Houtkachel voor buiten en korven en schalen!

buitenkachel

Mijn middelste zusje woont in Zeist, en zij kochten vorig jaar een houtkachel. Nou is dat nog niet eens zo bijzonder, maar het was een houtkachel voor buiten!

Ook wel buitenhaard genoemd.

Buitenhaard oftewel een houtkachel voor buiten

Vuurkorven kende ik wel, maar dat er ook echt buitenhaarden zijn wist ik nog niet. De houtkachel voor buiten staat erg gezellig, en van mijn zusje hoorde ik dat ze nu vaker en langer buiten zitten. Ik kan me daar zeker wat bij voorstellen. Een brandende kachel heeft op mij ook een grote aantrekkingskracht. Hij vráágt er gewoon omdat dat je er bij komt zitten. Zelf hebben we alleen een houtkachel in de woonkamer.

Ik vind het leuk dat er allerlei apparaten zijn waarmee je het buiten makkelijk kunt verwarmen. Laten we ze eens op een rijtje zetten!

De vuurkorf

De vuurkorf ken ik dus wel! Mijn buurvrouw heeft er bijvoorbeeld eentje. Een vuurkorf is, het woord zegt het al, een korf waarin je een vuurtje kunt branden. Een vuurkorf heb je al voor zo’n 9,95! Maar ik sta niet in voor de kwaliteit van zo’n supergoedkope korf.

vuurkorf
Deze kost maar 9,95

De vuurscháál!

Ook vuurschalen zijn niet duur. Hier onder een voorbeeld van een vuurschaal:

vuurschaal

Bij zo’n vuurschaal heb ik een associatie met koken. Ik weet niet waarom…

Een gashaard

Heb je een gashaard eenmaal goed geïnstalleerd dan is het een heel makkelijke manier om even een gezellig vuurtje te maken! Je drukt gewoon op het knopje. Geen gesjouw met hout, of op tijd een nieuw stuk hout op het vuur gooien. Bovendien heb je geen rook of spattende vonken. Gashaarden voor buiten werken op een fles propaangas of je kan ze aansluiten op de vaste aardgasaansluiting.

Maar sommige mensen zullen toch de voorkeur geven aan de romantiek van een knapperend houtvuurtje. Het is toch minder romantisch om een gitaarliedje te tokkelen bij een gashaard dan bij een houtvuurtje.

Overigens heb je ook gashaarden op wieltjes! Handig als je ergens anders wil gaan zitten! Je neemt je gashaard gewoon mee.

gashaard

Een houtkachel voor buiten

Een houtkachel voor buiten combineert het authentieke vuurtje met het gevoel van een echte kachel. Het voordeel van een houtkachel boven een vuurkorf is dat het vuur veilig achter een deurtje zit. Zeker als je kleine kinderen hebt is dit wel zo prettig. Bovendien kun je op een houtkachel een pijp zetten en zo de rook kanaliseren. Dat kan met een vuurkorf of vuurschaal natuurlijk niet.

houtkachel voor buiten

Buitenhaard kiezen: waar moet je op letten?

 • Een goede tuinhaard is weerbestendig. Je kunt hem in de herfst en winter dus gewoon buiten laten staan.
 • Buitenhaarden worden gemaakt van gietijzer, steen, beton en roestvrij staal of een combinatie daarvan.
 • Bepaal voor jezelf of je een gashaard wilt of een houtkachel.
 • Het leuke aan sommige tuinhaarden is dat je ze ook als barbecue kunt gebruiken! Dus als je dat wilt is het belangrijk hier op te letten bij de aanschaf.
 • De prijzen van buitenhaarden verschillen enorm. Het is dus slim om je van te voren goed te oriënteren.
 • Je kunt haarden voor buiten kopen bijeen specialist als Fogo Buitenhaarden. Het voordeel van een specialist is dat je vaak betere informatie krijgt en dat ze je helpen met eventuele installatie. Maar je kunt ze ook vinden bij doe-het-zelf zaken als de Karwei.

Conclusie over buitenhaarden

Een houtkachel voor buiten verlengt als het ware de tijd dat je buiten kunt zitten. Zo wel ‘s avonds, als in het seizoen. Een gezellige haard voor buiten maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in oktober nog buiten te zitten. Je kunt kiezen uit diverse mogelijkheden om buiten warmte te creëren. Van vuurkorven en vuurschalen naar heuse kachels.

Eigenlijk is er wel wat voor ieder budget!

