Reacties

Eigenwijs je hypotheek aflossen — 13 reacties

 1. ik zit midden in een hypotheek probleempje en dan merk je dat het eigenlijk nu ook weer niet zo vanzelf sprekend is allemaal...
  Ergens had ik me in mijn hoofd gehaald dat ik toch ook graag zou aflossen (dat doe je immers als je ergens schuld heb toch) maar het lijkt makkelijker dan het is

 2. Klopt dat het boek van Henselmans wat praktischer is.
  Ook zonder afloscheck kun je uitzoeken of het verstandig is je huis af te lossen.
  Staat je huis onder water? Wat verwacht je van je pensioen? En belangrijkste: kun je de bruto hypotheeklasten betalen al je geen renteaftrek meer krijgt?
  Dat staat los van kosten van studerende kinderen. Natuurlijk zijn die hoog, zeker als je meer kinderen hebt. Maar het is niet gezegd dat aflossen daarom meteen luxe is. Voor hetzelfde geld is het juist noodzaak.
  Ik kan ook niet aflossen op de manier zoals veel mensen beschrijven in mijn aflosserie. Toch doe ik het wel, alle beetjes zijn meegenomen. En hoewel ik er wel eens moedeloos van wordt, hebben we nu toch al lagere lasten. Dat is toch echt heel fijn. Mochten we in de situatie komen dat aflosen niet meer kan, dan hebben we dat toch maar mooi bereikt.

 3. Met vijf opgroeiende kinderen is het wellicht ook niet het juiste moment voor jullie om extra af te lossen. Dure tijd en alles wat je in je huis stopt, kun je niet meer bij.
  Toen mijn man en ik ons eerste huis kochten in de tweede helft van de jaren '80 viel dat niet mee. Het mocht maar op basis van 1 inkomen want ik was nog niet meerderjarig (destijds was dat 21) maar ik had wel een vaste baan voor 40 uur. We moesten toen ongeveer 20.000 gulden inleggen voor een huis van 89.000 gulden. Wat een prijzen, he.
  We hebben toen 10.000 gulden van onze ouders geleend en dat binnen een jaar terug betaald. We leefden toen van 1 inkomen en hebben dit gedaan totdat onze oudste zoon twee jaar later geboren werd en ik stopte met werken. Zo hadden we een mooie buffer.
  Stom genoeg mochten we wel een persoonlijke lening aangaan van de bank voor die 10.000 euro maar geen hoger hypotheek. Terwijl die laatste toch een stuk goedkoper was qua maandelijkse lasten. De makelaar had wel zin om ons die lening te verstrekken maar daar hadden wij dus geen trek in.
  Het gezicht dat die makelaar trok toen manlief 10.000 gulden uit zijn borstzak haalde :D

  Wij hebben altijd overwaarde op onze huizen gehad, ook op de volgende. We gaan zeker extra aflossen. Hoeveel en hoe dat is nu nog niet helemaal duidelijk. Behalve dan dat er financiële ruimte voor is. Maar onze zoons zijn ondertussen volwassen en kosten niet zoveel meer.
  Houd jij een boekhouding bij? Echt een aanrader. Sins drie jaar hebben we weer een boekhouding en dat geeft zoveel duidelijkheid. Maakte het ook makkelijker om te zien hoeveel geld we aan ons volgende huis uit wilden geven.
  Manlief heeft voor mij een excelbestand gemaakt waarin ik de bedragen invul.
  Een heel verhaal :-)
  Onze verhuizing gaat nu echt door. Het huis is verkocht. Over niet al te lange tijd zitten we drie weken in Friesland en daarna verhuizen we naar Culemborg :-)

 4. Ik dek dat het er in Belgie helemaal anders aan toe gaat? wat bedoelen jullie met aflossen? In belgie moet je sowieso aflossen en na 20 à 30 jaar is het huis dan helemaal afbetaald. Is dat niet zo in Nederland?

 5. Ik heb een spaarhypotheek. Dan los je niet af, maar stort je geld op een spaarrekening. En da kan maar binnen een bepaalde bandbreedte, want anders zit er een boete op. Ik heb af en toe een bedrag gestort in het verleden. Dat maakt de maandelijkse lasten dan weer lager. En ik had mijn rente vaststaan voor 10 jaar. 2 jaar geleden mocht ik een nieuwe rentevaste periode kiezen. Toen was de rente zo ongeveer op z'n laagst en koos ik dus voor 20 jaar vast. Mijn maandlasten zijn nu inderdaad ook lager dan van een gemiddeld huurhuis en dat vind ik heel prettig. Ondertussen probeer ik te sparen om op een dag gewoon in één keer het hele nog openstaande bedrag bij te kunnen storten.
  Dit boek klinkt interessant, maar helaas is die check er dus niet meer, dus ik ga het toch maar niet lezen.

 6. Ik het webarchive ontdekte ik dat die website een tijd doorverwees naar knab.nl. Je kan daar info vinden over aflossen. Het schema zelf heb ik er nog niet gevonden. De eerste tip is dat je alleen af moet lossen met geld dat je over hebt.

  Zelf heb ik m'n woning in 1x afbetaald. Ik hou niet van lenen en het was in mijn geval ook niet nodig. Had voldoende gespaard voordat ik een woning kocht en nam genoegen met een goedkoop huis. Destijds 98,000 euro in 2001 is nu volgens dezelfde WOZ 280.000. Zo'n rendement ga je niet met sparen halen. Mijn jaarlijkse uitgaves zijn minder dan de jaarlijkse stijging van m'n woningwaarde plus de gewone inflatie. Naast de aanschaf van m'n woning hield ik geld over om van te leven. Na 23 jaar is dat nog lang niet op. Als ik was gaan huren, dan was het inmiddels ruim op geweest. Vooral omdat ik in de vrije markt had moeten huren. Met een hypotheek huur je van een bank en het is lastig te bepalen wat daar de uitkomst van was geweest. Ik vermoed minder gunstig dan waar ik voor heb gekozen.

 7. Leuk om mijn vorige reactie te lezen :-)
  We wonen ondertussen al 9 jaar in Culemborg en hebben onze hypotheek versneld afgelost. Ik denk nu drie jaar geleden dat we de laatste aflossing hebben gedaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder