Kan je tuinmeubilair buiten blijven staan?

tuinmeubilair winter
Is dit oké?

Vorige winter heeft onze biertafel met bijpassende de hele winter buiten staan verpieteren. Deze tuintafel veilig in de schuur zetten was een klein werkje. Maar het was er zo eentje uit de categorie: ‘Oh ja, dat moet ik ook nog even doen. En dat je het dan vervolgens niet doet…’

Dit jaar is het wel gelukt! Mede dankzij mij nieuwe anti uitstelgedrag methode. Als ik nu ergens geen zin in heb, dan bedenk ik hoeveel minuten zo’n klusje me feitelijk kost. En dat helpt!

Maar waarom zou je een tuinset eigenlijk opruimen in de winter? Laten we de voors en tegens eens op een rijtje zetten!

Redenen om je tuinmeubilair buiten te laten staan in herfst en winter

 1. De laatste jaren hebben we regelmatig mooie en lange nazomers. Op mijn verjaardag op 16 oktober heb ik nog buiten een boek zitten lezen in mijn tuinstoel! Als je je tuinmeubilair buiten laat staan kun je er gebruik van maken als het weer het toelaat.
 2. Het is lekker makkelijk. Je hoeft de boel niet naar binnen te slepen in de herfst en de winter. En in de lente scheelt het ook een boel gesjouw.
 3. Als je mooi tuinmeubilair hebt dan kan het de tuin gezelliger maken. Zeker in de winter kunnen tuinen er wat kaal en verlaten uitzien. De juiste tuinset vult de boel dan mooi op.
 4. Als je weinig opbergruimte hebt, kan dat een goede reden zijn om het tuinmeubilair buiten te laten staan. Zeker als je het vervolgens beschermt met een plastic hoes.

Redenen om je tuinmeubilair naar binnen te halen in herfst en winter

 1. De eerste reden vind ik meteen de beste: Het is een behoud voor je tuinmeubilair als je het beschermt tegen de weerelementen door het binnen te zetten. Zeker in de winter, kan het stormen, hagelen, sneeuwen, vriezen etc. Dat doet tuinmeubilair in de regel geen goed. En denk eens aan de recente superstorm die zelfs code rood opleverde. Ik hoorde van diverse mensen dat ze tuinmeubilair zagen rondvliegen! Als dat geen argument is om het binnen te zetten, dan weet ik het ook niet meer.
 2. Het tuinmeubilair buiten laten staan in de herfst en winter kan een haveloze, onverzorgde indruk wekken. Dat vond ik tenminste wel met onze tuintafel en stoelen. Het was alsof ze schreeuwden: ‘Hier woont iemand die te beroerd is om ons even op te ruimen.’

Weerbestendig tuinmeubilair

Stel nou dat je inderdaad het liefst je tuinmeubilair buiten laat staan. Dan is het zaak om voor tuinmeubilar te kiezen dat weerbestendig is. Oftewel meubilair dat niet al te erg lijdt onder het weer. Dergelijke tuinmeubels kun je herkennen aan termen als ‘4-seasons’ en ‘weerbestendig’. Zulke tuinmeubels zijn bijvoorbeeld van roestvrijstaal, wicker, aluminium of speciaal behandeld hout.

Conclusie

Als je je tuinmeubels het hele jaar buiten wilt laten staan, zorg dan dat je tuinmeubilair hebt dat hier geschikt voor is. Let bij aanschaf op termen als 4-seasons en weerbestendig. Heb je dat niet? Zet het dan binnen in de herfst en winter, want zo blijft het tenminste langer mooi.

Lees ook Je balkon gezellig maken en buitenkleden.

Wat doe jij met jouw tuinmeubilair? Blijft het buiten staan? Of haal je het naar binnen?

Similar Posts

85 Comments

 1. Onze loungeset heeft weinig keuze want die past niet in de schuur ;)
  Maar we hebben hem vóór de winter nog goed gebeitst. En af en toe maken we hem schoon zodat er geen groene aanslag op komt.
  Ik vind het wel gezellig staan eigenlijk. Pre-loungeset deden we alles onder een oranje zeil. Maar dat zou er echt niet uitzien nu! We hebben een stadstuin, dus een stuk minder ruimte dan jij :)

 2. Onze set is niet opklapbaar of invouwbaar. Dus moet hij wel buiten blijven staan. We hebben er ook geen hoes voor. Een voordeel is, dat ik altijd iets heb om op te zitten. Een nadeel, we moeten het ieder voorjaar schoonspuiten. En het slijt natuurlijk een stuk sneller dan anders.

 3. Wij hebben geen schuur waar ons tuinmeubilair in past, dus óf we moeten alles naar zolder zien te slepen en maar hopen dat het zo niet stuk gaat en de hele herfst en winter in de weg staan of gewoon lekker laten staan. Die keuze was voor mij heel makkelijk ;)

 4. Wij hebben een set die we op kunnen stapelen en dan onder hoezen plaatsen, dit ziet er niet eens raar uit en de meubels staan goed beschermd

 5. Onze set staat onder een open veranda en we hebben nog hele oude witte plastiek tuinstoelen met tafel en die blijven buiten staan tot we er doorzakken,,,,en dan pas komen er nieuwe voor het buiten terras.

 6. Wij hebben geen tuin en daardoor ook geen behoefte aan een tuinset, maar mocht ik ooit een tuin hebben dan zou ik misschien speciale hoezen voor het meubilair kopen. Zo blijft het beschermd maar hoef je er niet mee te slepen.

 7. Wij zetten het binnen, voelt altijd heel fijn tuin winterklaar is en tuinset schoongemaakt binnen staat.
  De tuinbank blijft buiten staan.

