Reacties

Hoe moet je strijken tips: zo strijk je makkelijker en beter — 55 reacties

 1. Strijken vind ik echt heerlijk rustgevend! Ik doe het zelfs graag als ik niet kan slapen. Ik doe het wel inderdaad op volgorde van dingen die steeds warmer gestreken mogen worden. En eh...linnen koop ik eigenlijk nooit, omdat ik geneigd ben dan vier keer per dag even te strijken. Ik heb 't niet op kreukels in kleding.

 2. Ik vind strijken heerlijk geeft mij ook een soort van rust en dan al die nette stapeltjes zien verschijnen. Mijn oma was "strijkster" van beroep (met van die ijzeren strijkijzers). Misschien heeft zij het doorgegeven via haar genen :-) Voor haar was het natuurlijk niet zo leuk! Maar ik heb recent een handstomer gekocht een ideaal ding voor jurken en rokken die niet zo gekreukeld zijn kun je gewoon op de hanger laten. Ook handig voor een opfrisbeurtje tussendoor. Een aanrader! Ook handig voor delicate stoffen die niet of nauwelijks gestreken mogen worden.

  • Wat leuk Ilona dat je net als Naomi rust krijgt van strijken! Dat vind ik een prachtig bijverschijnsel van dit huishoudelijke klusje.

   Wat zal je oma sterke armen hebben gehad van al dat strijken met die ijzeren ijzers!

 3. Ik heb regelmatig last van frozen shoulder en zou achteraf een lichter strijkijzer hebben uitgekozen,bijv zonder stoom. Mijn moeder redde zich prima meteen tupperwarebeker water (ze had gaatjes in het deksel gemaakt) en ze stoomde aanmerkelijk vaker dan ik dat doe. Let wel op dat je ijzer goed heet kan worden, want het ijzer + temperatuur moeten het werk doen, je moet niet verwoed hoeven bewegen.Tip: ik bewaar een opengeknipt oud washandje bij de strijkboel. Als het strijken stroever gaat, komt dat vaak omdat je iets vets hebt gestreken (tafellaken bv) en dat "strijk" je er dan heel gemakkelijk af op de ruwe badstof. Als je strijkijzer vuil is, strijk je juist kreukels in je goed, in plaats van er uit.

 4. Ik vind strijken best leuk, een mindful werkje. En ik strijk inderdaad niet alles, als een broek netjes genoeg is met uithangen en opvouwen doe ik die niet, dekbedden koop ik alleen "strijkvrij", theedoeken doe ik wel. Makkelijk strijken en veel lol van een lekkere zachte doek.

  • Je krijgt inderdaad heel duidelijk resultaat van je werk bij strijken. Daar had ik eigenlijk nooit zo bij stilgestaan maar dat heeft zeker zijn charme.

 5. Oja, ook wel eens een klein "strijkdrama" gehad. Op de een of andere manier zool srtijkijzer vies geworden door het strijken van een of ander kledingstuk, daarna niet goed schoongemaakt en het volgende kledingstuk besmeurd met vlekken die er niet meer uitgingen. Waaahhhh. Twee dingen (ik weet niet meer wat, ik denk shirts van de kinderen) weg moeten gooien.

  • Oh, wat zonde inderdaad! Dat zijn van die vervelende ongelukjes. Ik heb ooit een rok verknoeid toen ik de wc schoonmaakte met chloor. Was ook een stomme actie van me achteraf, maar er sprong dus wat chloor op mijn rok.... Snif.

 6. Toen ik nog single was, liet ik mijn was op een grote stapel groeien en groeien, tot het moment dat ik iets nodig had, en dan streek ik dat kledingstuk. De rest liet ik liggen, en dan een keer in de paar weken deed ik de hel stapel. Trouwens nooit geweten wat dat strijkijzer met die stippen betekende, maar door je blog weet ik het nu ;-)

 7. Echt leuk om te weten. Bij mij gaat vaak in de droger. En broeken en truien hangen zo op. Strijken moet wel van houden. Jou filmpje is zeker handig. Vroeger gingen heel anders. Dit heb ik ook nog bij moeder meegemaakt. Strijken doe ik allang niet meer. Alleen echt nodig is. Fijne dag voor jou.

 8. Ik heb vaak de strijkplank uitgeklapt staan als ik aan het naaien ben, dan moet ik nogal eens naadjes openstrijken enzo. Vaak pak ik dan dat ene overhemd of die paar kussenslopen mee. De rest van de was vouw ik direct op als het uit de droger of van de waslijn komt, kleding wat niet in de droger kan, droog ik meestal op hangers, dat scheelt ook aanmerkelijk kreukels. Dekbedovertrekken gaan in de droger (als het niet buiten kan) maar laat ik niet te droog worden, ik laat ze dan verder droger over het traphekje en daarna vouw ik ze op.

  • Ik herinner me inderdaad uit de tijd dat ik nog wel eens wat probeerde te naaien dat een strijkijzer daarbij erg handig is. Je moet inderdaad nog wel eens even iets gladstrijken of vlieseline in stof strijken : ) Was direct op hangers drogen vind ik ook altijd erg goed werken.

   Ik hang mijn dekbedhoezen vaak over een deur te drogen.

 9. Leuk dat filmpje voor mensen die beginnen te strijken! Deze mevrouw is een Volendamse lijkt het aan haar accent te horen, leuk! IK hang nog veel kleding aan het rek, die droog ik niet in de droger.
  Ik heb een stoomstrijkijzer zoals zij gebruikt, maar zet vaker de stoom uit, tussen het vouwen door.
  Ik strijk geen dekbedovertrekken en geen spijkerbroeken. Wel slopen, overhemden, lange broeken (van mij), blouses etc. Geen handdoeken of ondergoed, maar ik ken wel mensen die dat doen ;-).
  En strijken doet iedereen op zijn eigen manier. Ik strijk t-shirts in de winter nooit. Netjes opvouwen als het alleen onder een trui wordt gedragen is goed genoeg. In de zomer wel. Maar ik strijk nooit de vouwen erin.
  En ik heb altijd de TV erbij aan, dan ben ik voor mijn gevoel eerder klaar! Het mooiste compliment kreeg ik vorige zomer van mijn lief. Voor hem hoefde ik nooit overhemden te strijken, vond hij onzin, maar ik deed het altijd. Hij was naar de kerk geweest en toen hij terug was zei hij. Ik wil je toch even bedanken dat je mijn overhemden altijd zo netjes strijkt. Want ik zag de meeste mannen in de kerk met verschrikkelijke gekreukelde hemden, echt geen gezicht... Leuk hè...
  Groetjes, Trees

  • Wat leuk dat het je man echt opviel dat de overhemden van de andere mannen slordig waren. Wat voor programma kijk je tijdens het strijken? Is dat nog iets speciaals of maakt het niet uit?

 10. Ik durf het bijna niet te zeggen... Maar ik strijk niet! Ik heb ook niet echt iets wat gestreken moet worden. Meestal hang ik het goed uit! Mijn man strijkt zijn eigen blouses, die vindt dat ik dat niet kan.

 11. ik HAAT strijken :) ik zit er uren aan bezig (of zo lijkt het toch) gelukkig doet men partner dit wel graag :) ik stuur het bericht door naar hem :)

 12. Wat vind ik van strijken... Zou het eerlijk gezegd niet weten! Thuis strijkt mijn vrouw en als die geen zin heeft geef ik de strijk af op het werk, daar hebben we een strijkdienst. Nu mocht ik het ooit moeten doen dan zoek ik je blog wel even op :-)

 13. Ik probeer het strijken echt te voorkomen, dus let altijd goed op wat voor kleding ik koop en hang natte was direct op hangers zodat het meestal niet meer hoeft te worden gestreken.

 14. Ik vind strijken eigenlijk niet zo erg, poetsen doe ik niet graag. Tijdens het strijken kijk ik altijd televisie, zo gaat de tijd snel en heb ik onliddellijk een uurtje gestreken

 15. Ik vind strijken niet zo heel erg om te doen, maar ik moet er altijd wel tijd voor vinden. Soms stapelt het zich op en dan hik ik er weer tegenaan omdat het zo'n berg is, en wordt de stapel alleen maar groter. Gelijk wegwerken dus.

  • Ik snap je helemaal Marieke. Als zo'n berg heel hoog is geworden is het nog lastiger om eraan te beginnen. Bij mij werkt een vaste routine erg goed hiervoor. Zo heb ik elke dag een moment op de dag dat ik alle was vouw, meestal rond half vier als er kinderen uit school komen. Daar kan ik dan mee praten terwijl ik de was doe. Zo wordt de stapel nooit te hoog.

 16. Ik ben echt een strijk kneus🙈 ik ben er niet goed in en doe het dan ook niet vaak. Geen verplicht nummer hier, meestal alleen even snel wanneer het echt niet anders kan, bijv nette bloesjes. Wel vind ik strijken zen om te doen☺️

 17. Haha, het maakt wel wat los, dit onderwerp! Ik vind het uitruimen van de vaatwasser het vervelendste klusje. Strijken doe ik nooit. We dragen geen kleding die snel kreukelt of heel netjes moet zijn. Mijn moeder streek wel álles, tot aan zakdoeken en ondergoed aan toe. Die was heel precies in haar huishouden. mijn zus en ik zijn wat slordiger. Wel heb ik van mijn moeder: Alles opruimen, netjes houden. Schoon komt later wel.
  Strijken ruikt lekker en echt vervelend vind ik het niet, vroeger als vrijgezel wel gedaan. maar als het niet hoeft, neuh...

 18. Fijne tips. Ik ben ook echt totaal geen fan van strijken. Ik ben iemand die inderdaad alleen maar overhemden of kleding dat heel erg kreukelt strijkt. En dat doe ik echt niet elke week, het liefste wacht ik tot er een verzameling van meerdere kledingstukken is zodat ik het in 1 klap kan doen. Anders sta ik na elke was 1 hemd te strijken. Ze worden er inderdaad wel extra kreukelig van helaas.

 19. Stijken vind ik vroeger echt leuk om te doen. De laatste tijd is minder leuk, kost tijd want ik wil toch andere dingen doen. Handig tips!

 20. Dit filmpje liet duidelijk zien wat ik fout deed bij het strijken van een blouse. Waar ik vorige keer nog 20minuten deed over 1 blouse, heb ik er nu 3 gestreken in dezelfde tijd..
  Bedankt voor het delen van die video!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder