Reacties

Huishouden op rolletjes — 36 reacties

 1. Hier een huishouden van maar twee personen, geen kinderen meer thuis. Ben is steeds voor zijn werk twee weken weg en dan weer drie weken thuis. In de twee weken die hij weg is, werk ik het hele huis goed door en dan is het die ander drie weken een kwestie van bijhouden. Zo heb ik toch een regelmaat, maar het zou wat mij betreft veel strakker mogen hoor...
  Fijne dag vandaag...
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Vind ik een hoop geld voor een boek over opruimen, eerlijk gezegd! Maar misschien ga ik hem wel in de bieb lenen....

  Hier loopt niet het hele huishouden op rolletjes, maar het gaat wel steeds beter. Ik heb in mijn online kalender een planning gemaakt en alle taken komen dus elke keer op mijn telefoon binnen. De was loopt hierdoor bijvoorbeeld een stuk beter.

  Maar sommige dingen blijf ik moeite mee houden. Dat vind ik gewoon rotklusjes, dus die schuif ik altijd voor me uit...

 3. Ik heb ook ongeveer zo'n vast schema als jij beschrijft en daardoor kan ik als het uitkomt heel soepel daarvan afwijken zonder dat het meteen een chaos wordt, want met een druk gezin is er nu eenmaal altijd wat.

 4. Ik kocht ooit 'aan de slag met de huishoudcoach' van Els Jacobs. Mocht mijn man niet zo op orde gesteld zijn (en dus zelf veel opruimwerk/poetswerk/tuinwerk /afwas doen), was het hier een hopeloze chaos. Ik doe de administratie, de financiën, het kookwerk en de boodschappen. Vind ik prima, en het komt zelden voor dat ik rekeningen vergeet, maar het klasseren loopt hopeloos achter, waardoor de berg alleen maar groter wordt. We hebben sinds de geboorte van onze zoon een poetsvrouw en dat brengt wel wat rust, zeker voor mijn man: ten minste één keer per week wordt het hier op zijn minst gestoft, gezogen en gedweild. Het is een fijne dame, die ook werk ziet, zijn we heel tevreden en dankbaar voor. Het heeft de onenigheden over huishouden fel verminderd. Op dit moment vind ik het combineren van werk en de zorg voor ons zoontje al een hele toer, dus dan schiet hetgeen wat ik het minst leuk vind (huishouden) erbij in, hoewel ik best kan genieten van orde en netheid.

  • Ja wonderlijk hè?! Juist een boek dat zich richt op ordenen en organiseren zou toch niet zo'n chaotische vormgeving moeten hebben!

   Dan is dit boek echt veel rustiger.

 5. Ja ik ben wel tevreden met hoe het huishouden loopt. Door FLYlady / haar tips en handvatten is ons huis (met twee rommelkonten erin) verworden tot een plek die eigenlijk altijd redelijk netjes en redelijk schoon is. Het is geen toonzaal (en dat willen we ook niet) maar iedereen kan altijd zomaar binnenvallen. Alleen de administratie blijft een heikel punt.

  • Ik ben ook een tijd lid geweest van Flylady. Het fijne aan haar systeem vond ik dat je op elk moment kon 'instappen'. Je liep nooit achter. En het was goed te doen, vanwege de babysteps.

   Uiteindelijk vond ik mijn eigen ritme, en toen ben ik met Flylady gestopt. Maar om te beginnen met orde op zaken te stellen is Flylady geweldig.

 6. Nee, mijn huishouden loopt niet op rolletjes en het zal nooit op rolletjes lopen ook. Al die boeken, blogjes en tv programma's over een geordend huishouden gaven me alleen maar een opgejaagd gevoel. Dus ben ik mij gaan afvragen hoe belangrijk ik het huishouden eigenlijk vond. Nou, niet zo belangrijk dus.

  Ondanks mijn opruimperikelen, want dat vind ik wel leuk om te doen, is het hier geregeld een varkensstal met een rommelige wederhelft en kinderen. Schoon is het hier ook nooit - als we maar met de bips op een schone wc kunnen zitten. Stofnesten die voorbij waaien? Heel normaal. Het boeit me niet meer zo. Ik heb er te weinig tijd voor en die tijd die ik wel heb besteed ik veel liever aan andere dingen. 'A clean house is a sign of a wasted life' gaat voor mij persoonlijk dus wel op. :)

  • Als je kinderen hebt wordt het huishouden vanzelf belangrijker was mijn ervaring. Ik was eerlijk gezegd best een viespeuk vroeger. Maar als je dan peutertjes hebt die over de vloer kruipen dan ga je vanzelf beter schoonmaken.

   Nu vind ik het huishouden in die zin belangrijk omdat het de basis van je thuis is.

  • Ik heb 2 dochters van 5 en 3....ik ben iets vaker gaan schoonmaken maar meestal zonde van mn moeite. Blijf niet bezig, denk ik dan.

 7. mijn huishouden zou op rolletjes kunnen lopen als ik geen drie pubers in huis zou hebben, ik geloof niet dat ze het op prijs stellen als ik hun kleren klaar zou leggen de avond van te voren.
  Ik heb het geprobeerd hoor, het over te dragen maar helaas is hun puberbrein even anders ingesteld!

  • Pubers kunnen zichzelf ook wel aankleden! Inmiddels is mijn jongste 10 en kleedt iedereen zichzelf aan. Kleding klaarleggen is nu niet meer nodig, maar gaf met kleinere kinderen veel rust.

