (huishouden) erbij in, hoewel ik best kan genieten van orde en netheid.

 5. Sinds ik een hulp heb gaat het steeds beter maar ik denk dat ik dit boek eens ga bestellen in de bieb. Ik herken het van het boek van Els Jacobs (dacht ligt vast aan mij ;-) maar ik vond het zo chaotisch..

  1. Ja wonderlijk hè?! Juist een boek dat zich richt op ordenen en organiseren zou toch niet zo’n chaotische vormgeving moeten hebben!

   Dan is dit boek echt veel rustiger.

 6. Ja ik ben wel tevreden met hoe het huishouden loopt. Door FLYlady / haar tips en handvatten is ons huis (met twee rommelkonten erin) verworden tot een plek die eigenlijk altijd redelijk netjes en redelijk schoon is. Het is geen toonzaal (en dat willen we ook niet) maar iedereen kan altijd zomaar binnenvallen. Alleen de administratie blijft een heikel punt.

  1. Ik ben ook een tijd lid geweest van Flylady. Het fijne aan haar systeem vond ik dat je op elk moment kon ‘instappen’. Je liep nooit achter. En het was goed te doen, vanwege de babysteps.

   Uiteindelijk vond ik mijn eigen ritme, en toen ben ik met Flylady gestopt. Maar om te beginnen met orde op zaken te stellen is Flylady geweldig.

 7. Nee, mijn huishouden loopt niet op rolletjes en het zal nooit op rolletjes lopen ook. Al die boeken, blogjes en tv programma’s over een geordend huishouden gaven me alleen maar een opgejaagd gevoel. Dus ben ik mij gaan afvragen hoe belangrijk ik het huishouden eigenlijk vond. Nou, niet zo belangrijk dus.

  Ondanks mijn opruimperikelen, want dat vind ik wel leuk om te doen, is het hier geregeld een varkensstal met een rommelige wederhelft en kinderen. Schoon is het hier ook nooit – als we maar met de bips op een schone wc kunnen zitten. Stofnesten die voorbij waaien? Heel normaal. Het boeit me niet meer zo. Ik heb er te weinig tijd voor en die tijd die ik wel heb besteed ik veel liever aan andere dingen. ‘A clean house is a sign of a wasted life’ gaat voor mij persoonlijk dus wel op. :)

  1. Als je kinderen hebt wordt het huishouden vanzelf belangrijker was mijn ervaring. Ik was eerlijk gezegd best een viespeuk vroeger. Maar als je dan peutertjes hebt die over de vloer kruipen dan ga je vanzelf beter schoonmaken.

   Nu vind ik het huishouden in die zin belangrijk omdat het de basis van je thuis is.

  2. Ik heb 2 dochters van 5 en 3….ik ben iets vaker gaan schoonmaken maar meestal zonde van mn moeite. Blijf niet bezig, denk ik dan.

 8. mijn huishouden zou op rolletjes kunnen lopen als ik geen drie pubers in huis zou hebben, ik geloof niet dat ze het op prijs stellen als ik hun kleren klaar zou leggen de avond van te voren.
  Ik heb het geprobeerd hoor, het over te dragen maar helaas is hun puberbrein even anders ingesteld!

  1. Pubers kunnen zichzelf ook wel aankleden! Inmiddels is mijn jongste 10 en kleedt iedereen zichzelf aan. Kleding klaarleggen is nu niet meer nodig, maar gaf met kleinere kinderen veel rust.

   Maar kinderen maken een geordend huishouden inderdaad niet gemakkelijker! Als ze uit school komen smijten ze overal hun jassen en tassen neer… : (

 9. Hier ook een redelijk geordend huishouden. Met Franse slag, dat wel. Maandagochtend doe ik de was, de badkamer, de wc’s en stofzuig en stof ik overal. Dinsdag doe ik, als ik er niet aan toe kwam, de keuken en dweil de vloer en haal boodschappen. En per saldo ben ik daar veel minder tijd aan kwijt dan wanneer ik maar een beetje wat doe, zoals nu. Ik kom met een heel wakkere baby echt even nergens aan toe. Maar het scheelt dat het hier niet zo vol staat en redelijk bijgehouden is, dus ik wacht geduldig af tot het babietje weer slaap krijgt….

 10. Hier nog zo’n ex-rommelkont! Totdat ik 20 jaar geleden begonnen ben met een vast rooster voor de dagelijkse klusjes, grote schoonmaak en administratie. Dat werkte zo goed dat ik de agenda bij yahoogroups openbaar maakte en bijna 500 lezers heb.
  Sinds een paar jaar zit ik ook op facebook. Daar post ik iedere zondag een todo lijst voor het poetsgebeuren en een voor de tuin. Ik zou zeggen: kom eens kijken: yahoogroups poetsze! Of facebook poetsze!

