Huishoudschema: is het wat voor jou? En welke is handig?

Huishoudschema

Ooit hadden vrouwen in Nederland landelijk ongeveer hetzelfde huishoudschema. Op vaste dagen deden ze vaste klusjes in het huishouden. Sindsdien is er veel veranderd!

Tegenwoordig werken de meeste vrouwen parttime buitenhuis en combineren gezin, huishouden en betaald werk.

Waarom huishoudschema’s zo populair zijn

Toch zijn huishoudschema’s nog steeds populair! En dat is niet zo raar, want ze kunnen enorm helpen om de boel op orde te houden. Een goed huishoudschema geeft houvast, en zorgt er bovendien voor dat je aan het eind van de dag ook echt klaar bent. Het huishouden houdt immers nooit op.

Maar heb je de taken van je schema gedaan voor die dag? Dan ben je dus klaar.

In het Groot Margriet Huishoudboek van 1969 kwam ik een leuk huishoudschema tegen. Het is bedoeld voor een gezin bestaande uit twee ouders en een kind.

N.B. Opvallend is dat de plaatjes bij het schema van een man zijn, hoewel ze het wel steeds over een huisvrouw hebben.

Margriet huishoudboek

Huishoudschema per dag

 • eerste voeding baby
 • bedden afhalen
 • ontbijt verzorgen
 • ontbijten
 • tafel afruimen
 • baby baden
 • aankleden
 • ontbijtboel afwassen + keuken opruimen, kamers en hal stoffen en stofzuigen
 • planten verzorgen
 • koffiedrinken
 • tweede voeding baby, slaapkamers opruimen + bedden opmaken
 • babywas doen
 • lunch klaarmaken
 • lunchen
 • afruimen en afwassen
 • derde voeding baby
 • eventueel extra werk zie huishoudschema week
 • boodschappen doen
 • avondeten voorbereiden
 • vierde voeding baby
 • tafel dekken
 • avondeten
 • afwassen koffie-theezetten
 • laatste voeding baby

Huishoudschema per week

Maandag: wassen, badkamer grondig schoonmaken

 • Dinsdag: strijken, ramen lappen
 • Woensdag: trap, portaal en gang grondig schoonmaken, wc schoonmaken.
 • Donderdag: afwisselend de huiskamer, de slaapkamers, de zolder, de kelder en de buitenboel een goede beurt geven.
 • Vrijdag: keuken extra beurt geven, tuin en/of planten verzorgen
 • Zaterdag: maaltijden voor de zondag voorbereiden

Het boek benadrukt dat je natuurlijk kunt variëren met deze schema’s, en dat ze moeten worden aangepast aan persoonlijke omstandigheden.

Bonustip

Als leuke bonustip zeggen ze dat het slim is om je werk zo in te delen dat je zowel ‘s ochtends als ‘s middags wat tijd voor jezelf hebt.

Wat kunnen wij anno 2019 leren van dit huishoudschema uit 1969?

Als ik het schema bekijk dan denk ik: ‘Op deze manier krijg je het huis wel keurig schoon en op orde!’ Ook positief vind ik dat de zaterdag en de zondag vrije dagen zijn.

Daar staat tegenover dat ik denk dat je maar de mazzel moet hebben dat je baby zich zo keurig schikt in dit huishoudschema…

Schema in een kaartenbak

Wie dingen graag op papier heeft, en bovendien behoefte heeft aan flexibiliteit is onderstaand systeem met een kaartenbak misschien wel wat. De vertelster praat wat sloom, maar haar informatie is goed.

Huishoudschema’s

Zelf kreeg ik mijn huishouden op orde met behulp van Flylady.net. Inmiddels gebruik ik het niet meer, maar ik vond het een fijne uitstap naar een netter en beter georganiseerd huishouden.

Huishoudschema
Flylady hielp mij om huishouden op de rails te krijgen.

Op Pinterest vind je ook diverse handige schema’s:

|

En nog eentje:

|

Huishoudschema app

Anno 2019 is er uiteraard ook een huishoudschema app!

Huishoudschema

Last, maar zeker not least kan Els Jacobs’ boek Aan de slag met De Huishoud Coach enorm helpen. Dat is een praktisch boek waamee ze je helpt om je huishouden goed te organiseren.

Els Jacobs

Samenvattend

Een huishoudschema helpt om het huishouden efficiënt te doen, en zo tijd over te houden voor jezelf. Volgens het Groot Margriet Huishoudboek werkt een schema tijdbesparend. Ik ben het hier helemaal mee eens. Dankzij een schema hoef je niet dagelijks het wiel uit te vinden. Je gaat automatisch je dekbed wassen, de vaatwasser schoonmaken of je schoenen poetsen. Keurig volgens het schema : )

Een goed huishoudschema, is als een geoliede machine die het vanzelf doet.

Zie ook opruimtips!

