19 Namen van stormen op een rijtje!

Namen van stormen

‘Waarom geven ze een storm een naam als Ciara als die zo lastig uit te spreken,’ las ik ergens. En inderdaad, in plaats van dat je Kiara moet zeggen, is de juiste uitspraak ‘Keera’. In de krant las ik het (logische) antwoord op deze vraag:

De naam Ciara komt uit Ierland!

En Nederland, Ierland en Engeland mogen om de beurt een storm een naam geven. Dit keer was Ierland aan de beurt. Het idee is dat mensen, als je een storm een naam geeft, hem beter onthouden en er meer van onder de indruk zijn.

Namen van stormen: wat kunnen we nog verwachten?

Welke namen van stormen staan er op de rol? Ik heb met een sterretje aangegeven, welke door het KNMI zijn bedacht.

 1. Atiyah
 2. Brendan
 3. Ciara
 4. Dennis
 5. Francis*
 6. Gerda *
 7. Hugh
 8. Iris*
 9. Jan*
 10. Kittie*
 11. Liam
 12. Maura Noah
 13. Olivia*
 14. Piet*
 15. Roisin
 16. Samir*
 17. Tara
 18. Vince
 19. Willow

Of we de naam ook echt gaan horen hangt er vanaf of het KNMI code oranje of rood afgeeft voor een storm.

Meer informatie en uitleg vind over namen voor stormen vind je op de website van het KNMI.

Storm in Nederland in 2012

storm

Op 25 november 2012 schreef ik het volgende:

Gaat het bij jullie ook zo te keer? De tuinstoelen, die we nog steeds niet hadden opgeruimd, waaiden gewoon door de tuin. Nu staan ze eindelijk in de garage! En vanmiddag zou mijn zoon zijn vriendinnetje van de trein gaan halen, maar met dit weer is fietsen niet te doen lijkt me. En ook niet ongevaarlijk? Bovendien zullen er vast wel takjes op het spoor waaien, waardoor de trein niet gaat.

Echt weer dus om lekker binnen te blijven bij de kachel, met een kopje koffie en voor de kinderen warme chocolademelk! Ik hoor het koffieapparaat al gezellig pruttelen!

Huisvlijt bezoekers over storm in Nederland

 • Hoefde niets aan te passen ;-)) had al een dag bankhangen in gedachten en nu hadden we daar een prachtig excuus voor ;-) (Hanneke)
 • Ik was aan zee vanmiddag en werd gezandstraald!! Maar vlak bij de vloedlijn was het spectaculair met schuimvlokken die het strand opwaaiden. Mooi met de zon die de woeste golven aanlichtte! (Anoniem(
 • Een beker warme chocolademek met slagroom en dan kijken naar zwiepende takken en opdwarrelende blaadjes. En het roodbrostje wat wat lekkers komt halen; er liggen gedroogde meelwormen en rozijntjes voor hem klaar. Vindt ie lekker. De koolmezen leven zich uit op de pindanetjes en de kokosnoot die is gevuld met vet en zaadjes. Genieten! (Appie)
 • Ik ben vanmorgen op mijn fiets bijna het water in gewaaid! Ik had zijwind en een flinke windstoot blies mij haast van de fiets af. Op de terugweg heb ik een andere route genomen. Ik had weinig zin om uit ijskoud modderwater te klimmen ;-) (Zuinigaan)
 • Gasten hadden het raam lekker openlaten staan, hoorden we beneden, toen zeop mijn uitnodiing beneden kwamen ontbijten. Dat geberut net vaak. Wat eenl leuke mensen! Uitnodiging gekregen om bij hen in DE langs te komen ooit. Tijdens deze gezelligheid hoorden we het raam rammelen. Ik woon dicht bij de kust? In hun huis zijn hele dikke muren. (Opnieuw beginnen)
 • Hier waait het ook best flink. Heerlijk, als je binnen zit. Maar vanmiddag moeten we nog een flink stukje rijden om Sinterklaas bij mijn vader te vieren. En zo’n lekkere houtkachel, dat mis ik dan wel weer. Lijkt me zo heerlijk. (Wilma)
 • wij gaan nog even lekker een frisse neus halen, daar waar het echt fris is:-) langs de waterlijn op het strand, even het hoofd leeg laten waaien en daarna is er warme maaltijdsoep :-) , kaarsjes aan en we gaan er niet meer uit. (Sillie)
 • Hier in het hoge noorden waait het behoorlijk en miezerig. Wij moeten vanmiddag helaas op verjaardagsvisite van een meisje van 4, dus die kun je niet zo gemakkelijk overslaan. Maar koud is het hier in huis niet, toen ik vanochtend om 8 uur op de thermostaat keek stond die nog op 19,5 graad, terwijl ik gisteravond hem om half 10 al uit had gezet. En nu gaan gelukkig wel de laatste blaadjes van de bomen af, dus die morgen of dinsdag even opvegen en dan is dat gedoe hopelijk voorbij. (Janneke)
 • Ja, hier (belgië) ook redelijk veel wind. Wij gingen normaal deze namiddag even weg, hier in de buurt iets gaan bekijken van andere landen, voeding enzo, maar dat gaan we nu niet doen, we blijven gewoon thuis. Koud is het hier dan weer helemaal niet, verwarming heeft nog niet aangestaan vandaag. (Wen 370)
 • Hier in België waait het ook hard maar ik hoorde op het nieuws dat het bij jullie en ook in Engeland veel erger is. Hopelijk krijgen jullie niet teveel schade en raken er geen mensen gekwetst zoals in Engeland. Maak het maar lekker gezellig thuis. Mijn plannen moet ik niet wijzigen ;) heb een berg strijk te verslaan en die waait spijtig genoeg niet weg ;) Liefs Vergreetmenietje

Tip: Je dakgoten schoonmaken is een goed klusje om te doen na een storm!

Wat vind jij van deze namen voor stormen?

Similar Posts

25 Comments

 1. Nee die namen leven niet bij mij, trouwens waarom zóu ik iedere storm moeten onthouden? Ja die uit 1953, dié heb ik wel onthouden en die hád niet eens een naam!

 2. Het klinkt zo gezellig en lekker kneuterig:
  Vannacht trekt Jan over ons land!
  Morgen komt Olivia vanuit Engeland ons land binnen (waaien)!

 3. Leuk om ze zo op een rijtje te zien. Maar of ik ze ga onthouden? Waarschijnlijk alleen wanneer ze ernstige gevolgen hebben. En daar hoop ik niet op natuurlijk.

 4. Ik heb de naam Ellen ook gelezen, zo heet ik n.l. en mijn man heet Jan. Ik zei nog tegen mijn man, nou Ellen stormt wel vaker maar die wind gaat ook weer liggen. Die namen doen mij niet zoveel.

 5. Als ik eerlijk ben, een storm is een storm en een naam geven is toch best apart… Straks gaan we ook nog hoosbuien en sneeuwval namen geven. Of hittegolven. Hittegolf Louise komt eraan! ;-)

 6. Nederlandse uitspraak volgens de standaardregel is niet Kiara maar Siara. Een C voor een E of I heeft altijd een S-klank. Een C voor een A, O of U of medeklinker het een K-Klank. Denk aan Cirkel en Citroen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.