Reacties

Vis uit blik: alles wat je weten moet! — 28 reacties

 1. De man is hier dol op vis uit blik en kookt er regelmatig mee. Hij doet tonijn op de zelfgemaakte pizza en door de pasta.

  Ik kook er zelf nauwelijks mee, want vind andere combinaties lekkerder. Alleen zelfgemaakte tonijnsalade vind ik heerlijk!

  • Bij Bakker Bart zie ik elke week een recept voor tonijnsalade op hun papieren placemat staan. Ik heb zelf nog nooit tonijnsalade gemaakt eigenlijk. Hoe maak jij die klaar?

 2. Ik vind vis door rijst heel lekker. Of op de sla.
  Wij eten regelmatig vis uit blik. Blik vind ik ook wat lastig. Qua gezondheid in combinatie met blik kun je beter tonijn uit water nemen dan uit olie.
  Tonijn is wat dubieus om milieuredenen. Wij eten het wel af en toe. Vis in het algemeen is trouwens een stuk minder gezond dan vroeger ivm de microplastics die er in zitten.

 3. Ik gebruik vis uit blik uitsluitend voor salades op brood. Sowieso eet ik weinig blik/potjes. Groente komt altijd uit de vriezer bij mij of is vers, ik vind blikvoer gewoonweg niet te eten. Voor zalmlasagne of andere pasta gebruik ik ook altijd ingevroren vis of verse. Verwend? Niet echt, wij aten vroeger veel uit blik/pot (behalve vlees/vis dat was altijd vers), maar ik heb het nooit lekker gevonden dus ben daar mee gestopt toen ik uit huis ging.Tonijn gaat nog wel, dat heb ik sowieso nooit vers op, maar zalm? Nee dank je, dat geef ik als kattenvoer. ;-)

  • Ik vind zalm uit blik best lekker moet ik zeggen. Ik koop het ook wel eens in die gerookte versie. Maar dan moet ik het ook vrij snel verwerken. Met blik heb ik wat meer tijd.

 4. Er zijn al blikken zonder dat laagje te koop. Ik weet niet of dat ook voor vis geldt bonen kun je bijvoorbeeld al in een bpavrij blik kopen, van het merk bioitalia, bij bij mij de Deen supermarkt. Misschien dat dit er ook voor vis is? Moet je anders eens vragen bij een natuurwinkel.
  Overigens denk ik dat in pakken melk en yoghurt ook BPA aan de binnenkant zit en wat denk je van pakken toetjes of de drinkpakjes die je je kinderen meegeeft naar school? Anders zou het enorm gaan lekken.

 5. Ik gebruik regelmatig tonijn uit blik en dan die in olijfolie, die vinden wij het smeuïgst. Soms in pasta, maar meestal maak ik er tonijnsalade van. Koop altijd meerdere blikjes als deze in de aanbieding zijn, handig om een voorraadje in huis te hebben.
  Zalm koop ik nooit in blik, dat eten wij het liefst vers gegrild of gerookt.

 6. Mijn favoriete 'recept' met vis uit blik is een simpele tonijnsalade bestaande uit een blikje tonijn, tomaat en rode ui. Heerlijk op een toastje (of plakjes komkommer als je echt gezond wilt doen)! Je kunt hem eventueel nog wat rijker maken met een ei en/of mayonaise, wat augurk en wat peper en zout.

 7. Wat een origineel boek ! Dat van tonijn op olie basis beter is om mee te koken wist ik helemaal niet. Eigenlijk kies ik altijd maar standaard het zelfde blikje. Ik vind een afbakstokbroodje met tonijn en allerlei andere dingen uit de oven altijd heeeeeerlijk!

 8. Wat is het recept van die "kinderspaghetti" want dat klinkt erg lekker.
  Tot nu toe kwam ik ook niet verder dan tonijn- of zalmsalade en af en toe haring in tomatensaus als broodbeleg...
  Groetjes Chantal

  • Je doet de room culinair in een pan. Daarin doe je bevroren doperwten. Als die gaar zijn, doe je er twee pakjes roomkaas bij, de mais en tonijn. Goed door elkaar mengen, en even weer goed warm laten worden. En dat dan serveren met spaghetti.

 9. Dit lijkt mij een ontzettend leuk boek. Dankjewel voor de tip!
  Ik kook ook heel graag met vis uit blik. Het is goed betaalbaar (bij de Dirk koop je zelfs blikjes sardines voor een halve euro per stuk) én je kunt er inderdaad hele voorraden van in huis hebben. Dat is altijd handig voor wanneer je eens geen boodschappen kunt doen.
  Ik wist trouwens niet dat de voedingswaarde van vis uit blik bijna net zo groot is als die van verse vis. Dat is goed nieuws, want vis schijnt heel gezond te zijn.

  Ik ga uitkijken voor dat boek. Vind het een hartstikke leuke tip.

 10. Wij gebruiken heel soms vis uit blik voor op bijvoorbeeld een pizza, maar echt veel maken we er niet gebruik van. Ik heb wel goede verhalen gehoord over Bart van Olphen en het boek, maar ik vind het toch jammer dat er geen aandacht wordt besteed aan de risico's die kleven aan voedsel in blik, zoals de BPA waar je het al over had.

  • Ja, ik denk dat hij gewoon voor de volledigheid daar toch een paar bladzijden aan had moeten wijden. Nu mist er eigenlijk een stuk informatie in zijn verder leuke en interessante boek.

 11. hoi , dames mijn lievelingsrecept is gevulde eitjes met tonijn hardgekookt eieren 7/per blikje (tonijn op olie) in een maatbeker de tonijn zonder olie (die olie kan over brood en poes is er dan blij mee!) erbij de gekookte eidooiers mayonaise en wat ui de mixer erin en de eiwitten opvullen erbij gebakken aardappelen en een salade lekker gezond en goedkoop op pizza ook zeer lekker sardines en anjovis mmmm en zalm uit blik en zalm gerookt mengen met marscarpone en dan op een toostje.. en kwestie van gezond met zowat alles is er gepruts gerookte zalm scampi's en zelfs met oesters word er enorm gefoefeld vooral van die oesters was ik erg verdrietig dit te horen want als het mis gaat zullen mijn kleinkinderen misschien nooit oesters leren kennen!!!! wat er allemaal in ons beleg toegestaan om toegevoegd te worden waarom mayonaise met suiker niet verbieden
  enz waarom moet een gezonde braadkip mij 16€!,,kosten en we kunnen er helemaal niets aan doen want het gaat om geld veel geld en ten slotte brood gepruts met graan kleurstof erin om het bruin te laten lijken !! en mijn zelfgebakken brood blijft géén 4 dagen vers hoor!! en dan het vergif margarine ....ja sorry ik zou nog wat verder kunnen gaan.
  lieve groet uit vlaanderen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>