   Maar kinderen maken een geordend huishouden inderdaad niet gemakkelijker! Als ze uit school komen smijten ze overal hun jassen en tassen neer… : (

 8. Hier ook een redelijk geordend huishouden. Met Franse slag, dat wel. Maandagochtend doe ik de was, de badkamer, de wc's en stofzuig en stof ik overal. Dinsdag doe ik, als ik er niet aan toe kwam, de keuken en dweil de vloer en haal boodschappen. En per saldo ben ik daar veel minder tijd aan kwijt dan wanneer ik maar een beetje wat doe, zoals nu. Ik kom met een heel wakkere baby echt even nergens aan toe. Maar het scheelt dat het hier niet zo vol staat en redelijk bijgehouden is, dus ik wacht geduldig af tot het babietje weer slaap krijgt....

 9. Hier nog zo'n ex-rommelkont! Totdat ik 20 jaar geleden begonnen ben met een vast rooster voor de dagelijkse klusjes, grote schoonmaak en administratie. Dat werkte zo goed dat ik de agenda bij yahoogroups openbaar maakte en bijna 500 lezers heb.
  Sinds een paar jaar zit ik ook op facebook. Daar post ik iedere zondag een todo lijst voor het poetsgebeuren en een voor de tuin. Ik zou zeggen: kom eens kijken: yahoogroups poetsze! Of facebook poetsze!

  • Wat leuk! Daar blijkt toch wel uit dat veel mensen best behoefte hebben aan structuur. Onze oma's hadden het wat dat betreft eenvoudiger: toen had je geloof ik gewoon een landelijk weekritme!

 10. Mijn huishouden loopt prima op rolletjes, dat wil zeggen dat ik tevreden ben over hoe het gaat. Maar ik ben geen fanatiek poetser. Ik heb hier genoeg te doen, en zeker ook buiten. Ik veeg als de vloer erg vies is, doe dagelijks de afwas en poets als ik er zin in heb. Maar ik vind het prima zo :) Dus voor mij loopt het op rolletjes!

 11. Mijn huishouden (en tuin) lopen lekker en soepel. Maar als het niet zo is /was ... zou ik het anders aanpakken. We hebben een prachtig huis ... geen varkensstaal. En wil "thuis" voelen voor mij en voor mijn gezin. En zorg ik er iedere dag voor met veel plezier. Mocht het ergens met minder plezier ... verander ik de aanpak.
  En heb het zo ingedeeld dat ik ook tijd doorbreng met de kinderen enzo ...
  Trouwens zou ik ook een boek kunnen schrijven ... hoe je plezier kan hebben/krijgen in je dagelijks huishoudens". Ik vind poetsen / onderhoud een bron van rust / creativiteit en beweging.
  Meer weten ... vraag gerust :-)

  • Daar zijn inderdaad diverse boeken over geschreven, o.a. Zen and the art of housekeeping! Een ook het boek Magisch Huishouden van Yoeke Nagel heeft die insteek.

 12. Heel tevreden zelfs. In aanmerking genomen dat ik ook buitenshuis werk en geen poetsvrouw heb, vind ik dat het heel goed loopt, met de prioriteiten die altijd gebeuren en daarnaast regelmatig extra klusjes en klussen. Alleen doe het zelf klussen als verven, timmeren en zo, daarvoor kijk ik naar mijn man of wat mij betreft besteden we wat uit. Ik heb mijn eigen overzicht voor huishoudklussen per leefruimte, de leefruimtes krijgen (losjes gebaseerd op FL) om en om wat extra aandacht. O ja, en ik doe al een paar jaar mee met de D'r Uitdaging, speelse manier om ruimte te maken ;-)
  Het huishouden is in de praktijk vrijwel volledig mijn zaak, dus heb ik er ook maar mijn verantwoordelijkheid van gemaakt en doe het op mijn manier. Wie het anders wil, mag het zelf uitvoeren ;-) geen vrijwilligers tot dusver.

 13. Ik hou van netjes en schoon, maar heb zo weinig discipline en zin in het huishouden.
  Waarschijnlijk 10 jaar lang teveel gepoetst en gesopt bij de toenmalige thuiszorg waar je nog als werkster werd gezien door de meeste clienten en daar een trauma aan over gehouden!

 14. Helaas... nog niet zoals ik het wil, het is geen rommeltje maar ik zou het toch nog georganiseerder willen. De kids helpen nu iig wel mee in de huishouden, dat scheelt enorm. en het hoeft ook niet zo te zijn dat ik alleen in de kinder kamers speelgoed tegen wil komen, want ja de kids moeten zich in het hele huis thuis voelen maar goed... Ik ben van alles aan het uitproberen, als ik eindelijk heb gevonden wat voor mijn huishouden werkt zal ik het delen.

 15. Bij mij ligt het vouwen en strijken van de was altijd hopeloos achter. Zo dat je 's morgens of in het gunstigste geval de avond ervoor op zolder naar schone sokken of ondergoed moet zoeken.
  Mijn financiële administratie is op orde, ik heb nooit een aanmaning. Maar het opbergen .... Die twee dingen moet ik echt eens bijwerken. Ik heb het boek gereserveerd bij de bieb, bedankt voor de tip!

 16. Stickers in een agenda plakken?
  Wie heeft er nou nog een agenda?
  Ik gebruik alleen de agenda van mijn iPhone, want daar kijk je dagelijks op. Mijn laatste agenda (gratis/2009) heb ik gebruikt voor boodschappenbriefjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>