Damestasjes lezen: deel 1 de buitenkant van mijn tas

damestasjes lezenOp het blog Ogma las ik een review van Yoeke Nagels boek Damestasjes lezen.

Ik vond het zo interessant dat ik het onmiddellijk reserveerde in de bibliotheek. Inmiddels heb ik het gelezen. En ik besloot mijn eigen tasje eens te lezen op basis van Yoeke Nagels instructies!

Damestasjes lezen: de buitenkant van mijn tas

1. Afmeting tas

Hoe groot je tas is zegt iets over hoeveel plek je durft in te nemen schrijft Yoeke.

Mijn tas is niet enorm groot, maar ook niet heel klein. Gewoon een middelmaat. Volgens Yoeke Nagel betekent een middelmaat tas dat je het een en ander hebt meegemaakt en dus voorbereid bent op tegenslag en onverwachte ontwikkelingen. Je bent bereid te leren en staat open voor nieuwe ervaringen. Je bent hulpvaardig, maar slaat ook graag een keertje over als iemand anders zich aanbiedt om iets te doen.

Tsja, dit klopt wel aardig.

2. Slijtage tas

De ouderdom, slijtage en eventuele reparaties vertellen hoe je omgaat met tegenslag. Hm, ik vraag me af wat het over mij zegt dat ik mijn blauwe Liv tas heb gedumpt omdat de rits het niet meer deed… Ik heb niet eens geprobeerd hem te repareren.

Mijn tas is behoorlijk nieuw. Een nieuwe tas staat voor een verandering in je leven, of de wens naar verandering.

Hm, ik weet niet of ik echt een nieuwe fase in mijn leven in ga. Wel verlang ik altijd naar meer rust. Dat is wel een wens naar verandering.

3. Draagwijze van tas

De manier waarop je je tas draagt vertelt iets over hoe actief, verantwoordelijk en onafhankelijk je bent.

Ik draag mijn tas schuin over mijn lichaam. Volgens Yoeke Nagel komt dit voor bij vrouwen die graag goed zicht houden op hun eigen mogelijkheden. Ze houden van zekerheid en ze moeten iets overwinnen om hulp te aanvaarden.

Dit herken ik goed: ik houd erg van zekerheid en vind het inderdaad lastig om hulp te krijgen.

4. Diepte van tas

De diepte van je tas vertelt iets over de toegankelijkheid van je geest.Iemand met een ondiepe tas staat minder open voor nieuwe indrukken en wil niet zoveel van zichzelf laten zien.

Mijn tas is een ‘halverwege de onderarm-diepe tas’. Dat betekent volgens Yoeke dat ik nieuwsgierig ben, houdt van een goed gesprek, graag meningen uitwissel en bereid ben nieuwe inzichten op te doen. Zelfonderzoek is me welkom.

Dit klopt ook wel.

5. Sluiting van tas

De sluiting van je tas representeert de balans tussen de ‘binnen- en buitenwereld’ van de draagster.

Mijn tas heeft een ritssluiting. Dat betekent ‘bereidheid tot het uitwisselen van meningen en zelfonderzoek’. De eigenaresse kan ‘nee’ zeggen. Ze is geen flapuit.

6. Materiaal van tas

Het materiaal van de tas zegt iets over de mate waarin je jezelf laat beïnvloeden en laat raken door wat er om je heen gebeurt.

Mijn tas is van soepel leer. Dat staat voor:

 • gevoel voor humor
 • flexibiliteit
 • groot aanpassingsvermogen zonder verlies eigenheid
 • Niet snel van de wijs te brengen
 • Gesteld op gezelligheid en goede sfeer

7. Kleur van tas

Ik houd van bruin als het gaat om tassen en schoeisel. Dat past zo fijn overal bij. De kleur bruin staat volgens Yoeke voor praktisch. En dat je meer gericht bent op functionaliteit dan op presentatie. Omdat het een soort schutkleur is duidt het op een respectvolle houding naar de omgeving.

Conclusie over mijn persoonlijkheid op basis van mijn tas

Mijn tas is bruin, nieuw, heeft een rits en is van soepel leer. Hij is gemiddeld diep en gemiddeld groot. Ik draag hem schuin over mijn lichaam.

Tsja, wat wil dit nou zeggen over mijn persoonlijkheid? Op basis van Yoeke Nagels informatie betekent dit dat ik een vriendelijke, rustige persoonlijkheid ben. Geen extreem type, en met een zekere hang naar zekerheid, terwijl ik tegelijkertijd open sta voor nieuwe inzichten.

Ik was denk ik een stuk interessanter geweest als ik een vormvaste Samsonite koffer als handtas gebruikte of altijd een knalgeel enveloptasje met me meesjouwde. Eerlijk gezegd vind ik mezelf nu een beetje saai klinken.

Eigenlijk zijn bijna al Yoeke Nagels interpretaties van de buitenkant van tassen positief. Wat zou het interessant zijn geweest als er uit kwam:

‘Je bent een manipulatief kreng, en dat uit zich in je valse damestas.’

Praktische informatie over Damestasjeslezen

Damestasjeslezen van Yoeke Nagel is voor 11,92 tweedehands te koop bij bol.com.

damestasjeslezen

Binnenkort: een analyse van de inhoud van mijn damestasje : )

Leestip: Wat zit er in mijn tasje?

Hoe weerspiegelt de buitenkant van jouw tas jouw karakter?

Similar Posts

17 Comments

 1. hahahahaha ik vind hem leuk, sommige dingen herken in wel, maar zget dta wta over de tas? Of over de fase waar je in verkeert en waardoor je ws ook juist zo’n tas hebt?

  1. Goed punt Sillie. Een tas zegt denk ik zeker ook iets over de fase. Want als je een luiertas hebt zit je overduidelijk in de fase van kleine kinderen.

 2. hahaha die laatste uitkomst zou wel een giller zijn!! geweldig bedacht!!pfff dat zou ik niet weten moet er wel om lachen dat t zoveel over je persoonlijkheid zou zeggen

  1. Ik heb het even opgezocht Sanne, en een grote tas betekent volgens Yoeke dat je een actieve levenshouding hebt, in staat ben om leiding te geven en gewend bent om problemen aan te pakken.

   Soms kun je irritatie wekken door te nadrukkelijk aanwezig te zijn.

   En? Herken je jezelf?

 3. Lol, ik heb een soort reddingstas, niet echt een doorsnee damestas qua inhoud. Gewoon een handige tas uit de kringloop waar “vanalles inzit wat ik misschien kan gebruiken”. Het meest grappige wat ik meemaakte met wat er allemaal in die tas zit is op een oogstfeest. De appelboer zijn weegschaal werkte niet. Ik bedacht dat zijn batterijen wel eens leeg konden zijn en (natuurlijk) had ik reservebatterijen bij me voor mijn MP3spelertje.Inderdaad werkte de weegschaal weer na verse batterijen. Dus hebben we geruild, ik appels, hij batterijen.
  Ik herinner me mijn oma ‘s tas nog.Zo’n zwarte leren tas, met kort handvat, ook daar kwam “vanalles uit wat nodig was, én pepermuntjes! Het zal wel in de familie zitten om zo’n reddingstas bij je te hebben.

  1. O, heerlijk, zo’n reddingstas ja. Het is wat zwaar, maar als je lichter bepakt op stap gaat heb je toch het gevoel niet helemaal “safe” te zijn, haha

 4. Ik denk dat mijn tas vrij weinig over mij zegt, want ik heb de meest uiteenlopende tassen en toch echt maar 1 karakter. Wel vind ik het altijd geinig om na te gaan of dit soort dingen kloppen. Af en toe is het echt spot on. Dat vind ik dan ook heel leuk.

  1. Maar dan zou je kunnen redeneren dat het feit dat je veel verschillende soorten tassen hebt weer iets over je vertelt Shannon Sheila?

   Ik doe maar een gooi: je staat open voor nieuwe ervaringen en inzichten en houdt graag verschillende mogelijkheden open ; )

 5. zie je maar dat je iemand niet zomaar een tas kan geven. Als je er bij nadenkt zou je met veel dingen rekening moeten houden.
  Groet, Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.