Print nu gratis mijn Huishoudschema checklist huishouden

Gebruik jij een huishoudschema? En wat vind je van het schema van het Groot Margriet Huishoudboek? Zou je het gebruiken?

Similar Posts

18 Comments

 1. Zo’n schema kan zeker heel handig zijn. Ik heb zo’n klein huis dat ik de schoonmaak wel in één keer kan doen. Wat betreft grotere klussen houd ik me wel een beetje aan een schema, maar ik geef toe dat ik niet wekelijks de ramen zeem. Niet nodig, vind ik, maar ik zie/hoor dat veel mensen dat wel doen.

 2. Hoi Nicole,

  helaas… ik moet je teleurstellen.
  Ik heb geen schema.
  Zo nu en dan probeer ik wel iets, bijvoorbeeld: één kastje per dag.
  Maar na één dag ben ik dat alweer vergeten.
  Heb Marie Kondo gedaan, twee of drie jaar geleden en dat vond ik al heel wat.

  Nu doe ik af en toe een vierkante meter.
  En zorg er voor, dat het er altijd opgeruimd en gezellig uit ziet.

  Groetjes van Marlou

  .

 3. Aan schema’s kon (50 jaar geleden) en kan ik me nog steeds niet houden. Regelmatig geprobeerd maar nooit gelukt. Met kinderen gebeurt er altijd wel iets waardoor je plannen niet door kunnen gaan, atelier aan huis houdt in dat klanten en bezoekers je schema in de war gooien en nu ik gepensioneerd ben is het het weer. De zon schijnt: ik wil naar buiten. Het regent: ik wil naar buiten. Bewolkt weer: ik wil in de tuin werken. Bij elk ander weertype wil ik ook naar buiten 😉😉

 4. Jazeker! Maandags poets ik bij iemand anders, dus doe ik thuis niet meer dan de ondergoed/doekenwas en opruimen. Dinsdags haal ik de boodschappen voor de hele week en ruim ik de droge was op. Woensdag weer poetsadres, dus ‘s middags naar de stad en verder administratief werk. Donderdag poets ik sanitair en stofzuig ik, en verschoon ik 1 bed. Vrijdag doe ik de kledingwas, chips& drankboodschappen voor het weekend en maak ik de afvalbakken schoon (eens per twee weken). Weekend lekker vrij1 Maandga ruim ik dan de droge was weer op.

 5. Och jeetje een schema voor het huishouden? Nou, niet bij ons! Ik poets wanneer het vies ik, ik was als de mand vol is en lap de ramen als ik daar zin aan heb… En dit werkt voor ons prima! Het is altijd netjes, schoon en opgeruimd bij ons. Onverwachte visite kan ik zo ons hele huis laten zien zonder dat ik denk; ligt er nog ergens wat wat daar niet hoort? Nope…gewoon bijhouden en of ik nu op maandagmorgen stofzuig of woensdagmiddag om 5 uur…als het nodig is maak ik het schoon…Werkt voor ons wel zo relaxt.

 6. Een huishoudschema is voor als je een hele week thuis bent. Wij hebben jarenlang met twee man gewerkt. Dan blijft voor het huishouden alleen nog maar het weekend over.

 7. Nou heel herkenbaar, zeker met een gezin is een goede organisatie belangrijk.
  Nu alles is uitgevlogen en ik alleen ben rommel ik lekker wat aan. hans

 8. Het lijkt me heel mooi, maar met onregelmatig werk niet te doen.
  Vraag is of ik me er wel aan zou houden.
  Zodra ik hoor dat er iemand hulp nodig heeft of graag even wil kletsen, ben ik al weg.
  Sommige dagen gooi ik me dan weer volledig in de strijd en blijf aan het poetsen.
  Een schema zou veel handiger zijn maar ja….
  groetjes, Franca.

 9. Wat een raar schema! Dus op donderdag een kamer een grote beurt geven? Ik neem aan dat je tussendoor toch nog moet stoffen…
  Ik heb ook wel een schema maar dat zit in mijn hoofd. Ik doe iedere dag ‘s avonds iets, zodat ik niet een hele dag loop te poetsen in het weekend. Laatst kwam ik op mijn werk een schema tegen van de Wmo (dus wat huishoudelijke hulp moet doen bij mensen die hulp vragen en toen bleek mijn schema aardig overeen te komen.

 10. Voor mij werkt het het beste, om het huis in stukken te verdelen en die dan in zijn geheel aan te pakken. In plaats van een taak en daarmee het hele huis doorvliegen. Dan heb ik halverwege geen zin meer door de rechtlijnigheid. Dus woonkamer – keuken – gang + wc + bijkeuken + kattenbakken – trappen zuigen (zo’n hekel aan die klus dat ik vaak niet veel verder kom dan combineren met wassen draaien en opvouwen) – slaapkamers – werkkamers.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.