Schoenen poetsen: schoenen weer mooi maken

schoenen poetsen

Schoenen poetsen: waarom?

Schoenen poetsen is een behoud voor je schoenen! Ze blijven er langer mooi en goed door. Bovendien staat het verzorgd!

Schoenen poetsen: soorten schoensmeer

Er zijn diverse middelen op de markt voor schoenen poetsen.

 • Wax
 • Vloeibare schoensmeer (vooral geschikt voor een snelle glans)
 • Creme schoensmeer

Wax en crème-achtige schoensmeer verzorgen en beschermen je schoenen. Je kunt schoensmeer kopen in alle kleuren van de regenboog. Kies natuurlijk de kleur die bij je schoenen past.

Schoenen poetsen: waarmee?

Je kunt je schoenen prima poetsen met een zacht katoenen shirt dat je niet meer draagt. Maar er zijn ook speciale borstels te koop. Daarnaast zijn er ook tubes met schoensmeer waar een soort sponsje aan zit. Met dat sponsje breng je de schoensmeer aan, en wrijf je het uit. Dan heb je dus verder eigenlijk niets nodig. Schoenen schoonmaken kan heel simpel zijn : )

Hoe schoenen poetsen: stappenplan

 1. Schoensmeer geeft af. Zorg dus dat je kleding beschermd is als je gaat schoenen poetsen. En leg kranten neer om de vloer te beschermen.
 2. Zorg dat je schoenen niet onder het zand of modder zitten. Verwijder dus eerst vuil. Een borstel van paardenhaar is hier heel geschikt voor. Als je schoenen erg vies zijn, helpt het om ze schoon te maken met een vochtige doek. Wacht daarna wel met schoenen poetsen tot ze weer goed droog zijn.
 3. Als je overal goed bij wilt kunnen, is het handig om eventuele veters uit schoenen te halen.
 4. Doe wat schoensmeer op je katoenen doek, en breng die met een ronde wrijvende beweging aan op de schoen. Maak als het ware cirkeltjes. Doe dat met een stevige beweging. Lastige plekjes kun je proberen te bereiken met een tandenborstel.
 5. Als je de schoenen helemaal goed hebt ingesmeerd moeten ze 15 minuten drogen. Eventueel kun je daarna nog een tweede laag schoensmeer aanbrengen. N.B. Het is beter om meerdere keren je schoenen te poetsen, dan er een hele dikke laag schoensmeer op te kliederen in de hoop dat je dan in één keer klaar bent!
 6. Ga met een speciale schoenenborstel over de schoenen. Bij voorkeur met een schone borstel van paardenhaar. Zo verwijder je eventuele schoensmeer die je te dik had gesmeerd. Bovendien zorgt de borstel er voor dat de schoensmeer goed in de schoenen trekt.
 7. Houd je van glimmende schoenen? Wrijf dan als laatste stap met een schone katoenen doek over de schoenen tot ze glimmen. Sommige mensen ademen op de schoen, en wrijven dan.

Suède schoenen schoonmaken

Bovenstaande tips zijn om leren schoenen te poetsen. Maar hoe maak je suède schoenen schoon? Suède schoenen zijn helaas gevoeliger voor vuil, en worden sneller vies dan leren schoenen. Gelukkig zijn er speciale borsteltjes voor suède schoenen. Daarmee verwijder je allereerst eventueel vuil. Omdat suède gevoelig is voor water, kun je dit soort schoenen het beste schoonmaken als ze goed droog zijn.

Veeg met het speciale borsteltje over de schoenen om vuil te verwijderen. Steeds in dezelfde richting. Dus niet heen en weer! Zitten er vlekken op, ga dan wel heen en weer met het borsteltje. Vlekken die je niet weg krijgt met het borsteltje kun je proberen te verwijderen met gum!

Suède schoenen poetsen met schoensmeer? Niet doen!

