Coronaproof: 12 praktische stappen om de crisis door te komen

coronaproof

Coronaproof: 12 praktische stappen om de crisis door te komen.

Dat is de titel van het nieuwste boek van Gerhard Hormann.

Gerhard Hormann is bekend vanwege zijn boek Hypotheekvrij. Hij is journalist schrijver en politicoloog en woont met zijn vrouw in een boerderijtje aan een doodlopende weg in Zuid Holland.

Maar wat Gerhard vooral is, is betweterig en erg blij met zichzelf.

coronaproof

Coronaproof: een hoog Zie-je-nou-wel-ik-zei-dit-jaren-geleden-al! gehalte

Dat maakt zijn boeken een wisselend genoegen. Enerzijds ben ik altijd wel benieuwd naar zijn ideeën, maar ik zit me ook regelmatig te ergeren aan het hoge Zie-je-nou-wel-ik-zei-dit-jaren-geleden-al!gehalte in zijn boeken. Bijna had ik zijn boek Coronaproof definitief in een hoek gegooid toen ik las:

'Ik ben geen huisarts, maar ik had jaren geleden al de diagnose gesteld dat Rob de Nijs lijdt aan de ziekte van Parkinson.'

Aargh!

Het is dat ik het zo slordig vind voelen om een boek niet netjes uit te lezen, maar ik had veel zin om het definitief dicht te slaan. Toch ben ik blijven doorlezen, en daar ben ik toch blij om want Gerhard schrijft goed, en zegt toch ook wel interessante dingen.

Waar gaat dit boek over?

Coronaproof belooft 12 praktische stappen om de crisis door te komen. Maar misschien was ik zo blind van ergernis dat ik ze daarom niet kan opnoemen, ook al heb ik het boek gelezen. Ik vind coronaproof meer een soort dagboek van de gedachtenspinsels van Gerhard Hormann over de coronacrisis. Daarom hieronder een selectie met ideeën en gedachten die mij troffen in Coronaproof van Gerhard Hormann.

Citaten uit Coronaproof

Hieronder 15 uitspraken van Gerhard Hormann:

  1. Ik zal niet zeggen dat de jongste generatie de meest verwende na-oorlogse generatie is, maar het is net zulke onzin om die leeftijdsgroep bij voorbaat tot de mínst verwende generatie te bestempelen, zoals Aleid Truijens in haar wekelijkse column deed.
  2. In zekere zin werd je door de omstandigheden ontslagen van het allerlaatste beetje sociale druk van bezigheden thuis. Je bent aan huis gekluisterd, maar je bent in zekere zin ook vrij van allerlei verplichtingen. (Dit vond ik dan weer een mooi inzicht in Coronaproof!)
  3. De angst om te stigmatiseren, te generaliseren en te discrimineren gaat in dit hypercorrecte tijdsgewricht bijna altijd ten koste van inzicht, patroonherkenning en de harde waarheid.
  4. Het oude normaal was niet alleen helemaal niet normaal, het was ook onhoudbaar.
  5. Op moeilijke momenten doe ik een greep uit een denkbeeldig potje placebo's en ga ik het hele huis opruimen en schoonmaken. Als dat niet helpt ga ik in de tuin werken, een wandeling maken of een blog schrijven. (...) Leven is overleven en kan niet zonder zelfzorg en je eigen hoogstpersoonlijke gebruiksaanwijzing.
  6. De strenge gedragsregels die in de beginfase golden, hadden als voordeel dat ze duidelijkheid verschaften. Zodra maatregelen worden versoepeld of losgelaten, moet iedereen zijn eigen leven als het ware herijken.
  7. Het virus wist zich in die eerste bange weken alleen maar zo snel te verplaatsen dankzij een aantal leefgewoontes die wij als gezin al lang geleden hadden afgezworen: skivakanties en vliegreizen.
  8. Mijn voorspellingen zijn soms zo accuraat dat mensen een glazen bol op de keukentafel vermoeden. (Aargh, dit bedoel ik dus...)crisis
  9. Het is een geniepig virus, maar het maakt niet zomaar lukraak slachtoffers en heeft het vooral voorzien op mensen met overgewicht of een kwetsbare gezondheid. Daarmee is het natuurlijk nog niet je eigen schuld wanneer je uiteindelijk op de intensive care belandt, maar je kunt die redenering ook niet omkeren en iedereen bij voorbaat vrijpleiten van hun eigen verantwoordelijkheid.
  10. Er was geen tijd om kosten en baten tegen elkaar af te wegen, maar we riskeren een wereldwijd financieel armageddon voor een op wereldschaal waarschijnlijk verwaarloosbaar aantal doden.
  11. Je kunt naar Afrika reizen om daar The Big Five te zien, maar je kunt ook turven wat er in je eigen habitat allemaal voor moois te zien is. (Hier ben ik het ook helemaal mee eens!)
  12. Wie de horrorfilm Bird Box heeft gezien, weet dat je onbekenden in een noodsituatie nooit moet binnenlaten en liefst meteen op de deurmat moet neerknallen. (Ik zal naar aanleiding van zijn boek Coronaproof dus niet gauw op Gerhards deur kloppen als ik hulp nodig heb in een crisis ; )
  13. Er stierven in China minder doden aan het virus dan er anders in dezelfde periode zouden zijn overleden aan vervuilde lucht.
  14. Je kunt corona desgewenst zien als een symptoom van een systeemcrisis, als een straf van God, als wraak van de natuur of gewoon als domme pech, maar zelf beschouw ik het als iets wat we over onszelf hebben afgeroepen door onze eigen grenzeloosheid. (Mijn favoriete uitspraak in Coronaproof)
  15. We zijn hulpeloos en ontheemd zonder uitlaatklep en zonder entertainment, zo tot op het bot verwend dat we een vakantie in eigen land bestempelen als staycation.

