Eigenwijs je hypotheek aflossen

eigenwijs je hypotheek aflossen
Ken je het boek Eigenwijs je hypotheek aflossen van Marieke Henselmans?

Ik lees vaak posts in Blogland van mensen die hun hypotheek aflossen. Het zette me aan het denken. Zouden wij dat niet ook moeten doen?

Dus wat doe je dan? Dan ga je naar de bibliotheek! Het eerste boek dat ik las over je hypotheek aflossen was van Gerhard Hormann. Maar ik vond Gerhard nogal vol van zichzelf. Toen ik zijn boek uit had, bracht ik het met liefde terug naar de bieb.

Eigenwijs je hypotheek aflossen: verhelderend!

Vervolgens reserveerde ik Eigenwijs je hypotheek aflossen van Marieke Henselmans. Daar ben ik een stuk enthousiaster over. Terwijl Gerhard Hormann verhalend is, en erg in zijn nopjes met zichzelf, biedt Eigenwijs je hypotheek aflossen in duidelijke taal informatie. Erg prettig vond ik bijvoorbeeld het stukje geschiedenis over hypotheken. Nog niet eens zo lang geleden kocht je alleen een huis als je al een flinke bak geld had. Pas in de jaren 90 werd dit anders. Toen kon je ineens een huis kopen zonder eigen geld. En zonder af te lossen.

Hoofdstuk 2: kijk of aflossen voor jou een goed plan is

Marieke Henselmans legt haar argumenten voor aflossen helder uit in hoofdstuk 1. In hoofdstuk 2 krijg je de gereedschappen aangereikt om te kijken hoe je er zelf voor staat. Marieke kent haar pappenheimers! Ze spreekt de lezer toe:

‘Je kunt verder lezen en verder bladeren, maar het beste is als je die papieren opzoekt en dat je daarmee het volgende schema invult.’

En dan volgt er een schema! En een link naar eyeopen.nl waar je alles invult. Dit is een afloscheck. Dankzij Marieke’s vermanende woorden heb ik dit keer echt mijn papieren bij elkaar gezocht!

Afloscheck

Het duurde een paar weken, maar toen had ik alles bij elkaar. Ik vulde Marieke’s schema in, en surfte met wild kloppend hart naar eyeopen.nl. Nu zou ik de beloning krijgen voor al dat uitzoekwerk.

Maar wat een teleurstelling! De afloscheck is er niet meer. Ik vroeg het na op eyeopen.nl en hij is echt weg.

Dat maakt Eigenwijs je hypotheek aflossen een stuk minder interessant! Want een groot deel van het boek is toch wel gebaseerd op die afloscheck.

Conclusie: toch tegengevallen

Ik was heel blij met Eigenwijs je hypotheek aflossen. Maar doordat de afloscheck waar het grootste deel van het boek over gaat er niet meer is, ben ik nu minder enthousiast.

Wel biedt het nog steeds goede informatie over aflossen. Ik vind trouwens dat de mensen die Marieke als voorbeeld gebruikt er allemaal warmjes bij zitten. Er zijn er zelfs met dubbele inkomens, die één inkomen helemaal kunnen gebruiken om af te lossen. Zo kan ik het ook!

Ook wordt er niet gerept over studerende kinderen, en de kosten die daarmee samenhangen. Ik vond aflossen daardoor wel wat luxe klinken.

Praktische informatie

Eigenwijs je hypotheek aflossen is voor 12,50 te koop bij bol.com. Lees ook mijn review van Coronaproof van Gerhard Hormann.

Similar Posts

6 Comments

 1. ik zit midden in een hypotheek probleempje en dan merk je dat het eigenlijk nu ook weer niet zo vanzelf sprekend is allemaal…
  Ergens had ik me in mijn hoofd gehaald dat ik toch ook graag zou aflossen (dat doe je immers als je ergens schuld heb toch) maar het lijkt makkelijker dan het is

 2. Klopt dat het boek van Henselmans wat praktischer is.
  Ook zonder afloscheck kun je uitzoeken of het verstandig is je huis af te lossen.
  Staat je huis onder water? Wat verwacht je van je pensioen? En belangrijkste: kun je de bruto hypotheeklasten betalen al je geen renteaftrek meer krijgt?
  Dat staat los van kosten van studerende kinderen. Natuurlijk zijn die hoog, zeker als je meer kinderen hebt. Maar het is niet gezegd dat aflossen daarom meteen luxe is. Voor hetzelfde geld is het juist noodzaak.
  Ik kan ook niet aflossen op de manier zoals veel mensen beschrijven in mijn aflosserie. Toch doe ik het wel, alle beetjes zijn meegenomen. En hoewel ik er wel eens moedeloos van wordt, hebben we nu toch al lagere lasten. Dat is toch echt heel fijn. Mochten we in de situatie komen dat aflosen niet meer kan, dan hebben we dat toch maar mooi bereikt.

 3. Met vijf opgroeiende kinderen is het wellicht ook niet het juiste moment voor jullie om extra af te lossen. Dure tijd en alles wat je in je huis stopt, kun je niet meer bij.
  Toen mijn man en ik ons eerste huis kochten in de tweede helft van de jaren ’80 viel dat niet mee. Het mocht maar op basis van 1 inkomen want ik was nog niet meerderjarig (destijds was dat 21) maar ik had wel een vaste baan voor 40 uur. We moesten toen ongeveer 20.000 gulden inleggen voor een huis van 89.000 gulden. Wat een prijzen, he.
  We hebben toen 10.000 gulden van onze ouders geleend en dat binnen een jaar terug betaald. We leefden toen van 1 inkomen en hebben dit gedaan totdat onze oudste zoon twee jaar later geboren werd en ik stopte met werken. Zo hadden we een mooie buffer.
  Stom genoeg mochten we wel een persoonlijke lening aangaan van de bank voor die 10.000 euro maar geen hoger hypotheek. Terwijl die laatste toch een stuk goedkoper was qua maandelijkse lasten. De makelaar had wel zin om ons die lening te verstrekken maar daar hadden wij dus geen trek in.
  Het gezicht dat die makelaar trok toen manlief 10.000 gulden uit zijn borstzak haalde :D

  Wij hebben altijd overwaarde op onze huizen gehad, ook op de volgende. We gaan zeker extra aflossen. Hoeveel en hoe dat is nu nog niet helemaal duidelijk. Behalve dan dat er financiële ruimte voor is. Maar onze zoons zijn ondertussen volwassen en kosten niet zoveel meer.
  Houd jij een boekhouding bij? Echt een aanrader. Sins drie jaar hebben we weer een boekhouding en dat geeft zoveel duidelijkheid. Maakte het ook makkelijker om te zien hoeveel geld we aan ons volgende huis uit wilden geven.
  Manlief heeft voor mij een excelbestand gemaakt waarin ik de bedragen invul.
  Een heel verhaal :-)
  Onze verhuizing gaat nu echt door. Het huis is verkocht. Over niet al te lange tijd zitten we drie weken in Friesland en daarna verhuizen we naar Culemborg :-)

 4. Ik dek dat het er in Belgie helemaal anders aan toe gaat? wat bedoelen jullie met aflossen? In belgie moet je sowieso aflossen en na 20 à 30 jaar is het huis dan helemaal afbetaald. Is dat niet zo in Nederland?

 5. Wij hadden wel de keuze een afloshypotheek te nemen toen we hem 6 jaar geleden afgesloten hebben. Hebben we dan ook voor gekozen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.