Reacties

Hypotheekvrij: Eindelijk hypotheekvrij! Een leven in vrijheid? — 50 reacties

  • Het leest inderdaad als een inspirerend verhaal, tot je leest dat zijn hypotheekschuld 'slechts' €84.414,03 bedroeg. De gemiddelde hypotheek van een huis dat je nu koopt is rustig 5 keer zo hoog.

 1. Als het gaat over koersen en dat soort dingen, haak ik ook direct af. Maar aflossen? Jep. Ik heb een spaarhypotheek en stort ook af en toe even wat in het spaardeel. Scheelt toch weer lekker in de maandlasten. Daar zit trouwens wel weer een maximum aan, want anders levert het weer extra kosten op, maar toch...

 2. Hier wordt ook afgelost in plaats van belegd. Ik zou hetzelfde bedrag ook kunnen beleggen en hopen dat het voldoende rendeert om de hypotheek af te lossen. Die onzekerheid wil ik niet.

  Over de schrijfstijl van Gerhard Hormann; ik ben niet enthousiast. Vorig jaar heb ik Hypotheekvrij gelezen wat mij ertoe zette te beginnen met aflossen. Kort geleden heb ik het boek nogmaals gelezen. Ditmaal irriteerde de betweterige en recalcitrante schrijfstijl mij. Ik ga zijn nieuwe boek zeker niet kopen. Hooguit lenen van de bibliotheek.

 3. Wij hebben nog een heel klein stukje aflossingsvrije hypotheek staan waarvoor we nu nog €30,-/mnd betalen. Dat laten we voorlopig zo want om nu spaargeld erin te steken om €30,- te besparen vind ik wat ver gaan. Wij worden wat ouder en dat geld kan straks mss hard nodig zijn voor allerlei voorzieningen. Beleggen vind ik veel te risicovol, ik hou van zekerheid.

 4. Zo te lezen heeft Hormann nieuwe inzichten verkregen. Misschien dat ik dan toch een keer door een van zijn boeken heenkom. Ik heb namelijk een beetje een haat-liefde verhouding met hem. Ik sta helemaal achter zijn boodschap; dat je jezelf wijzer moet maken en je niet moet laten aanpraten dat je 'vast' zit aan een hypotheek en dat als je meer vrijheid en vrije tijd wilt, dat je dit kunt bereiken. Maar in Hypotheekvrij kwam ik toch niet door de hoofdstukken heen die gingen over hoe hij zijn tweede dure auto en zijn vele reisjes en ander consumentisme opgaf. Bekroop me toch een beetje de gedachte 'ja, zo kan ik het ook!!'
  En hij heeft het vaak gehad over 'stoppen met werken', terwijl hij zelf nooit gestopt is met werken. Hij is ánders gaan werken. Dus tja, een beetje dubbel sta ik er in. Ach, niks menselijks is mij vreemd zullen we maar zeggen :-D

 5. Een spaarpot van 20.000 € vind ik niet zo vanzelfsprekend. Zo vallen heel wat mensen uit de boot moest dit de norm worden.
  Mijn hypotheek is reeds lang afgelost. Daar hoef ik me geen zorgen meer over te maken.

 6. Ik ben gestopt zijn stukken te lezen, omdat zijn zelffelicitatie me tegen ging staan.
  Aflossen doen we wel, nu al ruim een jaar of tien met mooi resultaat door sneeuwbaleffect. En ook, niet te verwaarlozen omstandigheid, doordat de kinderen financieel onafhankelijk zijn inmiddels.

 7. @ Destijds vond men hem maar raar, en dom dat hij zijn hypotheek ging aflossen.@

  Dat vonden velen ook van mij. Ik moest net als hun doen en geen tweedehands auto rijden. Gewoon een nieuwe kopen, ook gelijk een nieuwe caravan. Ze vonden het ook gek dat ik zelf mijn huis verbouwde. Dat kon je gemakkelijker laten doen met geleend geld. Je aflossingsvrije hypotheek verhogen was voor hen dan ook geen enkel probleem want de fiscus betaalde immers mee.
  Renteaftrek was er wel, maar woog dat op tegen de totale hypotheekkosten die na dertig jaar betaald dienden te worden? Dat zien we dan wel weer was het geijkte antwoord.
  De resultaten van een aantal leeftijdsgenoten zijn inmiddels duidelijk. Ze zijn net met pensioen en de dertig jaar zijn om waardoor er een nieuwe hypotheekvorm ontstaat waar wel verplicht afgelost dient te worden zonder renteaftrek. Met een klein pensioentje of alleen maar AOW red je dat natuurlijk niet. Vandaar dat veel ouderen nu in de problemen zitten.
  In je leven is het een kwestie van keuzes maken. Zelf ben ik blij dat ik altijd extra afgelost heb waardoor ik op mijn 45ste vrij van hypotheek was.

