Alternatief marktplaats: 9 +1 opties

alternatief marktplaatsMarktplaats is een begrip in Nederland. Je kunt er spullen verkopen en kopen. Toch zijn steeds meer mensen op zoek naar een alternatief voor Marktplaats.

En dat verbaast mij eigenlijk niets.

Want veel mensen houden zich niet aan de marktplaats regels.

Alternatief marktplaats: waarom?

Want Marktplaats kan erg irritant zijn! Zo zijn er veel mensen die slechte ervaringen hebben met kopers die een bod doen, maar vervolgens niets meer van zich laten horen. Of zelfs niet komen opdagen op de gemaakte afspraak om iets te komen ophalen. Verder is er nog de veelgehoorde klacht dat mensen onrealistische bedragen bieden op goede producten.

Daarnaast moet je je vaak eerst door een lijst van betaalde advertenties heenworstelen voordat je bij de echte tweedehands spullen aan komt. Dat vind ik als koper heel vervelend. Maar ook voor verkopers is het niet leuk als jouw advertentie meteen al zowat onderaan bungelt vanwege de commerciële ads.

Dus wat als je het helemaal gehad heb met marktplaats? Wat is dan een alternatief voor marktplaats?

9 Alternatieven voor marktplaats!

 1. Bol.com. Via bol.com kun je boeken verkopen. Het grote voordeel vind ik dat je niet heen en weer hoeft te mailen met mogelijk onbetrouwbare kopers. Je krijgt gewoon een melding dat iemand een boek van je heeft gekocht, en je kunt het opsturen. Nadeel is wel dat bol.com bemiddelingskosten vraagt. Soms houd je er daardoor bijna niets aan over. Maar goed, je hebt ook minder ergernissen.
 2. Facebook! Op Facebook vind je veel plaatselijke verkoopgroepen. Je vindt ze door je woonplaats in te typen in combinatie met ‘koop’. Je kunt op Facebook ook op interesse zoeken. Zo zijn er speciale groepen voor mensen die kleding willen kopen of verkopen, en ook voor boeken! Mijn oudste dochter heeft een heleboel boeken verkocht via zo’n Facebookgroep.
 3. LetGo: een app die je gebruikt om te kopen en verkopen in je buurt.
 4. Nextdoor. Netxdoor is een buurtapp/ online prikbord waar buren elkaar kunnen ontmoeten en online tips uitwisselen. Zo zocht er laatst iemand bij ons in de buurt een werkster. Maar je kunt daar dus ook spullen aanbieden, of soms vinden.
 5. eBay. Het voordeel bij eBay is dat als iemand een bod doet, hij of zij er ook aan vast zit. Dus ook hier heb je minder last van grillige kopers. Bovendien worden verkopers beoordeeld op hoe goed ze zijn. Je weet dus beter wat voor vlees je in de kuip hebt als koper. Persoonlijk koop ik het liefst op de Engelse eBay. De Nederlandse vind ik vaak te duur.
 6. tweedehands.nl. Zelf ervaar ik deze een beetje als het sneue zusje van marktplaats. Maar ik wil hem toch even noemen.
 7. Tweakers.net zijn goed te zijn voor electronica.
 8. Autoscout24 voor auto’s.
 9. Hobby forums. Je ziet dat dergelijke forums soms een speciale koopjeshoek hebben. Op het forum van tijdschrift Viva vind je bijvoorbeeld een prikbord waar je dingen kunt aanbieden of kopen.

Alternatief marktplaats: in real life

Je hóéft je natuurlijk niet te beperken tot online! Je kunt ook in het echt tweedehands spullen kopen of verkopen. Denk aan vlooienmarkten, kofferbakmarkten, Koningsdag, hobbymarkten, snuffelmarkten, braderieën etc.

Conclusie alternatief marktplaats

Wie genoeg heeft van marktplaats kan op andere plekken naar koopjes jagen of spullen verkopen. In deze post gaf ik een lijst met alternatieven.

N.B. Wel heel goed aan marktplaats vind ik hun dienst gelijk oversteken op marktplaats!

Lees ook mijn post Marktplaats versus eBay en Wat verkoopt goed op marktplaats.

Wat zijn jouw irritaties over marktplaats? En heb jij nog goede tips voor alternatieven voor marktplaats?

Similar Posts

55 Comments

 1. Boeken verkopen via bol.com is inderdaad een alternatief. Het is alleen zo jammer dat zij een (groot) deel van de winst opstrijken.
  Verder heb ik zelf altijd wel goede ervaringen met Marktplaats hoewel je steeds vaker voor een advertentie moet betalen.

 2. In zeeland hebben we onze eigen ‘marktplaats’ het ‘prikbord’ van zeelandnet.

  Alleen plaats ik dan vaak wel weer advertenties op MP, omdat je op het prikbord voor sommige advertentiesoorten moet betalen.

