Vis uit blik: alles wat je weten moet!

Vis uit blik

Wij eten hier regelmatig vis uit blik. Ik vind het namelijk zo handig! Het blijft lekker lang goed, dus je kunt het altijd in huis hebben. En het is supermakkelijk klaar te maken.

Dat gezegd hebbende, is mijn repertoire met vis uit blik wel vrij beperkt. Om eerlijk te zijn heb ik maar liefst twee gerechten met vis uit blik.

Mijn gerechten met vis

Het eerste gerecht is Tagliatella met Tagliatella roomsaus. Daar gooi ik dan broccoli en twee blikjes zalm door heen. Voor die twee blikjes zalm betaal ik meer dan ik aan vlees uit geef: zo’n 6 euro! Want ik wil graag de variant zonder graten. Want die vind ik vies.

Mijn tweede gerecht wás Kinderspaghetti. Dat maakte ik met room culinair, doperwtjes, mais uit blik, twee pakjes roomkaas en twee blikjes tonijn op water. Die heb ik al vrij lang niet meer gemaakt, omdat ik op een gegeven moment die droge tonijn zat was.

Maar nu las ik in het boek Koken met vis uit blik dat als het om koken gaat je beter tonijn in olie kunt gebruiken! Want dat is minder droog. Tonijn op water is beter geschikt voor toastjes met mayonaise! Dat verklaart een heleboel!

vis in blik

Het boek ‘Koken met vis uit blik’

Ik zag Koken met vis uit blik in de bibliotheek staan en nam het mee, omdat ik dus wel houd van vis uit blik. Hoewel ik niet verder kom dan zalm en tonijn. Maar daarnaast vind ik sardientjes ook lekker. Ook al koop ik die zelden.

Voedingswaarde blikvoer bijna even groot als vers voedsel?!

Koken met vis uit blik is bijna een ode aan vis die verpakt is in blik! De auteur, Bart van Olphen is er duidelijk gek op.

Hij zegt dat de voedingswaarde van modern blikvoer bijna even groot is als vers voedsel! Ik heb altijd begrepen dat ingevroren voedsel gezonder is dan blikvoedsel. En dat je beter eten in glazen potten kunt kopen, dan uit blik. Dit laatste is vanwege het laagje dat aan de binnenkant van blikken zit. In dat laagje zou de hormoonverstorende, synthetische stof BPA zitten. En dat kan kanker en agressief gedrag veroorzaken.

Maar daar heeft Bart van Olphen het niet over.

Koken met vis uit blik: wat kun je verwachten?

Bart van Olphen geeft eerst een kort overzicht van de geschiedenis van blik. En de rest van het boek is een soort kookboek, waarbij gekookt wordt met ingeblikte vis. De volgende visssoorten komen voorbij:

 • Tonijn
 • Ansjovis
 • Mosselen
 • Zalm
 • Makreel
 • Sardientjes
 • Krab
 • Schelvis en kabeljauw
 • Kokkels
 • Haring

Conclusie

Ik vond het een leuk boek! Vooral omdat ik blikvis zo’n handig product vind. Maar dat plastic laagje in blikken baart me wel een beetje zorgen. Ik vind het jammer dat Bart van Olphen het daar niet ook eventjes over heeft.

Wie graag ideeën wil opdoen voor gerechten met vis uit blik, kan haar hart ophalen met dit boek!

Praktische informatie over Koken met vis in blik

Vis uit blik werd in 2014 genomineerd als kookboek van het jaar! Het is voor de vriendelijke prijs van 16,99 te koop bij bol.com.

Lees ook hoe ik zelf Griekse moussaka maakte en mijn review van het tweede boek van Vis uit blik.

Kook jij wel eens met vis uit blik? Waarom wel, of juist niet?

Similar Posts

28 Comments

 1. De man is hier dol op vis uit blik en kookt er regelmatig mee. Hij doet tonijn op de zelfgemaakte pizza en door de pasta.

  Ik kook er zelf nauwelijks mee, want vind andere combinaties lekkerder. Alleen zelfgemaakte tonijnsalade vind ik heerlijk!

  1. Bij Bakker Bart zie ik elke week een recept voor tonijnsalade op hun papieren placemat staan. Ik heb zelf nog nooit tonijnsalade gemaakt eigenlijk. Hoe maak jij die klaar?

 2. Ik vind vis uit blik heerlijk, maar mijn echtgenoot wil eigenlijk niks eten dat ooit gezwommen heeft. En is het wel ecologisch verantwoord? Tonijn is toch niet zo’n goed idee?

 3. Ik vind vis door rijst heel lekker. Of op de sla.
  Wij eten regelmatig vis uit blik. Blik vind ik ook wat lastig. Qua gezondheid in combinatie met blik kun je beter tonijn uit water nemen dan uit olie.
  Tonijn is wat dubieus om milieuredenen. Wij eten het wel af en toe. Vis in het algemeen is trouwens een stuk minder gezond dan vroeger ivm de microplastics die er in zitten.

 4. Ik gebruik vis uit blik uitsluitend voor salades op brood. Sowieso eet ik weinig blik/potjes. Groente komt altijd uit de vriezer bij mij of is vers, ik vind blikvoer gewoonweg niet te eten. Voor zalmlasagne of andere pasta gebruik ik ook altijd ingevroren vis of verse. Verwend? Niet echt, wij aten vroeger veel uit blik/pot (behalve vlees/vis dat was altijd vers), maar ik heb het nooit lekker gevonden dus ben daar mee gestopt toen ik uit huis ging.Tonijn gaat nog wel, dat heb ik sowieso nooit vers op, maar zalm? Nee dank je, dat geef ik als kattenvoer. ;-)

  1. Ik vind zalm uit blik best lekker moet ik zeggen. Ik koop het ook wel eens in die gerookte versie. Maar dan moet ik het ook vrij snel verwerken. Met blik heb ik wat meer tijd.

 5. Er zijn al blikken zonder dat laagje te koop. Ik weet niet of dat ook voor vis geldt bonen kun je bijvoorbeeld al in een bpavrij blik kopen, van het merk bioitalia, bij bij mij de Deen supermarkt. Misschien dat dit er ook voor vis is? Moet je anders eens vragen bij een natuurwinkel.
  Overigens denk ik dat in pakken melk en yoghurt ook BPA aan de binnenkant zit en wat denk je van pakken toetjes of de drinkpakjes die je je kinderen meegeeft naar school? Anders zou het enorm gaan lekken.

 6. Ik gebruik regelmatig tonijn uit blik en dan die in olijfolie, die vinden wij het smeuïgst. Soms in pasta, maar meestal maak ik er tonijnsalade van. Koop altijd meerdere blikjes als deze in de aanbieding zijn, handig om een voorraadje in huis te hebben.
  Zalm koop ik nooit in blik, dat eten wij het liefst vers gegrild of gerookt.

 7. Mijn favoriete ‘recept’ met vis uit blik is een simpele tonijnsalade bestaande uit een blikje tonijn, tomaat en rode ui. Heerlijk op een toastje (of plakjes komkommer als je echt gezond wilt doen)! Je kunt hem eventueel nog wat rijker maken met een ei en/of mayonaise, wat augurk en wat peper en zout.

 8. Wat een origineel boek ! Dat van tonijn op olie basis beter is om mee te koken wist ik helemaal niet. Eigenlijk kies ik altijd maar standaard het zelfde blikje. Ik vind een afbakstokbroodje met tonijn en allerlei andere dingen uit de oven altijd heeeeeerlijk!

 9. Wat is het recept van die “kinderspaghetti” want dat klinkt erg lekker.
  Tot nu toe kwam ik ook niet verder dan tonijn- of zalmsalade en af en toe haring in tomatensaus als broodbeleg…
  Groetjes Chantal

  1. Je doet de room culinair in een pan. Daarin doe je bevroren doperwten. Als die gaar zijn, doe je er twee pakjes roomkaas bij, de mais en tonijn. Goed door elkaar mengen, en even weer goed warm laten worden. En dat dan serveren met spaghetti.

 10. Dit lijkt mij een ontzettend leuk boek. Dankjewel voor de tip!
  Ik kook ook heel graag met vis uit blik. Het is goed betaalbaar (bij de Dirk koop je zelfs blikjes sardines voor een halve euro per stuk) én je kunt er inderdaad hele voorraden van in huis hebben. Dat is altijd handig voor wanneer je eens geen boodschappen kunt doen.
  Ik wist trouwens niet dat de voedingswaarde van vis uit blik bijna net zo groot is als die van verse vis. Dat is goed nieuws, want vis schijnt heel gezond te zijn.

  Ik ga uitkijken voor dat boek. Vind het een hartstikke leuke tip.

 11. Wij gebruiken heel soms vis uit blik voor op bijvoorbeeld een pizza, maar echt veel maken we er niet gebruik van. Ik heb wel goede verhalen gehoord over Bart van Olphen en het boek, maar ik vind het toch jammer dat er geen aandacht wordt besteed aan de risico’s die kleven aan voedsel in blik, zoals de BPA waar je het al over had.

  1. Ja, ik denk dat hij gewoon voor de volledigheid daar toch een paar bladzijden aan had moeten wijden. Nu mist er eigenlijk een stuk informatie in zijn verder leuke en interessante boek.

 12. Ik sla graag over,ik vind vis uit blik o zo vies. Smaken verschillen. Geef mij maar een lekker vers gebakken stuk vis.

 13. hoi , dames mijn lievelingsrecept is gevulde eitjes met tonijn hardgekookt eieren 7/per blikje (tonijn op olie) in een maatbeker de tonijn zonder olie (die olie kan over brood en poes is er dan blij mee!) erbij de gekookte eidooiers mayonaise en wat ui de mixer erin en de eiwitten opvullen erbij gebakken aardappelen en een salade lekker gezond en goedkoop op pizza ook zeer lekker sardines en anjovis mmmm en zalm uit blik en zalm gerookt mengen met marscarpone en dan op een toostje.. en kwestie van gezond met zowat alles is er gepruts gerookte zalm scampi’s en zelfs met oesters word er enorm gefoefeld vooral van die oesters was ik erg verdrietig dit te horen want als het mis gaat zullen mijn kleinkinderen misschien nooit oesters leren kennen!!!! wat er allemaal in ons beleg toegestaan om toegevoegd te worden waarom mayonaise met suiker niet verbieden
  enz waarom moet een gezonde braadkip mij 16€!,,kosten en we kunnen er helemaal niets aan doen want het gaat om geld veel geld en ten slotte brood gepruts met graan kleurstof erin om het bruin te laten lijken !! en mijn zelfgebakken brood blijft géén 4 dagen vers hoor!! en dan het vergif margarine ….ja sorry ik zou nog wat verder kunnen gaan.
  lieve groet uit vlaanderen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.