P.S. Deze post schreef ik in 2015. Sindsdien is de houtkachel in het algemeen flink onder vuur komen te liggen. Ik stel me zo voor dat een houtkachel voor buiten al helemaal niet populair meer is.

Heb jij een houtkachel voor buiten, korf, schaal of iets dergelijks? En hoe bevalt het?

Similar Posts

29 Comments

 1. Wij hebben vroeger een kleine betonnen haard gehad. Klein gat onderin en een schoorsteentje erop.
  Wij waren alleen wat erg enthousiast en hebben hem blijkbaar te heet opgestookt. Dat ding scheurde kapot.
  Wij hebben nu een vuurschaal. Dat vinden we handiger dan een vuurkorf. De as blijft in de schaal ipv. op de grond(plaat) zoals bij een korf.
  De kids vinden het ook erg leuk. Een pot knakworsten of een zak marshmallows erbij maakt het helemaal af.
  Een nadeel vind ik wel dat iedereen stinkt naar vuur en dus daarna eigenlijk nog in de douche moet.

  1. Dat vind ik een goed voordeel aan een vuurkorf Grietje, dat de as dan netjes blijft liggen. En het klinkt supergezellig, met marshmallows en knakworsten!

   Dat van die rooklucht wist ik niet. Is dat altijd? Of ligt dat ook aan de wind?

  2. Het zal misschien ook wel aan de wind liggen, maar we zitten er dan meestal gezellig in een kringetje omheen dus er zitten er al gauw een paar in de rook.

 2. Nee, wij hebben geen buitenkachel en wij willen ook beslist geen buitenkachel o.i.d.
  Misschien kun je n.a.v. dit blog eens een blog schrijven over het effect van houtgestookte buiten- en binnenkachels op de omgeving!
  Mensen met luchtweg-aandoeningen, COPD etc., moeten in de winter het grootste deel van de dag hun ramen dicht houden ivm de houtgestookte binnenkachels in hun omgeving en moeten in de zomer met de ramen dicht binnenzitten ivm de houtgestookte buitenkachels, vuurkorven e.d.

 3. Behalve een houtkachel voor binnen, voor buiten hebben wij nooit een houtkachel gehad. Het heeft wel iets maar wij hebben er nu eigenlijk geen veilige ruimte voor. Tijdens onze vakantie in Zweden maken we vaak wel een houtvuur maar dan gewoon op de grond tussen een paar grote stenen. Het is dan meer om de muggen te verdrijven, wat overigens niet altijd helpt.

 4. Wat mij betreft komt er een verbod op deze artikelen, behalve op die op gas werkt. Ik heb een longaandoening en open haarden, vuurkorven, barbecues etc zijn echt een crime. Alsof ik door watten heen moet ademen om een beetje lucht te kunnen krijgen.

 5. Wij houden echt helemaal niet van vuurtje stoken, voor ons geen haarden o.i.d. En het is helemaal in, al die houtkachels, maar het is echt verschrikkelijk ongezond!

  1. Wat denk je van roet, fijnstof, pcb’s, vooral bij onvolledige verbranding door te lage temperaturen en/of vochtig hout. En als er dan ook nog afvalhout wordt gebruikt vervuild door verf, impregneermiddelen etc. maak je het nog erger. Bovendien vraag ik me altijd af waarom mensen denken dat ze op energie besparen als een kachel of open haard wordt gebruikt. Ik denk dat je met aanschaf van hout duurder uit bent. Of wordt dat, omwille van de “gezelligheid” maar niet meegenomen in de energie kosten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor kaarsen. Iedereen mag natuurlijk best kaarsen branden, doe ik zelf ook wel eens, maar denk niet dat je dan geld bespaart omdat je misschien minder lampen aandoet.

  2. Op zich besparen wij wel met onze houtkachel. We gebruiken hout uit eigen tuin, en we hebben een paar adressen waar we terecht kunnen voor hout.

   Het is inderdaad wel zaak om geen afvalhout te gebruiken.

   En ik geloof dat een goede kachel ook een belangrijke rol speelt bij een goede verbranding.

  3. Ik zie dat de vraag al beantwoord is door Leontine. Toen wij ons huis kochten zat er een mooi houtkacheltje met schouw in. We hebben toen eens bekeken wat hout stoken inhoudt en schrokken erg. Daarom ging het kacheltje er subiet uit!

