Eieren over de datum: 3 tests!

eieren over de datum
Deze eieren geven nieuwe betekenis aan de term 'vrije uitloop' : )

Wat te doen als eieren over de datum zijn?

De reden dat ik het vraag is dat ik de eieren heb gevonden die onze kip ergens in de tuin had gelegd!

Eieren gevonden in de tuin

Sinds onze laatst overgebleven kip heeft ontdekt dat ze uit het kippenhok kan komen, gaat ze dagelijks op excursie. Dat is heerlijk voor de kip. Maar wij hebben nu dus geen eieren meer. Want die legt ze niet meer in het hok.

Van narigheid kocht mijn man afgelopen weekend zelfs eieren in de supermarkt.

Maar wat zag ik gisteren toen ik hout haalde voor de houtkachel?

Juist!

Een hele stapel eieren! Keurig bij elkaar.

Dankjewel kip!

Eieren over de datum

Hoewel ik heel blij ben met deze vondst van eieren in onze tuin, maak ik me over één ding zorgen: ik weet niet hoe oud die eieren zijn.

Wat als de eieren over de datum zijn? Hoe weet je of een ei nog goed is?

Het is niet zo dat ze zo'n handig stempeltje met de datum erop hebben. En ik kan helaas ook niet aan de kip vragen: 'Zeg zijn die eieren over de datum of heb je ze net gelegd?'

Gelukkig zijn er drie tests die je kunt doen om te controleren of een ei over de datum is.

Zo test je of een ei nog goed is: 3 tests!

1. De watertest

Neem een bak en doe daar water in. Leg vervolgens het ei in het water. Als het ei blijft drijven is het over de datum en kun je het beter niet meer eten. Zakt het naar de bodem en gaat het daar op de zij liggen? Dan is het ei vers. Zakt het naar de bodem, maar staat het rechtop in het water? Ook dan kun je het ei eten.

Hieronder zie je het fijn op een rijtje:

eieren over de datum

2. De geluidtest

Neem het ei, houd het bij je oor en schud het voorzichtig heen en weer. Hoor je een klotsend geluid? Dan is het ei over de datum. Het hoort namelijk niet te klotsen!

3. De kijktest

Deze laatste test om te kijken of eieren over de datum zijn is niet geschikt als je een gekookt ei wilt. Hiervoor moet je namelijk het ei breken in een schaal. Kijk goed naar het uiterlijk van het ei. Is de dooier helemaal vloeibaar geworden en vermengd met het eiwit? Dan is het ei over de datum! Bij een vers ei is de dooier nog parmantig rond.

Eieren over de datum voedselvergifting?!

Wat kan er eigenlijk gebeuren als je eieren over de datum opeet? Stel je hebt bijvoorbeeld een lekker eitje gebakken, en daarna zie je op de eierschaal dat de houdbaarheidsdatum verstreken was. Tijd voor paniek?

Nee, dat is niet nodig.

Want als het ei echt bedorven was, had je dat wel geroken en gezien.

Zolang een ei niet stinkt naar rotte eieren is er weinig aan de hand, schrijven ze op Scienta Nova.

Leestips

Wat voor soort eieren eet jij? Van je eigen kippen? Scharrel, vrije uitloop, 4-granen?

Vergelijkbare berichten

22 reacties

 1. Hier in de buurt houd iemand kippen en verkoopt de eieren aan huis. Het voer is niet bio, maar ik heb nog geen andere kippen gezien met zoveel ruimte (loslopende kippen daar gelaten natuurlijk).

  De eieren zijn altijd ontzettend vers en in de zomer lekker groot.

 2. Het is misschien een onnozele vraag van mij, maar ik vraag me af hoe een eenzame kip zonder haan het klaar krijgt om nog eieren te leggen. Heeft ze daar in het bos misschien een stille minnaar zitten?

  1. .....een kip legt eieren, bevrucht (door een haan) of onbevrucht! Een vrouw zonder man menstrueert ook!

 3. Wij eten eieren van onze eigen kippen. Het zijn er 8 plus een haan. De ren is erg groot, er staat ook een boom. Het was gewoon een stuk van de moestuin. Soms leggen ze hun eieren ineens op een andere plek en dan is het even zoeken inderdaad !

 4. Leuke verrassing.
  Wij eten het liefst eieren van de kippen van mijn ouders, die lekker buiten lopen (als er geen ophokplicht is). Ook die kippen leggen niet altijd allemaal keurig in het hok. 'Er legt er weer één verloren.' zegt mijn vader dan. Soms is het echt even zoeken.

  1. Eieren blijven 3 weken goed.
   Ik vond ook wel eens een nest eieren tussen de klimop maar omdat de kippen toen in geen tijden los waren geweest heb ik ze toen in de kliko gegooid. Nu hebben we al een tijd geen kipjes meer. En kopen we onze eieren bij de boer of de landbouwschool hier.

  2. Wij hebben ook eens 'verloren' eieren gevonden. We wisten niet hoe oud ze waren en hebben ze dus ook weggegooid.

 5. Wij hebben sinds kort een aantal kippen samen met de overbuur daar is plaats voor een kippenren maar die kan niet zo heel groot zijn omdat we dat van boven af moeten beschermen voor roofvogels die hier in de bossen vlakbij zitten en ze weten een gemakkelijk hapje zo zitten.

 6. Ik at eerst nooit eieren uit de winkel, vond het niet lekker.
  Nu een geklopt ei van onze eigen kippetjes is wel lekker. Maar gekookt helaas.
  Oh en de eenden eieren smaken ook een stuk anders.
  Nu ze flinke nesten aan het maken zijn is het wel handig om te controleren of ze nog goed zijn, je weet niet of ze er een paar dagen liggen of al 3 weken haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.