Interview met Geldover!

beleggen

Een aantal posts geleden noemde ik blogster Geldover. Geldover belegt, en verdient daar ook echt geld mee.

Ik was benieuwd hoe ze dat deed, en interviewde haar!

Over Geldover blog

Nou ik ben dus Geldover, ik ben 37 jaar en heb een diploma activiteitenbegeleidster. Helaas kan ik door ziekte niet meer dan 20 a 24 uur per week werken. Daarom koos ik voor een hele andere richting. Ik begon met productiewerk, kwam op een call center terecht en belandde uiteindelijk in de financiële dienstverlening. Ik ben getrouwd, en heb een dochter van anderhalf en eentje van acht.

Hoe kwam je op het idee om te gaan beleggen? Waarom wilde je beleggen?

Ik begon op mijn twaalfde met werken. Zo bouwde ik een goede spaarrekening op. Ook mijn ouders spaarden voor ons. Op mijn 16e leerde ik mijn man kennen die toen 23 was. Hij was een big spender en alles wat binnenkwam ging op. Toen ik zag hoe het geld er uit vloog leerde ik hem hier de rem op te zetten.

Op mijn 18e gingen we samenwonen. Ik zat toen nog op school, en we moesten leven van zijn salaris. Ik beheerde eigenlijk vanaf het begin de rekeningen. We begonnen met tweedehands meubels op een flatje.

Kennismaken met beleggen op de Huishoudbeurs

Op een gegeven moment liepen we samen op de Huishoudbeurs. Daar stonden ze van, ik meen,  Dexia bank. Ze vertelden dat je aandelen kon leasen, en ze beloofden gouden bergen.

Ik nam hun folder mee, en ging er mee naar mijn SNS bank voor uitleg. Ze legden uit hoe het werkte, en gaven aan dat zij ook zo’n systeem hadden. Ik gaf aan dat ik het risico wel wilde lopen met een deel van mijn geld. Maar dat de investering, en dus het risico beperkt moest blijven tot een 5000 gulden. Dat kon. De bomen groeiden toen nog tot aan de hemel.

Er werd met mijn geld een pakket aangekocht van 25.000 gulden, en daar werd mee belegd. Ik vond het helemaal fantastisch. Ik hoefde nergens naar te kijken, en mijn geld groeide. De 5000 gulden die ik wilde besteden had ik op een aparte rekening gezet om zo in de gaten te houden wat er gebeurde. Aan het eind van de rit hield ik ongeveer 7500 euro over. Ik had dus 2500 winst gemaakt.

Toen was ik er klaar mee. Achteraf bezien ben ik er precies op tijd uitgestapt. Veel mensen zijn in de problemen gekomen.

Tweede ervaring met beleggen

Toen ik 20 was kocht ik samen met manlief onze eerste woning. We namen een aflossingsvrije hypotheek. Het beleggingsgedeelte werd niet aan de hypotheek gekoppeld. Dat was in 1997. Destijds werd er weer volop belegd. De meeste mensen deden dit door elke maand een klein bedrag te storten. Maar wij hadden de middelen om direct een bedrag van zo’n 40.000 gulden te beleggen. Het werd belegd in een fonds ING dutch fund. Dit fonds was er een waarbij je in de gemiddelde risicoklasse zat. Na een paar jaar hadden we 30% winst. Ik had echt zoiets van: ‘Jemig!’

Nog een keer beleggen

In 2002 kon ik bij mijn huidige werkgever een hypotheek onder personeelscondities afsluiten. We sloten de hypotheek aflossingsvrij af, en ik besloot de beleggingspot in eigen beheer te beleggen. Want er gebeurde niet veel spannends in het fonds. Ik volgde de beurs, en wist wat een aandeel ongeveer deed. Als er nieuws kwam, en de aandelen zakten hard dan probeerde ik aan te kopen. Bij een dikke 100 euro winst verkocht ik dan weer, om vervolgens weer een aankooporder op een lager punt in te zetten.

Ik heb heel lang de winst op een aparte spaarrekening gezet. Als ik genoeg had voor een aflossing dan loste ik af op de woning. In 2008 hebben we deze woning aangekocht en we hebben nu dus een deel aflosvrij en een deel spaarhypotheek. De spaarhypotheek staat tegen een rente van 5.6% dus dat levert lekker veel op. Het totaal moet naar 200.000. We zitten nu na 6 jaar al op een pot van 50.000 euro. Dit wordt niet belast omdat het aan de woning gekoppeld is.

De aandelen gebruik ik nu om van geld, geld te maken. Ik zie het echt als hobby.

Is er een minimum inleg voor beleggen?

Als je wilt gaan beleggen is er geen minimum inleg. Wel heb je te maken met aan- en verkoopkosten. In mijn geval is dat 10 euro per aan- en verkooptransactie. Bij hogere bedragen wordt dit meer, omdat je dan procentueel betaalt. Zelf beleg ik daarom in plukken van minimaal 1500 à 2000 euro. Om zo sneller echte winst te kunnen pakken.

