Hypotheekvrij: Eindelijk hypotheekvrij! Een leven in vrijheid?

eindelijk hypotheekvrijEindelijk hypotheekvrij!

Het is helaas niet een uitspraak van mij persoonlijk, maar de titel van het nieuwste boek van Gerhard Hormann. Gerhard Hormann werd bekend met zijn boek Hypotheekvrij, waarin hij verslag doet van zijn weg naar een hypotheekvrij bestaan.

In zijn boek Eindelijk hypotheekvrij maakt hij de balans op van 12 jaar toewerken naar een hypotheekvrij leven.

Volgens het Nibud kun je kiezen voor drie dingen: sparen, aflossen of beleggen.

Gerhard koos dus voor aflossen.

Eindelijk hypotheekvrij

Eindelijk hypotheekvrij begint in 2008 en eindigt in maart 2020. Gerhard Hormann zet op een rijtje wat een kleine twaalf jaar hypotheek aflossen hem heeft opgeleverd. En dat is meer dan alleen maar lagere maandlasten. Hij omschrijft Eindelijk hypotheekvrij als volgt:

'Een bundel vol beslommeringen, mijmeringen, berekeningen, terugblikken en prognoses.'

Denk goed na bij wat je doet!

Het is een accurate omschrijving van de inhoud van het boek, want het is veel meer dan een boek over je hypotheek aflossen. Rode draad in het boek is Hormanns oproep om vooral je hersenen te gebruiken en goed na te denken bij wat je doet, en niet blindelings de kudde te volgen. Toen Gerhard Hormann begon met oplossen ging hij daarmee tegen de tijdgeest in. Destijds vond men hem maar raar, en dom dat hij zijn hypotheek ging aflossen. Inmiddels zijn de tijden flink veranderd, en is je hypotheek aflossen veel gewoner geworden. Er is zelfs een heuse commercial getiteld Hypotheekblij!

'Dat zei ik 12 jaar geleden al!'

Eindelijk hypotheekvrij is een persoonlijk boek. Gerhard Hormann beschrijft zijn weg naar een hypotheekvrij bestaan, maar hij heeft het over veel meer onderwerpen. Denk aan feminisme, emancipatie, politiek, vrijwilligerswerk, het klimaat etc.

Eén van de dingen die bij mij enige irritatie oproepen is dat Gerhard om de haverklap zichzelf op de borst klopt, en vermeldt dat hij iets jaren geleden al een keer heeft gezegd. Volgens mij zegt hij minstens 10 keer: 'Ik heb dat al lang geleden gezegd/voorspeld.'

Dus wie schetst mijn chagrijn als hij op bladzijde 229 schrijft dat ons allerlei mogelijk onheil boven het hoofd hangt, en als voorbeeld noemt:

'Het kan ook beginnen met een besmettelijk longvirus dat een pandemie veroorzaakt.'

Ik hoor het Gerhard al zeggen: 'Zie je nou wel! Ik zei dat al in maart.'

En het vervelende is, dat hij dan nog gelijk heeft ook!

Gerhard ik kijk met nieuwe respect naar je voorspellende gaven!

10 favoriete stukken uit Eindelijk hypotheekvrij

Hieronder 10 passages/citaten uit Eindelijk hypotheekvrij die mij in het bijzonder troffen.

 1. 'Ik ken geen enkele man die geld gaat verdienen omdat hij dan tenminste niet in de kou staat wanneer zijn vrouw hem verlaat.'
 2. 'Ik adviseer altijd om eerst een spaarpotje aan te leggen van 20.000 euro voordat je je eerste aflossing doet.'
 3. 'Spullen brengen blijven geluk, evenmin als de vaak geroemde 'ervaringen,' waaraan je in plaats daarvan je zuurverdiende geld zou moeten spenderen.'
 4. 'Streef niet naar steeds naar méér, maar spreek op 31 december steeds dezelfde nieuwjaarswens uit als ik en hoop vooral op meer van hetzelfde. Saai? Nee, juist een recept voor duurzaam geluk.'
 5. 'Wonen in een vakantiehuis mag wél - let heel goed op- als je daarnaast nog een andere woning huurt of bezit.'
 6. Naar aanleiding van het boek David Wallace-WElls, schrijver van De onbewoonbare aard: 'Dit is precies het lot dat de mens verdient met zijn ongebreide consumptie, egoïsme, reislust en hebzucht.'
 7. 'Wie echt het klimaat wil redden ,moet niet gaan zitten wachten tot er op een dag klimaatneutrale vliegtuigen van de lopende band komen rollen, maar moet vandaag nog kiezen voor (veel) minder consumptie en minder mobiliteit.'
 8. 'Mijn recept is: minder zinloze spullen kopen, meer aflossen en genoegen met een bescheiden levensstandaard zodat je minder hard hoeft te werken en eerder kunt stoppen.'
 9. 'Zelf zoek ik mijn vertier meestal op zo'n meter of vijftig van mijn voordeur.'
 10. Gerhard heeft zijn zoon geadviseerd om elke maand een vast bedrag te beleggen in een indexfonds, zodat hij kans heeft op een mooi rendement. 'De spaarrente staat historisch laag en op 19-jarige leeftijd heb je de ideale beleggingshorizon,' aldus Gerhard.

