Reacties

Houtkachel voor buiten en korven en schalen! — 29 reacties

 1. Wij hebben vroeger een kleine betonnen haard gehad. Klein gat onderin en een schoorsteentje erop.
  Wij waren alleen wat erg enthousiast en hebben hem blijkbaar te heet opgestookt. Dat ding scheurde kapot.
  Wij hebben nu een vuurschaal. Dat vinden we handiger dan een vuurkorf. De as blijft in de schaal ipv. op de grond(plaat) zoals bij een korf.
  De kids vinden het ook erg leuk. Een pot knakworsten of een zak marshmallows erbij maakt het helemaal af.
  Een nadeel vind ik wel dat iedereen stinkt naar vuur en dus daarna eigenlijk nog in de douche moet.

  • Dat vind ik een goed voordeel aan een vuurkorf Grietje, dat de as dan netjes blijft liggen. En het klinkt supergezellig, met marshmallows en knakworsten!

   Dat van die rooklucht wist ik niet. Is dat altijd? Of ligt dat ook aan de wind?

  • Het zal misschien ook wel aan de wind liggen, maar we zitten er dan meestal gezellig in een kringetje omheen dus er zitten er al gauw een paar in de rook.

 2. Nee, wij hebben geen buitenkachel en wij willen ook beslist geen buitenkachel o.i.d.
  Misschien kun je n.a.v. dit blog eens een blog schrijven over het effect van houtgestookte buiten- en binnenkachels op de omgeving!
  Mensen met luchtweg-aandoeningen, COPD etc., moeten in de winter het grootste deel van de dag hun ramen dicht houden ivm de houtgestookte binnenkachels in hun omgeving en moeten in de zomer met de ramen dicht binnenzitten ivm de houtgestookte buitenkachels, vuurkorven e.d.

 3. Behalve een houtkachel voor binnen, voor buiten hebben wij nooit een houtkachel gehad. Het heeft wel iets maar wij hebben er nu eigenlijk geen veilige ruimte voor. Tijdens onze vakantie in Zweden maken we vaak wel een houtvuur maar dan gewoon op de grond tussen een paar grote stenen. Het is dan meer om de muggen te verdrijven, wat overigens niet altijd helpt.

 4. Wat mij betreft komt er een verbod op deze artikelen, behalve op die op gas werkt. Ik heb een longaandoening en open haarden, vuurkorven, barbecues etc zijn echt een crime. Alsof ik door watten heen moet ademen om een beetje lucht te kunnen krijgen.

 5. Wij houden echt helemaal niet van vuurtje stoken, voor ons geen haarden o.i.d. En het is helemaal in, al die houtkachels, maar het is echt verschrikkelijk ongezond!

  • Wat denk je van roet, fijnstof, pcb's, vooral bij onvolledige verbranding door te lage temperaturen en/of vochtig hout. En als er dan ook nog afvalhout wordt gebruikt vervuild door verf, impregneermiddelen etc. maak je het nog erger. Bovendien vraag ik me altijd af waarom mensen denken dat ze op energie besparen als een kachel of open haard wordt gebruikt. Ik denk dat je met aanschaf van hout duurder uit bent. Of wordt dat, omwille van de "gezelligheid" maar niet meegenomen in de energie kosten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor kaarsen. Iedereen mag natuurlijk best kaarsen branden, doe ik zelf ook wel eens, maar denk niet dat je dan geld bespaart omdat je misschien minder lampen aandoet.

  • Op zich besparen wij wel met onze houtkachel. We gebruiken hout uit eigen tuin, en we hebben een paar adressen waar we terecht kunnen voor hout.

   Het is inderdaad wel zaak om geen afvalhout te gebruiken.

   En ik geloof dat een goede kachel ook een belangrijke rol speelt bij een goede verbranding.

  • Ik zie dat de vraag al beantwoord is door Leontine. Toen wij ons huis kochten zat er een mooi houtkacheltje met schouw in. We hebben toen eens bekeken wat hout stoken inhoudt en schrokken erg. Daarom ging het kacheltje er subiet uit!

 6. We begonnen met een soort houtkachel van ijzer/staal, die roestte binnen een paar jaar door. Tegenwoordig hebben we een simpele vuurkorf. Ik vind het iets magisch hebben dat brandende hout. Toch gebruiken we hem niet veel. Vooral vanwege de rook- en geurontwikkeling, maar straks rond de jaarwisseling worden er vast wel weer een paar blokken opgebrand.

  • Balen dat die houtkachel zo snel stuk ging. Ik zag ze laatst in de folder van de Karwei voor maar 300,-. Wij hebben zelf een tweedehands houtkachel die inmiddels bijna 4 jaar goed meegaat. Maar de nieuwe houtkachels waren in die winkel rond de 2.000,-!

   Was die van jullie misschien ook een wat goedkoper model?

 7. Wij hebben thuis zo'n buitenhaard. Wordt door de mannen veel gebruik van gemaakt om doelloos fikkie te steken en marshmallows te maken. Ikzelf blijf liever binnen waar het toch al warm is haha.

 8. Heel leuk al die buitenkachels als je in the middle of nowhere woont maar in een woonwijk vind ik het he-le-maal niks hoor.

  Goed droog hout, weet ik uit ervaring, stinkt niet zo heel erg maar veroorzaakt toch zeker ook nog wel een rookworstlucht die overal door heen komt. De meeste mensen echter gooien er van alles in en dat gaat stinken en roken als een gek.

  Eigenlijk vind ik, persoonlijk, dat die krengen enorm veel overlast veroorzaken. Of nou ja, de mensen die er gebruik van maken... Het is weer een afgrijselijke modegrill, net als al die bombastische BBQ´s.

  • Ik heb geen ervaring met buitenkachels in een woonwijk, want wij wonen op het platteland. Maar ik zal mijn zusje eens vragen of ze wel eens reacties krijgt van haar buren, want zij woont in een woonwijk in Zeist!

 9. Oh, ik vind dit zo fantastisch! Er is weinig wat ik liever doe dan staren in de vlammen van een knetterend vuurtje. En daar komt ook nog zo'n geweldige warmte van af.
  Ik heb het weleens overwogen om zo'n houtkachel aan te schaffen, maar in mijn tuintje heb ik helaas zo ontzettend weinig privacy. Dat weerhoudt me er dan weer van om er gezellig zo'n vuurtje te stoken.

  • Leuk ook zo'n positieve reactie! Ik was verrast door het aantal mensen dat helemaal niet gecharmeerd is van buitenkachels en houtkachels.

   Ik vind de warmte van een houtkachel ook echt anders van de centrale verwarming. Als ik bij de houtkachel zit kom ik tot rust. Dat heb ik niet als ik naast de cv ga zitten.

 10. Kijk wel uit voor klagende buren ;) Niet iedereen is gecharmeerd van de geur en de rook. Zelf hebben we nog ergens een vuurkorf geloof ik. Man vindt het prachtig, maar ik vind het een hoop gedoe en veel rommel geven. Zo'n echte haard is dan misschien beter.

 11. Wij hebben er geen een maar bij mijn zusje wel. Ik vond het erg gezellig toen we op een mooie dag in het vroege voorjaar bij haar waren en de tuinkachel ging eind van de middag aan. Lekker met een grote mok koffie in de hand eindeloze gesprekken voeren in intussen luisteren naar het gezellige geknetter van het vuur... Het is nog wel een wens van ons om er zelf een keer 1 aan te schaffen. Het hoeft helemaal geen mooie of luxe te zijn maar af en toe eens bij een vuurtje te kunnen zitten...heerlijk hoor!

 12. Nee, ik vind het helemaal geen goed idee, buiten vuurtje stoken. Het stinkt enorm! Ze zou toch nietsvermoedend je raam open hebben staan terwijl de buren "wat langer buiten kunnen zitten" We zitten niet op het platteland, we zitten in een woonwijk! Dan vind ik dat echt niet kunnen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>