Vis in blik: het tweede deel met nieuwe recepten

Vis in blik

Vis in blik is handig om in huis te hebben. Zeker nu we op het platteland wonen, is het handig om op voorraad te hebben. Ik kocht meestal blikjes vis van John West, maar door het boek Vis uit blik maakte ik kennis met het merk Fish Tales.

Vis uit blik gezond?

Voordat ik het boek van Bart van Olphen over vis las, wist ik eigenlijk weinig over ingeblikte vis. Maar één van mijn belangrijkste vragen was altijd: is vis uit blik gezond? Volgens Bart is het antwoord duidelijk:

'Vis uit blik doet niet onder voor verse vis.'

Het basisproduct, vis, is immers hetzelfde schrijft Bart. Het enige dat anders is, is de smaak en textuur van de vis. Die is ander bij ingeblikte vis door de conservering. Dankzij de nieuwe bliktechnieken kan vis tot wel 5 jaar lang houdbaar gemaakt worden. Zo hoeft een overschot aan vis niet verloren te gaan.

Voordelen van ingeblikte vis

 1. Vis in blik is net zo gezond als verse vis, mits je goede kwaliteit vis koopt uiteraard.
 2. Ingeblikte vis is duurzaam.
 3. Vis kan worden meegekookt, meegebakken of meegebraden. Of je verwarmt het gewoon 2 minuten in warm water en dan ben je ook klaar.
 4. Het is superhandig om in huis te hebben.
 5. Je kunt er snel een gezonde maaltijd mee op tafel zetten.
 6. Ingeblikte vis is al kant en klaar. Je hoeft hem niet meer te garen.
 7. Je kunt vis gebruiken in heel veel maaltijden. Van salades, tot in warme pasta.
 8. Je kunt op het blikje precies zien waar je vis vandaan komt en hoe die is gevangen. Let op het keurmerk MSC en Hengel & lijn.

Welke vis in blik moet je kiezen?

Door het boek van Bart van Olphen werd ik me bewust van de vraag of ingeblikte vis behalve gezond, wel verantwoord is. Van hem leerde ik dat ik voor duurzame vis uit blik moet letten op het MSC- of ASC keurmerk. MSC is het keurmerk voor wilde vis, ASC voor kweekvis. 'Dolphine safe' is een loze kreet volgens Bart.

Wil je tonijn uit blik? Dan moet je ook nog letten op de term 'Pole and line' of 'Hengel & lijn'. Dat is blijkbaar de enige manier om duurzaam tonijn te vissen.

N.B. In Nederland wordt alleen wilde vis in blik verwerkt, staat in het tweede deel.

Recepten met ingeblikte vis

In Vis uit blik 2 staan maar liefst 40 recepten voor vis. Ze zien er allemaal heerlijk uit, en er staat een foto van het gerecht naast elk recept. Je kunt dus goed zien wat het gaat worden.

Bart van Olphen over zijn tweede boek en koken met vis

Praktische informatie over Vis uit blik 2

Dit tweede deel over blikvis is voor 18,50 te koop bij bol.com. Maar het is vast ook te leen in je lokale bibliotheek!

Vis uit blik 2

Leestip: HelloFresh vispannetje ervaring

Wat vind jij van ingeblikte vis? Kook je er wel eens mee?

Similar Posts

16 Comments

 1. Sardientjes uit blik, heerlijk en ook lang te bewaren. Ansjovis uit blik voor op de pizza. Ik hou wel van vis uit blik. Ik heb overigens het eerste boek van hem hier in de kast staan.

  1. Ja, dat is ook leuk om te lezen vond ik. Vooral de informatie over de toepassingen van tonijn in water en olie vond ik destijds een eye opener.

 2. 70% van het visassortiment in de Nederlandse supermarkten draagt het MSC- of ASC- keurmerk. Maar het aandeel duurzame vis in het versvak (81%) of diepvriesvak (92%) is veel hoger dan op het conservenschap (42%). Het ligt er dus wel aan welk blikje je neemt.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Brrr...ik koop echt nooit ingeblikte vis. Mijn moeder had het wel eens in huis en de lucht vond ik zó vreselijk! Ik heb het nooit gegeten en ben niet van plan daar verandering in aan te brengen.

 4. Ik vond vis uit blik wel lekker maar ik eet al 19 jaar geen vlees en ben 2 jaar geleden ook gestopt met het eten van vis. Mijn boek met visrecepten: verse vis, diepvries vis en blikvis is naar de kringloopwinkel gegaan.

 5. Ik eet tonijn uit blik met bijvoorbeeld pasta, courgette, stukjes groene appel en kookroom of slagroom.En erop kappertjes. Mmmm

 6. Handig! Ik heb eigenlijk altijd wel tonijn en zalm uit blik staan. Lekker om een salade mee te maken, en ik gebruik het ook op zelfgemaakte pizza.

 7. Ik eet wel en zelfs regelmatig vis uit blik. Kies ook blikjes voor 1-persoonsmaaltijden. Sommige blikjes zijn me duidelijk te groot en bij verse vis heb ik echt teveel. Ik koop het vaak bij de Xenos en dan ook vaak de makreel. Gooi het door m'n roerbaksels. Maar het zit ook wel in de maaltijdsalades die ik koop. Zie de laatsete jaren eigenlijk altijd Msc en zeer vaak zo'n hengelaar op de verpakking. Ik vertrouw dat niet echt. Maar er zijn ook geen keurmerken die er vismatig bovenuitsteken. Daarbij is vis goed voor je gewrichten. In de laatste 12 maanden is de prijs van vis in blikjes wel erg omhoog gegaan. Circa 25%. Daarvoor steeg het overigens jaren niet. Kan zijn dat ze meer geld uit moeten geven voor die keurmerken of dat mensen denken dat iets dat goedkoper is niet in de haak kan zijn.

 8. Brrrr. Ik lust alleen maar zalmsalade als ik hem zelf maak. Van vis uit blik. En dan vis ik alle vieze friemeltjes er tussen uit. Verder lust ik alleen maar vissticks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.