Ik was vervolgens benieuwd wat Gerhard Hormann van beleggen vindt, en kwam deze tweet tegen in antwoord op de vraag: 'Hoe kijkt u nu aan tegen het beleggen versus aflossen vraagstuk, vooral voor mensen met lage hypotheekrente die ook nog fiscaal afgetrokken kan worden?'

Gerhard reageerde:

Gerhard Hormann in Kruispunt

Onderstaand filmpje vertelt in nog geen 3 minuten Gerhards verhaal. Erg leuk en inspirerend!

Hypotheekvrij leven ervaringen

Zijn er veel mensen die het is gelukt om hypotheek vrij te leven? Hoe zijn hun hypotheekvrij leven ervaringen? Gerhard Hormann heeft dus een hypotheekvrij leven ervaring. Maar zijn er meer mensen die het is gelukt om hun hypotheekschuld helemaal af te lossen? Ik verzamelde de hypotheek vrij leven ervaringen die ik kon vinden en zet ze hieronder voor je op een rijtje:

 • Blogger Greenevelien leeft hypotheekvrij en deelt haar ervaring op haar blog Green Evelien.
 • Op het blog van Porterenee vind je diverse hypotheekvrij leven ervaringen. Zoals het verhaal van Sabine en Dennis die hypotheekvrij leven.
 • Anieke en Miquel delen hun hypotheekvrij leven ervaring op het blog Meer geld, minder stress.
 • Wilma deel haar hypotheekvrij zijn ervaring op Lekker leven met minder.

Mijn conclusie over Eindelijk hypotheekvrij

Hoewel ik Gerhard Hormann soms wat zelfingenomen vindt, vind ik zijn boeken de moeite waard. Hij durft een ander geluid te laten horen, en zet vraagtekens bij vanzelfsprekendheden. Je kunt zijn boek zowel lezen ter inspiratie als ter informatie.

Het maakt je bewust van je hypotheek, en daarnaast biedt het een breder, kritisch perspectief op onze moderne maatschappij.

Sommige stukken vond ik wat lastig te volgen, omdat bij mi, als het om cijfers gaat de lichten spontaan gaan dimmen. Neem nou de koers van de AEX 25. AEX staat voor De Amsterdam Exchange Index. Het getal 25 verwijst naar de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Gerhard schrijft :

'Het is raar om alles op alles te zetten om af te lossen en tegelijkertijd op de AEX-index al je fiches op groen te leggen, terwijl steeds meer seinen op rood staan.'

Maar, zou Gerhard Hormann vast zeggen, iets moeilijk vinden is geen excuus om de boel dan maar de boel te laten. Het is belangrijk je toch te verdiepen in dit soort financiële zaken, want ooit, betaal je anders letterlijk en figuurlijk de rekening voor je gemakzucht. Daarom weet ik nu dat groene cijfers bij de AEX betekenen dat het goed is gegaan, en rood dat er een daling is ; )

Wat zegt het Nibud over aflossen, beleggen of sparen?

Het Nibud is heel duidelijk: je huis aflossen of je geld beleggen is een optie als je 'geld over' hebt. Je vindt op de nibud.nl een zogenoemd Geldplan dat je helpt om te bepalen wat voor jou de beste keuze is: aflossen, beleggen of sparen.

Praktische informatie over Eindelijk hypotheekvrij

Eindelijk hypotheekvrij is voor 15,- te koop bij bol.com.

550x807

Lees ook mijn post: Waarom wij onze hypotheek oversloten. Ondanks de boeterente.

Inmiddels schreef Gerhard Hormann het boek Coronaproof. Lees ook het Gerhard Hormann blog!

Wat voor soort hypotheek heb jij? En doe je aan aflossen en/of beleggen?

Similar Posts

48 Comments

 1. Een leven in vrijheid? Dat heb je nooit. We leven gevangen op een planeet waar we van alles moeten en eigenlijk maar beperkt dingen mogen.