 3. Ik verkoop veel kleding, die ik krijg van bedrijven, via marktplaats. Maar t begint inderdaad vervelend de worden. Dat gezeur! Wat ik ook leuk vind is de weggeefhoek. Gisteren hebben we een kamer ,,uitgemest,, en gelijk spullen op de weggeefhoek gezet. Omdat t zo lokaal is , is t ook gelijk weg. En je maakt mensen die minder hebben te besteden blij!

 4. De laatste tijd lees ik vaak iets over Mijn Marktkraam of Mijn Tafel. Bij deze winkels huur je een kraampje en kun je je eigen winkeltje beginnen. Je krijgt etiketten wasr je de prijs opzet en vie een app word je op de hoogte gehouden wat verkocht is.

 5. Ik deel je frustraties m.b.t. Marktplaats. Mensen die je producten voor ‘t minste van ‘t minste willen overnemen (ze willen bijna geld toe), geen verzendkosten willen betalen, mensen die niet terugmailen nadat ze een bod hebben gedaan, mensen die niet komen opdagen op afspraken terwijl ik er voor thuis blijf… Ja, ik heb het soms ook helemaal gehad met Marktplaats. Ik gebruik tegenwoordig vooral verkoophoeken op Facebook en breng de spullen die daar niet verkocht worden naar de Kringloop. Ik maak sinds kort ook gebruik van United Wardrobe voor kleding maar dat loopt nog niet echt storm. eBay is gevaarlijk voor me, want daar verkoop ik niet… maar KOOP ik alleen maar, haha.

 6. Goeie alternatieven. Ik ben heel erg van het opruimen en aangezien we zuinig zijn met speelgoed en kleding kan het zeker nog een tweede baasje krijgen. Maar waar vind je die in korte tijd. Er gaat onwijs veel tijd zitten in verkopen via internet en zeker het laatste jaar merk ik hoe zonde ik dat vind. Nu bewaar ik elke zak die door onze brievenbus komt en zet netjes de week er op een goedgevulde zak aan de kant van de weg. Mooie kleding, knuffels en andere spullen op weg naar een goed doel. Dan maar geen vergoeding, wel een ‘rijk’ gevoel in mijn hart én tijdwinst!

  1. Ik begrijp wat je bedoelt wat betreft de tijdsinvestering. Het op de foto zitten van een product, de advertentie schrijven, daar gaat allemaal best tijd in zitten.

   Jouw oplossing vind ik mooi.

 7. Ik gebruik amper verkoopsites, maar ik heb wel meubelstukken van Marktplaats en dat zijn toevallig mijn favoriete items in huis. :)

 8. Met marktplaats heb ik ook de ervaring dat de mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ik koop vrij veel nieuwe boeken. Als je ze aanbied krijg je dan een bod van 3 Euro. Als ze dan 3 boeken willen hebben durven ze ook nog, als “grootafnemer” te vragen of ik dan de verzendkosten voor mijn rekening wil nemen. Het gaat overigens om boeken die zeer recent uitgegeven zijn en tussen de 20 en 30 Euro kosten.
  Ik bied niets meer aan. Alleen gratis spullen zoals een grote kippenren die me gruwelijk in de weg stond. Of zoals recentelijk 5 tuinbeelden. Bij gratis zijn ze er wel altijd als de kippen bij. Maar ook dan heb je er fantasten bij met het verzoek of ik het even wil komen brengen, want ze hebben geen aanhanger.
  Zelf koop ik wel redelijk veel op marktplaats. Bieden doe ik ook, maar wel naar waarde.

  1. Dat is inderdaad niet leuk Joannes, als mensen 3 euro bieden voor een boek dat tusssen de 20 en 30 euro kost zeg! Zulke biedingen haalde ik dan altijd weg.

   Superbrutaal dat mensen iets gratis krijgen en dan ook nog willen dat je het brengt….

 9. Wat handig dit artikel! Wij hebben de afgelopen maand wel veel via Marktplaats kunnen verkopen, maar de irritaties kunnen soms inderdaad hoog oplopen. Dan kan het fijn zijn om een alternatief te gebruiken. Voor boeken vind ik bol.com echt ideaal. Dat gaat zó makkelijk!

 10. Je verdient er niks mee, maar ik geef graag spullen weg aan iemand die blij wordt waar ik vanaf wil.
  Met mijn buurvrouw ruil ik graag. Dat gaat niet een op een. Maar we delen in opbrengsten van de tuin, ik geef haar zelfgemaakte chutney, jam, siroop. Zij geeft mij stekjes en van alles. Dat vind ik een heel leuke manier van elkaar helpen.

 11. Vroeger gebruikte ik Marktplaats echt heel veel en werkte het ook.. Nu inmiddels verkoop ik er niets meer op en doe ik alles gewoon via Facebook :) Werkt ook! Koningsdag is natuurlijk ook een geweldige kans, daar heb je helemaal gelijk in!