Waarin beleg je?

Ik beleg nu in bedrijven die in Nederland op de beurs staan. En ik beleg in twee bedrijven die zich bezig houden met medicatie tegen kanker.

Waarom juist daarin?

Omdat ik deze makkelijk kan volgen qua nieuws, en ze zijn bekend voor me. De bedrijven die zich bezighouden met medicatie ontdekte ik door een tip van een collega en via een forum op internet.

Was het moeilijk om te beleggen?

Ik moet zeggen dat ik het niet moeilijk vind. Maar dat komt ook doordat ik ik de tijd heb. Als aandelen laag staan, kan ik wachten tot ze weer hoger worden. Doordat ik het geld echt óver heb, kan ik een risico nemen.

Ik herinner me dat ik op een gegeven moment de hele dag in het aandeel Spyker handelde. Het ene moment leken ze failliet te gaan, en dan leek er weer een investeerder te zijn. Er waren dagen dat ik een paar honderd euro winst had. Op een gegeven moment werd het me te heet onder de voeten en ben ik gestopt.

Ik heb ook wel eens verlies moeten nemen. Dat doet dan zeer, maar op een gegeven moment moet je kijken of je je waarde wilt zien blijven dalen, of dat je liever het geld in een ander bedrijf wilt stoppen

Hoe lang heb je het geld daar laten staan?

Geen flauw idee. Ik beleg dus sinds 1997 op verschillende manieren. Op dit moment zit er een dikke tienduizend euro aan waarde in de pot, en een verlies van totaal 2300 euro.

Hoe snel weet je of het een goede belegging is?

Dat weet ik nooit. Ik gok echt welk aandeel ik aankoop. Het is dus een soort van gokkast voor me.

Hoe bepaal je waar je in belegt?

Door de beurs in de gaten te houden. En als er slecht nieuws is, en een aandeel zakt vijf procent, dan denk ik altijd: ‘Dat is het nieuws van vandaag. Morgen is de helft het al weer vergeten.’ Iets waar ik rond deze tijd op let is het moment van dividend uitkeren. Dat is een soort van winstdeling.

Hoe houd je je beleggingen in de gaten? Is dat op internet te vinden of zo? Zijn dat koersen?

Ik kijk via een programma van de bank. In dit programma kan ik ook de aan-en verkooporder plaatsen.

Ik ken beleggen vooral van de tv en beelden van de beursvloer. Dan zie ik allemaal mannen roepen en gestresst overkomen. Is beleggen voor jou ook zo?

Nee absoluut niet. Ik vind het ook niet erg om af en toe een keer verlies te moeten nemen, en dan te proberen om het via een andere weg terug te verdienen

Wat vind je van crowdfunding? Is dat ook beleggen voor jou? Doe jij dat ook?

Toevallig ben ik net twee weken ingestapt via Geldvoorelkaar. Kan er nog geen ervaringen over delen dus. Heb dit gedaan met een bedrag van vijfhonderd euro. Puur om uit te proberen.

Hoe bevalt beleggen jou?

Het bevalt mij goed ik vind het leuk om te doen.

Zou je het aanraden? Waarom wel of niet?

Dit vind ik een hele lastige, omdat ik het financiële plaatje van iemand moet weten om het wel of niet aan te raden. Als je bijvoorbeeld nog geld kwijt kan in je hypotheek dan heb je een gegarandeerd rendement. Weet je niets beters te verzinnen, en heb je het geld echt over en vind je verlies moeten nemen ook niet erg dan zou je beleggen kunnen overwegen

Hoeveel heb je al verdiend met beleggen?

Dat is een hele lastige vraag voor me. Ik heb meer dan 10.000 euro verdiend met beleggen. Maar ook door de winst van het beleggen te gebruiken als extra aflossing op de woning. Of door dit geld vervolgens weer te herinvesteren in zaken die geld besparen. Denk aan crowdfunding, extra stortingen in de spaarhypotheek of extra aflossingen op de hypotheek zelf.

Mocht je het leuk vinden om meer te lezen dan nodig ik hierbij iedereen van harte uit op mijn blog.

Similar Posts

3 Comments

  1. Leuk om te lezen. Ik heb totaal geen verstand van beleggen. Ik zou het dus ook niet zomaar doen. Ik hou meer van zekerheid. Maar wel leuk om te lezen hoe het werkt en dat het ook wat op kan leveren.

  2. Wij doen het niet meer. Twee keer geprobeerd en beide keren eindigde dit in meer verlies dan leuk was. Manlief en ik zijn denk ik niet echt types om te beleggen. Ik ben te nerveus en manlief heeft onvoldoende tijd om zich er echt mee bezig te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.