 2. Als het gaat over koersen en dat soort dingen, haak ik ook direct af. Maar aflossen? Jep. Ik heb een spaarhypotheek en stort ook af en toe even wat in het spaardeel. Scheelt toch weer lekker in de maandlasten. Daar zit trouwens wel weer een maximum aan, want anders levert het weer extra kosten op, maar toch...

 3. Hier wordt ook afgelost in plaats van belegd. Ik zou hetzelfde bedrag ook kunnen beleggen en hopen dat het voldoende rendeert om de hypotheek af te lossen. Die onzekerheid wil ik niet.

  Over de schrijfstijl van Gerhard Hormann; ik ben niet enthousiast. Vorig jaar heb ik Hypotheekvrij gelezen wat mij ertoe zette te beginnen met aflossen. Kort geleden heb ik het boek nogmaals gelezen. Ditmaal irriteerde de betweterige en recalcitrante schrijfstijl mij. Ik ga zijn nieuwe boek zeker niet kopen. Hooguit lenen van de bibliotheek.

 4. Wij hebben nog een heel klein stukje aflossingsvrije hypotheek staan waarvoor we nu nog €30,-/mnd betalen. Dat laten we voorlopig zo want om nu spaargeld erin te steken om €30,- te besparen vind ik wat ver gaan. Wij worden wat ouder en dat geld kan straks mss hard nodig zijn voor allerlei voorzieningen. Beleggen vind ik veel te risicovol, ik hou van zekerheid.

 5. Zo te lezen heeft Hormann nieuwe inzichten verkregen. Misschien dat ik dan toch een keer door een van zijn boeken heenkom. Ik heb namelijk een beetje een haat-liefde verhouding met hem. Ik sta helemaal achter zijn boodschap; dat je jezelf wijzer moet maken en je niet moet laten aanpraten dat je 'vast' zit aan een hypotheek en dat als je meer vrijheid en vrije tijd wilt, dat je dit kunt bereiken. Maar in Hypotheekvrij kwam ik toch niet door de hoofdstukken heen die gingen over hoe hij zijn tweede dure auto en zijn vele reisjes en ander consumentisme opgaf. Bekroop me toch een beetje de gedachte 'ja, zo kan ik het ook!!'
  En hij heeft het vaak gehad over 'stoppen met werken', terwijl hij zelf nooit gestopt is met werken. Hij is ánders gaan werken. Dus tja, een beetje dubbel sta ik er in. Ach, niks menselijks is mij vreemd zullen we maar zeggen :-D

 6. Een spaarpot van 20.000 € vind ik niet zo vanzelfsprekend. Zo vallen heel wat mensen uit de boot moest dit de norm worden.
  Mijn hypotheek is reeds lang afgelost. Daar hoef ik me geen zorgen meer over te maken.

 7. Ik ben gestopt zijn stukken te lezen, omdat zijn zelffelicitatie me tegen ging staan.
  Aflossen doen we wel, nu al ruim een jaar of tien met mooi resultaat door sneeuwbaleffect. En ook, niet te verwaarlozen omstandigheid, doordat de kinderen financieel onafhankelijk zijn inmiddels.

 8. @ Destijds vond men hem maar raar, en dom dat hij zijn hypotheek ging aflossen.@

  Dat vonden velen ook van mij. Ik moest net als hun doen en geen tweedehands auto rijden. Gewoon een nieuwe kopen, ook gelijk een nieuwe caravan. Ze vonden het ook gek dat ik zelf mijn huis verbouwde. Dat kon je gemakkelijker laten doen met geleend geld. Je aflossingsvrije hypotheek verhogen was voor hen dan ook geen enkel probleem want de fiscus betaalde immers mee.
  Renteaftrek was er wel, maar woog dat op tegen de totale hypotheekkosten die na dertig jaar betaald dienden te worden? Dat zien we dan wel weer was het geijkte antwoord.
  De resultaten van een aantal leeftijdsgenoten zijn inmiddels duidelijk. Ze zijn net met pensioen en de dertig jaar zijn om waardoor er een nieuwe hypotheekvorm ontstaat waar wel verplicht afgelost dient te worden zonder renteaftrek. Met een klein pensioentje of alleen maar AOW red je dat natuurlijk niet. Vandaar dat veel ouderen nu in de problemen zitten.
  In je leven is het een kwestie van keuzes maken. Zelf ben ik blij dat ik altijd extra afgelost heb waardoor ik op mijn 45ste vrij van hypotheek was.