 12. Eigenlijk verkoop ik nooit iets via Marktplaats. Kopen via Marktplaats doe ik dan weer wel. Ik zorg altijd dat het in de buurt is en dat ik het zo’n beetje dezelfde dag kan komen ophalen! (iets met ongeduldig zijn ofzo ;) )

 13. Ik heb goede ervaringen met bol.com als het gaat om boeken verkopen. Vroeger ging ik met mijn boeken naar de Slegte(boekwinkel) Maar daar kreeg ik een stuk minder ervoor.

  1. Bol.com is inderdaad prima. Het enige nadeel is de commissie die ze willen hebben. Als een boek niet zoveel opbrengt houd je er amper wat aan over. Maar qua afhandeling is het prima.

 14. Hier in het dorp hebben we een gratis hoek en verschillende verkooppagina´s op FB .Maar toch slaag ik nog altijd op Marktplaats door dagelijks te kijken in je eigen wijk ( is makkelijk in te stellen ) en de afstand instellen op niet te ver weg zodat je het kunt ophalen . Heb je ook geen problemen dat het niet aan komt en kun je het product meteen zien . Achteraf ook geen gezeur dat het tegenviel ;)

 15. Ik gebruik marktplaats zelf af en toe, gaat altijd goed. Toen ik nog in Gorinchem woonde verkocht ik ook veel via FB groepen. In Gorinchem hebben ze er een stuk of 10 :D Ik heb 2 keer op een rommelmarkt gestaan, vond ik ook erg leuk om te doen maar de kraamhuur van €27 vond ik een beetje TE.

 16. Het kost best wat tijd om je spullen er op te zetten. En omdat er zoveel opstaat, verdwijnt je advertentie al snel naar pagina 4

 17. Ik heb het helemaal gehad met ‘tweedehands.be’ – de marktplaats van België.
  Ik ben er gewoon mee gestopt! Ik breng het nog liever naar de kringwinkel of ik doe een lokale garage verkoop of zo.

 18. Heel handig! Bedankt :-) ik kan geen links toevoegen in je comments, maar PoppinTags punt nl is een marktplaats voor tweedehands kleding! Ook erg leuk ;-) en Etsy natuurlijk voor zelfgemaakte spulletjes :-)

 19. Dit is inderdaad een van de redenen dat ik Marktplaats niet meer gebruik. Mijn kleding breng ik graag naar tweedehands zaakjes en de overige spullen inderdaad via Facebook.

 20. Ik gebruik sinds kort United Wardrobe voor mijn kledij, een heel handige app en nog geen problemen mee gehad! Ik kocht er zelf ook al wat spullen!

 21. In het verleden hebben we heel veel via Marktplaats gekocht en verkocht. Nu zijn we er ook een beetje klaar mee. Kleding opgestuurd krijgen waar vlekken en/of gaten in zitten die je dan voor zo goed als nieuw had gekocht. En idd de grote ergernis van mensen die een bod doen en niets meer van zich laten horen. Ook geregeld gezeur gehad over verzendkosten.

 22. Marktplaats is niks inderdaad. Ik koop en verkoop veel meer via via en wilde voor de kinderwagen binnenkort een facebookgroep proberen.

  1. Je moet inderdaad wel goed opletten. Dat vind ik dan weer beter aan eBay: daar krijgen verkopers een score. Dus dan kun je zien of iemand betrouwbaar is of niet.

 23. Ik heb eigenlijk tot nu toe geen vervelende ervaringen met Marktplaats. Gelukkig maar! Bij ons zijn ook FB groepen voor te koop en weggeef dingen. Ook erg handig!

 24. Ook heb heb in het verleden diverse spullen op Marktplaats verkocht, maar kopers willen inderdaad voor een dubbeltje op de 1e rij zitten. Soms komen ze afspraken niet na (komen op het afgesproken tijd niet langs, ben je dus voor niets de hele dag thuis). Ebay is voor mij om te kopen een soort “walhalla”: je kunt er van alles vinden voor leuke prijzen. Zeker in Duitsland is Ebay heel groot, en verzenden vaak ook nog naar Nederland.

 25. hoi,

  Marktplaats, alleen voor de taaie onder ons. Onlangs een duidelijke afspraak gemaakt met een koper en die is niet komen opdagen! Geen bericht, excuses, 0,0!

  Lang leve de alternatieven.
  Ik hoor weleens dat grote bedrijven op hun interne netwerken [intranet] het personeel de mogelijkheid geeft om te adverteren.
  Misschien een tip voor mensen in dienst bij grote bedrijven. Wie weet kan dit ook bij kleine bedrijven?

 26. ik wens alle kopers en verkopers
  veel succes en weinig stress in 2018!

  trouwens, is Marktplaats niet eigendom van eBay?

 27. Ik weet niet of ik het hier mag plaatsen maar in Januari 2021 hebben we een nieuw marktplaats alternatief gebouwd waar iedereen gratis op kan adverteren: MijnKoopwaar.nl.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.