 8. Hier geen eigen huis. Wegens het werk van mijn man wonen wij in een dienstwoning waarvoor wij huur betalen. En betalen altijd de volle mep aan belasting want nooit hypotheekrenteaftrek. Nog twee kinderen die hoewel jongvolwassen door omstandigheden geen werk hebben.
  Dus alleen een kleine spaarbuffer en geen eigen vermogen, ook geen beleggingen. Mijn man werkt heel hard en ik heb ook een baan van 3 dagen in de week. Het steekt wel eens dat leeftijdsgenoten een mooi eigen huis hebben en hun financiën beter op orde. Maar goed, er zijn ook weer anderen die door pech in de bijstand terecht kwamen en dan de eindjes aan elkaar moeten knopen...

 9. Ik krijg al jeuk van die man als ik alleen jouw stukje nog maar lees. Meneer heeft makkelijk kletsen; ik werd op mijn 23ste alleenstaande moeder, heb altijd voor ons tweetjes gewerkt. En ja, we hadden het goed, zonder meer. Maar een huis kopen zat er écht niet in in mijn eentje. Soms vind ik dat best zuur als ik om me heen de verhalen hoor van mensen die nog maar heel weinig hypotheek betalen. Of alles al afgelost hebben. Maar goed, wij huren dus. In de vrije sector maar wel de helft minder (!) dan ons vorige appartement in Amsterdam. Ik troost me met de gedachte dat ik in arme tijden altijd nog kan verhuizen naar een sociale huurwoning en huursubsidie aan kan vragen,

 10. Zijn booschap van eerder stoppen met werken spreekt mij zeer aan, maar hoe vanzelfsprekend hij aanneemt dat iedereen een huis kan kopen, gezond genoeg is om veel te werken, en samen met een partner te leven, samen oud te worden, staat me erg tegen.

 11. Het boek heb ik niet gelezen maar wel een mening over aflossen en stoppen met werken.
  Stoppen met werken is eigenlijk niet meer van deze tijd. Beter kun je minder gaan werken.
  Jaren geleden wilden ze met 50 jaar stoppen met werken. Niet aan te raden. De praktijk heeft uitgewezen dat mensen daar echt niet gelukkig van worden. Een paar jaar eerder stoppen dan je 67e is nog tot daar aan toe maar jong stoppen is niet de beste keuze.
  Bij het aflossen van je hypotheek heb je de zekerheid dat je geen geld verliest en dat de maandelijkse lasten steeds minder worden. Moet daar natuurlijk wel ruimte voor zijn om extra af te lossen.

 12. Tsja, ik ben het helemaal met Gerhard eens geloof ik... Schulden moet je niet willen en als je ze toch hebt, vooral zo snel mogelijk aflossen. En ook spaargeld geeft een gevoel van vrijheid.

 13. Wij lossen ook af en persoonlijk vind ik dit heel prettig, mijn ouders hebben dit ook gedaan en ik zie er alleen maar voordeel in. Wij hebben veel mooie reizen gemaakt en hopen dit 'later' ook te kunnen doen.

 14. wij leven al een tijdje hypotheek vrij, dat hebben we gedaan door alle extraatjes in de hypotheek te stoppen. het is inderdaad een heel rustig gevoel

 15. Wij huren ook, kunnen voorlopig ook niet niet kopen.

  Wel zegt Jan altijd, dat als we een zak geld winnen ofzo, dat ie het dan in een keer wil kopen.
  Maar goed we gaan het zien.. Wellicht kopen we nooit en blijven we huren, even goede vrienden denk ik dan.

  Aflossen is denk altijd wel een goede keuze, uiteindelijk kan je geld over gaan houden om leuke dingen van te doen.

 16. Het is goed om erbij stil te staan. Ik heb op een gegeven moment afgelost en dat was achteraf niet de beste keus ook al leek het toen wel zo. Nou ja, je leert er ook gewoon van.

 17. Dan zet je jarenlang alles opzij om geen hypotheek te hebben en dan besluiten ze om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen en het huis als bezit te zien en als zodanig te belasten... Een zeer reëel scenario voor over een paar jaar. Benieuwd of hij dan nog zo zelfgenoegzaam is.

  • Dat Gerhard Hormann ook, uiteraard ; ) Hij voorspelt immers veel. Maar volgens hem ben je dan nog steeds wel beter af met een hypotheekvrij leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder