|

Warenhuizen onder vuur

warenhuizen

Ik ben dol op warenhuizen! Ooit hadden we in Doetinchem warenhuis Huls. Je kon daar echt van alles kopen. Haarverf, koelkasten, wasmachines, muziek, kleren, speelgoed, tijdschriften etc. Maar Huls ging failliet en toen kregen we een V&D. Ook leuk.

Ik vind het leuk om rond te lopen in een warenhuis omdat je er echt van alles hebt!

Maar het zal niemand ontgaan zijn dat het met V&D ook niet zo goed gaat. Ze verkopen gewoon niet zoveel meer. En dat komt door twee dingen:

 • Internet winkels
 • Prijsstunters als de Action en Big Bazar

En de Hema en Blokker hebben het ook al moeilijk!

Hoe kunnen warenhuizen overleven? Wordt een etalage!

Ik las in de Elsevier dat de truc om te overleven is dat warenhuizen een nieuwe rol gaan aannemen: die van etalage!

Het warenhuis van de toekomst is een grote etalage. (Elsevier)

Blijkbaar doen ze dat in de VS al. Warenhuizen worden dan plekken waar je producten uitprobeert en uitleg krijgt. En vervolgens koop je het online.

Volgens mij doen toch al veel mensen dat. Er is zelfs een woord voor: showrooming. Je in een winkel laten voorlichten en informeren, en dan vervolgens het product elders online kopen. Alleen heeft het dan wel een negatieve bijklank. Eerst iemand hard laten werken in een échte winkel, maar er niet kopen. Maar als warenhuizen dus meer een etalage worden, is dat niet erg meer.

Ik kan me er nu nog niet zoveel bij voorstellen eerlijk gezegd. De Kijkshop is bijvoorbeeld een soort etalage, maar ik vind het geen leuke winkel.

Hoe denk jij over warenhuizen?

Similar Posts

10 Comments

  1. Ik vind de kleine Hema’s juist niet zo fijn. We hebben er hier twee in de buurt, maar ik ga toch het liefst naar de ‘normale’ Hema in Doetinchem.

 1. Ik hoop toch niet dat het deze richting opgaat met de warenhuizen want ik vind de Kijkshop bijvoorbeeld een verschrikkelijke winkel. Ik denk dat warenhuizen gewoon meer met hun tijd mee moeten gaan. Een HEMA bijvoorbeeld krabbelt er al aardig bovenop door de focus te verleggen naar basics, duurzame en biologische producten en meer leuke hebbedingetjes. V&D is altijd hopeloos achtergebleven en heeft tevens een gigantische fout gemaakt door veel filialen om te toveren tot niets meer dan kledingwinkels. Sinds die tijd kom ik niet graag meer bij de V&D.

  1. Ik ben dus ook geen fan van de Kijkshop. Goed om te horen dat het met de Hema iets beter gaat. Die hoort toch echt bij Nederland vind ik. Het lijkt me raar om geen Hema meer te hebben.

 2. het grote probleem is eigenlijk dat we , haast allemaal ,uit zijn op zo goedkoop mogelijk scoren. Ja, ik doe daar ook aan mee. Maar wijsheid komt met de jaren, en dan is het leed al geschied: de winkelpanden lopen leeg. Gelukkig geloof ik ook dat er dan weer alternatieven komen. Ik hoorde van de week dat de binnensteden kunnen gaan veranderen in belevingsplekken, waar we naar toe gaan om leuke dingen te beleven! Ik ben benieuwd!

  1. Goed punt Sylvia. Ik maak me er ook schuldig aan. Ik lees bijvoorbeeld graag en veel maar koop zelden tot nooit een boek bij de plaatselijke boekhandel. Simpelweg omdat ik ze tweedehands goedkoper kan kopen bij o.a. bol.com. Of vaker nog: ik leen ze gratis bij de bieb.

   In mijn verdediging: boeken zijn ook best erg duur.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.