 8. Wij hebben voor houtenbankjes staan en achter plastik tafel en stoelen. beide staan ze buiten omdat we geen ruimte hebben om ze binmem meer te zetten. Plus die houtenbankjes staan onder overkapping dus niet voplop in de regen dat scheelt wel.

 9. We hebben niet echt veel tuinmeubilair, maar mochten we het ooit aanschaffen, dan hebben we in iedergeval in dit huis geen ruimte om het op te bergen. Dan zouden we dus moeten kijken voor all weather spul!

 10. Ik vind het ook altijd erg leuk om het te laten staan maar helaas roest mijn tafel als ze buiten blijft (nu ja, al die regen hier in Ierland, helpt niet echt!) maar mijn ouders hebben ze wel altijd buitenstaan, zodanig dat we meteen buiten kunnen ontbijten als er eens een zonnige morgend is, anders zou het veel te veel werk zijn om ze snel buiten te zetten

 11. Wij halen eigenlijk altijd alles binnen omdat ons meubilair de winter anders niet goed zou doorstaan. Sowieso zitten we ook nooit buiten met dit weer dus heeft het al niet veel nut om het te laten staan.

 12. Bij ons laten staan want ze zijn van plastiek. De tafel moet eigenlijk naar binnen of in de schuur maar dat doen wij niet. Dus zijn ze gewoon buiten zonder bescherming

 13. Die van mij kan gelukkig tegen alle seizoenen! Ook wel rekening mee gehouden bij de aanschaf, heb namelijk echt geen zin om te gaan slapen met al dat spul haha…

 14. Ach ik zou zo graag een mooi houten hebben… maar we zitten nog volop in de verbouwing. Ooit dan koop ik er eentje! en dan zal ik er zeker aan jouw tips denken!

 15. In vervand met ruimtegebrek blijft het binnen staan. Dit voorjaar gaan we de tuin opknappen en dan kies ik denk ik wel voor weersbestendig meubilair

 16. Volgens de verkoper is ons tuinmeubilair weerbestendig, maar dat geloof ik toch niet echt. Het hout verkleurt toch flink met regen en zon. Heb het toch maar opgeruimd.

 17. Wij hadden onze tuinset ook beter af kunnen denken! Nu moeten we deze van het voorjaar eerst helemaal schoonmaken en met een beetje pech opknappen.

 18. Wij zijn deze maand verhuisd naar een houten huisje in het bos, welke op een flink perceel staat. Onze oude, versleten tuinset hebben we meegenomen zodat we hier al iets hebben staan. We willen uiteindelijk een tuinset naar onze smaak aanschaffen. Ik ga er dan zeker (van tevoren!) op letten hoe weerbestendig deze meubelen zijn.

  ‘Hier woont iemand die te beroerd is om ons even op te ruimen.’ Ha, geweldig! Deze ga ik onthouden als ik een keer geen zin heb om iets in de tuin op te ruimen.

 19. Mijn ouders hebben een grote tuin met meubilair wat geschikt is om buiten te staan, maar ik moet zeggen dat het er stiekem toch niet heel veel mooier op wordt.

 20. Ons tuinmeubilair staat het hele jaar buiten, de bank+stoelen set is te groot om binnen te zetten en volgens mij is het geschikt om buiten te blijven :)

 21. Wij laten de houten tuintafel altijd buiten staan, aangezien die echt veel te zwaar is om te verplaatsen. De rieten tuinstoelen doen we wel naar binnen om ze mooi te houden.

 22. Gelukkig staat het meeste binnen. Maar we falen ook een beetje op dit gebied, sommige spullen staan per ongeluk nog buiten. Doet ze inderdaad geen goed.

 23. We zetten het wel binnen. Ook al kunnen ze eventueel wel buiten dan liever toch niet ivm roest. De houten tuintafel en pucknicktafel blijven wel buiten, maar die zien er naar een aantal jaar buiten te hebben gestaan ook niet meer mooi uit. Als ik meer ruimte had zette ik alles binnen.

 24. Bij ons staat de BBQ, onder een afdakje, veilig, maar wij hebben inderdaad 4 seizoenen meubilair, één klusje minder voor mij of mijn man. hhaha

  1. Ja, soms kun je je leven makkelijker maken door voor bepaald materiaal te kiezen. Kunststof kozijnen vind ik er ook zo eentje. Daar heb je vervolgens geen onderhoud meer aan.

 25. Ik heb een bank van hout. Die laat ik wel gewoon buiten staan. De kussen leg ik wel binnen. Al was ik dat laatst met de storm wel vergeten. Toen de storm al begonnen was heb ik ze toch nog maar even snel binnen gelegd.

 26. Ai, ik voel mij betrapt. Onze set SCHREEUWT (vandaar hoofdletters): ‘Hier woont iemand die te beroerd is om ons even op te ruimen.’ Ook al kán het wel buiten staan. Want de glazenwassers schuiven het altijd op een niet zo nette manier opzij. En eerlijk gezegd – kuch – laat ik het al maanden gaan. Sinds de zomer. Dit zegt wel wat ja. Hmmmm.

 27. Mijn bistrosetje staat lekker binnen. Zo zonde als ik het laat staan en het er na de winter niet mooi meer uit ziet. Verder behandel ik het ook ieder jaar met een speciale beits.

 28. Ik heb in de tuin een door mij zelf gemaakte steigerhouten meubel staan met zelf gemaakte tafel.
  Nou was ik toch vergeten om dat allseasons er zelf op te schrijven…
  haha grapje.
  Bedankt voor de wijsheid

 29. Zelf heb ik enkel een balkon en staat er slechts één tuinstoel en een tafeltje op :p Die ga ik niet naar mijn berging verplaatsen en staan eignelijk het heel jaar door buiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.