Hypotheek aflossen: het risico

hypotheek aflossen

Op diverse blogs lees ik blije verhalen van mensen die hun hypotheek aflossen. Sommigen kunnen zelfs 450 euro per maand opzij zetten. Maar die hebben denk ik niet vijf kinderen houd ik mezelf dan maar voor.

Hypotheek aflossen: op weg naar onafhankelijkheid?

Niettemin, spreekt het idee van extra aflossen ook mij erg aan. Door af te lossen verminder je immers je maandlasten. En dat maakt je minder kwetsbaar. Of niet? In Gerhard Hormanns tweede boek Helemaal Vrij!, het vervolg op het populaire Hypotheekvrij!, schrijft hij dat aflossen je ook juist kwetsbaarder kan maken.

‘Ga er maar eens goed voor zitten en probeer je voor te stellen wat er zou kunnen gebeuren als je in betalingsproblemen komt wanneer je net met veel moeite de helft van je hypotheek hebt afgelost? Wie is dan de lachende derde? Inderdaad: de bank.’

Want of je nou de helft van je hypotheek hebt afbetaald of niet, als je maandelijks niet netjes je kosten betaalt aan de bank, dan neemt de bank je huis in beslag.

‘In feit heb je pas autonomie over je eigen huis als je het tot de laatste baksteen hebt afbetaald,’ concludeert Hormanns.

Je hypotheek aflossen is een kwestie van alles of niets

Toen moest ik aan Spaarcentje denken, die bij elke hypotheek aflossing een plekje in hun huis kiest dat nu echt van hen is. Ik vond dat zo’n leuk idee. Maar als ik Hormanns goed begrijp is het inderdaad vooral dat: een idee.

Dus ook al lijkt het me heerlijk om onafhankelijk te zijn van de bank, en geen hypotheekschuld meer te hebben, wij lossen op dit moment dus niet af. Wel spaar ik zoveel als ik kan. Mochten er dan barre tijden aanbreken, dan kunnen we tenminste onze maandlasten nog ophoesten.

Maar ik vind het wel jammer!

Inmiddels schreef Gerhard Hormann ook het boek Coronaproof!

Doe jij aan hypotheek aflossen?

33 Comments

 1. izerina
 2. ari-atari
 3. Adriana Dijkland
 4. KK
 5. Robb
  • Carolina
  • Sony
 6. Simone
 7. julia
  • julia
  • Robb
 8. Barbara
 9. Carolina
 10. Vita mientje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh