Is deze broccoli nog goed?

Is deze broccoli nog goed?

Is deze broccoli nog goed?

Vorige week schreef ik een post over een groentenpakket dat mijn oudste dochter voor maar 5,- bij de supermarkt Coop kocht.

De broccoli die erin zat was geel uitgeslagen, en ik dacht dat hij dus niet meer goed was.

Wanneer is broccoli niet meer goed?

Maar daarover bleken de meningen verdeeld. Het deel van de stronk dat geel is blijken bloemen te zijn, en die kun je gewoon eten. Wil je dat niet? Dan kun je ze er af halen. Wel is het zo dat naarmate een broccoli geler wordt, de smaak bitterder wordt. Maar dan kun je toch nog prima de steel eten.

Broccoli geel? Prima! Broccoli bruin? Niet eten.

Gele broccoli? Kun je gewoon eten. Hij is hoogstens wat bitter.

Bruine broccoli of zelfs zwart? Dan is hij bedorven. Eet hem niet op.

Uiteindelijk heb ik hem niet gegeten. Ik vond hem er echt onsmakelijk uitzien…

Maar de kippen vonden hem heerlijk.

Broccoli kopen: hoe koop je hem zo vers mogelijk?

Er is een handig trucje om je ervan te verzekeren dat je verse broccoli koopt. Kijk naar de onderkant van de steel! Hoe groener die is, hoe beter. Wordt de onderkant van de steel al een beetje gelig? Dan is de de stronk iets minder vers.

Hoe lang broccoli bewaren?

Als je deze groente in de groentela van je koelkast bewaart is hij daar zo’n 3 tot 5 dagen houdbaar. Afhankelijk van hoe vers hij was toen je hem kocht.

De voedingwaarde van deze groente vind je op de site van Het Voedingscentrum.

Leestip

Eieren over de datum: kun je ze dan nog eten?

Wat vind jij: Is deze broccoli nog goed? En meer nog: zou jij hem nog eten?

Similar Posts

42 Comments

 1. nou, ik had hem nog gegeten. gewoon het bruine erafhalen
  de steel eet ik ook. ik kook de steel en pureer de steel en vermeng het in de soep.

 2. Ik zou ‘m opgegeten hebben. Lelijke wegsnijden en de rest goed afspoelen.
  Sinds ik bewuster omga met eten en afval, ben ik een stuk minder kritisch geworden.
  Je kippen hadden een mazzeltje :-)

 3. Ik had de broccoli ook niet gegeten. Verkleuringen vind ik niet prettig. Bovendien, als het ‘gewoon’ zou zijn om broccolibloemen te eten, zouden die toch ook wel verkocht worden? Ze zijn namelijk erg makkelijk te kweken… ;-) Toen ik zelf een moestuin had, kweekte ik alleen maar broccolibloemen, echte groene broccoli is mij niet gelukt… Die bloemen mocht ik van mijn zeer ervaren volkstuinbuurmannen niet opeten… En gelukkig heb je kippen!

 4. Ik eet groente omdat het gezond is. Die groente moet dan wel zo vers mogelijk zijn. Deze broccoli is verre van vers en is aan het rotten in het plastic. Het is dus niet alleen een kwestie van ‘bloeien’.

 5. Ik zou hem gegeten hebben, ik gooi nooit eten weg. Maar ach ik heb ook geen kippen. ;-)

  Maar mensen zijn wel snel vies van iets tegenwoordig. Komt het omdat we zo verwend zijn met zijn allen?

  1. Ja, Ineke, dat denk ik wel. We zijn super verwend tegenwoordig, nergens mag meer een plekje of bobbeltje aan zitten. Gewone doorgroei die in de verpakking plaats vindt mag ook al niet meer. Men vertrouwd meer op de datum die ergens opgeschreven is dan op zijn/haar eigen zintuigen.

   Deze brocolli zou bij ons gewoon gegeten worden. De steel wordt gebruikt voor de soep.

  2. Ik vind het om zich heel mooi om gewoon nooit eten weg te gooien, en vind dat ik dit ook zou moeten doen. Maar ik merk dat de psychologische drempel dan toch hoog is, als een groente er zo uit ziet…

 6. Ik eet zoiets gewoon hoor! Ik ben niet zo’n mieperd met eten. Voor de volgende keer een tip, haal het plastic erom weg en bewaar hem donker, dan kan ie vast wel een paar daagjes langer blijven liggen, alhoewel…brocoli moet je wel snel opmaken na aanschaf…

 7. Ik zou het opeten…sowieso vindt men steel hier lekkerder. Maar ik zou er denk wel soepje van gemaakt hebben. Of een broccoliquiche, of broccoli in kerriesaus(met rijst) Combi met keerriesaus vindt men hier ook erg lekker.
  Jammer dat de broccoli zolang bleef liggen!

 8. Ja ik zou het ook gegeten hebben, ruim wegsnijden wat niet meer goed is en dan is het prima bruikbaar, zeker om soepje van te maken.

  Soms begrijp ik niet dan veel mensen wel biologisch willen eten maar de consequenties daarvan namelijk het kan er soms wat anders en zelfs minder appetijtelijk uitzien dan weer vervelend vinden.

 9. Als de broccoli niet meer mooi groen is eet ik hem niet. Voor mij ziet hij er dan niet smakelijk meer uit. De steel vind ik niet lekker, ik snijd de roosjes altijd kort af. Mijn ervaring is dat broccoli snel verkleurt, dus ik eet hem dezelfde dag nog op. Wij eten wel regelmatig broccoli, mijn zoontje vind het lekker en dat is zeldzaam ;)

 10. Ik zou hem toch niet meer eten. Als een broccoli er zo uitziet dan gooi ik hem weg. Broccoli moet je heel snel op eten. Ik snij ze soms in stukjes en dan doe ik ze in de diepvriezer. Zo gooi je nooit iets weg. :)

 11. Als het bloemknopjes zijn dan wordt het hier gewoon gegeten. Is niks mis mee.
  Ik ben weer een enorme pietlut met rauwe, dierlijke producten. Als daar iets mee is, dan word je pas echt ziek.

 12. ik zou hem ook gegeten hebben, of er wat van weggesneden hebben.
  Hier wordt het los verkocht of ook met stelen eraan.
  Groet, Wilma

 13. Zelf heb ik daar geen probleem mee hoor, dat die bloemetjes van een broccoli een beetje geel geworden zijn. Inderdaad, die kun je gewoon nog eten en als je de broccoli in kleine stukjes snijdt en verwerkt in een gerecht (bijvoorbeeld een stamppotje, een ovenschoteltje, of spaghettisaus), dan zie je daar helemaal niks meer van.

 14. Ik zou hem echt niet hebben klaargemaakt! Hier zou die ook richting kippen en konijnen gaan. Ik vind de steel niet lekker. Zo kort als mogelijk is word het afgesneden. Als het er niet fris uitziet hoef ik het echt niet! Verse groente hoort vers!!

 15. Wat je ziet is de bloem! Die kan verkleuren. Voel en ruik eraan, dan gooi je t alleen weg als t stinkt..
  Ik denk dat we snel bang zijn . Ws is er wat vocht bijgekomen.

 16. Ik ben een zeurpiet en eet niet snel iets dat er anders uitziet dan anders. Laatst had ik een bloemkool die van binnen paarse strepen op de witte stelen had?!

 17. Ik zou hem niet meer eten, maar hoor mijn moeder al zeggen: Je kunt gewoon wat stukjes wegsnijden en klaar maken hoor haha ;)

 18. Zoek net op hoe je merkt dat een broccoli bedorven is, gezien ik daarnet broccoli at (die net zoals deze verkleurd was) en nu diarree aan de lopende band heb. Gezien de reactie’s twijfel ik of het aan de broccoli lag of niet, maar in het vervolg zal ik broccoli met verkleuring toch maar overslaan…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.