Je suède schoenen poetsen met schoensmeer is niet een goed idee! Suède bestaat uit allemaal kleine haartjes, en heeft een ruw oppervlak. Je kunt ze schoonmaken en daarna 'verwennen' met een geschikte spray. Maar poets suède schoenen beslist niet met schoensmeer. Op de site van Bristol adviseren ze:

'Gebruik zeker geen schoensmeer want dan wordt de suède stof hard en maak je vlekken. Als je de schoenen behandeld hebt en ze helemaal droog zijn, spuit ze dan in met een water- en vuilafstotende impregneerspray om ze verder te beschermen. Impregneer jouw suède schoenen regelmatig om ze mooi en ‘nieuw’ te houden.'

Neus schoen beschadigd

Dat zul je altijd zien! Heb je net mooie nieuwe schoenen, stoot je met de neus van je schoenen ergens tegen aan en is de neus van je schoen beschadigd. Kalen neuzen wordt dit wel genoemd. Een beschadiging aan de neus van de schoen kun je ook krijgen als je struikelt. Sommige mensen lossen dit simpelweg op met een viltstift. Maar dat moet je wel durven. Zelf zou ik het eerst proberen met schoensmeer!

Maak je eigen schoenpoets kit

Zorg voor een zachte katoenen doek, schoensmeer en een stevige paardenharen borstel. Meer heb je eigenlijk niet nodig. En wat tijd!

Schoenen poetsen zónder schoensmeer

Heb je geen schoensmeer? Niet getreurd! Er zijn andere middeltjes die je kunt gebruiken. Hoewel er voor en tegenstanders zijn van deze alternatieve 'schoensmeer'. Dus probeer ze eerst uit op een paar oude schoenen!

 • Olijfolie
 • Binnenkant van een bananenschil: dit helpt je schoenen glanzen
 • Lippenbalsem: ook goed voor glans
 • Tandpasta: alleen op wit leer!

Schoenen poetsen uitleg in filmpje

In onderstaand filmpje legt een schoenmaker uit hoe je schoenen moet poetsen!

Schoenen poetsen bij ons thuis: neus schoen beschadigd

Mijn oudste dochter draagt Doc Martens. Door haar werk bij de Zeeman en nu bij een asielzoekerscentrum zijn de neuzen behoorlijk beschadigd en 'kaal' geworden.

schoenen poetsen

Dus adviseerde ik haar om ze eens te bewerken met de tube Collonil die ik recent kocht.

Hier onder zie je het resultaat van het schoenen poetsen:

na
Na

Leesvoer over schoenen poetsen

Evy Gruyaert, ook bekend van Start to Run schreef een boek over schoenen. Daarin behandelt ze onder andere ook schoenen poetsen! Het boek heet Shoe Addict. Heb je last van vochtige of stinkende schoenen? Denk dan eens aan Shoefresh! Dat is een handig apparaat dat vieze geurtjes verwijdert en je schoenen weer helemaal fris maakt.

Leestips

Spray voor schoenen

Schoenzolen repareren

Poets jij schoenen? En zo ja, hoe?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik vrees dat ik niet zo aardig ben voor mijn schoenen... Zelfs op hakken banjer ik overal doorheen en poetsen doe ik zelden.

  Tegenwoordig maak ik schoenen wel schoon als ze vies zijn (zanderig).

  Áls ik poets, dan met schoenenvet of schoensmeer. Insmeren, even laten inwerken en dan uitpoetsen met borstel en daarna opwrijven met een katoenen doek.

  Voor mijn mooie nieuwe sandaaltjes kocht ik een spray erbij, met het voornemen om het nu eens bij te houden.

 2. Ruw leren schoenen (en suede, lijkt op elkaar) kun je bij vlekken en bij dof worden ook borstelen na ze in de damp te hebben gehouden van azijn met water. Dat weekt het vuil een beetje los.
  Eigenlijk zou ik mijn schoenen vaker preventief moeten poetsen maar feitelijk doe ik dat pas als ik resultaat zie zodat mijn schoenen er wel altijd netjes uit zien.

  1. Herkenbaar Lily en Bespaarzuinig! Ik doe het meestal ook pas als de schoenen er verschrikkelijk uit zien. Wel spray ik ze altijd braaf in na aankoop!