 9. Hier geen eigen huis. Wegens het werk van mijn man wonen wij in een dienstwoning waarvoor wij huur betalen. En betalen altijd de volle mep aan belasting want nooit hypotheekrenteaftrek. Nog twee kinderen die hoewel jongvolwassen door omstandigheden geen werk hebben.
  Dus alleen een kleine spaarbuffer en geen eigen vermogen, ook geen beleggingen. Mijn man werkt heel hard en ik heb ook een baan van 3 dagen in de week. Het steekt wel eens dat leeftijdsgenoten een mooi eigen huis hebben en hun financiën beter op orde. Maar goed, er zijn ook weer anderen die door pech in de bijstand terecht kwamen en dan de eindjes aan elkaar moeten knopen...

 10. Ik krijg al jeuk van die man als ik alleen jouw stukje nog maar lees. Meneer heeft makkelijk kletsen; ik werd op mijn 23ste alleenstaande moeder, heb altijd voor ons tweetjes gewerkt. En ja, we hadden het goed, zonder meer. Maar een huis kopen zat er écht niet in in mijn eentje. Soms vind ik dat best zuur als ik om me heen de verhalen hoor van mensen die nog maar heel weinig hypotheek betalen. Of alles al afgelost hebben. Maar goed, wij huren dus. In de vrije sector maar wel de helft minder (!) dan ons vorige appartement in Amsterdam. Ik troost me met de gedachte dat ik in arme tijden altijd nog kan verhuizen naar een sociale huurwoning en huursubsidie aan kan vragen,

 11. Zijn booschap van eerder stoppen met werken spreekt mij zeer aan, maar hoe vanzelfsprekend hij aanneemt dat iedereen een huis kan kopen, gezond genoeg is om veel te werken, en samen met een partner te leven, samen oud te worden, staat me erg tegen.

 12. Het boek heb ik niet gelezen maar wel een mening over aflossen en stoppen met werken.
  Stoppen met werken is eigenlijk niet meer van deze tijd. Beter kun je minder gaan werken.
  Jaren geleden wilden ze met 50 jaar stoppen met werken. Niet aan te raden. De praktijk heeft uitgewezen dat mensen daar echt niet gelukkig van worden. Een paar jaar eerder stoppen dan je 67e is nog tot daar aan toe maar jong stoppen is niet de beste keuze.
  Bij het aflossen van je hypotheek heb je de zekerheid dat je geen geld verliest en dat de maandelijkse lasten steeds minder worden. Moet daar natuurlijk wel ruimte voor zijn om extra af te lossen.

 13. Tsja, ik ben het helemaal met Gerhard eens geloof ik... Schulden moet je niet willen en als je ze toch hebt, vooral zo snel mogelijk aflossen. En ook spaargeld geeft een gevoel van vrijheid.

 14. Wij lossen ook af en persoonlijk vind ik dit heel prettig, mijn ouders hebben dit ook gedaan en ik zie er alleen maar voordeel in. Wij hebben veel mooie reizen gemaakt en hopen dit 'later' ook te kunnen doen.

 15. wij leven al een tijdje hypotheek vrij, dat hebben we gedaan door alle extraatjes in de hypotheek te stoppen. het is inderdaad een heel rustig gevoel

 16. Wij huren, niet de goedkoopste oplossing...maar voor ons wel de beste manier om zorgeloos te genieten

 17. Wij huren ook, kunnen voorlopig ook niet niet kopen.

  Wel zegt Jan altijd, dat als we een zak geld winnen ofzo, dat ie het dan in een keer wil kopen.
  Maar goed we gaan het zien.. Wellicht kopen we nooit en blijven we huren, even goede vrienden denk ik dan.

  Aflossen is denk altijd wel een goede keuze, uiteindelijk kan je geld over gaan houden om leuke dingen van te doen.

 18. Het is goed om erbij stil te staan. Ik heb op een gegeven moment afgelost en dat was achteraf niet de beste keus ook al leek het toen wel zo. Nou ja, je leert er ook gewoon van.

 19. Interessant boek. Zelf huur ik een huis, omdat ik als alleenstaande beginner in de randstad weinig kans maak op een koophuis in een fijne buurt

 20. Dan zet je jarenlang alles opzij om geen hypotheek te hebben en dan besluiten ze om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen en het huis als bezit te zien en als zodanig te belasten... Een zeer reëel scenario voor over een paar jaar. Benieuwd of hij dan nog zo zelfgenoegzaam is.

  1. Dat Gerhard Hormann ook, uiteraard ; ) Hij voorspelt immers veel. Maar volgens hem ben je dan nog steeds wel beter af met een hypotheekvrij leven.

 21. Ik heb geen idee, volgens mij aflossen, haha. Huis is nu nog alleen op naam van mijn vriend, dat gaan we binnenkort veranderen nu de kleine eraan komt...

 22. Ik heb hier te weinig kaas van gegeten, maar heb wel met plezier ook de comments gelezen. Allemaal verschillende inzichten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.