  1. Wat leuk! Daar blijkt toch wel uit dat veel mensen best behoefte hebben aan structuur. Onze oma’s hadden het wat dat betreft eenvoudiger: toen had je geloof ik gewoon een landelijk weekritme!

 11. Mijn huishouden loopt prima op rolletjes, dat wil zeggen dat ik tevreden ben over hoe het gaat. Maar ik ben geen fanatiek poetser. Ik heb hier genoeg te doen, en zeker ook buiten. Ik veeg als de vloer erg vies is, doe dagelijks de afwas en poets als ik er zin in heb. Maar ik vind het prima zo :) Dus voor mij loopt het op rolletjes!

 12. Mijn huishouden (en tuin) lopen lekker en soepel. Maar als het niet zo is /was … zou ik het anders aanpakken. We hebben een prachtig huis … geen varkensstaal. En wil “thuis” voelen voor mij en voor mijn gezin. En zorg ik er iedere dag voor met veel plezier. Mocht het ergens met minder plezier … verander ik de aanpak.
  En heb het zo ingedeeld dat ik ook tijd doorbreng met de kinderen enzo …
  Trouwens zou ik ook een boek kunnen schrijven … hoe je plezier kan hebben/krijgen in je dagelijks huishoudens”. Ik vind poetsen / onderhoud een bron van rust / creativiteit en beweging.
  Meer weten … vraag gerust :-)

 13. Wel. Ik kan nog wat van je leren denk ik zo. Hier helaas nog steeds schoenen die zoek raken, sokken ook, onvindbare potje voor koekjes en fruit, …

 14. Heel tevreden zelfs. In aanmerking genomen dat ik ook buitenshuis werk en geen poetsvrouw heb, vind ik dat het heel goed loopt, met de prioriteiten die altijd gebeuren en daarnaast regelmatig extra klusjes en klussen. Alleen doe het zelf klussen als verven, timmeren en zo, daarvoor kijk ik naar mijn man of wat mij betreft besteden we wat uit. Ik heb mijn eigen overzicht voor huishoudklussen per leefruimte, de leefruimtes krijgen (losjes gebaseerd op FL) om en om wat extra aandacht. O ja, en ik doe al een paar jaar mee met de D’r Uitdaging, speelse manier om ruimte te maken ;-)
  Het huishouden is in de praktijk vrijwel volledig mijn zaak, dus heb ik er ook maar mijn verantwoordelijkheid van gemaakt en doe het op mijn manier. Wie het anders wil, mag het zelf uitvoeren ;-) geen vrijwilligers tot dusver.

 15. Ik hou van netjes en schoon, maar heb zo weinig discipline en zin in het huishouden.
  Waarschijnlijk 10 jaar lang teveel gepoetst en gesopt bij de toenmalige thuiszorg waar je nog als werkster werd gezien door de meeste clienten en daar een trauma aan over gehouden!

 16. Helaas… nog niet zoals ik het wil, het is geen rommeltje maar ik zou het toch nog georganiseerder willen. De kids helpen nu iig wel mee in de huishouden, dat scheelt enorm. en het hoeft ook niet zo te zijn dat ik alleen in de kinder kamers speelgoed tegen wil komen, want ja de kids moeten zich in het hele huis thuis voelen maar goed… Ik ben van alles aan het uitproberen, als ik eindelijk heb gevonden wat voor mijn huishouden werkt zal ik het delen.

 17. Bij mij ligt het vouwen en strijken van de was altijd hopeloos achter. Zo dat je ‘s morgens of in het gunstigste geval de avond ervoor op zolder naar schone sokken of ondergoed moet zoeken.
  Mijn financiële administratie is op orde, ik heb nooit een aanmaning. Maar het opbergen …. Die twee dingen moet ik echt eens bijwerken. Ik heb het boek gereserveerd bij de bieb, bedankt voor de tip!

 18. Hier loopt het huishouden precies zoals wij willen. Op rolletjes mss niet altijd, maar je moet ook geen slaaf van je huis zijn.

 19. Stickers in een agenda plakken?
  Wie heeft er nou nog een agenda?
  Ik gebruik alleen de agenda van mijn iPhone, want daar kijk je dagelijks op. Mijn laatste agenda (gratis/2009) heb ik gebruikt voor boodschappenbriefjes.

 20. Ik lees dat soort boeken niet want ik heb inderdaad een huishouden op rolletjes. Maar dat komt ook omdat ik alleen woon, dan is het een makkie!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.