Mijn conclusie over Coronaproof

Gerhard Hormann geeft in Coronaproof ruiterlijk zijn fouten toe, en toont zijn kwetsbaarheid en paniek toen de coronacrisis net begon. Toch blijft hij overkomen als iemand die erg tevreden is met zichzelf en zijn eigen inzichten. Het riep bij mij de vraag op: 'Wat zegt het over mij dat ik het irritant vind dat hij zo blij is met zichzelf? Dat is toch juist fijn voor hem?!' Wellicht kan ik nog veel van Gerhard leren!

Ondanks mijn ergernissen over dit boek vond ik het toch de moeite van het lezen waard. En met name Gerhard Hormanns uitspraak over corona als symptoom van grenzeloosheid (nummer 14) spreekt mij aan.

Praktische informatie

Coronaproof is voor de vriendelijke prijs van 15 euro te koop bij bol.com en je lokale boekhandel. Maar ik haalde het gratis uit de bibliotheek en breng het ook graag weer terug.

coronaproof

Hoe ervaar jij op dit moment de coronacrisis? Is je leven coronaproof?

Ik weet dat bijvoorbeeld blogger Nicky al een heel coronaproof leven had, en het ook nu goed naar haar zin heeft. Het is één van de redenen dat ik haar blog graag lees : )

Vergelijkbare berichten

21 reacties

  1. op mijn werk heb ik al zoveel bijscholing, vergaderingen gehad, je ziet niks anders op het nieuws, dus ik ga dat boek zeker niet lezen...
    -Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

  2. Misschien dat meer mensen jaren eerder naar Gerhard hadden willen luisteren als hij zijn told you so toontje los kon laten. Ik kom er niet doorheen helaas. Je samenvatting vind ik dan wel weer heel prettig!
    Meer algemeen is mijn conclusie dat we als mensheid weinig hebben bijgeleerd in de loop der eeuwen. De regering zorgt voor brood (uitkeringen) en spelen (fieldlabs) want anders komen we niet door de tijd. Het brood vind ik begrijpelijk, de spelen leveren tot dusver niets aan informatie op die niet al eerder bestond. Het geld daarvan had ik liever in een meer structurele oplossing/verlichting van onderliggende problemen gestoken.
    Mijn beste corona tip: plan niet vooruit (vakanties, museum, concert), en kijk niet terug (hoe lang al geen vakanties, museum, concert). Iedere dag heeft genoeg aan zichzelf. Disclaimer: ik realiseer me dat dit alleen kan omdat we in gunstige omstandigheden leven qua gezondheid, werk en financiele stabiliteit.

  3. Ik vind het bijzonder dat iemand over covid schrijft terwijl het einde ervan misschien nog niet in zicht is. Zijn uitspraken vind ik ook een beetje cruijffiaans. Dat het voor corona al niet goed was is te zien aan bijvoorbeeld Qkoorts, het was er maar het raakte te weinig mensen. Covid is ook niet de laatste ziekte die er komt de oorzaak is nog niet aangepakt.

  4. Te vaak zie in dit soort boeken tips en visies die je met een beetje nuchter verstand en door met je omgeving te communiceren zelf ook had kunnen bedenken. Dus ik geef hier geen euro aan uit. Verder probeer ik het beste maken van de situatie zoals hij is, want ik heb er verder geen invloed op. Wij doen gewoon ons ding in een weliswaar sobere versie. Dus niet met de trein naar een andere stad, naar museums en uit eten, maar op de fiets naar de schaapskooi 1 1/2 uur fietsen hiervandaan, lunch mee en op de terug weg een patatje van de snackbar wat we op een bankje langs de weg opaten. Zelfs een winkelafspraak van een half uurtje in een tuincentrum voelde als een bijzonder uitje. Is het zoals we graag zouden willen ? Nee, maar toch levert het ons ook weer mooie herinneringen op.

  5. We kunnen niet ontkennen dat de hele wereld nu om de pandemie Corona draait.
    Dus er wordt veel over gesproken, gefilmd en geschreven.
    Bij veel kom je ook veel herhalingen tegen. Hans

  6. Haha, ik sluit mij aan bij wat Naomi zegt.
    En wbt. jouw allergie: als jouw kernkwaliteit bescheidenheid is, is zo iemand vanzelf je allergie, toch?
    Je kunt je hooguit afvragen of je soms voor jezelf te bescheiden bent? Voor mij is dat iig een uitdaging 🙈

  7. Dat boek ga ik niet lezen. Mijn ideeën hoeft een ander niet te omarmen en ik hoef de ideeën van anderen niet na te volgen. En uiteindelijk komt alles wel weer op zijn pootjes terecht, alleen zou dat wel eens wat langer kunnen duren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.