 3. Als ik suede schoenen heb die te vaak zijn geworden dan poets ik ze met schoensmeer in de kleur van het leer. De schoenen hebben dan geen suede look meer, maar en soort doffe leerlook die er weer een hele tijd mee door kan :-)

 4. Toevallig net gisteravond mijn dagelijkse schoenen heel flink opgepoetst! "Vroeger" deed ik dat elke weekend, maar dat is er een beetje uitgegaan... Sinds ook de Wolky's e.d. (mijn favoriete schoeisel) verzoolbaar zijn verzorg ik ze beter: ze moeten en kunnen zo langer mee. Ik laat schoensmeer soms wel een nacht lang intrekken, als ze de verzorging erg nodig hebben. Olijfolie werkt prima op lakschoenen. en nubuck en suede schoenen kun je, als ze erg vies zijn, gewoon poetsen - dan wordt het glad leer. (Dat doe ik ook wel eens als ik leuke schoenen in nubuck zie, terwijl ik ze liever gewoon in leer had gehad...)

 5. O ik doe dat echt veel te weinig! Zo zonde van mijn schoenen eigenlijk! Heb alles in huis, maar vind het eigenlijk ook gewoon een stom klusje.....

 6. Oh nou zeker poets ik schoenen, niet alleen vind ik het best leuk werk om te doen omdat ze er altijd zo mooi weer van worden. Als kind deden we thuis iedere zaterdag alle schoenen poetsen, mn broertje en ik samen, tegenwoordig willen de kinderen ook wel poetsen zeker als ze eenmaal zien hoe mooi de schoenen dan weer worden, de echte leren schoen is toch vaak een duurdere schoen.

 7. Ik haat schoenen poetsen :-( Vanaf mijn 10e tot mijn 17e jaar was het mijn taak op zaterdag de schoenen van mijn ouders, 4 broers en 4 zussen te poetsen en natuurlijk die van mezelf! Na mijn eindexamen op de middelbare school nam mijn broer, die toen 12 was, mijn taak over. Sindsdien heb ik zelden nog schoenen gepoetst: als het nodig is doet mijn partner het :-)

 8. Hoi Thea, hadden je broers en zussen andere vaste taken waar zij inmiddels ook een hekel aan hebben? Daar ben ik wel benieuwd naar.
  Ik ben de jongste van 8 kinderen en had weinig taken thuis... in vergelijking met mijn oudere broers en zussen. Ik kan me voorstellen dat als je taken afwisselt het minder vervelend wordt. Dat probeer ik ook bij onze vier dochters te doen. Afwisseling is belangrijk!

 9. De schoolschoenen van de kinderen maak ik iedere zaterdag schoon met van dat schuimspul uit een bus, en de leren schoenen poets ik dan ook. Ik spray ze dan ook altijd in.
  Lijkt heel braaf, maar ik koop altijd goede schoenen, en wil graag dat ze daar het hele seizoen mee doen. Met de meiden lukt dat goed, maar zoonlief is niet zo netjes met zijn schoenen... Maar na zo'n beurtje geniet ik weer van die nette schoenen!
  Mijn eigen schoenen en die van manlief( die overdag overigens altijd op laarzen loopt en die zelf schoonmaakt.)schieten er wel een beetje bij in...

  1. Ik kocht het bij de schoenwinkel, het is van B.ama en heet Clean en Care. Het maakt de schoenen goed schoon, en verzorgt het ook gelijk. Ik maakte hele vieze schoenen ook weleens schoon onder de kraan, maar dan worden ze zo stug. Het is ook niet echt goed voor de schoenen. Dit spul bevalt mij wel.

 10. Poets de schoenen wel weer meer. In de winter worden de snowboots schoongemaakt, maar de leren laarzen en schoenen van manlief worden wel gepoetst op zaterdag. De meeste hebben wel zwarte laarzen,maar die van jongste zijn bruin en die doe ik met een sort vet.
  Een schoenverkoper zei eens dat je suede schoenen met een schone iets vochtige doek schoonmaakt en op laat drogen. Het werkte idd wel. Heb er ok een dik rubberachtige borstel voor.
  groet, Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.