 6. We begonnen met een soort houtkachel van ijzer/staal, die roestte binnen een paar jaar door. Tegenwoordig hebben we een simpele vuurkorf. Ik vind het iets magisch hebben dat brandende hout. Toch gebruiken we hem niet veel. Vooral vanwege de rook- en geurontwikkeling, maar straks rond de jaarwisseling worden er vast wel weer een paar blokken opgebrand.

  1. Balen dat die houtkachel zo snel stuk ging. Ik zag ze laatst in de folder van de Karwei voor maar 300,-. Wij hebben zelf een tweedehands houtkachel die inmiddels bijna 4 jaar goed meegaat. Maar de nieuwe houtkachels waren in die winkel rond de 2.000,-!

   Was die van jullie misschien ook een wat goedkoper model?

 7. Wij hebben thuis zo’n buitenhaard. Wordt door de mannen veel gebruik van gemaakt om doelloos fikkie te steken en marshmallows te maken. Ikzelf blijf liever binnen waar het toch al warm is haha.

 8. Heel leuk al die buitenkachels als je in the middle of nowhere woont maar in een woonwijk vind ik het he-le-maal niks hoor.

  Goed droog hout, weet ik uit ervaring, stinkt niet zo heel erg maar veroorzaakt toch zeker ook nog wel een rookworstlucht die overal door heen komt. De meeste mensen echter gooien er van alles in en dat gaat stinken en roken als een gek.

  Eigenlijk vind ik, persoonlijk, dat die krengen enorm veel overlast veroorzaken. Of nou ja, de mensen die er gebruik van maken… Het is weer een afgrijselijke modegrill, net als al die bombastische BBQ´s.

  1. Ik heb geen ervaring met buitenkachels in een woonwijk, want wij wonen op het platteland. Maar ik zal mijn zusje eens vragen of ze wel eens reacties krijgt van haar buren, want zij woont in een woonwijk in Zeist!

 9. Oh, ik vind dit zo fantastisch! Er is weinig wat ik liever doe dan staren in de vlammen van een knetterend vuurtje. En daar komt ook nog zo’n geweldige warmte van af.
  Ik heb het weleens overwogen om zo’n houtkachel aan te schaffen, maar in mijn tuintje heb ik helaas zo ontzettend weinig privacy. Dat weerhoudt me er dan weer van om er gezellig zo’n vuurtje te stoken.

  1. Leuk ook zo’n positieve reactie! Ik was verrast door het aantal mensen dat helemaal niet gecharmeerd is van buitenkachels en houtkachels.

   Ik vind de warmte van een houtkachel ook echt anders van de centrale verwarming. Als ik bij de houtkachel zit kom ik tot rust. Dat heb ik niet als ik naast de cv ga zitten.

 10. haha die eerste foto! Echt super leuk (en warm) vind ik die korven. Alleen beetje jammer dat ik geen tuin of balkon heb :( Misschien ooit nog, dan koop ik er gelijk eentje.

 11. Kijk wel uit voor klagende buren ;) Niet iedereen is gecharmeerd van de geur en de rook. Zelf hebben we nog ergens een vuurkorf geloof ik. Man vindt het prachtig, maar ik vind het een hoop gedoe en veel rommel geven. Zo’n echte haard is dan misschien beter.

 12. Wij hebben er geen een maar bij mijn zusje wel. Ik vond het erg gezellig toen we op een mooie dag in het vroege voorjaar bij haar waren en de tuinkachel ging eind van de middag aan. Lekker met een grote mok koffie in de hand eindeloze gesprekken voeren in intussen luisteren naar het gezellige geknetter van het vuur… Het is nog wel een wens van ons om er zelf een keer 1 aan te schaffen. Het hoeft helemaal geen mooie of luxe te zijn maar af en toe eens bij een vuurtje te kunnen zitten…heerlijk hoor!

 13. Het ziet er allemaal erg gezellig uit, wij hebben een balkon en zijn aan het denken over iets zoals een terras verwarming. maar we zijn er nog niet helemaal uit.

 14. Zo een buitenkachel lijkt mij heerlijk. Ik moet nog zoveel doen aan de tuin, eerst een nieuwe tuinset waar ik lekker in kan zitten en daarna de kachel ;-)

 15. Nee, ik vind het helemaal geen goed idee, buiten vuurtje stoken. Het stinkt enorm! Ze zou toch nietsvermoedend je raam open hebben staan terwijl de buren “wat langer buiten kunnen zitten” We zitten niet op het platteland, we zitten in een woonwijk! Dan vind ik dat echt niet kunnen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.